Anul 2020 a însemnat o schimbare radicală în foarte multe domenii de activitate. Această schimbare a însemnat atât lucruri pozitive, cât și negative. Evoluția macroeconomică și financiară a fost puternic afectată de incertitudinea cauzată de pandemia globală creată de COVID-19.
Deși perioada a fost incertă, în primele 9 luni ale anului 2020, societățile de asigurari autorizate și reglementate de ASF au subscris prime brute în valoare de peste 8,5 miliarde de lei. Această sumă aduce o creștere cu aproximativ 4,8% față de valoarea înregistrată în aceeași perioadă în anul precedent.
Însă, au existat și domenii de asigurări care au înregistrat scăderi în anul 2020. Spre exemplu, pentru asigurări de viață a fost o ușoară scădere a valorii subscrierilor de 1,3%. Urmează să vedem ce schimbări a adus contextul economic al anului 2020 pentru primul trimestru din 2021. Fluctuațiile economice create de pandemia de COVID-19 rămân sau nu aceleași anul acesta?
În acest articol vom aborda semnificația pandemiei pentru piața de asigurări, schimbările aduse de aceasta pentru anul 2021 și unde se situează piața asigurărilor din România după primul trimestru al acestui an.
Ce a reprezentat pandemia pentru piața de asigurări?
Este cert faptul că în toate domeniile de activitate pandemia a adus schimbări majore. Nimeni nu s-a așteptat la acest lucru și foarte multe industrii au fost luate prin surprindere.... mai mult
Vineri, 03 Septembrie 2021, ora 15:14
Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus miercuri achitarea tuturor inculpatilor din dosarul falimentarii companiei Astra Asigurari.
Instanta suprema a admis miercuri apelurile inculpatilor din acest dosar, fiind anulate condamnarile date in iulie 2019 de instanta de fond - Curtea de Apel Bucuresti.
Astfel, a fost achitata Angela Toncescu, fost presedinte al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (actuala Autoritate de Supraveghere Financiara), care primise la instanta de fond o pedeapsa de trei ani inchisoare cu executare pentru abuz in serviciu.
De asemenea, au fost achitati Tudor Balta si Constantin Buzoianu, fosti vicepresedinti ai Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Dan Constantinescu, Daniela Popa, Corneliu-Silviu Moldoveanu, membri ai Consiliului. Acestia aveau in prima instanta pedepse de cate trei ani si sase luni inchisoare cu suspendare.
Au fost achitate alte trei inculpate: Anabella Ruse, director general al Directiei Generale Autorizari; Marinela Nemes, director general al Directiei Generale Juridice, si Carmen-Gabriela Ivan, director general al Directiei Generale Stabilitate Financiara si Actuariat, toate din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.
Instanta a lasat nesolutionate actiunile civile inaintate de Societatea de Asigurare Reasigurare Astra SA si Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) si Autoritatea de Supraveghere Financiara in contradictoriu cu inculpata Angela Toncescu.
In cazul omului... mai mult
Miercuri, 05 Mai 2021, ora 23:55
O instanta din Paris a decis ca asiguratorul Axa trebuie sa il despagubeasca pe proprietarul unor restaurante pentru veniturile pierdute timp de doua luni din cauza epidemiei de coronavirus, a anuntat vineri avocatul reclamantului, ceea ce ar putea deschide calea unui val de litigii similare, transmite Reuters.
Decizia este de interes pentru restaurantele, cafenelele si cluburile de noapte din Marea Britanie si Statele Unite, care vor sa dea si ele in judecata companiile de asigurari care nu le-au despagubit pentru politicile guvernelor de oprire a activitatii.
Axa a anuntat ca va face apel.
Procesul a fost intentat de Stephane Manigold (foto), care detine patru restaurante in Paris. Acesta a cerut in instanta ca Axa sa il despagubeasca pentru pierderi, dupa ce guvernul a ordonat la jumatatea lunii martie inchiderea barurilor si a restaurantelor, pentru a incetini raspandirea noului coronavirus.
Cand a aflat verdictul la birou, Manigold a batut palma cu un coleg, iar sustinatorii sai au aplaudat.
"Aceasta este o victorie colectiva", a declarat Manigold. Ulterior, a izbucnit in plans in timp ce vorbea cu reporterii in fata unuia dintre restaurantele sale inchise.
Potrivit instantei, decizia administrativa de inchidere a restaurantului se califica pentru despagubirea de catre compania de asigurari, conform unei clauze referitoare la pierderea provocata de intreruperea activitatii.
"Asta inseamna ca toate companiile cu aceeasi clauza pot apela la... mai mult
Sambata, 23 Mai 2020, ora 10:55
Accelerarea digitalizarii si a adoptarii inteligentei artificiale, crearea de produse de asigurari care sa acopere situatii de blocaj economic la nivel global si orientarea catre produsele de sanatate, sunt cateva tendinte care vor guverna, in viitor, industria globala a asigurarilor, considera reprezentantii Leader Team Broker.
Compania romaneasca, specializata in managementul riscurilor si distribuirea politelor de asigurari, apreciaza ca in contextul actual, atat companiile dar si guvernele multor state au fost nevoite sa reconsidere masuri care limiteaza birocratia si simplifica procedurile, elimina timpi morti in relatia client - companie de asigurari, transforma clientul final din simplu beneficiar al unei polite de asigurare intr-un partener activ al companiei.
"Criza a demonstrat ca digitalizarea industriei in care activam si inteligenta artificiala sunt doua instrumente care lucreaza in beneficiul tuturor partilor implicate in industrie. Pentru companii, digitalizarea permite incheierea mai multor tipuri de polite la distanta, interactiune digitalizata cu clientul, dezvoltarea unor aplicatii extrem de precise si de utile in relatia cu acesta precum aplicatii pentru inspectii de risc, solutionare daune sau vanzari de asigurari. Pentru client, digitalizarea aduce solutionare rapida a problemei, un nivel mai ridicat de incredere si transformarea acestuia din beneficiar in partener. Pentru angajatii unei companii de asigurari, digitalizarea inseamna eliminarea... mai mult
Miercuri, 22 Aprilie 2020, ora 18:40
In Romania, incidenta afectiunilor si a bolilor grave continua sa fie semnificativa. De exemplu, conform statisticilor, aproape 15.000 de cazuri noi de cancer au fost identificate doar in primele 3 luni din acest an, precum si aproximativ 17.000 de cazuri noi de diabet zaharat, 6.500 de cazuri de infectii interioare, dar si 3.000 de cazuri noi de tuberculoza.
Aceasta incidenta crescuta a problemelor medicale in randul populatiei, alaturi de problemele grave din sistemul de sanatate public, dar si interesul in crestere pentru asigurarile private de sanatate sunt doar cateva dintre motivele care au determinat APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor sa lanseze, pe 18 noiembrie, "Totul despre asigurarile de sanatate" - o campanie nationala de informare dedicata asigurarilor de sanatate, dar si unui stil de viata sanatos.
Date statistice: aproape 15.000 de cazuri noi de cancer, 6.500 de infectii interioare si 17.000 de cazuri noi de diabet zaharat, in primele 3 luni ale anului
In perioada ianuarie - martie 2019, s-au inregistrat 14.989 de cazuri noi de cancer (incidenta fiind de 312,5 la 100.000 de locuitori), comparativ cu 15.832 cazuri noi de cancer in aceeasi perioada a anului 2018 (cand s-a raportat o incidenta de 328,1 la 100.000 de locuitori), arata datele publicate de Centrul National de Statistica si Informatica in Sanatatea Publica - Institutul National de Sanatate Publica, Ministerul Sanatatii. Numarul bolnavilor de cancer ramasi in evidenta in... mai mult
Marti, 19 Noiembrie 2019, ora 12:09
Autoritatea de Supraveghere Financiara a amendat Uniqa Asigurari de Viata cu 40.000 de lei, iar Gothaer si Grawe Romania au fost sanctionate cu avertisment scris, in urma unor controale periodice efectuate la societatile respective.
Potrivit comunicatului, Consiliul ASF a decis in sedinta din 9 octombrie 2019 sanctionarea societatii Uniqa Asigurari de Viata cu amenda in cuantum de 40.000 de lei, in principal pentru deficiente ce tin de functionalitatea mecanismelor de control intern instituite la nivelul societatii.
"Astfel, a fost constatat faptul ca pentru anumite produse de asigurare nu au fost furnizate detinatorilor de polite toate informatiile privind conditiile contractului de asigurare sau au fost furnizate intr-o maniera neconforma, iar in unele cazuri modalitatea de calcul a primelor de asigurare nu a fost realizata pe baze actuariale general acceptate. Societatea are obligatia sa transmita ASF un plan de masuri in vederea remedierii aspectelor constatate si implementarii unor mecanisme de control intern care sa asigure un cadru general de control intern adecvat", se spune in comunicat.
Consiliul ASF a decis, in sedinta mentionata, sanctionarea cu avertisment scris a societatii Gothaer Asigurari Reasigurari, in principal pentru anumite deficiente ce tin de modalitatea de reflectare in procedurile interne a anumitor activitati desfasurate la nivelul societatii. De asemenea, societatea a fost sanctionata si pentru disfunctionalitati in... mai mult
Marti, 15 Octombrie 2019, ora 12:26
Pretul unui bilet la un festival de renume poate fi o investitie considerabila, la fel ca si o vacanta binemeritata. Ca sa fie siguri ca totul merge ca pe roate si riscurile sunt, totusi, sub control, tinerii au inteles ca trebuie sa descopere "tainele" asigurarilor.
De fapt, un studiu desfasurat in 2018 de Entrepreneurship Academy si Eurolife arata ca Millennials ar fi dispusi sa aloce un buget mediu lunar de pana la 100 de lei pentru asigurari, daca ar intelege in detaliu beneficiile acestora.
Mai departe, urmatoarea generatie, Generatia Z, vine cu noi abordari pentru companiile de asigurari.
"Cei nascuti incepand cu anul 1995 petrec mult timp online, folosind mai multe dispozitive si comunicand pe canale multiple. Cand vine vorba de servicii de asigurare, ei prefera sa le achizitioneze prin intermediul aplicatiilor. (...) Pentru ei este foarte important sa se intalneasca in persoana cu un agent inainte de a cumpara o asigurare. O astfel de intalnire nu trebuie sa aiba loc intr-un birou fizic, pentru ei este in regula daca se desfasoara pe Skype, FaceTime sau Google Hangouts. Aceasta generatie isi doreste totul acum", explica Anita Nitulescu, CEO Eurolife ERB Asigurari Romania, intr-un interviu acordat Business24.
Care sunt tendintele din industria asigurarilor, in Romania, in 2019, atat din perspectiva jucatorilor, cat si a preferintelor consumatorilor?
Ne asteptam la continuarea tendintei ascendente din 2018, cand volumul primelor brute subscrise in... mai mult
Joi, 09 Mai 2019, ora 16:36
Soarta asigurarilor din Romania tine de educatie, deci e nevoie de un imens efort de educatie a cetatenilor, pentru ca romanii nu gandesc pe termen lung, a declarat, marti, secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice Mihai Mandres, la conferinta "Quo Vadis piata de asigurari in 2019".
Acesta a insistat in mai multe randuri ca efortul cel mai important pentru cresterea consumului de asigurari in Romania este cel de educare a populatiei.
"Asadar, avem o serie de cauze, unele din care pot fi corectate in timp, altele doar cu trecerea generatiilor, iar solutiile care se degaja din aceasta analiza sunt urmatoarele: in primul rand, un imens efort de educatie, si spun ca soarta asigurarilor din Romania tine de educatie. Este vorba de cultivarea intelepciunii practice: sa iti pui problema ce se intampla cu tine peste ani de zile. Oamenii nu se gandesc la faptul ca li se poate intampla ceva si de aceea soarta asigurarilor este dependenta de un mare efort de educatie. Dar nu e vorba doar de educatie economica. Este vorba de educarea capacitatii de a gandi pe termen lung, de a lua in calcul si variante proaste, eventualele accidente, eventualele ghinioane, eventualele riscuri care se pot produce", a afirmat oficialul MFP.
Secretarul de stat a comparat sectorul asigurarilor din Romania cu situatia din Uniunea Europeana, afirmand ca starea pietei romanesti de resort "nu este deloc stralucita".
"Adevarul este ca starea pietei asigurarilor nu este deloc stralucita in... mai mult
Marti, 05 Februarie 2019, ora 15:42
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a autorizat, marti, proiectul de fuziune prin absorbtie prin care BCR Asigurari de Viata Vienna Insurance Group preia AXA Life Insurance, precum si transferul de portofoliu ca efect al fuziunii, potrivit unui comunicat de presa al institutiei.
Potrivit sursei citate, in cadrul sedintei de marti, Consiliul ASF a aprobat numirea lui Radu Hanga in functia de membru al Consiliului de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti S.A.
De asemenea, s-a adoptat modificarea actului constitutiv al societatii Zurich Broker de Asigurare - Reasigurare S.R.L. (numire nou administrator, modificare articol) si emiterea Certificatului de Inregistrare a Valorilor Mobiliare aferent inregistrarii obligatiunilor emise de societatea Bittnet Systems S.A. Bucuresti in vederea admiterii la tranzactionare pe Sistemul Alternativ de Tranzactionare administrat de BVB.
Totodata, s-a emis Certificatul de Inregistrare a Valorilor Mobiliare pentru produsele structurate emise de SSIF BRK Financial Group S.A., Certificatul de Inregistrare a Valorilor Mobiliare aferent inregistrarii majorarii capitalului social al societatii Prodlacta S.A. Brasov, respectiv Certificatul de Inregistrare a Valorilor Mobiliare aferent inregistrarii la ASF a actiunilor emise de Transilvania Broker de Asigurare Reasigurare S.A. Bistrita.
CA al ASF a avizat 30 de agenti si a retras avizele pentru alti 12 agenti care desfasoara activitati de marketing pentru fondurile de... mai mult
Marti, 31 Octombrie 2017, ora 18:37