Cati dintre noi nu s-au gandit pana acum la pericolele care ne pasc si si-au spus in sine "Mie nu mi se poate intampla!". Tocmai din acest motiv, in Romania, asigurarea bunurilor de lunga durata nu este o "traditie". Cei mai multi isi pun doar increderea in protectia oferita de divinitate.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, de ce este bine sa ai o asigurare la casa.
In primul rand, pentru ca este extrem de ieftin. Costa lunar cat un pachet de guma de mestecat.
Este vorba despre asigurarea obligatorie a locuintei (AOL), cea care nu scade din buzunar mai mult de 5 lei pe luna pentru o locuinta din mediul rural (daca facem asigurare de 10.000 de euro si care costa 50 de lei pe an), si 8 lei pe luna, daca mergem pe o asigurare de 20.000 de euro, adica 100 de lei anual.
Asigurarea are cateva riscuri pe care le acopera si iti poate oferi o umbrela financiara in cazul in care te loveste napasta. Cutremur, alunecari de teren si inundatii sunt trei riscuri pentru care AOL iti tine spatele atunci cand vei avea nevoie.
Si daca nu stai intr-o regiune unde alunecarile nu sunt prea frecvente, vremea din ultimul deceniu ne-a aratat ca Romania este o tara tot mai predispusa inundatiilor. Mai mult, cutremurele majore au o recurenta de 35-40 de ani. Iar la noi, a cam trecut aceasta perioada.
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
Pachetele bancare pentru pensionari. Cu ce avantaje vin
Cum iti inveti copilul sa... mai mult
Luni, 30 Noiembrie 2020, ora 08:30
Politele obligatorii pentru locuinte se vor scumpi, dar vor include si riscurile legate de furtuni, pe langa cele de cutremur, inundatii si alunecari de teren.
Conform unui proiect de lege, citat de Profit.ro, toate locuintele din Romania trebuie sa fie asigurate indiferent daca sunt sau nu folosite in acest scop.
"La aproape zece ani de la emiterea Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, trebuie spus ca dificultatile cu care se confrunta actualul sistem de asigurari obligatorii de locuinte sunt extrem de complexe, fiind generate in principal de nivelul redus de acceptare in randul populatiei, gradul de acoperire situandu-se sub 20% din totalul fondului locativ, ceea ce a generat necesitatea gasirii unor solutii pe termen scurt, mediu si lung pentru asigurarea sustenabilitatii sistemului in conditiile actualului nivel al primei de asigurare stabilit de catre legiuitor, nivel al primei ce a fost anterior calculat pe baza unui grad de cuprindere in asigurare de 100%.
De asemenea, aparitia tot mai frecventa a unor dezastre naturale ca urmare a furtunilor si tomadelor a scos la iveala vulnerabilitatile si ineficienta sistemului de prevenire si protectie a populatiei in cazul unor calamitat de acest fel", este argumentul avansat.
Acelasi act normativ mai prevede insa ca proprietarii care nu-si asigura locuintele nu vor mai fi amendati.
Conform proiectului, s-ar permite incheierea... mai mult
Joi, 26 Decembrie 2019, ora 12:35
Incheierea contractelor de asigurare a locuintelor a devenit obligatorie in Romania cu scopul declarat de ocrotire materiala a bunurilor. Chiar si asa, companiile de asigurari urmaresc sa isi reduca responsabilitatile si vor ca pe langa polita de asigurari, clientul sa suporte si o participatie la dauna.
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) ia in calcul introducerea unei fransize la asigurarile obligatorii pentru locuinte, ceea ce ar presupune o obligatie de plata si din partea asiguratului in cazul materializarii unuia din riscurile acoperite de polita de asigurare.
Consecintele unei astfel de masuri nu sunt favorabile potrivit analistului Mircea Cosea contactat de Business24, deoarece clientul se va teme ca va trebui sa dea mai multi bani si va ajunge la concluzia ca nu are siguranta in compania la care se asigura, din moment ce aceasta ii cere lui o participare.
"Este un lucru care merge in sens contrar cu evolutia pe care ar trebui sa o avem. Masura pe care ASF vrea sa o introduca nu este corecta pentru ca din nou protejeaza asiguratorii, iar in conditiile in care Romania sufera de mai bine de 5 ani de zile de o reducere substantiala a veniturilor populatiei, este foarte greu de presupus ca populatia ar putea sa contribuie cu un anumit procent la daunele pe care asigurarea ar trebui sa le dea," a declarat analistul economic Mircea Cosea.
De regula, introducerea fransizei in contractul de asigurare ofera o reducere a primei, deci a pretului... mai mult
Joi, 17 Octombrie 2013, ora 16:54
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) ia in calcul introducerea unei fransize la asigurarile obligatorii pentru locuinte, ceea ce ar presupune o obligatie de plata si din partea asiguratului in cazul materializarii unuia din riscurile acoperite de polita de asigurare, potrivit vicepresedintelui ASF, Daniel Tudor.
Dupa modificarea, in iulie 2013, a legislatiei privind asigurarea obligatorie a locuintelor, ASF are la dispozitie sase luni pentru realizarea unei evaluari, iar printre alternative figureaza majorarea primei de asigurare sau introducerea fransizei.
"Vrem sa preintampinam situatiile cand cheltuielile pentru asiguratori sunt mai mari decat despagubirea pe care urmeaza s-o primeasca asiguratul si sa diminuam fraudele. Micile stricaciuni ale locuintei nu vor mai fi despagubite la prima mana. Fransiza va fi extrem de mica, simbolica. Este o varianta mai lejera pentru asigurat decat cresterea primei de asigurare", a declarat oficialul ASF, la Forumul International al Riscurilor Catastrofice.
Toti proprietarii de locuinte au obligatia de a incheia polita de asigurare obligatorie emisa de PAID, care ofera acoperire impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, in limita sumei de 10.000 sau 20.000 euro, in functie de tipul locuintei asigurate. Valoarea primei de asigurare este de 10 euro respectiv 20 de euro.
Primele polite PAID au fost emise in iulie 2010. La finele lunii septembrie, portofoliul PAID numara aproximativ 426.000 de... mai mult
Marti, 15 Octombrie 2013, ora 14:45
Societatile de asigurari vor putea incheia, de la 1 septembrie, contracte facultative pentru locuinte doar pentru sume asigurate mai mari decat cele acoperite prin polita obligatorie pentru locuinte, respectiv 10.000 de euro sau 20.000 de euro, in functie de tipul constructiei, a anuntat CSA.
"Incepand cu 1 septembrie, toate societatile de asigurare autorizate sa subscrie riscuri de catastrofa naturala vor putea incheia asigurari facultative doar pentru sume asigurate care exced celor acoperite prin polita obligatorie pentru locuinte, respectiv 10.000 de euro sau 20.000 de euro", se arata intr-un comunicat al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
Politele facultative incheiate anterior datei de 1 septembrie se vor derula fara nicio modificare pana la expirarea acestora.
Primele polite de asigurare obligatorie a locuintei, denumite PAD, au fost emise de Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) in iulie 2010.
In prima sapte luni ale anului, portofoliul PAID a scazut cu aproape 330.000 de contracte, la 246.003 de polite, conform datelor de la 31 iulie.
PAID a fost infiintata in septembrie 2009 in baza prevederilor Legii 260/2008, ale Legii 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor si Legii 31/1990 privind societatile comerciale.
Cei mai mari actionari ai asiguratorului sunt Astra, Groupama si Platinum (fiecare cu 15%). Generali Romania are o participatie de 11 %, iar ABC Asigurari, Carpatica Asig,... mai mult
Miercuri, 29 August 2012, ora 17:34
Locuinta reprezinta, fara indoiala, unul dintre cele mai importante bunuri pe care le detinem. De aceea, romanii incep sa acorde din ce in ce mai multa atentie produselor de asigurare a locuintelor.
In 2011, asigurarile de locuinta facultative, alaturi de asigurarile de viata, au reprezentat cele mai dinamice segmente de pe piata de profil.
Numarul de contracte de asigurari facultative, in 2011, se ridica la 4,4 milioane, iar asigurarile obligatorii incheiate ajunsesera la 574.000, astfel ca au fost incheiate de sase ori mai multe polite fata de anul precedent in ceea ce priveste ambele tipuri de asigurari la un loc.
Pe piata asigurarilor exista doua tipuri de polite pentru locuinte: obligatorii si facultative. Denumirile pot fi pastrate sau pot primi nume personalizate de la o companie de asigurari la alta, insa caracteristicile generale se pastreaza.
Citeste mai multe despre Cum iti poti asigura locuinta impotriva furtului sau a cutremurelor? pe Ziare.com. mai mult
Miercuri, 06 Iunie 2012, ora 11:53
Marius Bulugea, presedintele PAID (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor) spune ca au fost incheiate 496.672 de polite de asigurare a caselor pana la 16 mai, in conditiile in care in Romania sunt circa 8,4 milioane de locuinte, conform NewsIn. Startul programului de asigurare obligatorie a locuintelor a fost dat oficial la data de 15 iulie 2010.
"Din cele 496.672 de polite de asigurare obligatorie locuintelor incheiate, 76% au fost in mediul urban iar restul, de 24%, in mediul rural. Nu credem ca statul va putea interveni din punct de vedere financiar pentru a ajuta populatia in cazul producerii unei catastrofe naturale. Populatia din Romania are un comportament de asistat social.
Datoria de a ne proteja bunurile este o datorie personala, care nu revine statului. Daca populatia considera ca aceasta asigurare reprezinta o taxa, inseamna ca programul nu va avea sansa de reusita", a declarat Marius Bulugea.
In ceea ce priveste distributia pe regiuni, in Bucuresti aproape un sfert (23%) din locuinte au fost asigurate, Muntenia ocupa locul al doilea, cu 18% din locuinte asigurate, iar Transilvania si Moldova se afla pe locul al treilea, cu cate 15% din locuinte asigurate.
Pe urmatoarele locuri se situeaza Dobrogea (9%), Banat (6%), Oltenia (5%), Crisana (4%), Bucovina (3%) si Maramures cu 2%.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Administratiei si Internelor, termenul-limita pana la care pot fi incheiate astfel de asigurari a fost stabilit la 15 iulie 2011, in... mai mult
Joi, 19 Mai 2011, ora 13:44
Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor ar putea fi pusa in aplicare de la 1 iulie, data pana la care societatea care va emite politele va fi pregatita sa emita si sa gestioneze asigurarile, iar contractul de reasigurare va fi incheiat, a declarat directorul general PAID, Marius Bulugea."Nu este o data certa. Totul depinde de evolutia negocierilor cu brokerii de reasigurare si de momentul incheierii contractului cu PAID", a spus Bulugea, prezent la un seminar de specialitate.
Potrivit lui Bulugea, brokerii Willis, AON, Guy Carpenter, RFIB si Stellar Re vor furniza, in perioada urmatoare, pretul estimativ al contractului de reasigurare a Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID).
El a amintit ca, in prezent, cel mai important aspect al activitatii societatii se refera la achizitionarea si realizarea sistemului IT care va gestiona politele vandute si va genera permanent gradul de penetrare si furnizare a listelor persoanelor neasigurate.
"Contractul privind furnizarea acestui sistem IT a fost incheiat cu Essential Systems. Sistemul va fi dezvoltat folosind tehnologii Microsoft si infrastructura IBM", a spus seful PIAD, care a evitat sa precizeze valoarea contractului.
Essential Systems este o companie specializata in furnizarea serviciilor in domeniul managementului documentelor, stocarii, arhivarii informatiilor, a documentelor si gestionarii arhivelor electronice.
Bulugea a mai spus ca, pana la finele anului, aproximativ 20-25% din proprietari... mai mult
Miercuri, 17 Martie 2010, ora 12:58
Procesul de emitere a politelor de asigurare obligatorie a locuintelor ar putea sa inceapa spre finele primului trimestru al acestui an, daca Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) va incheia contractul de reasigurare, a declarat pentru MEDIAFAX directorul general al PAID, Marius Bulugea."Fara reasigurator, fara un contract de reasigurare, PAID nu poate sa inceapa sa emita politele de asigurare obligatorie a locuintelor. In cursul acestei sapatmani, PAID va publica anuntul de participare destinat brokerilor de reasigurare.
Daca procesul de negociere nu va intampina dificultati, contractul de reasigurare ar putea fi semnat pana la finele primului trimestru, iar PAID va putea sa emita politele de asigurare", a afirmat Bulugea. Legea 260 privind asigurarea obligatorie a locuintelor a fost adoptata in noiembrie 2008.
La acea vreme, reprezentantii Ministerului Administratiei si Internelor au anuntat ca obligativitatea asigurarii locuintei va deveni efectiva la 1 iulie 2009, termen decalat pentru 1 ianuarie 2010, principalul motiv al intarzierii fiind neconstituirea PAID.
In octombrie 2009, presedintele Consiliului de Administratie al PAID, Constantin Toma, a declarat ca obligativitatea asigurarii locuintei va deveni efectiva la 1 iulie 2010, termen conditionat de dezvoltarea unui sistem informatic pentru gestionarea celor aproape 8,5 milioane de contracte aferente fondului locativ national.
Conform legislatiei, proprietarii de imobile sunt obligati sa incheie o... mai mult
Luni, 04 Ianuarie 2010, ora 16:24