O criza inseamna pericole, dar si oportunitati, spune Francois Coste, CEO Groupama Asigurari si Presedinte al Camerei de Comert si Industrie Franco-Romana (CCIFER).
Pentru el si alti oameni de afaceri, aceasta perioada reprezinta un moment de cumpana, din care invata sa descopere avantajele unui stil de viata mai "asezat": acum ramane mai mult timp pentru carti, seriale si, nu in ultimul rand, pentru gesturi care ne fac mai umani.
Francois Coste impartaseste pentru Ziare.com titlurile pe care le citeste acum, cand are putin mai mult timp liber, ne dezvaluie cum alege el sa fie mai aproape de oamenii din organizatia sa si, nu in ultimul rand, cum alege sa se deconecteze in aceste momente.
Ce carti cititi in aceasta perioada?
O criza inseamna pericole, dar si oportunitati, pe care le putem descoperi. Imi doresc ca fiecare dintre noi sa gaseasca si avantajele unei astfel de situatii.
Eu, spre exemplu, in aceste saptamani pe care le-am petrecut in casa, m-am intors la una dintre pasiunile mele, pe care am neglijat-o in ultima vreme - lectura. Reusesc sa ii dedic timp, uneori chiar si doua ore pe zi.
Continui sa citesc o carte care imi place tare mult si pe care o recomand: "The theory of constraints", scrisa de Eliyahu M. Goldratt.
In plus, pentru ca acum timpul imi permite, am indraznit sa incep "Dilema veche", si, in special, editorialele lui Andrei Plesu, care imi solicita mai mult timp, pentru ca nu stapanesc foarte bine limba romana.
De asemenea,... mai mult
Luni, 20 Aprilie 2020, ora 00:00
Companiile din Romania controlate de grupul austriac Vienna Insurance Group (VIG) vor evita sa intre in actionariatul societatii care emite asigurarea obligatorie a locuintelor (PAID), atat timp cat reasigurarea portofoliului este inadecvata, a declarat presedintele VIG, Peter Hagen.
"Politicienii trebuie sa inteleaga ca efectele unei catastrofe naturale pot fi acoperite daca statul garanteaza ori piata internationala de reasigurari garanteaza. Piata internationala de reasigurari nu are nicio obligatie sa accepte un pret stabilit politic si acest lucru trebuie inteles de catre politicieni. Si asta inseamna ca PAID fie are deficit fie nu se reasigura corect. Si din acest motiv nu facem parte din PAID. Nu vrem sa participam la ceva care poate genera pierderi si nu vrem sa participam la o organizatie care nu este reasigurata adecvat", a afirmat Hagen intr-o conferinta de presa.
El a adaugat ca asigurarea pentru locuinte impotriva riscurilor catastrofale nu este obligatorie in Austria.
"Nici in alte state europene nu exista aceasta obligativitate, pe care o intalnim in schimb in Elvetia, in Norvegia sau Franta, unde fiecare proprietar trebuie sa aiba o polita impotriva riscurilor catastrofale. Acolo exista si un pool, exista si statul care garanteaza acest pool. Solutia franceza s-ar putea sa nu fie chiar solutia potrivita, Norvegia s-ar putea sa nu aiba solutia potrivita, dar felul in care PAID este structurat sigur nu este solutia potrivita", a mai spus seful VIG.... mai mult
Marti, 13 Mai 2014, ora 15:45
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) ia in calcul introducerea unei fransize la asigurarile obligatorii pentru locuinte, ceea ce ar presupune o obligatie de plata si din partea asiguratului in cazul materializarii unuia din riscurile acoperite de polita de asigurare, potrivit vicepresedintelui ASF, Daniel Tudor.
Dupa modificarea, in iulie 2013, a legislatiei privind asigurarea obligatorie a locuintelor, ASF are la dispozitie sase luni pentru realizarea unei evaluari, iar printre alternative figureaza majorarea primei de asigurare sau introducerea fransizei.
"Vrem sa preintampinam situatiile cand cheltuielile pentru asiguratori sunt mai mari decat despagubirea pe care urmeaza s-o primeasca asiguratul si sa diminuam fraudele. Micile stricaciuni ale locuintei nu vor mai fi despagubite la prima mana. Fransiza va fi extrem de mica, simbolica. Este o varianta mai lejera pentru asigurat decat cresterea primei de asigurare", a declarat oficialul ASF, la Forumul International al Riscurilor Catastrofice.
Toti proprietarii de locuinte au obligatia de a incheia polita de asigurare obligatorie emisa de PAID, care ofera acoperire impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, in limita sumei de 10.000 sau 20.000 euro, in functie de tipul locuintei asigurate. Valoarea primei de asigurare este de 10 euro respectiv 20 de euro.
Primele polite PAID au fost emise in iulie 2010. La finele lunii septembrie, portofoliul PAID numara aproximativ 426.000 de... mai mult
Marti, 15 Octombrie 2013, ora 14:45
Averea familiei sau afacerea proprie trebuie protejata impotriva tuturor evenimentelor imprevizibile, asadar este loc destul pe piata romaneasca si pentru alte asigurari decat cele de viata. Este o cheltuiala necesara, dar chiar si in cazul acesta, politele incheiate sunt putine, iar companiile care activeaza in domeniul asigurarilor generale reusesc cu greu sa faca fata crizei financiare.
Business24 a realizat un top al celor mai mari companii din domeniul asigurarilor generale, exceptand asigurarile de viata, dupa cifra de afaceri raportata la nivelul anului trecut, pe baza datelor furnizate de RisCo.
Aceasta clasa include furnizarea serviciilor de asigurare, altele decat cele de viata: asigurare in caz de accidente si incendiu, asigurari de sanatate, asigurari de calatorie, asigurari privind dreptul de proprietate, asigurari pentru transport rutier, maritim si aerian, asigurari pentru pierderi financiare si obligatiuni. Insa, clasamentul nu reflecta si profitul companiilor care nu este direct proportional cu cifra de afaceri.
Locul 1. Serbanescu: cifra de afaceri de 356.937 lei
Primul loc in topul companiilor din domeniul asigurarilor, exceptand asigurarile de viata, revine firmei Serbanescu. Infiintata in anul 1992 cu un capital social de 5.530 lei, compania a raportat in anul 2012 un profit de 97.259 de lei, raportat la o cifra de afaceri de 356.937 de lei.
In primul semestru al acestui an, compania nu a reusit sa aibe aceiasi performanta ca anul... mai mult
Joi, 10 Octombrie 2013, ora 13:46
Proprietarii de locuinte vor putea sa-si asigure casele impotriva dezastrelor naturale la orice societate de asigurare autorizata, nu doar la actionarii PAID, potrivit unei legi adoptata de parlamentari. Pana in prezent, doar membrii PAID erau autorizati sa emita polite de asigurare obligatorie a locuintelor.
Deputatii au adoptat, pe 26 iunie 2013, o lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunercarilor de teren si inundatiilor. Actul normativ a fost trimis la Presedintele Romaniei pentru promulgare.
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet. mai mult
Marti, 02 Iulie 2013, ora 17:26
Potrivit unui proiect de lege, romanii vor putea incheia asigurarea obligatorie pentru locuinta la orice companie de asigurari, dar firmele de asigurari care nu sunt membre ale Poolului de Asigurare impotriva Dezastrelor (PAID) vor vira contributia in contul acestei institutii.
Toate firmele de asigurari vor contribui cu valoarea platita de cel care doreste sa fie asigurat, in contul PAID-ului, care se obliga sa plateasca despagubirile pentru daunele asigurate obligatoriu.
Din pretul fiecarei polite facultative, 20 de euro (in cazul locuintelor din materiale moderne) sau 10 euro (in cazul locuintelor din chirpici) vor merge catre PAID. In acelasi timp, Pool-ul isi va asuma despagubiri de pana la 20.000, respectiv, 10.000 de euro in cazul in care se concretizeaza unul dintre cele trei riscuri asigurate obligatoriu, adica cutremur, inundatii sau alunecari de teren.
Intrebat daca scopul introducerii acestei modificari vizeaza salvarea PAID-ului fara a afecta concurenta din piata, presedintele comisiei pentru politica economica, reforma si privatizare din Camera Deputatilor, si initiatorul amendamentelor, Mihai Tudose, a negat vehement.
"Ideea de la care s-a plecat a fost urmatoarea: toti cetatenii sa fie asigurati si toate firmele sa poata introduce acest tip de produs in oferta lor. In prezent exista societati care "chipurile" practica asigurarea acestor riscuri, dar la preturi foarte mari. Vrem sa introducem obligativitatea unui tarif unic, in asa fel incat... mai mult
Vineri, 24 Mai 2013, ora 08:11
Societatea care emite polite de asigurare obligatorie a locuintelor, PAID, a subscris prime de asigurare de aproape 6,5 milioane de lei in 2012, in scadere cu 82% fata de anul precedent, dupa ce portofoliul asiguratorului s-a diminuat cu 38%, la 331.131 polite.
Potrivit datelor companiei, Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a inregistrat o pierdere de 2,8 milioane de lei in 2012, de la un profit net de 970.922 lei in urma cu un an.
"Dupa ce in 2012, PAID a consemnat o pierdere de 2,8 milioane de lei, rezultata in principal din costul cu programul de reasigurare, societatea a reusit insa sa se redreseze in primul trimestru din 2013. Astfel, asiguratorul a inregistrat in primul trimestru din acest an un profit de peste doua milioane de lei, ca urmare a bunei gestionari a portofoliului de asigurari si a reducerii costului cu programul de reasigurare", se arata intr-un comunicat al companiei.
Valoarea daunelor achitate de PAID pe parcursul anului precedent a depasit 270.000 lei, iar veniturile din prime de asigurare s-au ridicat la aproape 6,5 milioane de lei.
"De asemenea, in primul trimestru din acest an, PAID a platit daune in valoare de 36.904 lei, veniturile din prime de asigurare fiind de 3,57 milioane de lei", se mai spune in comunicat.
PAID a fost infiintata in septembrie 2009 in baza prevederilor Legii 260/2008, ale Legii 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor si Legii 31/1990 privind societatile... mai mult
Marti, 23 Aprilie 2013, ora 16:40
Numarul politelor obligatorii pentru locuinte a scazut semnificativ, ajungand la 300.000, de la 821.000 in luna august 2011, a declarat, marti, in cadrul audierilor din Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor din Camera Deputatilor, Constantin Buzoianu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
Constantin Buzoianu a declarat ca Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) se afla intr-o situatie dificila in acest moment, iar daca situatia continua, PAID poate intra in incapacitate de plata.
Potrivit oficialului CSA, prin schimbarea Legii 206, care prevede asigurarea obligatorie a locuintei, nu se va majora valoarea politelor de asigurare pentru o persoana care plateste deja asigurare facultativa.
"Acest Pool de asigurare a inceput sa fie concurat de insasi cei 12 membrii ai sai.
De fapt, nu putem vorbi ca silim pe cineva care deja are o asigurare facultativa sa faca o asigurare obligatorie. Practic, cei care detin asigurare facultativa pentru care platesc, de exemplu 50 de euro, si vor incheia o asigurare obligatorie de 20 de euro, vor urma sa plateasca numai 30 de euro pentru asigurarea facultativa. Deci, practic, tot 50 de euro pe an platesc", a explicat seful CSA.
Polita de asigurare obligatorie (PAD) a locuintei poate fi emisa doar de societatile de asigurare actionare PAID. Proprietarii care detin locuinte cu valori de piata peste sumele minime ce pot fi asigurate prin polita PAD, pot incheia asigurari facultative pentru sume... mai mult
Marti, 11 Septembrie 2012, ora 15:48
Compania de asigurari generale, Platinum Asigurari, anunta semnarea unui contract de asigurare Casco pentru un bolid Lamborghini de 700 CP in valoare de 360.000 euro.
Potrivit unui comunicat de presa al asiguratorului, autoturismul Lamborghini Aventador, evaluat la 360.000 de euro, a fost adus in Romania de catre dealerul de autovehicule de lux Automotive Baneasa, moment in care proprietarului i-a fost inmanata si asigurarea Casco Platinum.
Platinum Asigurari-Reasigurari SA este o companie de asigurari generale cu capital privat, cu o strategie de abordare a pietei bazata pe produse si servicii de asigurare de calitate.
Compania este unul dintre principalii membri fondatori ai Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), participand cu 15% la capitalul social al PAID, cota maxima de participare permisa de lege. mai mult
Luni, 13 August 2012, ora 10:15