Rechinii au o viata sociala mai complexa decat se credea pana acum, potrivit unui studiu care arata ca rechinul cenusiu din Oceanul Pacific cultiva retele sociale surprinzatoare si dezvolta legaturi care pot dura ani intregi, informeaza Reuters.
Studiul s-a concentrat pe comportamentul social al unui grup de 41 de rechini cenusii din jurul atolului Palmyra, la circa 1.600 de kilometri sud-vest de Hawaii, oamenii de stiinta folosind transmitatori acustici si camere de filmat cu senzori pentru a-i monitoriza si a obtine o perspectiva mai clara asupra actiunilor lor.
Departe de a fi creaturi solitare, rechinii formeaza comunitati sociale destul de stabile de-a lungul timpului, unii dintre indivizi ramanand impreuna pe parcursul celor patru ani cat a durat studiul.
Cercetatorii au documentat un model zilnic, in care rechinii isi petrec diminetile impreuna in grupuri de circa 20 de indivizi in unele parti ale recifului, dispersandu-se pe parcursul zilei si al noptii pentru a se regrupa din nou in dimineata urmatoare.
"Rechinii sunt animale incredibile si inca destul de neintelese", a spus Yannis Papastamatiou, biolog marin in cadrul Universitatii Internationale Florida, autorul principal al cercetarii publicate saptamana aceasta in revista Proceedings of the Royal Society.
"As vrea sa vorbesc despre 'vietile lor sociale secrete' nu pentru ca isi doresc sa le tina secrete, ci pentru ca abia recent am dezvoltat instrumentele pentru a vedea si a le intelege... mai mult
Sambata, 15 August 2020, ora 05:51
Inundatiile reprezinta fenomene care vin insotite mereu de efecte negative, atat din punct de vedere economic cat si social si ecologic. In ultimele saptamani ele au produs daune semnificative gospodariilor romanilor.
Printre cauzele care amplifica efectele dezastruoase ale inundatiilor sunt: despaduririle, gradul mare de urbanizare, amplasarea de locuinte in zone inundabile, sedimentele care se depun pe albiile raurilor, dar si schimbarile climatice tot mai evidente din ultimii ani.
Cum putem limita efectele economice ale inundatiilor?
Utilizand, spre exemplu, asigurarile obligatorii si facultative de locuinte care pot veni in sprijinul tuturor celor afectati de calamitati naturale, inclusiv de inundatii.
In prezent, in Romania exista doua tipuri de asigurari pentru locuinte care acopera inundatiile (incadrate ca dezastru natural): polita obligatorie pentru locuinta, reglementata prin Legea nr. 260/2008, si politele facultative pentru locuinte. Iata si sfaturile practice oferite de specialistii UNSAR pentru rezolvarea unor astfel de situatii.
Beneficiarii care au o asigurare obligatorie de locuinta
In Romania, asigurarile obligatorii de locuinte sunt incheiate de PAID - Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale, prin intermediul societatilor de asigurare care emit polita PAD.
Primul pas este sa discutati cu un reprezentant al societatii la care ati incheiat un contract de asigurare obligatorie a locuintei. De asemenea, puteti lua legatura cu un... mai mult
Miercuri, 24 Iunie 2020, ora 14:39
Leader Team Broker, jucator cheie pe piata asigurarilor din Romania, in parteneriat cu CFC, asigurator britanic si pionier in riscuri speciale, a creat primul produs de cyber security pentru companiile din domeniul tehnologiei, care acopera si amenzile GDPR.
"Companiile romanesti sunt vulnerabile in fata riscurilor nou aparute. Prin parteneriatul cu CFC am creat un produs complex si foarte accesibil, care sprijina companiile din domeniul IT&C in fata riscurilor financiare si de ordin reputational, care rezulta din atacuri cibernetice sau din raspundere profesionala. Pentru acest produs de cyber security Leader Team Broker are autoritatea de a analiza si subscrie riscuri, adica de a incheia polite in numele asiguratorului, pentru companii cu cifra de afaceri anuala de pana la 2 mil eur. Suntem singura companie romaneasca cu o astfel de autoritate pe piata londoneza", declara Razvan Rusu, Director General si fondator Leader Team Broker.
"Tehnologiile emergente marcheaza intersectia dintre asigurarile traditionale, cum este raspunderea publica, si produsele specializate, cum sunt asigurarile profesionale pentru companiile din IT&C. Multe dintre tehnologiile noi precum IoT (Internet of Things), platformele online si retelele sociale expun clientii la situatii de vatamare corporala, daune morale si la daune materiale, in procesul de furnizare al serviciilor lor. Este esentiala rezolvarea decalajului dintre tehnologii printr-un produs complex capabil sa acopere aceste... mai mult
Vineri, 04 Octombrie 2019, ora 10:33
Veniturile bugetului asigurarilor sociale de stat vor fi diminuate cu suma de 1,442 miliarde de lei, iar cheltuielile bugetului asigurarilor sociale de stat aferente sistemului public de pensii vor fi majorate per sold cu 1,451 miliarde de lei, potrivit Notei de fundamentare care insoteste proiectul de act normativ pentru rectificarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2019.
Conform documentului, la bugetul asigurarilor sociale de stat, prin proiectul de act normativ se propune diminuarea veniturilor bugetului asigurarilor sociale de stat cu 1,442 miliarde de lei prin scaderea veniturilor sistemului public de pensii cu suma de 1,45 miliarde lei - datorata diminuarii veniturilor curente cu 1,967 miliarde lei si acordarii unei subventii de la bugetul de stat de 517,433 milioane de lei - si prin majorarea veniturilor sistemului de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale cu suma de 7,074 milioane lei, dar si cresterea per sold a cheltuielilor bugetului asigurarilor sociale de stat aferente sistemului public de pensii cu suma de 1,451 miliarde lei.
Conform Notei de fundamentare, diminuarea veniturilor curente este justificata de evolutia incasarilor din contributii de asigurari sociale, precum si de masurile legislative aplicate in anul 2019 cu impact asupra contributiilor sociale, printre care se afla acordarea de facilitati fiscale pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor realizate in baza... mai mult
Marti, 06 August 2019, ora 11:19
Guvernul italian nu reuseste sa promoveze cresterea economica, a apreciat miercuri Fondul Monetar International. Reforma pensiilor "va creste numarul de pensionari, va creste bugetul oricum ridicat al pensiilor, va reduce participarea fortei de munca si potentialul de crestere" economica, a declarat miercuri Rishi Goyal, seful misiunii FMI la Roma, citat de Reuters.
Guvernul populist al Italiei, condus de miscarea anti-sistem Cinque Stelle (M5S, Cinci Stele) si de formatiunea de extrema dreapta Liga, intentioneaza sa introduca anul acesta noi subventii pentru cei cu venituri mici si sa reduca varsta de pensionare.
Ajutoarele individuale pentru saraci ajung in Italia la 780 de euro pe luna. Goyal observa ca "nivelul beneficiilor asigurate este foarte ridicat in comparatie cu bunele practici internationale. Astfel poate fi descurajata angajarea cu forme legale si poate creste dependenta de asistenta sociala".
FMI sugereaza ca pentru reducerea riscului de dependenta de ajutoarele sociale ca alternativa la angajare, subventionarea veniturilor trebuie stabilita la 40-70% din pragul de saracie. In cazul Italiei, acest nivel ar fi echivalent cu 325 pana la 567 de euro pe luna.
Asociatia italiana de lobby pentru mediul de afaceri Confindustria si unii parlamentari din opozitie si-au exprimat rezerve similare fata de politica guvernului impotriva saraciei. Aceasta se va aplica dupa ce numarul saracilor din Italia aproape s-a triplat din 2007 pana in 2017, ajungand de la... mai mult
Joi, 07 Februarie 2019, ora 10:19
Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, modificarile aduse Legii 416/2001 privind venitul minim garantat, informeaza Administratia Prezidentiala. Conform noilor prevederi, o persoana care refuza un loc de munca oferit pierde dreptul la ajutor social.
" (7) Refuzul unui loc de munca oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocuparii fortei de munca si de formare profesionala oferite de agentiile teritoriale pentru ocuparea fortei de munca atrage incetarea dreptului la ajutorul social. (8) In situatia prevazuta la alin. (7), familia sau persoana singura poate solicita un nou drept dupa o perioada de 12 luni de la data deciziei de incetare a dreptului la ajutorul social", prevedere articolul 15 al Legii promulgate de seful statului.
O alta modificare prevede ca persoanele care primesc ajutor social trebuie sa faca muunca in folosul comunitatii, in cuantumul banilor primiti.
"Pentru sumele acordate ca ajutor social, conform prevederilor prezentei legi, una sau mai multe persoane majore apte de munca, raportat la cuantumul ajutorului social din familia beneficiara, au obligatia de a presta lunar, la solicitarea primarului, actiuni sau lucrari de interes local, fara a se putea depasi regimul normal de lucru si cu respectarea normelor de securitate si igiena a muncii", potrivit textului Legii promulgate.
Familiile care primesc ajutor de la stat ar putea fi obligate sa lucreze in folosul comunitatii220.000 de romani au primit de la... mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2018, ora 19:20
Un ordin intern al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, care nu a fost facut public niciodata, stabileste care este procedura urmata de functionarii Fiscului pentru a calcula contributiile la pensii si contributiile la sanatate datorate de persoane fizice.
Daca acum doua zile explicam procedura aplicata de ANAF in privinta CAS, Avocatnet prezinta, in exclusivitate, care sunt regulile interne in ceea ce priveste CASS.
De la 1 iulie, contributiile sociale la pensii si sanatate datorate de persoanele fizice au fost preluate in administrarea ANAF, Fiscul fiind cel care colecteaza acesti bani.
Citeste mai mult despre Ce procedura aplica Fiscul pentru a calcula CASS de plata pentru persoane fizice pe Avocatnet. mai mult
Vineri, 05 Octombrie 2012, ora 11:31
Deficitul bugetar al Romaniei a ajuns la 7,4 miliarde lei, adica 1,36% din PIB, conform NewsIn.Ca urmare a cresterii incasarilor din taxa pe valoare adaugata cu 35,6%, din accize cu 28,2% si din veniturile din capital cu 39,8%, in intervalul ianuarie-mai veniturile la bugetul general consolidat s-a majorat cu 10,1%, la 70,7 miliarde lei, comparativ cu anul precedent.
De asemenea, incasarile din contributii de asigurari sociale au continuat sa se imbunatateasca, fiind cu 3,2% mai mari fata de aceeasi perioada din anul precedent.
Acestea reprezinta 40,5% din programul anual, iar incasarile din impozitul pe profit le-au depasit pe cele din aceeasi perioada a anului precedent cu 0,2%.
"Fata de anul precedent, principalul decalaj se mentine la incasarile din impozitul pe venit, care s-au micsorat cu 1,2%.
Sumele primite de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate au crescut cu 17,2% fata de aceeasi perioada a anului precedent", se arata in raportul lunar al MFP (Ministerul Finantelor Publice).
Totodata, cheltuielile bugetului general consolidat s-au redus in termeni nominali cu 3,4%, la 78,2 miliarde lei, fata de anul precedent, si cu 1,4 puncte procentuale ca pondere in PIB.
Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 10,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent, astfel ca la bugetul de stat cresterea a fost de 9,2%, ca urmare a reclasificarii unor cheltuieli la bunuri si servicii la Ministerul Sanatatii, iar la bugetele locale de 18,5%, pe fondul preluarii... mai mult
Luni, 27 Iunie 2011, ora 15:59
Cetatenii romani care au lucrat in Canada si au achitat contributiile sociale aferente vor primi, la momentul iesirii din activitate, si pensia aferenta perioadei de cotizare la sistemul social al acestui stat, iar banii vor putea fi incasati in tara in care persoana respectiva isi are rezidenta.Procedura este reglementata in acordul incheiat, la finele anului trecut, intre Romania si Canada in domeniul securitatii sociale intre Romania si Canada, document aprobat, miercuri, de Guvern prin proiect de lege, precizeaza Mediafax.
"Este vorba de un cadru juridic intre Romania si Canada in domeniul securitatii sociale, avand ca scop principal recunoasterea si totalizarea perioadelor de asigurare sociala realizata pe teritoriul ambelor state. In acest cadru este prevazuta egalitatea de tratament, precum si posibilitatea exportului prestatiilor de securitate sociala regelementate prin acord. Pana acum, o persoana care lua o pensie in Romania nu putea sa isi primeasca pensia in Canada sau invers", a aratat ministrul Muncii, Mihai Seitan, in sedinta de guvern.
Potrivit acordului, perioadele lucrate in cele doua state vor fi insumate in momentul calcularii pensiei, evitandu-se astfel riscul neindeplinirii conditiei de a avea, pentru a beneficia de pensie, o perioada minima de contributii intr-un singur sistem de securitate sociala, iar pensia va putea fi transferata in statul in care persoana isi are rezidenta. mai mult
Miercuri, 07 Aprilie 2010, ora 10:33