Cati dintre noi nu s-au gandit pana acum la pericolele care ne pasc si si-au spus in sine "Mie nu mi se poate intampla!". Tocmai din acest motiv, in Romania, asigurarea bunurilor de lunga durata nu este o "traditie". Cei mai multi isi pun doar increderea in protectia oferita de divinitate.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, de ce este bine sa ai o asigurare la casa.
In primul rand, pentru ca este extrem de ieftin. Costa lunar cat un pachet de guma de mestecat.
Este vorba despre asigurarea obligatorie a locuintei (AOL), cea care nu scade din buzunar mai mult de 5 lei pe luna pentru o locuinta din mediul rural (daca facem asigurare de 10.000 de euro si care costa 50 de lei pe an), si 8 lei pe luna, daca mergem pe o asigurare de 20.000 de euro, adica 100 de lei anual.
Asigurarea are cateva riscuri pe care le acopera si iti poate oferi o umbrela financiara in cazul in care te loveste napasta. Cutremur, alunecari de teren si inundatii sunt trei riscuri pentru care AOL iti tine spatele atunci cand vei avea nevoie.
Si daca nu stai intr-o regiune unde alunecarile nu sunt prea frecvente, vremea din ultimul deceniu ne-a aratat ca Romania este o tara tot mai predispusa inundatiilor. Mai mult, cutremurele majore au o recurenta de 35-40 de ani. Iar la noi, a cam trecut aceasta perioada.
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
Pachetele bancare pentru pensionari. Cu ce avantaje vin
Cum iti inveti copilul sa... mai mult
Luni, 30 Noiembrie 2020, ora 08:30
Doar 1 din 5 locuinte este asigurata, la 43 de ani de la cutremurul din 1977, desi cutremurul este al doilea risc de care romanii sunt ingrijorati cand vine vorba de locuintele lor (57%), dupa incendiu (65%), potrivit unui studiu realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) pentru UNSAR.
Potrivit aceluiasi studiu, sapte din zece romani se declara interesati de asigurarile de locuinte.
"La nivelul UNSAR, realizam anual cercetari sociologice si campanii de informare online cu privire la importanta asigurarilor de locuinte. Pentru fiecare dintre noi, asigurarea locuintei si a bunurilor ar trebui sa fie o prioritate, iar cresterea gradului de protectie existent in tara noastra trebuie sa fie un obiectiv important pentru intreaga societate", a declarat Adrian Marin, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR).
Potrivit reprezentantilor UNSAR, la cutremurul din 1977, aproape 1.600 de vieti au fost pierdute si 35.000 de camine afectate.
La sfarsitul lunii septembrie 2019 erau in vigoare aproximativ 1,5 milioane de asigurari facultative de locuinte si 1,7 milioane de asigurari PAD (asigurarea obligatorie care acopera riscul de cutremur, inundatie sau aluncare de teren in limita a 10.000 euro sau 20.000 euro, in functie de tipul locuintei), potrivit celor mai recente date publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiara. In Romania, exista aproape 9 milioane de locuinte.
UNSAR reprezinta 20 de... mai mult
Miercuri, 04 Martie 2020, ora 13:21
Politele obligatorii pentru locuinte se vor scumpi, dar vor include si riscurile legate de furtuni, pe langa cele de cutremur, inundatii si alunecari de teren.
Conform unui proiect de lege, citat de Profit.ro, toate locuintele din Romania trebuie sa fie asigurate indiferent daca sunt sau nu folosite in acest scop.
"La aproape zece ani de la emiterea Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, trebuie spus ca dificultatile cu care se confrunta actualul sistem de asigurari obligatorii de locuinte sunt extrem de complexe, fiind generate in principal de nivelul redus de acceptare in randul populatiei, gradul de acoperire situandu-se sub 20% din totalul fondului locativ, ceea ce a generat necesitatea gasirii unor solutii pe termen scurt, mediu si lung pentru asigurarea sustenabilitatii sistemului in conditiile actualului nivel al primei de asigurare stabilit de catre legiuitor, nivel al primei ce a fost anterior calculat pe baza unui grad de cuprindere in asigurare de 100%.
De asemenea, aparitia tot mai frecventa a unor dezastre naturale ca urmare a furtunilor si tomadelor a scos la iveala vulnerabilitatile si ineficienta sistemului de prevenire si protectie a populatiei in cazul unor calamitat de acest fel", este argumentul avansat.
Acelasi act normativ mai prevede insa ca proprietarii care nu-si asigura locuintele nu vor mai fi amendati.
Conform proiectului, s-ar permite incheierea... mai mult
Joi, 26 Decembrie 2019, ora 12:35
Cateva secunde ale unui cutremur care ne-a trezit in miez de noapte in ultima duminica a lunii octombrie au fost suficiente pentru a ne reaminti cat suntem de vulnerabili in fata naturii.
A fost cel mai puternic cutremur din ultimii 14 ani. De aceasta data, de numai 5.8 grade pe scara Richter si fara daune sau victime inregistrate.
"Romania este una dintre tarile cu grad ridicat de vulnerabilitate in fata cutremurelor. La nivel mondial, tara noastra se regaseste printre primele 10 dupa suprafata construita expusa riscului seismic. Peste 90% din suprafata sa se regaseste In zone de risc, iar Bucurestiul este unul dintre cele mai vulnerabile orase din lume", declara Nicoleta Radu, Director General, PAID Romania.
In ultimii 100 de ani, in Romania s-au inregistrat 13 cutremure semnificative, care au dus la producerea a 2.630 de decese si au afectat mai mult de 400.000 de persoane.
Pagubele cauzate doar de cutremurul din 1977 depasesc 2 miliarde de dolari.
Conform datelor PAID Romania, din totalul de aproximativ 9 milioane de locuinte existente pe teritoriul tarii noastre, doar 1,7 milioane sunt asigurate. Celelalte 7,3 milioane de locuinte, nu sunt protejate de o polita de asigurare care sa le permita remedierea pagubelor produse de cutremur.
"Acestea nu sunt simple date. Ele se pot traduce in tragedii de familie pentru cei ale caror locuinte sunt expuse in fata cutremurelor.
Multi ar putea afla numai cand e prea tarziu ca persoanele care nu isi asigura... mai mult
Vineri, 02 Noiembrie 2018, ora 11:16
Un cutremur de 6,3 grade pe scara Richter s-a produs, marti dimineata, in insula Sumba din Indonezia, insa autoritatile nu au dat imediat informatii cu privire la victimele sau pagubele provocate, au anuntat mai multi oficiali.
Cutremurul a avut loc la ora locala 7:16, la o adancime de 10 kilometri, avand epicentrul la 66 de kilometri la sud-vest de Sumba, relateaza site-ul agentiei Dpa.
"Seismul a fost resimtit puternic. Localnicii si-au parasit propriile locuinte", a informat Martina Djera, sefa agentiei pentru protectie civila din districtul de est al insulei.
Seismul s-a produs la cateva zile dupa ce un alt cutremur de 7,5 grade a provocat dezastru in Indonezia, lasand in urma peste 1.200 de morti.
Citeste si:
Poveste dramatica din timpul tsunamiului din Indonezia: Un controlor aerian si-a dat viata pentru a asigura decolarea unui avionIndonezia cere ajutor umanitar international dupa tsunamiul devastator1.200 de detinuti au evadat din inchisori dupa tragedia din IndoneziaPersoanele decedate in urma cutremurului din Indonezia au inceput sa fie inhumate intr-o groapa comuna ...citeste mai departe despre "Inca un cutremur mare in Indonezia, la cateva zile dupa cel care a provocat cel putin 1.200 de morti" pe Ziare.com mai mult
Marti, 02 Octombrie 2018, ora 09:25
Un proiect de lege a primit aviz pozitiv din partea Guvernului pentru a modifica legea asigurarilor obligatorii pentru locuinte.
Daca initiativa legislativa va ajunge sa fie adoptata, romanii vor primi bani si pentru daunele produse de furtuni caselor asigurate, nu doar pentru cele cauzate de inundatii, alunecari de teren si cutremure.
Singura problema este ca aceasta modificare legislativa ar putea scumpi politele obligatorii, descuranjandu-i sa isi mai asigure locuintele chiar si pe putinii romani care o fac in prezent. Desi sunt obligatorii!
Legea ii obliga deja de un deceniu pe romani sa isi incheie, anual, polite obligatorii de asigurare a locuintelor pe care le detin. Mai exact, la Articolul 3 din Legea 260/2008 "privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor" se arata ca:
"persoanele fizice si juridice sunt obligate sa isi asigure impotriva dezastrelor naturale, in conditiile prezentei legi, toate constructiile cu destinatia de locuinta, din mediul urban sau rural, aflate in proprietatea acestora si inregistrate in evidentele organelor fiscale".
Statul a stabilit inca de la inceput ca pretul la care asiguratorii pot vinde politele obligatorii trebuie sa fie mic, tocmai pentru ca toti proprietarii de locuinte sa si le permita.
Astfel, s-a stabilit ca pretul politei sa fie de 10 euro (circa 46 lei) pe an pentru o casa de tip B, adica una fara strucutra de rezistanta din beton armat,... mai mult
Vineri, 03 August 2018, ora 08:52
Desi este obligatorie prin lege de 7 ani, doar 20% dintre romani isi cumpara o asigurare pentru locuinta, asa ca un deputat PSD propune un proiect de act normativ prin care aceasta sa fie platita anual, odata cu impozitul pe casa.
"M-am gandit ca aceste asigurari sa fie platite odata cu impozitul anual, la taxe si impozite, de acolo sa fie dirijat intr-un cont, intr-un fond de garantare", a explicat deputatul Razvan Rotaru pentru Digi24.
Practic, fiecare proprietar de casa ar alege o societate de asigurare si "va plati acea taxa la taxe si impozite sau la o societate de asigurare, gasim o solutie acum".
"Ideea e sa putem introduce si alte calamitati. Inundatii, explozii si vedem alte solutii care mai sunt. Din ce am vorbit cu un asigurator, mi-a spus ca e posibil sa mai creasca in jur de 30, 40% (costurile - n.red.) ", a adaugat Rotaru.
Parlamentarul considera aceasta masura necesara pentru ca, in cazul producerii unor dezastre, nu exista fonduri pentru refacerea locuintelor.
Legea actuala prevede ca proprietarii de locuinte sunt obligati sa-si asigure in fiecare an casele impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor. Daca nu se conformeaza, acestia pot primi amenzi de pana la 500 de lei. Daca vor sa aiba o asigurare facultativa, trebuie sa incheie si asigurarea obligatorie.
Citeste mai multe despre prevederile legale in vigoare referitoare la polita obligatorie de asigurare a locuintei, dar si despre avantajele unei asigurari pentru... mai mult
Joi, 05 Octombrie 2017, ora 08:17
Mai putin de 20% dintre cele 8,9 milioane de locuinte sunt asigurate prin polita obligatorie PAD impotriva dezastrelor naturale, cea mai mica pondere a asiguratilor fiind in regiunea Moldova, in timp ce bucurestenii se regasesc la polul opus, datorita achizitiei de imobile prin credit bancar, atentioneaza Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID).
"Din pacate, constientizarea pericolului unui seism sau a altui tip de dezastru natural este mica, iar proprietarii aleg sa nu incheie o polita de asigurare", a declarat directorul general al PAID Romania, Nicoleta Radu-Neacsu.
Daca cutremurul produs sambata noaptea in zona Vrancea, cu magnitudinea de 5,3 grade pe scara Richter, nu a produs pagube ale locuintelor, seismul din Italia care a avut loc in august, cu o intensitate de 6,2 grade, a distrus integral multe cladiri si s-a soldat cu persoane decedate.
Ce patim ...citeste mai departe despre "Cate locuinte din Romania sunt asigurate impotriva cutremurelor si inundatiilor" pe Ziare.com mai mult
Marti, 27 Septembrie 2016, ora 19:36
Fenomenele naturale cum sunt cutremurele, inundatiile, alunecarile sau prabusirile de teren, furtunile, grindina, ori riscurile precum incendiile, exploziile sau furtul pot afecta oricand siguranta casei fiecaruia dintre noi.
Cu o polita de asigurare facultativa a locuintei incheiata la OMNIASIG, compania preia toate aceste riscuri, iar tu te poti bucura de o viata linistita alaturi de cei dragi.
Mai mult, polita poate include asigurarea de protectie impotriva accidentelor, asigurarea de raspundere civila fata de terti, precum si servicii de ASISTENTA TEHNICA LA DOMICILIU pentru momentele in care evenimentele neprevazute precum avariile la instalatiile de apa si canalizare necesita interventia rapida si in regim de urgenta a specialistilor.
Astfel de polite si protectia pe care o ofera oricarei locuinte sunt cu atat mai importante acum cu cat vara acestui an a fost deja marcata de recurenta inundatiilor. Acestea, alaturi de cutremure si alunecari de teren, sunt riscurile ...citeste mai departe despre "Tu cum iti protejezi casa impotriva furiei naturii?" pe Ziare.com mai mult
Luni, 08 August 2016, ora 09:00