Criza economica si provocarea pe care o reprezinta o populatie in curs de imbatranire au aratat vulnerabilitatea schemelor de pensii publice si private, au considerat deputatii europeni intr-o rezolutie votata marti, la Strasbourg.
Ei au cerut statelor membre ale Uniunii Europene sa introduca sau sa mentina scheme de pensii diversificate si au subliniat rolul pensiilor publice in asigurarea unor standarde decente de viata pentru toti, solicitand statelor membre sa asigure aceste standarde.
"O treime din populatia UE are peste 55 de ani. Sustenabilitatea schemelor de pensii este amenintata de imbatranirea demografica si finantele publice tensionate. Prevederile privind pensiile sunt responsabilitatea statelor membre, dar coordonarea la nivelul UE este necesara mai ales in contextul programelor de reforma si stabilitate", a spus raportorul Ria Oomen-Ruijten (PPE, NL).
In raspunsul la Carta alba a Comisiei publicata in februarie 2012, deputatii europeni au cerut statelor membre sa introduca sau sa mentina sisteme de pensii cu mai multi piloni, reprezentand o combinatie de pensii publice in pilonul unu, pensii complementare rezultate din acorduri colective, companii, sau legislatie nationala in pilonul doi si economii private in pilonul trei.
Pensiile publice, cea mai importanta sursa de venit pentru pensionarii europeni
Parlamentarii europeni au subliniat ca aceasta criza a evidentiat vulnerabilitatea atat a sistemului public de pensii, cat si a celui privat.... mai mult
Miercuri, 22 Mai 2013, ora 10:30
Mult timp dupa ce criza datoriilor se va incheia, Europa se va confrunta cu o problema si mai serioasa - cum sa asigure pensiile pentru numarul tot mai mare de persoane in varsta.
Populatia unor tari stagneaza sau deja se diminueaza, in special cea a Germaniei. Acest lucru va reduce posibilitatea de economisire si potentialul de crestere economica, relateaza Reuters.
Oamenii vor lucra pana la varste tot mai inaintate si, prin urmare, vor fi mai putin productivi, cu efecte negative asupra standardelor de viata.
Iar randurile pensionarilor se inmultesc. Acest lucru va ameninta finantarea pensiilor si a sistemului de sanatate.
In cele 27 de tari ale Uniunii Europene, fiecare pensionar este sustinut in prezent in medie de patru persoane active. Pana in 2050, acest raport va fi de 2 la 1, conform proiectiilor ONU si UE.
Letonia, care isi doreste sa devina membra a zonei euro in 2014, este un exemplu extrem al acestor directii. Pana in 2060, vor exista patru letoni activi pentru fiecare trei persoane in varsta de 65 de ani sau mai mult.
Din cauza emigratiei si a ratei scazute a fertilitatii, populatia acestui stat baltic a scazut cu 14% (340.000 de persoane), intre 2000 si 2011, starnind ingrijorari privind o amenintare existentiala la adresa tarii.
"Nu vreau sa fac declaratii apocaliptice. Sper ca tara se va descurca. Insa semnalul de alarma a fost tras", a spus Mihail Hazans, un profesor de economie la Universitatea din Letonia si specialist in... mai mult
Miercuri, 24 Aprilie 2013, ora 14:12
Aproape 50% dintre persoanele pensionate in 2010 in Germania au ales sa iasa anticipat, chiar daca astfel au pierdut bani.
In anul 2010 s-a inregistrat un record in ceea ce priveste numarul germanilor care au decis sa se pensioneze anticipat, conform NewsIn. Dintre cei 674.000 de pensionati, 47,5% au iesit la pensie inainte de implinirea varstei de 65 de ani, in medie cu trei ani si doua luni mai devreme.
In urma cu cinci ani, numarul celor pensionati anticipat era de 41,2% din total, iar in 2000 de numai 14,5%. Persoanele care au luat aceasta decizie au pierdut in medie circa 113 euro lunar, potrivit statisticilor oficiale.
Sindicalele si casele de asigurare avertizeaza ca gradul de saracie in randul pensionarilor ar putea creste, daca acest trend continua, mai ales ca din 2012 varsta de pensionare va creste la 67 de ani.
Reprezentantii sindicatelor sustin ca penalitatile nu ar trebui sa se aplice si persoanelor care ies anticipat la pensie din cauza unor probleme grave de sanatate. mai mult
Miercuri, 28 Decembrie 2011, ora 13:45