Veniturile bugetului asigurarilor sociale de stat vor fi diminuate cu suma de 1,442 miliarde de lei, iar cheltuielile bugetului asigurarilor sociale de stat aferente sistemului public de pensii vor fi majorate per sold cu 1,451 miliarde de lei, potrivit Notei de fundamentare care insoteste proiectul de act normativ pentru rectificarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2019.
Conform documentului, la bugetul asigurarilor sociale de stat, prin proiectul de act normativ se propune diminuarea veniturilor bugetului asigurarilor sociale de stat cu 1,442 miliarde de lei prin scaderea veniturilor sistemului public de pensii cu suma de 1,45 miliarde lei - datorata diminuarii veniturilor curente cu 1,967 miliarde lei si acordarii unei subventii de la bugetul de stat de 517,433 milioane de lei - si prin majorarea veniturilor sistemului de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale cu suma de 7,074 milioane lei, dar si cresterea per sold a cheltuielilor bugetului asigurarilor sociale de stat aferente sistemului public de pensii cu suma de 1,451 miliarde lei.
Conform Notei de fundamentare, diminuarea veniturilor curente este justificata de evolutia incasarilor din contributii de asigurari sociale, precum si de masurile legislative aplicate in anul 2019 cu impact asupra contributiilor sociale, printre care se afla acordarea de facilitati fiscale pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor realizate in baza... mai mult
Marti, 06 August 2019, ora 11:19
Romania are al saptelea cel mai mare cost al contributiilor de asigurari sociale din 27 de tari ale Spatiului Economic European (SEE).
Asta in contextul in care plafonarea bazei de calcul a fost eliminata din 1 februarie 2017, Romania impunand contributii comparabile cu Germania si Belgia, fara a oferi si beneficii comparabile asiguratilor, potrivit unei analize publicate luni de firma de audit si consultanta Deloitte Romania.
Pana in 31 ianuarie, contributia de asigurari sociale era plafonata la cinci salarii medii pe economie, acest plafon fiind eliminat de la 1 februarie. Romania se afla pe locul 18 in clasamentul Deloitte, in ianuarie 2017, si a urcat pe locul 7 dupa eliminarea plafonului.
Cele mai mari costuri ale contributiilor de asigurari, de peste 45%, sunt in Franta, Ungaria, Belgia, Grecia si Italia. La polul opus se pozitioneaza Malta, Bulgaria, Cipru, Islanda si Irlanda, potrivit Deloitte.
Tarile cu cele mai mari costuri sunt si cele care nu au plafon, sustine unul dintre directorii Deloitte Romania, Monica Tariuc.
"Chiar daca ratele de taxare sunt apropiate, sumele efectiv datorate cresc simtitor acolo unde lipseste plafonul. Romania impune contributii comparabile cu Germania si Belgia, fara a oferi si beneficii comparabile asiguratilor. O alta remarca ar fi ca majoritatea statelor permit asigurarea alternativa de sanatate in sistem privat, optiune care in Romania lipseste desi din ce in ce mai multi angajati apeleaza strict la acest tip de... mai mult
Luni, 17 Iulie 2017, ora 11:45
Deputatii si senatorii, reuniti miercuri in plenul reunit al celor doua Camere ale Parlamentului, au adoptat bugetul asigurarilor sociale pentru 2016, cu 290 voturi "pentru", 15 "impotriva" si 3 abtineri.
Pentru anul 2016, veniturile bugetului asigurarilor sociale de stat sunt estimate la 52,59 miliarde lei, din care 99,4% sunt aferente sistemului public de pensii, iar cheltuielile totale ajung la circa 52,37 de miliarde de lei, din care 99,8% pentru sistemul public de pensii.
Bugetul este programat cu un excedent de 228,9 milioane lei, reprezentand rezultatul financiar al sistemului pentru accidente de munca si boli profesionale.
Veniturile totale ale bugetului de asigurari sociale sunt cu 4,7% mai mici fata de cele de anul trecut, pe fondul scaderii cu 4,4% a veniturilor sistemului public de pensii si al cresterii cu 5,9% a veniturilor sistemului de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale.
Pentru sustinerea in totalitate a cheltuielilor finantate din ...citeste mai departe despre "Bugetul asigurarilor sociale, adoptat in Parlament: Cat cresc pensiile in 2016" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 16 Decembrie 2015, ora 15:25
Parlamentarii din Comisiile reunite pentru buget-finante au aprobat, duminica, bugetul Asigurarilor Sociale de Stat pe 2016.
Bugetul asigurarilor sociale de stat este programat pentru anul 2016 cu un excedent de 228,9 milioane lei, pe fondul unor venituri estimate la 52,59 miliarde de lei si al unor cheltuieli de 52,36 miliarde de lei.
Veniturile totale ale bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2016 sunt diminuate cu suma de 5,44 miliarde de lei aferenta Pilonului II de pensii, iar fondurile destinate platii pensiilor din sistemul public sunt prevazute la 50,746 miliarde lei, respectiv 6,8% din PIB, in 2016.
Buget 2016: 55 de amendamente respinse la Dezvoltare. Nu se autorizeaza investitii, ci plafoane
"Bugetul asigurarilor sociale de stat a fost stabilit pentru anul 2016 pe venituri totale estimate la 52,59 miliarde de lei, din care 99,4% (52,257 miliarde lei) sunt aferente sistemului public de pensii si 0,6% (341,2 milioane lei) sistemului asigurarilor de ...citeste mai departe despre "Buget 2016: Cum s-au impartit banii la Asigurarile Sociale de Stat" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 13 Decembrie 2015, ora 21:39
Contributiile de asigurari sociale si cele de sanatate vor fi impuse la plata tuturor persoanelor fizice care realizeaza venituri, iar din 2017 cota de asigurari sociale va scadea atat la angajat, de la 10,5% la 7,5%, cat si la angajator, de la 15,8% la 13,5%, conform proiectului noului Cod Fiscal.
Din 2016, va fi eliminata deducerea contributiei de asigurari de sanatate (CASS) de la calculul impozitului pe venit, transmite Mediafax.
Proiectul prevede introducerea plafonului maxim de 5 salarii medii brute pentru baza lunara de calcul a CAS si CASS de la 1 ianuarie 2016, eliminarea deducerii CASS de la calculul impozitului pe venit de la 1 ianuarie 2016 si ntroducerea obligatiei de plata a CAS si CASS pentru toate persoanele fizice care realizeaza venituri.
Este avuta in vedere si majorarea sumei neimpozabile lunare la stabilirea impozitului pe venitul din pensii, incepand cu 1 ianuarie 2016.
Ulterior, din ianuarie 2017, este prevazuta reducerea contributiei de asigurari sociale la angajat, de la 10,5% la 7,5%, si la angajator, de la 15,8% la 13,5%.
Masurile vor diminua incasarile la buget cu 5,2 miliarde lei in 2016, dar vor antrena si venituri suplimentare de 2,7 miliarde lei din TVA, contributii sociale, impozit pe salarii, urmare a unei cresteri anticipate a locurilor de munca, impactul bugetar net fiind de 2,5 miliarde lei. mai mult
Miercuri, 18 Februarie 2015, ora 13:14
Reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, la 15,8%, ar plasa Romania pe a doua pozitie in regiune din perspectiva celor mai scazute costuri cu asigurarile sociale, dupa Slovacia, cu 14%, si inaintea Poloniei, cu 16,26%, potrivit unui studiu al companiei de externalizare si consultanta de afaceri Accace.
Urmatoarele locuri in top sunt ocupate de Cehia, cu o cota a asigurarilor sociale de 21,5%, si Ungaria, cu 27%.
"Reducerea cotei CAS cu 5 procente pentru angajatori, aplicabila incepand cu 1 octombrie, este cu atat mai imbucuratoare cu cat nu va atrage dupa sine majorarea altor taxe si impozite sau modificarea plafonului maxim la care aceasta se aplica acum, potrivit declaratiilor oficialilor. Angajatorii vor privi astfel modificarea ca pe un real pas inainte in a echilibra nivelul contributiilor sociale al Romaniei cu cel al celorlaltor tari din regiune", a declarat intr-un comunicat Maria Cojocariu, Payroll Manager Accace in Romania.
CAS de 158 de lei pentru un salariu de 1000 de lei
Pentru un angajat cu un salariu brut de 1.000 lei, angajatorii platesc in prezent CAS in valoare de 208 lei, valoarea ajungand la 158 lei dupa aplicarea reducerii.
In ceea ce priveste totalul contributiilor datorate de angajatori, diminuarea CAS ar plasa Romania tot pe locul al doilea in regiune, cu o cota de retinere cuprinsa intre 22,75% si 23,45%, comparativ cu Polonia, care ocupa primul loc cu retineri la angajatori cuprinse intre 19,48% si maxim 22,67% din fondul de salarii... mai mult
Miercuri, 18 Iunie 2014, ora 16:36
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat luni ca sistemul de asigurari sociale de sanatate nu este unul potrivit pentru Romania, sustinand ca ar renunta la el.
"Sistemul de asigurari sociale de sanatate nu este potrivit pentru Romania. Ceea ce s-a facut in 1998, dupa parerea mea, si sigur l-am preluat si eu in 2006, dar eu cred ca la vremea respectiva societatea nu era inca pregatita sa faca o schimbare dupa ce introdusese acest lucru in 98. Sunt tari care au renuntat. De exemplu Spania si-a dat seama ca acel sistem e neperformant. De ce spun asta pentru ca avem foarte multe categorii scutite. Daca nu am avea categorii scutite ar fi simplu. Atunci toata lumea ar plati si sigur ar ajunge banii. Azi 5,5 milioane de cetateni platesc asigurarile sociale de sanatate si noi trebuie sa dam servicii la 20 de milioane", a spus Nicolaescu, la Realitatea TV.
Acesta sustine ca ar renunta la acest sistem si crede ca lucrul cel mai important ar fi sa ne apropiem de sistemul britanic, fiind un sistem care functioneaza pe buget de stat si este mai apropiat de Romania pentru ca avem foarte multi oameni saraci, avem multe persoane care nu pot plati si cred ca totusi statul ar trebui sa aiba grija de aceste persoane.
El a sustinut ca Romania nu are pregatit sistemul prespitalicesc, care inseamna medicina comunitara, de familie, medicina de ambulatoriu. "E mult mai ieftin sa tratezi in aceasta parte decat in spital", a explicat Nicolaescu. mai mult
Marti, 26 Noiembrie 2013, ora 08:46
Angajatorii care incearca sa recupereze diverse sume de la bugetul asigurarilor sociale se lovesc de birocratia institutiilor implicate in evidenta contribuabililor, fiind uneori nevoiti sa faca drumuri lunare catre acestea si sa intocmeasca dosare peste dosare, pierzand astfel si timp si bani.
Consultantii Accace, unul dintre liderii din Europa Centrala si de Est in zona serviciilor de outsourcing si consultanta, detaliaza aspectele din lege care ii afecteaza direct pe angajatori si explica pasii pe care acestia trebuie sa-i urmeze pentru a primi inapoi banii de la stat.
Un exemplu in acest sens sunt sumele pe care angajatorii au dreptul sa le recupereze de la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS).
Citeste mai multe despre Cum iti recuperezi banii din bugetul asigurarilor sociale pe Avocatnet. mai mult
Miercuri, 28 Noiembrie 2012, ora 11:10
Membrii Consiliului Fiscal considera ca exista riscuri importante cu privire la sustenabilitatea pe termen mediu a bugetului de asigurari sociale.
Reprezentantii Consiliului sustin ca, cel putin in prezent, nu exista oportunitatea unor eventuale majorari de cheltuieli sau reduceri de contributii, iar acestea trebuie analizate numai in contextul identificarii unor solutii alternative de reducere a deficitului, in special prin largirea bazei de impozitare.
Cei de la Consiliul Fiscal sunt de parere ca ponderea cheltuielilor cu asistenta sociala in Romania este semnificativa, iar problema deficitului sistemului public de pensii nu este rezolvata. Cheltuielile bugetare cu pensiile, spun specialistii Consiliului, nu pot fi sustinute in raport cu contributiile incasate, chiar daca s-au luat unele masuri in vederea ameliorarii acestei deficiente (noua lege a pensiilor).
Exista riscuri importante cu privire la sustenabilitatea pe termen mediu a bugetului de asigurari sociale, iar oportunitatea unor eventuale majorari de cheltuieli sau reduceri de contributii trebuie analizata numai in contextul identificarii unor solutii alternative de reducere a deficitului, in special prin largirea bazei de impozitare, precizeaza reprezentantii Consiliului.
Potrivit membrilor acestuia, Romania trebuie sa aiba ca prioritate zero cresterea urgenta si substantiala a absorbtiei fondurilor UE in urmatorii ani, in conditiile in care, ca urmare a noului pact fiscal, deficitele bugetare... mai mult
Joi, 10 Mai 2012, ora 20:37