Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus miercuri achitarea tuturor inculpatilor din dosarul falimentarii companiei Astra Asigurari.
Instanta suprema a admis miercuri apelurile inculpatilor din acest dosar, fiind anulate condamnarile date in iulie 2019 de instanta de fond - Curtea de Apel Bucuresti.
Astfel, a fost achitata Angela Toncescu, fost presedinte al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (actuala Autoritate de Supraveghere Financiara), care primise la instanta de fond o pedeapsa de trei ani inchisoare cu executare pentru abuz in serviciu.
De asemenea, au fost achitati Tudor Balta si Constantin Buzoianu, fosti vicepresedinti ai Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Dan Constantinescu, Daniela Popa, Corneliu-Silviu Moldoveanu, membri ai Consiliului. Acestia aveau in prima instanta pedepse de cate trei ani si sase luni inchisoare cu suspendare.
Au fost achitate alte trei inculpate: Anabella Ruse, director general al Directiei Generale Autorizari; Marinela Nemes, director general al Directiei Generale Juridice, si Carmen-Gabriela Ivan, director general al Directiei Generale Stabilitate Financiara si Actuariat, toate din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.
Instanta a lasat nesolutionate actiunile civile inaintate de Societatea de Asigurare Reasigurare Astra SA si Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) si Autoritatea de Supraveghere Financiara in contradictoriu cu inculpata Angela Toncescu.
In cazul omului... mai mult
Miercuri, 05 Mai 2021, ora 23:55
Decontarea directa este benefica pentru piata de asigurari si va duce la disparitia oligopolului de pe piata RCA din Romania, sunt de parere reprezentantii Confederatiei Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR).
"Consideram ca introducerea regulii decontarii directe este una dintre solutiile la problemele existente pe piata RCA din Romania si poate aduce reale beneficii celor 8 milioane de platitori de polite RCA din tara", spun oficialii COTAR.
Potrivit acestora, ne aflam intr-o situatie critica, in care, in lipsa unor masuri legislative adecvate, exista riscul ca asiguratorii RCA rau platnici sa acapareze peste 90% din piata, lasand consumatorii si persoanele prejudiciate fara posibilitatea reparatiei vehiculelor si a recuperarii prejudiciilor suferite.
Prin introducerea acestui principiu, consumatorul de asigurari va fi responsabilizat sa aleaga un asigurator RCA de calitate si va avea mai multe drepturi, in cazul unui accident, putand sa se adreseze fie asiguratorului tertului vinovat de producerea accidentului, fie propriului asigurator RCA.
Decontarea directa, aplicata fara nici o exceptie
"In lipsa unor asemenea masuri, numarul proceselor in instanta, precum si al petitiilor si reclamatiilor depuse la ASF pentru neplata despagubirilor - ajuns deja la cifre record, de zeci de mii - va continua sa creasca, iar oligopolul asiguratorilor RCA rau platnici se va accentua, cu efecte potential catastrofale pentru intreaga piata",... mai mult
Marti, 02 Februarie 2021, ora 09:54
Introducerea obligatorie a RCA cu decontare directa va duce la o crestere necontrolata a preturilor pentru aceste polite, avertizeaza Federatia Operatorilor din Transport din Romania (FORT).
"Tarifele RCA vor exploda pe fondul aparitiei unei noi ordonante de urgenta! In spatele usilor din cadrul Autoritatii de Supraveghere Financiara - ASF, a fost pregatit, in ultimele luni, un proiect de ordonanta de urgenta, al carei efect se va resimti direct in tarifele de prima RCA, atat la nivelul asiguratilor persoane fizice, cat si la cele juridice", spun transportatorii.
Potrivit FORT, proiectul acestei ordonante, ce se refera in principal la introducerea obligatorie a decontarii directe in polita RCA, apare intr-un context total neprielnic din punct de vedere al pietei asigurarilor si va conduce, in fapt, la o crestere necontrolata a tarifelor de prima.
Cum functioneaza RCA cu decontare directa
Cum functioneaza decontarea directa: daca avem un accident intre doua vehicule, asiguratorul vehiculului pagubit (A) va plati catre clientul sau o despagubire, iar apoi va deconta catre asiguratorul vehiculului "vinovat" (B) aceasta suma de bani.
"De ce vor creste tarifele? Daca asiguratorul A are garantia ca orice suma platita cu titlu de despagubire va fi recuperata de la asiguratorul B, nu va mai avea nici un interes sa controleze valoarea acestei despagubiri. Deoarece majoritatea acestor despagubiri se achita direct unitatilor de reparatii, acestea vor putea factura... mai mult
Luni, 01 Februarie 2021, ora 13:49
Automatizarea devine o normalitate in Romania, iar marile companii nu ezita sa tina pasul cu noile tehnologii. Eficientizarea operatiunilor prin roboti aduce deja beneficii insemnate, atat pentru clienti, care se bucura de rapiditate, cat si pentru afaceri, pentru care automatizarea inseamna eficienta si performanta crescuta, reducerea erorilor umane, iar pe termen lung, a costurilor.
Mai mult decat atat, romanii au demonstrat ca au apetit pentru digitalizare, iar asta da avant celor dispusi sa investeasca in revolutia digitala pentru a ramane relevanti pentru consumatori.
Pentru a afla mai multe despre acest avant, despre investitii si cum arata lumea digitalizarii din interior, am stat de vorba cu Razvan Ghetea, Director IT si Operatiuni, Groupama Asigurari, companie care anul trecut a automatizat 150.000 de tranzactii utilizand RPA si care si-a propus ca numarul tranzactiilor automatizate sa se ridice la 230.000, cu ajutorul a patru roboti.
Razvan Ghetea are o experienta de 20 de ani in managementul IT. Inainte de a se alatura Groupama in 2010, a fost Director General Adjunct pentru filiala din Romania a Banco Popolare Group (2007-2010), Director IT pentru Banca C.R. Firenze din Romania (2010-2007) si Director IT pentru Daewoo Bank (1997-2000). Si-a inceput cariera ca analist programator la Alpha Bank, dupa absolvirea studiilor de economie si IT la Academia de Studii Economice din Bucuresti.
"Anticipand trendul de digitalizare si fiind constienti ca acesta... mai mult
Vineri, 06 Martie 2020, ora 16:04
Comitetul de protectie a consumatorilor la nivelul Autoritatii Europene de Asigurari - EIOPA a identificat un risc semnificativ pentru consumatori referitor la politele de asigurari de calatorie, a declarat, joi, Calin Rangu, director in ASF.
"Comitetul de protectie a consumatorilor la nivelul Autoritatii Europene de Asigurari - EIOPA, unde reprezint ASF, a identificat un risc semnificativ pentru consumatori referitor politele de asigurari de calatorie.
A fost lansata public solicitarea ca asiguratorii sa revada produsele de asigurari de calatorie ca acestea sa nu fie in detrimentul consumatorilor, sa revada sistemul de remunerare care poate genera conflicte de interese, uneori singurele beneficii fiind doar ale distribuitorilor.
De asemenea, supraveghetorii trebuie sa intensifice monitorizarea. La nivelul Autoritatii de Supraveghere Financiara s-au demarat analize tematice si s-a dispus la nivelul pietei revederea acestor produse. Surprinzator, dar piata romaneasca sta mai bine decat cea europeana, unde comisioanele intermediarilor de exemplu sunt mult mai mari decat cele din Romania", a spus Calin Rangu, de la Directia Supraveghere si Control Intermediari, Conduita si Scheme de Garantare din cadrul Autoritatii de Supraveghere Financiara, prezent joi la la conferinta "Quo Vadis piata de asigurari in 2020".
El a afirmat ca s-au identificat polite care aveau atatea excluderi incat la momentul solicitarii unei daune probabilitatea de a fi despagubit era foarte... mai mult
Joi, 06 Februarie 2020, ora 19:51
Banca Europeana de Investitii (BEI) si-a lansat pe 14 noiembrie 2019 strategia privind combaterea schimbarilor climatice. Responsabilul sectorului energetic si Vicepresedintele BEI, Andrew McDowell a subliniat ca: "Emisiile de carbon din industria energetica globala au atins un nou record in 2018.
Trebuie sa actionam urgent pentru a contracara aceasta tendinta. Politica ambitioasa de creditare a BEI adoptata astazi este o etapa esentiala in lupta impotriva incalzirii globale.
Viitoarea finantare va accelera inovarea energetica curata, eficienta energetica si sursele regenerabile de energie. BEI va sista finantarea proiectelor de energie din sectorul combustibililor fosili, inclusiv gaze, incepand cu anul 2022".
Grupul BEI isi propune prin aceasta strategie sa asigure, pana in 2030, 1 trilion euro pentru investitiile in proiecte sustenabile. De asemenea, BEI va creste ponderea finantarilor dedicate actiunilor climatice si sustenabilitatii mediului pana la 50% din operatiunile sale incepand cu anul 2025.
Europa are de acoperit un deficit anual de investitii de aproape 180 de miliarde EUR, pentru atingerea dezideratelor UE 2030 privind schimbarile climatice.
Potrivit estimarilor Bancii Europene de Investitii, deficitul global de investitii sustenabile in ceea ce priveste infrastructura de transport, energie si gestionare a resurselor a atins cifra anuala de 270 de miliarde EUR, iar Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) estimeaza un necesar... mai mult
Luni, 09 Decembrie 2019, ora 14:21
Decontarea directa pentru asigurarea RCA ar putea avea caracter obligatoriu in viitorul apropiat, scopul unei astfel de decizii fiind acela de a creste increderea consumatorilor pe aceasta piata, potrivit presedintelui Autoritatii de Supraveghere Financiara, Leonardo Badea.
"Tot pentru cresterea increderii consumatorilor ne gandim sa dam caracter obligatoriu decontarii directe pentru asigurarea RCA. Consiliul ASF nu a luat inca o decizie, dar cantarim cu multa grija si dam multa atentie avantajele pentru asigurati si pentru reglarea pietei pe care aceasta solutie le-ar putea avea.
Daca ar fi obligatorie decontarea directa credem ca s-ar diminua foarte mult fenomenele de hazard moral si selectie adversa, clientul fiind mult mai interesat de calitatea si promptitudinea serviciilor asiguratorului si nu doar de pretul politei asa cum se intampla in prezent.
Mai mult, comportamentul lui in trafic s-ar putea imbunatati stiind ca societatea de asigurari preferata pentru calitatea si promptitudinea serviciilor de decontare directa ii va solicita o prima mai mare la reinnoirea politei in cazul unui accident din vina sa.
Asadar ar fi mai atent cum conduce pentru a beneficia in continuare la randul sau de o protectie foarte buna la un pret convenabil in cazul in care ar fi el cel lovit in trafic.
Tot din aceasta perspectiva, speram ca in viitor asigurarile auto cu componenta telematica sa fie mai mult prezente in piata si sa contribuie la cresterea eficientei acesteia... mai mult
Luni, 16 Septembrie 2019, ora 10:27
Pretul unui bilet la un festival de renume poate fi o investitie considerabila, la fel ca si o vacanta binemeritata. Ca sa fie siguri ca totul merge ca pe roate si riscurile sunt, totusi, sub control, tinerii au inteles ca trebuie sa descopere "tainele" asigurarilor.
De fapt, un studiu desfasurat in 2018 de Entrepreneurship Academy si Eurolife arata ca Millennials ar fi dispusi sa aloce un buget mediu lunar de pana la 100 de lei pentru asigurari, daca ar intelege in detaliu beneficiile acestora.
Mai departe, urmatoarea generatie, Generatia Z, vine cu noi abordari pentru companiile de asigurari.
"Cei nascuti incepand cu anul 1995 petrec mult timp online, folosind mai multe dispozitive si comunicand pe canale multiple. Cand vine vorba de servicii de asigurare, ei prefera sa le achizitioneze prin intermediul aplicatiilor. (...) Pentru ei este foarte important sa se intalneasca in persoana cu un agent inainte de a cumpara o asigurare. O astfel de intalnire nu trebuie sa aiba loc intr-un birou fizic, pentru ei este in regula daca se desfasoara pe Skype, FaceTime sau Google Hangouts. Aceasta generatie isi doreste totul acum", explica Anita Nitulescu, CEO Eurolife ERB Asigurari Romania, intr-un interviu acordat Business24.
Care sunt tendintele din industria asigurarilor, in Romania, in 2019, atat din perspectiva jucatorilor, cat si a preferintelor consumatorilor?
Ne asteptam la continuarea tendintei ascendente din 2018, cand volumul primelor brute subscrise in... mai mult
Joi, 09 Mai 2019, ora 16:36
Mihnea Pretorian, Marketing Manager Allianz Direct
•Asigurarile Directe
•Promovare si performanta
•Responsabilitatea unui trendsetter
Atunci cand te afli de la inceput pe piata, si mai ales cand esti singur, avantajele dar si provocarile nu ezita sa apara. Atunci cand iti asumi sa fii cel care impune standardul sau sa formeze piata, va trebui sa suporti si dezavantajul unor costuri, de exemplu, de media mai mari.
mai mult
Marti, 03 Martie 2009, ora 01:04