Cati dintre noi nu s-au gandit pana acum la pericolele care ne pasc si si-au spus in sine "Mie nu mi se poate intampla!". Tocmai din acest motiv, in Romania, asigurarea bunurilor de lunga durata nu este o "traditie". Cei mai multi isi pun doar increderea in protectia oferita de divinitate.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, de ce este bine sa ai o asigurare la casa.
In primul rand, pentru ca este extrem de ieftin. Costa lunar cat un pachet de guma de mestecat.
Este vorba despre asigurarea obligatorie a locuintei (AOL), cea care nu scade din buzunar mai mult de 5 lei pe luna pentru o locuinta din mediul rural (daca facem asigurare de 10.000 de euro si care costa 50 de lei pe an), si 8 lei pe luna, daca mergem pe o asigurare de 20.000 de euro, adica 100 de lei anual.
Asigurarea are cateva riscuri pe care le acopera si iti poate oferi o umbrela financiara in cazul in care te loveste napasta. Cutremur, alunecari de teren si inundatii sunt trei riscuri pentru care AOL iti tine spatele atunci cand vei avea nevoie.
Si daca nu stai intr-o regiune unde alunecarile nu sunt prea frecvente, vremea din ultimul deceniu ne-a aratat ca Romania este o tara tot mai predispusa inundatiilor. Mai mult, cutremurele majore au o recurenta de 35-40 de ani. Iar la noi, a cam trecut aceasta perioada.
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
Pachetele bancare pentru pensionari. Cu ce avantaje vin
Cum iti inveti copilul sa... mai mult
Luni, 30 Noiembrie 2020, ora 08:30
Turistii isi pot asigura impotriva Covid-19 vacantele de anul viitor pe litoralul romanesc si vor recupera banii daca vor fi nevoiti sa anuleze sejurul, a anuntat, joi, o agentie de turism.
Pentru a putea beneficia de asigurare, turistul trebuie sa cumpere pachetul cu minimum 30 de zile inainte de a pleca in vacanta.
"Turistii care achizitioneaza sejururi pe litoral pot avea asigurate riscurile impotriva Covid-19 atat in cazul imbolnavirilor, cat si in cazul in care un membru al familiei este suspect de coronavirus si este obligat sa intre in carantina. Daca turistul se imbolnaveste de Covid-19 in timpul calatoriei, atunci va beneficia de protectie medicala completa", potrivit Litoralulromanesc.ro, turoperatorul care vinde pachete pe litoralul romanesc al Marii Negre.
Pentru a putea beneficia de asigurare, turistul trebuie sa cumpere pachetul cu minimum 30 de zile inainte de a pleca in vacanta.
"Am constatat in acest an ca unii romani au renuntat sa rezerve sejururi la mare de teama ca, in cazul nefericit al infectarii cu Covid-19 al unui membru al familiei, vor fi nevoiti sa renunte la vacante si vor pierde banii. Din acest motiv si, in plus, pentru ca nu ne dorim ca unii turisti sa lase rezervarea vacantei din vara urmatoare pe ultimul moment si sa piarda, astfel, reducerile early booking, aducem in premiera pentru turismul intern o asigurare impotriva Covid-19, prin care persoanele care vor fi nevoite sa renunte la vacante din cauza pandemiei isi vor putea... mai mult
Joi, 03 Septembrie 2020, ora 23:40
Turistii care achizitioneaza sejururi pe litoral pot avea asigurate riscurile impotriva COVID-19 atat in cazul imbolnavirilor, cat si in cazul in care un membru al familiei este suspect de coronavirus si este obligat sa intre in carantina, potrivit unui nou tip de asigurare introdus in pachetele de vacanta de litoralulromanesc.ro.
De asemenea, daca turistul se imbolnaveste de COVID-19 in timpul calatoriei, atunci va beneficia de protectie medicala completa.
"Am constatat in acest an ca unii romani au renuntat sa rezerve sejururi la mare de teama ca, in cazul nefericit al infectarii cu COVID-19 al unui membru al familiei, vor fi nevoiti sa renunte la vacante si vor pierde banii. Din acest motiv si, in plus, pentru ca nu ne dorim ca unii turisti sa lase rezervarea vacantei din vara urmatoare pe ultimul moment si sa piarda, astfel, reducerile Early Booking, aducem in premiera pentru turismul intern o asigurare impotriva COVID-19, prin care persoanele care vor fi nevoite sa renunte la vacante din cauza pandemiei isi vor putea primi inapoi avansurile achitate", a declarat Ionut Nedea, directorul general al litoralulromanesc.ro.
Daca turistul se imbolnaveste sau este plasat in carantina din cauza ca este suspect de infectie cu COVID-19 si, din acest motiv, este obligat sa anuleze calatoria planificata, asiguratorul ii va rambursa costurile de anulare. Este considerat motiv de anulare a vacantei si imbolnavirea cu COVID-19 a sotului/sotiei/sau a unei rude de gradul intai... mai mult
Joi, 03 Septembrie 2020, ora 14:13
Inundatiile reprezinta fenomene care vin insotite mereu de efecte negative, atat din punct de vedere economic cat si social si ecologic. In ultimele saptamani ele au produs daune semnificative gospodariilor romanilor.
Printre cauzele care amplifica efectele dezastruoase ale inundatiilor sunt: despaduririle, gradul mare de urbanizare, amplasarea de locuinte in zone inundabile, sedimentele care se depun pe albiile raurilor, dar si schimbarile climatice tot mai evidente din ultimii ani.
Cum putem limita efectele economice ale inundatiilor?
Utilizand, spre exemplu, asigurarile obligatorii si facultative de locuinte care pot veni in sprijinul tuturor celor afectati de calamitati naturale, inclusiv de inundatii.
In prezent, in Romania exista doua tipuri de asigurari pentru locuinte care acopera inundatiile (incadrate ca dezastru natural): polita obligatorie pentru locuinta, reglementata prin Legea nr. 260/2008, si politele facultative pentru locuinte. Iata si sfaturile practice oferite de specialistii UNSAR pentru rezolvarea unor astfel de situatii.
Beneficiarii care au o asigurare obligatorie de locuinta
In Romania, asigurarile obligatorii de locuinte sunt incheiate de PAID - Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale, prin intermediul societatilor de asigurare care emit polita PAD.
Primul pas este sa discutati cu un reprezentant al societatii la care ati incheiat un contract de asigurare obligatorie a locuintei. De asemenea, puteti lua legatura cu un... mai mult
Miercuri, 24 Iunie 2020, ora 14:39
COVID-19 a cauzat o grava perturbare a vietii de zi cu zi si a activitatii comerciale si de business, afectand in egala masura viata fiecarei persoane si a business-urilor in general. Atat oamenii, cat si societatile/institutiile se afla intr-un proces continuu de analiza a solutiilor si concesiilor necesar a fi implementate pentru a limita impactul pandemiei COVID-19. In contextul unui mediu in continua evolutie, cu totii trebuie sa ne adaptam si sa incercam sa tinem sub control efectele negative create.
Suferinta umana si criza financiara care sunt deja o realitate si care vor continua in contextul pandemiei COVID-19 nu sunt usor de gestionat si trebuie sa cautam si sa implementam orice posibila solutie de limitare a efectelor acestora.
In aceste conditii, aspectele care pot fi luate in calcul sunt:
(i) utilzarea politelor de asigurare existente, analizand in ce masura s-a materializat orice risc asigurat (respectiv, in ce masura pot fi solicitate despagubiri);
(ii) incheierea unei polite de asigurare.
In mod rezonabil si teoretic, daunele/pierderile generate de izbucnirea pandemiei COVID-19 / actiunile intreprinse si / sau masurile impuse in scopul limitarii raspandirii virusului ar putea face obiectul unei cereri de despagubire in baza politelor de asigurare existente (asigurare de viata / asigurare impotriva accidentelor si asigurare medicala / asigurare impotriva tuturor riscurilor / asigurare pentru intreruperea activitatii comerciale, asigurare... mai mult
Duminica, 12 Aprilie 2020, ora 00:00
Doar 1 din 5 locuinte este asigurata, la 43 de ani de la cutremurul din 1977, desi cutremurul este al doilea risc de care romanii sunt ingrijorati cand vine vorba de locuintele lor (57%), dupa incendiu (65%), potrivit unui studiu realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) pentru UNSAR.
Potrivit aceluiasi studiu, sapte din zece romani se declara interesati de asigurarile de locuinte.
"La nivelul UNSAR, realizam anual cercetari sociologice si campanii de informare online cu privire la importanta asigurarilor de locuinte. Pentru fiecare dintre noi, asigurarea locuintei si a bunurilor ar trebui sa fie o prioritate, iar cresterea gradului de protectie existent in tara noastra trebuie sa fie un obiectiv important pentru intreaga societate", a declarat Adrian Marin, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR).
Potrivit reprezentantilor UNSAR, la cutremurul din 1977, aproape 1.600 de vieti au fost pierdute si 35.000 de camine afectate.
La sfarsitul lunii septembrie 2019 erau in vigoare aproximativ 1,5 milioane de asigurari facultative de locuinte si 1,7 milioane de asigurari PAD (asigurarea obligatorie care acopera riscul de cutremur, inundatie sau aluncare de teren in limita a 10.000 euro sau 20.000 euro, in functie de tipul locuintei), potrivit celor mai recente date publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiara. In Romania, exista aproape 9 milioane de locuinte.
UNSAR reprezinta 20 de... mai mult
Miercuri, 04 Martie 2020, ora 13:21
Politele obligatorii pentru locuinte se vor scumpi, dar vor include si riscurile legate de furtuni, pe langa cele de cutremur, inundatii si alunecari de teren.
Conform unui proiect de lege, citat de Profit.ro, toate locuintele din Romania trebuie sa fie asigurate indiferent daca sunt sau nu folosite in acest scop.
"La aproape zece ani de la emiterea Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, trebuie spus ca dificultatile cu care se confrunta actualul sistem de asigurari obligatorii de locuinte sunt extrem de complexe, fiind generate in principal de nivelul redus de acceptare in randul populatiei, gradul de acoperire situandu-se sub 20% din totalul fondului locativ, ceea ce a generat necesitatea gasirii unor solutii pe termen scurt, mediu si lung pentru asigurarea sustenabilitatii sistemului in conditiile actualului nivel al primei de asigurare stabilit de catre legiuitor, nivel al primei ce a fost anterior calculat pe baza unui grad de cuprindere in asigurare de 100%.
De asemenea, aparitia tot mai frecventa a unor dezastre naturale ca urmare a furtunilor si tomadelor a scos la iveala vulnerabilitatile si ineficienta sistemului de prevenire si protectie a populatiei in cazul unor calamitat de acest fel", este argumentul avansat.
Acelasi act normativ mai prevede insa ca proprietarii care nu-si asigura locuintele nu vor mai fi amendati.
Conform proiectului, s-ar permite incheierea... mai mult
Joi, 26 Decembrie 2019, ora 12:35
Asigurarea privata de sanatate este esentiala pentru orice persoana care isi doreste sa aiba grija de sanatate si sa aiba acces la serviciile medicale de care are nevoie fara griji financiare.
Deoarece nu alegem momentul in care ne imbolnavim si tindem sa subevaluam nevoia de economisire pentru situatii medicale neprevazute, e esential sa primim cat mai repede tratamentul de care avem nevoie fara sa ne preocupam de costurile aferente atunci cand apare o problema.
Partea financiara joaca un rol esential daca descoperi anumite afectiuni si vrei sa ai parte de cele mai bune conditii medicale. O asigurare privata de sanatate reprezinta un sprijin important, mai ales in astfel de clipe cand tot ceea ce conteaza este starea de bine a organismului.
Insa, alegerea unei polite adecvate poate fi o adevarata provocare pentru ca sunt o multime de factori de care trebuie sa tii cont. Iata cateva aspecte pe care e necesar sa le iei in considerare in selectarea asigurarii de sanatate.
1. Aria de acoperire
In alegerea unei asigurari pentru sanatate, beneficiarul trebuie sa cunoasca aria de acoperire a politei. Aceasta face referire la clinicile si centrele medicale unde pacientul poate apela, daca are nevoie, la consultatii sau tratamente.
Este necesar ca asigurarea sa nu faca referire doar la regiunea de rezidenta a respectivei persoane, ci sa vizeze si alta zona de interes pentru un potential tratament.
2. Calitatea serviciilor medicale
Orice asigurat isi doreste... mai mult
Vineri, 20 Decembrie 2019, ora 14:31
Leader Team Broker, jucator cheie pe piata asigurarilor din Romania, in parteneriat cu CFC, asigurator britanic si pionier in riscuri speciale, a creat primul produs de cyber security pentru companiile din domeniul tehnologiei, care acopera si amenzile GDPR.
"Companiile romanesti sunt vulnerabile in fata riscurilor nou aparute. Prin parteneriatul cu CFC am creat un produs complex si foarte accesibil, care sprijina companiile din domeniul IT&C in fata riscurilor financiare si de ordin reputational, care rezulta din atacuri cibernetice sau din raspundere profesionala. Pentru acest produs de cyber security Leader Team Broker are autoritatea de a analiza si subscrie riscuri, adica de a incheia polite in numele asiguratorului, pentru companii cu cifra de afaceri anuala de pana la 2 mil eur. Suntem singura companie romaneasca cu o astfel de autoritate pe piata londoneza", declara Razvan Rusu, Director General si fondator Leader Team Broker.
"Tehnologiile emergente marcheaza intersectia dintre asigurarile traditionale, cum este raspunderea publica, si produsele specializate, cum sunt asigurarile profesionale pentru companiile din IT&C. Multe dintre tehnologiile noi precum IoT (Internet of Things), platformele online si retelele sociale expun clientii la situatii de vatamare corporala, daune morale si la daune materiale, in procesul de furnizare al serviciilor lor. Este esentiala rezolvarea decalajului dintre tehnologii printr-un produs complex capabil sa acopere aceste... mai mult
Vineri, 04 Octombrie 2019, ora 10:33