Modul in care se realizeaza, in prezent, supravegherea jucatorilor din piata de asigurari este diferit fata de anul 2015 astfel ca un nou caz Astra este putin probabil sa se repete in Romania, a declarat, pentru AGERPRES, vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) Cristian Rosu.
Consiliul ASF a solicitat, la finalul lunii august 2015, intrarea in faliment a societatii Astra Asigurari si a decis retragerea autorizatiei de functionare a companiei, societatea aflandu-se in administrare speciala.
Curtea de Apel Bucuresti a admis definitiv cererea depusa de Autoritatea de Supraveghere Financiara privind deschiderea procedurii de faliment in cazul societatii Astra Asigurari la sfarsitul lunii aprilie 2016.
"Fata de anul 2015, modul in care se realizeaza in prezent supravegherea jucatorilor din piata de asigurari este diferit. ASF este concentrata pe mai multe aspecte privind problematica pietei asigurarilor, atat in ceea ce priveste indicatorii de stabilitate (indicatorii de solvabilitate - SCR si de lichiditate - MCR) cat si in privinta conduitei asiguratorilor si intermediarilor in asigurari.
De aceea apreciem ca este putin probabil sa se repete o situatie de o asemenea anvergura", a explicat Cristian Rosu.
Referitor la situatia Euroins si City Insurance, acesta a mentionat ca ambele companii au avut o evolutie importanta, au inregistrat crestere pe cota de piata, in special pe asigurarea de raspundere civila auto, detinand, fiecare, peste 30%... mai mult
Vineri, 22 Noiembrie 2019, ora 11:03
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) va demara procedura de intrare in faliment pentru societatea Astra Asigurari. Insa ce trebuie sa stie romanii care au incheiat polite la aceasta companie?
Daca solicitarea de intrare in insolventa va fi aprobata de Tribunalul Bucuresti, atunci in scena va intra Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA).
In consecinta, pentru a primi despagubiri, clientii Astra trebuie sa urmeze mai multi pasi, potrivit site-ului FGA.
Astra Asigurari, in faliment - Cum vor fi acoperite cererile de despagubireAstra Asigurari, in faliment - Detalii despre polite de la ASFLectia Astra
Cum procedeaza Fondul de Garantare a Asiguratilor dupa ce a fost declarata starea de insolventa a societatii de asigurare?
preia dosarele de dauna si evidentele tehnico-operative si contabile aferente acestor dosare;intocmeste listele potentialilor creditori de asigurari ai societatii de asigurari aflata in stare de insolvabilitate, in baza documentelor preluate de la ...citeste mai departe despre "Ai polite incheiate la Astra Asigurari? Cum poti cere despagubiri" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 28 August 2015, ora 12:35
Valoarea rezervelor de despagubire la Astra Asigurari este de 650 milioane lei, impactul calculat de ASF ridicandu-se la 700 milioane lei, in timp ce Fondul de Garantare a Asiguratilor are disponibilitati de 1 miliard de lei, acoperind necesarul Astra, a declarat presedintele ASF, Misu Negritoiu.
Astra Asigurari are 1,8 milioane de asigurati, cu 2,5 milioane de polite valabile.
"Valoarea rezervelor de despagubire este de 650 milioane de lei, impactul pe care l-am calculat noi este de 700 milioane lei si fondul are un miliard de lei. (...) Fondul are rezerve suficiente sa administreze acest caz", a afirmat Negritoiu miercuri, intr-o conferinta de presa.
Astra Asigurari, in faliment - Cum vor fi acoperite cererile de despagubire UPDATE
Plafonul de despagubire la care un asigurat are dreptul este de 450.000 lei, seful ASF considerand ca majoritatea asiguratilor se incadreaza in acest plafon.
"Pasul urmator pe care noi trebuie sa-l facem pentru ca Fondul de Garantare a ...citeste mai departe despre "Astra Asigurari, in faliment - Detalii despre polite de la ASF" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 26 August 2015, ora 17:22
Va incepe procedura de intrare in faliment in cazul Astra Asigurari, a anuntat, miercuri, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Misu Negritoiu, care a mai spus ca Fondul de Garantare a Asiguratilor are capitalul necesar pentru a acoperi politele incheiate la aceasta societate.
Anuntul a fost facut intr-o conferinta e presa, dar informatia aparuse initial pe surse.
Astra Asigurari intra in faliment. Ce se intampla cu asiguratii
"Am analizat situatia societatii de asigurari Astra pe baza unui raport inaintat de administratorul special KPMG privind stadiul si optiunile existente in urma esuarii procesului de majorare a capitalului social", a declarat Misu Negritoiu.
In urma analizei, ASF a constatat ca sunt intrunite toate cele 3 conditii legale care definesc starea de insolventa.
Mai mult, situatia companiei nu e una buna. La 30 iunie 2015, Astra avea o marja de solvabilitate negativa de cca 871 milioane de lei, un coeficient de lichiditate de 0,03 si ...citeste mai departe despre "Astra Asigurari, in faliment - Cum vor fi acoperite cererile de despagubire UPDATE" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 26 August 2015, ora 15:31
Astra Asigurari va intra in faliment, a decis, miercuri, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).
Decizia a fost luata in contextul problemelor financiare pe care le are societatea, informeaza surse din interioul ASF, citate de televiziunile de stiri.
Potrivit acestora, cei care au polite RCA incheiate la Astra Asigurari isi pot obtine banii inapoi pentru lunile ramase, sumele urmand sa fie achitate de Fondul de Garantare.
Tot Fondul de Garantare se va ocupa si de cei care asteapta plata daunelor auto. ASF va tine o conferinta de presa pe aceatsa tema, miercuri, la ora 15.00.
Astra trebuia sa atraga un investitor strategic care sa aduca 425 milioane de lei, insa procesul de majorare al ...citeste mai departe despre "Astra Asigurari intra in faliment - surse" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 26 August 2015, ora 12:49
Astra Asigurari se apropie de faliment, iar acest lucru ar putea duce la scumpirea politelor, avertizeaza specialistii.
Compania are nevoie de o majorare de capital de 425 milioane de lei, insa niciun investitor nu a oferit acesti bani, potrivit Digi 24.
In aceste conditii, intrarea in faliment devine un scenariu din ce in e mai posibil.
"Nu am identificat variante fezabile ale acestui plan ce ar putea conduce la redresarea Astra fara majorarea capitalului social. Nu credem ca un plan alternativ la planul actual de redresare ar putea fi conceput fara elementul de majorare a capitalului", au transmis reprezentantii KPMG, firma desemnata drept administratorul special al asiguratorului.
Astra Asigurari are toate conturile blocate - Ce decizie a fost luata (Video)
In aceste conditii, viitorul societatii sta in mainile celor de la Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).
"Cea de-a treia etapa a majorarii de capital la Societatea Asigurare - Reasigurare Astra S.A. s-a ...citeste mai departe despre "Asigurari mai scumpe? Efectele nefaste ale unui faliment la Astra Asigurari" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 21 August 2015, ora 15:10
Astra Asigurari, actionarii si conducerea societatii au contestat in instanta decizia ASF prin care institutia a deschis procedura de redresare financiara prin administrare speciala a asiguratorului, a suspendat actionarii si conducerea si a numit KPMG Advisory ca adminstrator special.
Dosarul a fost inregistrat vineri, 21 februarie, la Curtea de Apel Bucuresti.
Decizia Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a fost anuntata si publicata marti, 18 febraurie, in Monitorul Oficial.
In dosar au calitatea de reclamant Astra Asigurari, Dan Grigore Adamescu, Bogdan Alexander Adamescu, Iulius Alin Bucsa, Marius Catalin Chiriac, Nicoleta Dinu, Liviu Andrei Stoicescu, Eleonora Camelia Udrescu, Sorin Petre Nae, Alina Gabriela Matei, Filip Stavrositu, Irinel Dinu, Dragos Catana, The Nova Group Investments Romania si Epsilon Estate Provider.
Prin decizia adoptata, ASF a suspendat atributiile legale ale actionarilor semnificativi si ale persoanelor semnificative ale societatii de asigurare/reasigurare care se transfera administratorului special pe toata perioada administrarii speciale precum si drepturile de vot in privinta numirii si revocarii membrilor Consiliului de supraveghere ai societatii, dreptul la dividende al actionarilor, activitatea, precum si dreptul la remuneratie al membrilor consiliului de supraveghere.
Suspendarea opereaza si isi produce efectele pe toata durata procedurii de redresare financiara prin administrare speciala.
"Administratorul... mai mult
Marti, 25 Februarie 2014, ora 15:13
Conducerea Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a fost avertizata din piata de asigurari ca va fi demisa daca ia decizii dure in cazul societatii Astra, se arata intr-un comunicat transmis de ASF dupa declaratiile presedintelui Traian Basescu.
"Consiliul ASF doreste sa aduca la cunostinta publicului ca la sfarsitul anului trecut, cand a demarat demersul de control la societatea Astra, a primit avertismente din piata asigurarilor ca in cazul unor decizii dure la adresa Astra, vor exista mari probleme iar conducerea ASF va fi demisa. ASF a ignorat aceste avertismente si a luat toate deciziile care se impun din analiza deficientelor constatate la Astra. ASF nu raspunde la niciun fel de demersuri de intimidare si ia toate masurile care se impun in urma neregulilor constatate. In privinta indiciilor infractionale ferme de care dispune ASF, autoritatea sesizeaza, conform legii, organele care au atributii in acest sens si nu cedeaza in fata presiunilor, fie ele si institutionale", se arata in comunicatul autoritatii, citat de Mediafax.
Autoritatea de reglementare remarca faptul ca, pentru presedintele Romaniei, ASF este "o cloaca", iar patronul Astra este "domnia sa".
"Nu putem sa nu remarcam similitudinea de atitudine dintre presedintele Romaniei si patronul Astra. Pentru patronul Astra, presedintele ASF habar nu are de asigurari, iar pentru presedintele Romaniei, presedintele ASF "nu are competente pe piata de capital". Si pentru presedintele Romaniei si pentru... mai mult
Joi, 20 Februarie 2014, ora 11:24
Criza care s-a instalat la Astra, cel mai mare asigurator de pe piata romaneasca, dupa raportul de audit si dupa decizia ASF de a impune administrare speciala, are toate sansele sa afecteze intreaga piata a asigurarilor. Totusi, este devreme pentru clientii Astra sa se ingrijoreze in legatura cu capacitatea asiguratorului de a-si respecta obligatiile contractuale.
Bogdan Andriescu, presedintele Asociatiei Brokerilor in Asigurari, a declarat pentru Business24, ca politele incheiate de clienti isi vor urma cursul, compania de asigurari Astra fiind responsabila de despagubiri.
"Au mai existat administrari speciale si la alte societati de asigurari. Lucrurile ar trebui sa se desfasoare in aceleasi conditii. Clientii nu trebuie sa isi faca probleme, situatia nu-i poate afecta negativ pentru ca ei au o polita incheiata si daca exista daune, atunci societatea se face responsabila de despagubiri si trebuie sa plateasca. Si chiar in situatia in care nu ar mai exista bani pentru a se platii daunele, ar intra in functiune fondul de garantare si tot s-ar rezolva. Din acest punct de vedere este 'safe'", a spus Andriescu.
Marti, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a instituit procedura de redresare financiara prin administrare speciala a companiei asigurare reasigurare Astra si a suspendat actionarii si conducerea numind firma KPMG ca administrator special.
"Administratorul special preia integral atributiiie persoanelor semnificative ale societatii de asigurare... mai mult
Miercuri, 19 Februarie 2014, ora 13:46