Nu de putine ori ne-am lovit de aceasta confuzie, astfel ca multi romani, cred, in mod gresit, ca atunci cand isi fac o asigurare pentru casa, tot ce este in respectiva casa este asigurat.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, la ce sa fii atent cand iti asiguri casa.
Din pacate nu este chiar asa! Dupa cum ne spunea un asigurator cu ceva timp in urma, in momentul in care iti asiguri casa sau locuinta, cum vreti sa o denumiti, iti asiguri doar peretii acesteia. Si cam atat!
Multi romani cred ca o astfel de asigurare acopera si bunurile din locuinta. NU! Nici pe departe nu poate fi vorba de asa ceva. Daca vreti asa ceva, la asigurarea locuintei, puteti adauga o optiune de asigurare a bunurilor din casa: electonice, electrocasnice, sau chiar mobila in caz de incendiu sau altele.
In general, asigurarea bunurilor din casa este fie un serviciu optional la asigurarea casei, fie o asigurare de sine statatoare cum se gaseste la unele firme de asigurare. Dar si acolo trebuie sa fiti atenti impotriva a ce va asigurati pentru ca s-ar putea sa o faceti degeaba.
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
Tranzactionarea de criptomonede: la ce trebuie sa fiti atenti
Cele mai bune dobanzi la depozite in februarie
De ce au scazut dobanzile la depozite?
De ce sa nu te grabesti acum sa iei un credit ...citeste mai departe despre "Cea mai des intalnita confuzie pe care o fac romanii cand isi asigura locuinta" pe Ziare.com mai mult
Joi, 25 Februarie 2021, ora 08:30
Cateva secunde ale unui cutremur care ne-a trezit in miez de noapte in ultima duminica a lunii octombrie au fost suficiente pentru a ne reaminti cat suntem de vulnerabili in fata naturii.
A fost cel mai puternic cutremur din ultimii 14 ani. De aceasta data, de numai 5.8 grade pe scara Richter si fara daune sau victime inregistrate.
"Romania este una dintre tarile cu grad ridicat de vulnerabilitate in fata cutremurelor. La nivel mondial, tara noastra se regaseste printre primele 10 dupa suprafata construita expusa riscului seismic. Peste 90% din suprafata sa se regaseste In zone de risc, iar Bucurestiul este unul dintre cele mai vulnerabile orase din lume", declara Nicoleta Radu, Director General, PAID Romania.
In ultimii 100 de ani, in Romania s-au inregistrat 13 cutremure semnificative, care au dus la producerea a 2.630 de decese si au afectat mai mult de 400.000 de persoane.
Pagubele cauzate doar de cutremurul din 1977 depasesc 2 miliarde de dolari.
Conform datelor PAID Romania, din totalul de aproximativ 9 milioane de locuinte existente pe teritoriul tarii noastre, doar 1,7 milioane sunt asigurate. Celelalte 7,3 milioane de locuinte, nu sunt protejate de o polita de asigurare care sa le permita remedierea pagubelor produse de cutremur.
"Acestea nu sunt simple date. Ele se pot traduce in tragedii de familie pentru cei ale caror locuinte sunt expuse in fata cutremurelor.
Multi ar putea afla numai cand e prea tarziu ca persoanele care nu isi asigura... mai mult
Vineri, 02 Noiembrie 2018, ora 11:16
Romanii au casele asigurate in proportie de 43% si platesc o prima medie anuala de asigurare de locuinta in valoare de 69 de euro, se arata intr-un studiu al Generali PPF Holding (GPH).
De asemenea, suma pentru care romanii isi asigura locuinta este de 48.500 euro, se mentioneaza in studiul realizat pe baza datelor din portofoliile de asigurare de locuinta ale companiilor Generali din 9 tari ale Europei Centrale si de Est.
Comparativ, in Ungaria, conform datelor din portofoliul companiei Generali, un locuitor plateste in medie 100 euro, iar locuintele sunt asigurate pentru aproximativ 74.000 euro. Locuitorii Ungariei sunt mai responsabili in privinta asigurarii de locuinte, trei sferturi din populatie fiind asigurata.
Cele mai mici investitii in asigurarea locuintelor sunt in Bulgaria
Bulgarii se afla la cealalta extrema a spectrului, platind mai putin de 30 euro pe an pentru o asigurare de locuinta; cu toate acestea, doar 7% din locuitori sunt asigurati.
Din acest motiv, nici suma asigurata nu este surprinzatoare, aceasta situandu-se in jurul valorii de 23.500 euro. Cifrele din Serbia, tara vecina, sunt similare (prima anuala de 40 euro), dar suma asigurata medie este mai mare decat in Bulgaria (40.000 euro) si oamenii sunt oarecum mai responsabili, aproximativ 10% din populatie fiind asigurata.
Slovenii platesc cel mai mult pe o asigurare de locuinta: 167 de euro in medie pe an, urmati de cehi cu 112 euro, unguri (100 de euro), croati (92 de euro) si... mai mult
Miercuri, 27 Martie 2013, ora 11:55
Locuinta reprezinta, fara indoiala, unul dintre cele mai importante bunuri pe care le detinem. De aceea, romanii incep sa acorde din ce in ce mai multa atentie produselor de asigurare a locuintelor.
In 2011, asigurarile de locuinta facultative, alaturi de asigurarile de viata, au reprezentat cele mai dinamice segmente de pe piata de profil.
Numarul de contracte de asigurari facultative, in 2011, se ridica la 4,4 milioane, iar asigurarile obligatorii incheiate ajunsesera la 574.000, astfel ca au fost incheiate de sase ori mai multe polite fata de anul precedent in ceea ce priveste ambele tipuri de asigurari la un loc.
Pe piata asigurarilor exista doua tipuri de polite pentru locuinte: obligatorii si facultative. Denumirile pot fi pastrate sau pot primi nume personalizate de la o companie de asigurari la alta, insa caracteristicile generale se pastreaza.
Citeste mai multe despre Cum iti poti asigura locuinta impotriva furtului sau a cutremurelor? pe Ziare.com. mai mult
Miercuri, 06 Iunie 2012, ora 11:53
Daca la sfarsitul lui 2010 se zicea ca amenzile se vor aplica incepand cu 15 iulie 2011, acum, Ministerul Administratiei spune ca noul termen este 5 august."Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) sustine punctul de vedere al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) in ce priveste data de 5 august ca data limita de la care primarii pot aplica amenzi celor care nu au o asigurare obligatorie a locuintelor", a declarat pentru Gandul Marius Militaru, purtatorul de cuvant al MAI.
"In conformitate cu prevederile art. 35 din Legea 260/2008, obligativitatea incheierii asigurarilor de locuinte decurge de la un an de la inceperea emiterii politelor.
Intrucat politele de asigurare a locuintelor au inceput sa fie emise in 15 iulie 2010, termenul-limita de incheiere a acestora, conform art. 35 din Legea 260/2008, este 15 iulie 2011", se arata in precizarea postata la sfarsitul anului trecut pe site-ul Ministerului Administratiei si Internelor.
"Dupa aceasta data primarii vor amenda proprietarii de locuinte care nu au incheiat asigurarea obligatorie", mai preciza nota postata de MAI pe 29 decembrie 2010.
Termenul de la care se pot aplica amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei romanilor care nu si-au asigurat locuinta a iscat neintelegeri intre autoritatile statului.
Se pare ca problema este interpretarea diferita a prevederilor legii.
In functie de acest termen a variat si numarul romanilor care se grabeau sa-si cumpere asigurarea obligatorie. mai mult
Miercuri, 20 Iulie 2011, ora 10:35
Primarii vor putea amenda persoanele care nu au incheiat o polita de asigurare obligatorie a locuintei doar din luna august 2012, potrivit termenului rezultat din Legea 260/2008 modificata si republicata, desi Ministerul Administratiei si Internelor a anuntat ca data limita este 15 iulie 2011, potrivit Mediafax.Legea stabileste atat in forma initiala, cat si in cea modificata, ca obligativitatea incheierii politelor de asigurare impotriva dezastrelor naturale (cutremure, alunecari de teren si indundatii) devine efectiva la 90 de zile de la adoptarea normelor de aplicare a actului normativ, iar in primul an proprietarii de constructii cu destinatia de locuinta sunt obligati sa incheie contracte de asigurare obligatorie a locuintelor pana la expirarea unei perioade de un an de la data implinirii termenului.
Ministerul Administratiei si Internelor a anuntat ca obligativitatea incheierii politei are ca termen limita 15 iulie 2011, interpretand ca primul an de aplicare deja a expirat, desi populatia devenea obligata sa incheie polite abia dupa adoptarea normelor, care au fost publicate in Monitorul Oficial abia in 6 mai 2011.
In forma aprobata in 2008, legea stabilea la articolul art. 3 (1) ca "incepand cu data la care se implinesc 90 de zile de la data adoptarii normelor de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor emise in aplicarea prezentei legi, persoanele fizice si juridice sunt obligate sa isi asigure impotriva dezastrelor naturale, in conditiile prezentei legi, toate... mai mult
Miercuri, 13 Iulie 2011, ora 23:11
Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) a incheiat peste 75.000 de polite de asigurare pentru locuinte in trei luni de cand aceasta a devenit obligatorie, cu un ritm mediu zilnic de aproximativ 1.200 de polite pe zi, a declarat marti presedintele societatii, Marius Bulugea, transmite NewsIn. Startul programului de asigurare obligatorie a locuintelor a fost dat oficiat la data de 15 iulie 2010.
"Ritmul de emitere a crescut de la 100 - 200 polite pe zi la 1.500 - 1.900 de polite zilnic. Pentru a ne atinge obiectivul fixat trebuie sa ajungem la un ritm zilnic de circa 4.000 de polite zilnic", a spus Bulugea.Acesta a adaugat ca 89% din politele subscrise sunt de tip A si 75% au fost subscrise in mediul urban.Toate societatile de asigurare actionare la PAID au emis polite, primele trei fiind Astra, Generali si Groupama.Proprietarii sunt obligati ca, intr-o perioada de sase luni de la emiterea primei polite, sa incheie o asigurare obligatorie a locuintelor. Potrivit legii, dupa aceasta perioada, proprietarii care nu isi asigura locuintele risca o amenda cuprinsa intre 100 si 500 lei, care este aplicata de primarul localitatii respective.Din numarul total de 8,5 milioane proprietati cu destinatia de locuinta, 65% sunt de tip A, iar restul de tip B.Prima obligatorie este de 20 euro in cazul locuintelor tip A (care au structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma... mai mult
Marti, 12 Octombrie 2010, ora 11:56
Proprietarii de locuinte sunt obligati sa incheie polite de asigurare obligatorie a locuintelor in termen de sase luni, perioada in care PAID estimeaza ca va inregistra un milion de contracte, transmite Mediafax. "Ar fi bine daca am depasi 10% (din numarul total al locuintelor din Romania, n.r.) in urmatoarele sase luni. Asta inseamna ca pana in ianuarie sa fie un milion de asigurati", a declarat joi Marius Bulugea, presedintele - director general la Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor.
Exceptie fac proprietarii de locuinte care au incheiat polite de asigurare facultativa impotriva dezastrelor, care vor fi obligati sa incheie si asigurari obligatorii imediat dupa expirarea celor facultative, in cazul in care termenul depaseste 15 ianuarie.
Conform legislatiei, proprietarii de imobile sunt obligati sa incheie o polita de asigurare, prima fiind diferentiata in functie de tipul de locuinta, intre 10 si 20 de euro. Valoarea asigurata a unei locuinte este situata intre 10.000 si 20.000 de euro.
Dupa expirarea termenului de sase luni, cei care nu se vor conforma vor fi sanctionati de primarii cu amenzi intre 100 si 500 lei.
Asigurarea obligatorie acopera cutremurele, inundatiile sau alunecarile de teren. mai mult
Joi, 15 Iulie 2010, ora 12:53
Prima polita de asigurare obligatorie a locuintelor ar putea fi emisa in luna iulie, demers conditionat insa de semnarea contractului de reasigurare, a declarat, luni, Radu Mustatea, membru in Consiliul de Administratie al Pool-ului de Asigurare impotriva Dezastrelor (PAID), conform Mediafax."Este posibil ca PAID sa emita prima polita in luna iulie, probabil cu 1 iulie. Totusi, emiterea primei polite este conditionata de incheierea contractului de reasigurare, care deja a fost creionat in linii mari", a spus Mustatea, care este directorul general al Astra Asigurari.PAID a inceput discutiile cu brokerii de reasigurare Willis, AON, Guy Carpenter, Stellar Re si RFIB. Ultimul s-a retras de la negocieri.Societatea care va emite politele de asigurare obligatorie a locuintei a fost infiintata in septembrie 2009, cand 13 asiguratori au semnat actele de constituire a Pool-ului, aportul acestora la capitalul social al asiguratorului fiind de 4,545 milioane de euro (19,34 milioane lei).Cu o participatie de 15% s-au inscris Astra, Clal Romania si Groupama Asigurari. ABC Asigurari, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins (fosta Asitrans), Generali si Grawe Romania s-au inregistrat, fiecare, cu o participatie de 5,5%.Legea 260 privind asigurarea obligatorie a locuintelor a fost adoptata in noiembrie 2008.Conform legislatiei, proprietarii de imobile sunt obligati sa incheie o polita de asigurare, prima fiind diferentiata in functie de tipul de... mai mult
Luni, 17 Mai 2010, ora 11:19