Serviciul Roman de Informatii (SRI) informeaza, marti, ca in luna aprilie a fost identificata o campanie de atacuri cibernetice a unei grupari de criminalitate cibernetica care utilizeaza troianul bancar Qbot (QakBot, Plinkslipbot, QuakBot), iar acest troian vizeaza preponderent clientii organizatiilor din domeniul financiar-bancar din SUA, Romania, Canada si Grecia.
Conform SRI, intr-o masura mai redusa, Qbot a vizat si clienti ai organizatiilor din domeniul tehnologic, comercial si al telecomunicatiilor.
In Romania, campania a vizat clientii unor platforme care utilizeaza servicii de internet banking prin browser (Chrome, FireFox, Microsoft Edge) si nu prin aplicatii dedicate.
Prin transmiterea unor e-mail-uri capcana (spear-phishing), Qbot este programat sa sustraga credentiale de acces pentru platforme specifice companiilor financiar-bancare si serviciilor de e-mail si date financiare.
Aceste mesaje pot avea fie un link in continut, fie un atasament.
Atasamentul este un fisier de tip zip, care contine un document MS Word ce ruleaza un macro prin care se descarca troianul si se realizeaza infectarea dispozitivului. Odata instalat, Qbot verifica existenta unui antivirus, isi asigura persistenta in sistem si utilizeaza certificate de securitate valide pentru a evita detectia.
Ulterior, troianul extrage credentiale de acces si date financiare de pe dispozitivul infectat.
De asemenea, Qbot are capabilitati prin care pot fi infectate si alte dispozitive... mai mult
Marti, 28 Aprilie 2020, ora 15:15
Comisia Europeana, prin vocea comisarului pentru piata interna, Thierry Breton, face apel la serviciile de streaming, operatori si utilizatori de Internet sa previna congestionarea retelei si discuta aceasta problema cu autoritatile europene de reglementare.
"Ca urmare a masurilor de distantare sociala instituite in intreaga Europa pentru combaterea pandemiei de COVID-19, cererea privind capacitatea de conectare pe Internet a crescut, fie ca este vorba despre munca la distanta, procesul de invatare online sau divertisment. Acest lucru ar putea pune presiune asupra retelelor, intr-un moment in care acestea trebuie sa fie operationale la cel mai inalt nivel posibil", transmite CE intr-un comunicat de presa.
Astfel, Thierry Breton face apel la responsabilitatea serviciilor de streaming, a operatorilor si a utilizatorilor.
"Se recomanda ca platformele de streaming sa ofere mai degraba o calitate standard a transmisiei si sa coopereze cu operatorii de telecomunicatii. Acestia din urma ar trebui sa ia masuri preventive si de atenuare, incurajand utilizatorii sa aplice setari care reduc consumul de date, inclusiv utilizarea retelei Wi-Fi sau reducerea rezolutiei pentru continut", se mai arata in comunicat.
"Europa si intreaga lume se confrunta cu o situatie fara precedent. Guvernele au luat masuri de reducere a interactiunilor sociale pentru a limita raspandirea COVID-19 si pentru a incuraja munca la distanta si invatamantul online.
Platformele de streaming,... mai mult
Joi, 19 Martie 2020, ora 16:21
Telekom Romania va oferi gratuit Internet 4G si licente in platforma educationala Adservio, profesorilor, elevilor si parintilor, pana la finalul acestui an, pentru a se asigura continuitatea procesului educational, chiar si de la distanta, informeaza operatorul de telecomunicatii, intr-un comunicat de presa transmis, vineri, AGERPRES.
Astfel, toate unitatile de invatamant interesate pot beneficia gratuit de un pachet educational integrat ce contine licente pentru platforma Adservio si Internet nelimitat 4G.
Platforma Adservio acopera functionalitatile indicate de Ministerul Educatiei si Cercetarii pentru perioada urmatoare prin organizarea de cursuri online, gestionarea materialelor suport de curs si a temelor, notarea in catalogul virtual si informarea parintilor prin rapoarte automate despre evolutia si activitatea elevilor.
Potrivit sursei citate, prin intermediul acestei platforme unice, cu peste 300.000 de utilizatori din peste 200 de scoli din intreaga tara, se asigura: catalog in format electronic, transmiterea de teme si proiecte online, evaluarea elevilor si notarea lor, crearea si distribuirea de teste online, comunicarea directa intre elevi, parinti, profesori, directori si inspectorat, distribuirea lectiilor si resurselor didactice necesare, precum si distribuirea rapoartelor catre Inspectorat si Ministerul Educatiei.
Platforma poate fi utilizata atat in varianta desktop cat si aplicatie mobila.
"In plus, pentru sustinerea cursurilor in format... mai mult
Vineri, 13 Martie 2020, ora 10:01
Furnizorii de servicii de comunicatii sunt obligati sa includa in contractele cu utilizatorii mai multe detalii privind vitezele de acces, precum si procedura pe care consumatorii o pot urma pentru a masura performanta reala a serviciului la internet, prin mentionarea Netograf, se arata intr-un ghid specific elaborat si publicat de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).
Potrivit unui comunicat de presa al Autoritatii, transmis luni AGERPRES, furnizorii de servicii de acces la internet au obligatia de a preciza in contracte valorile urmatorilor indicatori tehnici de calitate: in cazul serviciului de acces la internet furnizat prin retele fixe - viteza minima de transfer al datelor, viteza de transfer al datelor disponibila in mod normal, viteza maxima de transfer al datelor si viteza promovata de transfer al datelor (cea pe care furnizorul o utilizeaza in informarile cu scop comercial); in cazul serviciului de acces la internet furnizat prin retele mobile - viteza maxima estimata de transfer al datelor si viteza promovata de transfer al datelor.
De asemenea, pentru a asigura posibilitatea de evaluare a calitatii serviciului oferit, informatiile despre viteze, pe care furnizorii de servicii de acces la internet sunt obligati sa le includa in contracte, trebuie sa fie insotite de mai multe detalii, printre care si procedura pe care consumatorii o pot urma pentru a masura performanta reala a serviciului de acces la internet.... mai mult
Luni, 04 Noiembrie 2019, ora 11:50
Romania a ocupat, in 2018, locul al cincilea mondial in ceea ce priveste viteza de Internet, dupa Singapore, Suedia, Danemarca si Norvegia, lucru care insa a atras, pe langa beneficii, si riscuri cibernetice, a declarat, marti, in cadrul unui forum de specialitate, Gabriel Mazilu, fost director adjunct al Centrului National Cyberint din cadrul Serviciului Roman de Informatii (SRI).
"Desi domeniul securitatii cibernetice a fost fundamentat in jurul anului 2008, in Romania, cu ocazia Summit-ului NATO de la Bucuresti, anul 2010 este anul in care tara noastra a reusit efectiv sa demareze constituirea capabilitatilor de securitate cibernetica. Acest lucru s-a realizat pas cu pas, etapa cu etapa, pornind de la o dimensiune strategica, urmand legislatia, politicile sectoriale si o dimensiune institutionala in care s-au dezvoltat capacitati de identificare si contracarare a atacurilor cibernetice. De asemenea, cooperarea internationala si institutionala a fost si este foarte importanta. Anul 2018 a pozitionat Romania in privinta vitezei de Internet, pe locul 5 in lume, dupa Singapore, Suedia, Danemarca si Norvegia. Acest parametru de performanta al Romaniei a adus beneficii pentru mediul economic, dar in acelasi timp si riscuri si amenintari. In multe privinte, criminalitatea informatica din proximitatea Romaniei a profitat si a folosit tara noastra ca "intermediar" al atacurilor de acest fel", a spus Mazilu, care detine functia de CEO senior adviser Cybersecurity in cadrul... mai mult
Marti, 12 Martie 2019, ora 11:15
Suprataxarea industriei de telecomunicatii afecteaza investitiile si mediul concurential, duce la cresterea tarifelor catre consumatorii finali si contravine legislatiei romanesti si europene, conform unui comunicat al Asociatiei Nationale a Internet Service Poviderilor.
"Asociatia Nationala a Internet Service Providerilor din Romania (ANISP) doreste sa traga un semnal de alarma cu privire la efectele negative pe care le-ar avea o suprataxare a industriei cu un procent de 3% din cifra de afaceri, conform proiectului de ordonanta prezentat de Ministerul Finantelor in 18 decembrie 2018", se mentioneaza in comunicat.
Astfel, potrivit reprezentantilor ANIS, suprataxarea industriei de telecomunicatii afecteaza investitiile, iar tintele privind digitalizarea Romaniei, introducerea tehnologiilor 5G, IoT, smart city, acoperirea zonelor "albe" (fara acoperire cu servicii de Internet broadband) vor fi ratate, ceea ce va antrena franarea cresterii economice viitoare a Romaniei.
De asemenea, masura duce la cresterea tarifelor catre utilizatorii finali si, ca efect secundar, cresterea numarului de abonamente Internet si/sau servicii telecomunicatii mobile va incetini.
Totodata, va fi afectat mediul concurential, mai spun reprezentantii ANISP.
"In prezent, competitia pe piata serviciilor de telecomunicatii este foarte intensa. Marjele de profit net ale celor mai mari dintre operatori se situeaza undeva la o medie de 5%, iar uneori trec si in teritoriul negativ (in anumiti... mai mult
Joi, 20 Decembrie 2018, ora 10:55
Comisia Europeana (CE) a lansat, marti, portalul web WiFi4EU, unde localitatile din toata Europa sunt invitate sa se inregistreze inainte de lansarea primelor cereri de proiecte la jumatatea lunii mai, in scopul de a obtine finantare din partea Uniunii Europene pentru instituirea unor puncte de acces public si gratuit la internet wireless, se arata intr-un comunicat al forului comunitar.
Programul WiFi4EU ofera bonuri in valoare de 15.000 euro pe care localitatile le pot folosi pentru a institui puncte de acces Wi-Fi in spatii publice, de exemplu in biblioteci, muzee, parcuri sau piete publice.
Potrivit declaratiei presedintelui CE, Jean-Claude Juncker, initiativa WiFi4EU va contribui la dezideratul de a dota pana in 2020 fiecare sat si oras din Europa cu acces gratuit la internet wireless in jurul principalelor centre de interes public.
Localitatile pot utiliza bonurile WiFi4EU pentru a achizitiona si instala echipamente Wi-Fi (puncte de acces fara fir) in anumite centre ale vietii publice locale pe care le-au ales in acest sens. Costurile pentru intretinerea retelei vor fi acoperite de localitati.
"Prin lansarea portalului WiFi4EU facem astazi un pas concret pentru a sprijini localitatile sa ofere Wi-Fi gratuit. Acest pas reprezinta un progres important, insa, in paralel, incurajez Parlamentul European si Consiliul sa incheie lucrarile privind propunerea de cod al telecomunicatiilor, astfel incat sa se asigure conexiuni de mare viteza in toata UE.
In acest... mai mult
Marti, 20 Martie 2018, ora 14:40
Compania americana Google vrea sa investeasca peste un miliard de dolari intr-o flota de sateliti pentru a extinde accesul la internet in zonele izolate ale lumii.
Costul investitiilor variaza de la 1 miliard de dolari la 3 miliarde de dolari si va depinde de designul final al retelei, precum si de o faza ulterioara care ar putea dubla numarul de sateliti.
Proiectul va incepe cu 180 de sateliti mici de capacitate ridicata, care vor orbita in jurul pamantului la altitudini mai joase decat cei traditionali. Ulterior, reteaua s-ar putea extinde, au declarat surse apropiate situatiei, potrivit Mediafax.
Proiectul Google este condus de Greg Wyler, fondatorul companiei O3b Networks, de comunicare prin satelit.
Google a angajat, de asemenea, ingineri si de la compania specializata in sateliti Space Systems/Loral. Wyler, care s-a alaturat recent Google, are in echipa 10-20 de persoane.
Utilizatorii din regiuni izolate, miza pentru cresterea profitului
Planul companiei americane reprezinta ultima initiativa a unei companii din Silicon Valley de a furniza de la inaltime internet pentru a-si dezvolta afacerile. Google si Facebook mizeaza pe potentialii utilizatori din regiunile care nu au inca acces la internet pentru a-si creste veniturile si profiturile.
Proiectul Loon al Google prevede lansarea de baloane la mare altitudine, echipate astfel incat sa asigure servicii de internet in banda larga in regiuni izolate.
In aprilie, Google a preluat Titan Aerospace,... mai mult
Luni, 02 Iunie 2014, ora 11:36
In Romania, exista peste 9,5 milioane de utilizatori de Internet, motiv pentru care atat companiile cat si multi dintre brokerii de asigurari s-au adaptat cerintelor pietei si ofera posibilitatea de a achizitiona online diferite tipuri de asigurari.
Faptul ca interesul pentru acest tip de servicii este unul sporit, este dovedit si de costul ridicat al cuvantului "asigurare" in Google AdWords.
Momentan, piata de asigurari online nu este reglementata de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), iar numarul de polite emise prin intermediul acestui canal de distributie nu este raportat separat nici de catre asiguratori si nici de catre brokerii de asigurare.
Preponderent in mediul online se incheie polite obligatorii de tip RCA si asigurari de calatorie, dar prin intermediul Internetului, mai pot fi achizitionate si asigurarile de tip CASCO, asigurarile pentru locuinta - atat polite obligatorii de tip PAD (Polita Anti Dezastre), cat si polite de asigurare facultativa a locuintei sau asigurari de viata ori sanatate.
Companiile ofera din ce in ce mai multe tipuri de asigurari online, lasand la latitudinea clientului modalitatea de plata (plata ramburs la livrare, ordin de plata sau plata online cu cardul). Pentru a preintampina reticenta clientilor privind plata cu cardul multi operatori din piata de asigurari online ofera diverse beneficii constand fie in reduceri de pret fie in servicii conexe asigurarilor (asistenta la dauna, asistenta rutiera, etc.).... mai mult
Vineri, 16 Mai 2014, ora 08:47