Fosta sefa a NN Pensii Raluca Tintoiu a castigat definitiv procesul deschis impotriva Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) prin care a solicitat anularea contraventiei in contextul scandalului privind nationalizarea Pilonului II de pensii. Justitia a decis anularea amenzii si plata unor daune morale de 1.000 de euro.
Inalta Curte a respins ca nefondat joi seara recursul formulat de ASF impotriva unei decizii a Curtii de Apel Bucuresti, din 16 octombrie 2018, care-i dadea dreptate Ralucai Tintoiu.
"Respinge exceptia inadmisibilitatii recursului incident formulat de reclamanta Tintoiu Raluca Ioana Georgiana, invocata de recurenta-parata Autoritatea de Supraveghere Financiara. Respinge recursul formulat de parata Autoritatea de Supraveghere Financiara impotriva sentintei civile nr.4114 din 16 octombrie 2018 a Curtii de Apel Bucuresti - Sectia a VIII-a de contencios administrativ si fiscal, ca nefondat.
Respinge recursul incident formulat de reclamanta Tintoiu Raluca Ioana Georgiana impotriva sentintei civile nr.4114 din 16 octombrie 2018 a Curtii de Apel Bucuresti - Sectia a VIII-a de contencios administrativ si fiscal, ca lipsit de interes. Definitiva," este minuta Inaltei Curti din 26 noiembrie.
Ce s-a decis
Practic, Curtea de Apel Bucuresti a desfiintat in acest caz decizia de sanctionare data de ASF in cazul fostului director general al NN Pensii, Raluca Tintoiu, dar si toate actele emise in baza acesteia. Amintim ca ASF i-a retras, pe 13 aprilie... mai mult
Vineri, 27 Noiembrie 2020, ora 09:38
Fosta sefa a NN Pensii Raluca Tintoiu a castigat procesul deschis impotriva Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) prin care a solicitat anularea contraventiei in contextul scandalului privind nationalizarea Pilonului II de pensii.
Curtea de Apel Bucuresti a decis anularea amenzii si plata unor daune morale de 1.000 de euro. Hotararea poate fi contestata la Inalta Curte.
"Admite actiunea, in parte. Anuleaza Decizia de sanctionare nr. 541/14 aprilie 2017 emisa de parata, actele care au stat la baza emiterii sale, precum si toate actele subsecvente, inclusiv Decizia nr. 1090/4 august 2017 de solutionare a plangerii prealabile.
Obliga parata sa plateasca reclamantei suma de 1.000 de euro (in lei, la cursul BNR din data efectuarii platii), cu titlu de daune morale.
Respinge petitul avand ca obiect restituirea amenzii contraventionale, ca fiind formulat impotriva unei persoane fara calitate procesuala pasiva. Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la Curtea de Apel Bucuresti- Sectia a VIII-a de contencios administrativ si fiscal.
Pronuntata, azi, 16 octombrie 2018, prin punerea solutiei la dispozitia partilor, prin mijlocirea grefei instantei", este minuta Curtii de Apel Bucuresti.
Ce a decis, de fapt, instanta
Practic, Curtea de Apel Bucuresti a desfiintat decizia de sanctionare data de ASF in cazul fostului director general al NN Pensii, Raluca Tintoiu, dar si toate actele emise in baza acesteia.... mai mult
Marti, 16 Octombrie 2018, ora 14:56
Curtea de Apel Bucuresti a admis mai multe probe solicitate de Raluca Tintoiu, fosta sefa a NN Pensii, care cere in instanta anularea amenzii de 100.000 de lei primita in contextul scandalului privind nationalizarea Pilonului II.
Magistratii au decis ca, la pana la urmatorul termen de judecata, din 18 septembrie, ASF sa depuna mai multe acte interne solicitate de avocatul Ralucai Tintoiu. In primul rand, este vorba de documentele in baza carora s-a convocat sedinta extraordidara, in care au fost amendati Raluca Tintoiu si NN Pensii.
De asemenea, ASF trebuie sa depuna ordinele interne care stabilesc cvorumul necesar pentru organizarea unei sedinte. Asta dupa ce avocatul fostei sefe a NN Pensii a aratat ca decizia in acest caz s-a luat de 5 membri ai ASF, iar potrivit procedurii trebuiau sa fie 6 membri.
Curtea de Apel a mai admis audierea unui martor, solicitat de Raluca Tintoiu, prin care fosta sefa a NN Pensii vrea sa arate ca ASF, prin convocarea unei conferinte de presa, atunci cand a anuntat sanctiunea, i-a adus un prejudiciu de imagine.
Pe de alta parte, judecatorii au admis exceptia lipsei calitatii procesuale active a ASF, privind restituirea amenzii de 100.000 de lei. Oficialii ASF au explicat in sala de judecata ca banii s-au dus la bugetul de stat, iar Tintoiu ar trebui sa dea in judecata Ministerul Finantelor daca-i vrea inapoi.
Cum a decurs procesul de ieri: Procesul sefei NN Pensii: Avocatul sustine ca ASF nu a avut cvorum in sedinta in care a... mai mult
Miercuri, 20 Iunie 2018, ora 12:54
Avocatul Ralucai Tintoiu, fosta sefa a NN Pensii, care solicita anularea amenzii de 100.000 de lei primita in contextul scandalului privind nationalizarea Pilonului II, a cerut astazi magistratilor ca Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) sa depuna mai multe documente relevante in proces.
Avocatul a explicat astazi magistratilor ca vrea sa vada cum a fost convocata sedinta extraodinara in baza careia s-a dat amenda record si a solicitat depunerea unui set de acte interne, privind organizarea ASF. Raluca Tintoiu vrea sa demonstreze ca a suferit un prejudiciu de imagine si cere audierea a doi martori: un specialist in recrutare si unul in comunicare.
ASF s-a opus solicitarii de noi probe si arata ca ei nu mai pot da oricum banii inapoi, deoarece acestia au fost virati la bugetul de stat. Curtea de Apel Bucuresti a amanat pentru 18 septembrie acest proces. Instanta insa urmeaza sa se pronunte astazi pe probele solicitate de Raluca Tintoiu si pe exceptia ridicata de ASF.
Context
Raluca Tintoiu, fostul director general al NN Pensii, a fost sanctionata de ASF cu 100.000 de lei la inceputul anului 2017, pentru ca i-a avertizat pe clienti ca au existat discutii privind o eventuala nationalizare a fondurilor de pensii private.
Totodata, ASF i-a retras autorizatia de director general. Autoritatea a sanctionat si fondul de pensii NN cu o amenda record de 750.000 de lei. NN Pensii a decis, insa, sa nu conteste amenda.
Cum s-a derulat procesul
Avocatul... mai mult
Marti, 19 Iunie 2018, ora 11:41
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) trebuie sa depuna in instanta mai multe documente in procesul intentat de Raluca Tintoiu, fosta sefa a NN Pensii, care solicita anularea amenzii de 100.000 de lei primite in contextul scandalului privind nationalizarea Pilonului II.
Raluca Tintoiu, fostul director general al NN Pensii, a fost sanctionata de ASF cu 100.000 de lei la inceputul anului 2017, pentru ca i-a avertizat pe clienti ca au existat discutii privind o eventuala nationalizare a fondurilor de pensii private.
Totodata, ASF i-a retras autorizatia de director general. Autoritatea a sanctionat si fondul de pensii NN cu o amenda record de 750.000 de lei. NN Pensii a decis, insa, sa nu conteste amenda.
Procesul
La Curtea de Apel Bucuresti a fost astazi primul termen din acest proces. ASF trebuie sa transmita documentele solicitate de instanta pana la urmatorul termen, cel din 19 iunie.
Cererea magistratilor a fost facuta la solicitarea avocatilor Ralucai Tintoiu. Acestia au aratat ca actul constatator a fost emis de Consiliul ASF, insa este semnat de presedinte, un vicepresedinte si un alt membru, deci nu toti cei noua membri ai Consiliului. "Cerem sa se lamureasca acest aspect", a precizat avocatul. Magistratul a incuviintat solicitarea si a cerut ASF sa lamureasca acest lucru.
De asemenea, avocatii au mai cerut mai multe anexe, care priveau nerespectarea unor prevederi, care nu erau depuse la dosar.
"Din afirmatiile facute, aceasta sanctiune a... mai mult
Marti, 08 Mai 2018, ora 13:36
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) va face o analiza a efectelor pe bursa ale declaratiilor ministrului de Finante, Ionut Misa, cu privire la desfiintarea Pilonului II de pensii.
Initial informatia a aparut joi pe surse, dar vineri a fost confirmata oficial.
"Sectorul Instrumente si Investitii Financiare din cadrul Autoritatii de Supraveghere Financiara a demarat, inca din data de 30 iunie 2017, o investigatie cu privire la posibilitatea existentei unor elemente care intra sub incidenta abuzului pe piata - manipulare prevazut de Legea nr. 24/2017 privind emitentii de instrumente financiare si operatiuni de piata", a transmis ASF vineri.
In situatia in care in urma analizelor efectuate sunt constatate nerespectari ale prevederilor legale incidente sunt adoptate masuri de catre Autoritate care pot fi facute publice, in functie de caracterul acestora.
"Ori de cate ori rezultatul analizelor efectuate s-a concretizat in masuri de autoritate, care potrivit caracterului acestora se inscriau in categoria informatiilor publice, acestea au fost aduse la cunostinta publicului", mentioneaza ASF.
In legatura cu amenda data NN Pensii, sursele citate joi de presa au precizat ca pana in prezent amenda nu a fost contestata.
"Conform legii, ea se plateste la administratia financiara unde este inregistrata compania si se face venit la bugetul de stat", au mai spus sursele citate.
In 29 iunie, dupa audierea sa din comisiile reunite de Buget-Finante din... mai mult
Vineri, 14 Iulie 2017, ora 21:34
Fondurile de pensii din Pilonul II (alimentate din alocatii de stat, dar administrate privat) nu pot fi nationalizate, insa pot fi trecute din administrare privata in administrarea statului, ceea ce ar putea afecta eventual doar castigurile viitoare din randamente, explica, intr-un comunicat de presa, Misu Negritoiu, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).
Precizarile lui Negritoiu vin la patru zile dupa ce ASF a decis sa aplice sanctiuni dure asiguratorului privat NN.
Astfel, ASF a decis sa amendeze NN cu 750.000 de lei (1% din capitalul social). De asemenea, sefa NN Pensii, Raluca Ioana Georgiana Tintoiu, a fost personal amendata cu 100.000 de lei si i s-a ridicat licenta. ASF a mai anuntat demararea de controale la NN.
Sanctiunile dure au fost aplicate deoarece conducerea ASF a considerat ca prin scrisoarea informativa trimisa clientilor, pe tema posibilei netionalizari a fondurilor private, NN Pensii a transmis catre clienti "informatii inselatoare, neprobate". "Pe o piata sensibila, aceste lucruri nu se fac. Sunt anumiti oameni care au inceput sa-si manifeste ingrijorarea si vor retragerea din Pilonul II, ceea ce nu se poate, conform legii", a justificat vicepresedintele ASF, Ion Giurescu, decizia institutiei.
La patru zile de la decizia luata de ASF, seful institutiei a emis un amplu comunicat de presa, in care explica functionarea pietei de pensii (de stat si private), dar raspunde si la acuzatiile ca ar fi stat la baza zvonurilor... mai mult
Luni, 17 Aprilie 2017, ora 18:53
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri ca discutia despre nationalizarea pensiilor private a pornit de la presedintele ASF, Misu Negritoiu, care stie foarte bine ca in scurt timp Parlamentul va demite conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara.
"In ceea ce priveste acest scandal despre nationalizarea pensiilor private, este pornit de la domnul Misu Negritoiu, care este presedintele ASF, care stie foarte bine ca in foarte scurt timp Parlamentul va demite conducerea ASF pentru ca ceea ce se intampla acolo este foarte grav si au de suferit clientii romani si asiguratii romani", a afirmat Liviu Dragnea, la Antena 3.
Liviu Dragnea a mai spus ca "Guvernul Romaniei ar trebui sa ceara explicatii la Ambasada Olandei si la Guvernul Olandei si la conducerea ING din Olanda pentru ca ceea ce a facut aceasta companie de asigurari in Romania poate puteau sa o faca intr-o colonie sau intr-o fosta colonie olandeza".
"In Romania nu este permis asa ceva. Nu poti sa pornesti un asemenea scandal din nimic pentru ca nu a existat nici in programul de guvernare, nici vreo discutie in Guvern, nici vreo discutie in coalitie sau Parlament despre asa ceva", a adaugat liderul PSD.
Tunurile pe multinationale: "Fac zeci de miliarde in Romania si isi bat joc de romani si de statul roman"
Liviu Dragnea a sustinut ca "ceea ce a facut aceasta companie de asigurari este nepermis".
"Din punctul meu de vedere, ASF, Guvernul si Ministerul de Finante trebuie sa actioneze foarte... mai mult
Miercuri, 12 Aprilie 2017, ora 22:02
Administratorul de pensii private NN Pensii a transmis, miercuri, o pozitie oficiala in care explica motivele pentru care a trimis, cu o zi mai devreme, o scrisoare catre clienti in legatura cu informatiile privind o posibila nationalizare a pensiilor private, precizand ca aceasta este un raspuns la solicitarile de clarificare primite.
In plus, mai transmite NN, continutul scrisorii este unul exclusiv informativ si nu este un avertisment.
"Continutul scrisorii trimise de NN Pensii catre clientii sai este unul exclusiv informativ si acesta nu reprezinta un avertisment. Nevoia acestei informari a venit ca raspuns la solicitarile de clarificare din partea clientilor nostri provocate de discutiile publice din ultima perioada cu privire la viitorul sistemului de pensii", a mentionat compania, intr-un comunicat.
Anuntul NN vine dupa ce, miercuri, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a criticat decizia NN Pensii.
"Autoritatea de Supraveghere Financiara a luat act de declaratiile din ultima vreme care au facut referire la o asa-zisa nationalizare a fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II), pe care insa nu le impartaseste. Nu au fost si nu sunt discutii oficiale pe acest subiect.
De aceea, pozitia recenta a societatii NN Pensii, care a avut o interventie in spatiul public pe aceasta tema, este excesiva si neavenita", a reactionat ASF, intr-un comunicat.
NN considera ca reactiile venite de la Ministerul Finantelor si de la ASF sunt pozitive.... mai mult
Miercuri, 12 Aprilie 2017, ora 18:11