Senatul are pe ordinea de zi a plenului de luni, 22 februarie, in calitate de camera decizionala, proiectul de lege initiat de catre deputatul PNL Florin Roman care prevede modificarea ordonantei de urgenta a Guvernului 93/2012 privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii de Supraveghere Financiara.
Initiativa legislativa ar oferi imunitate penala si civila conducerii ASF si ar introduce noi beneficii pentru cei care nu domiciliaza in Capitala prin decontarea cheltuielilor cu locuinta de serviciu, cazare, diurna si transport.
Propunerea legislativa are ca obiect de reglementare introducerea unor prevederi care sa asigure protectia persoanelor cu atributii in supravegherea si controlul entitatilor reglementate, impotriva eventualelor hartuiri in justitie.
Totodata, vizeaza protejarea confidentialitatii informatiilor obtinute de catre angajati Autoritatii de Supraveghere Financiara (A.S.F.) in exercitarea atributiilor, clarificarea unor notiuni specifice si restructurarea capitolului privind sanctiunile, pentru o mai clara reglementare a actiunilor de control supraveghere exercitate de autoritate.
Se doreste crearea cadrului legal pentru stabilirea unui regim sanctionatoriu pentru entitatle care nu respecta masurile impuse de autoritati.
Proiect adoptat in 2020
Proiectul de lege a fost adoptat pe 13 octombrie 2020 de catre Camera Deputatilor.
Actualul ministru al Economiei Cladiu Nasui i-a reprosat atunci lui Florin Roman ca doreste, prin... mai mult
Luni, 22 Februarie 2021, ora 16:35
Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a amendat Societatea de Asigurare - Reasigurare City Insurance cu 500.000 lei si Euroins Romania Asigurare Reasigrare cu 450.000 lei, din cauza platii cu intarziere a despagubirilor aferente dosarelor de dauna RCA.
"In cadrul sedintei Consiliului Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) din data de 13 ianuarie 2021, Sectorul Asigurari - Reasigurari (SAR) a prezentat rezultatele activitatii de control permanent realizate la Societatea de Asigurare - Reasigurare City Insurance si la societatea Euroins Romania Asigurare Reasigurare.
In urma actiunilor de control principala deficienta identificata, in cazul ambelor societati, a fost plata cu intarziere a despagubirilor aferente dosarelor de dauna RCA", a informat ASF.
In cazul City Insurance s-a mai constatat ca societatea nu a formulat in scris oferte de depagubire justificata in termenul prevazut de lege si nu a intocmit procese suplimentare de constatare in termenul prevazut de legislatia in vigoare.
In ceea ce priveste societatea Euroins s-a constatat, de asemenea, ca nu a formulat in scris notificari cu privire la motivele pentru care nu a aprobat in totalitate/partial pretentiile de despagubire in termenul prevazut de lege si nu a comunicat valoarea maxima de despagubire in termenul prevazut de legislatia in vigoare.
"Ca urmare a aspectelor constatate, Consiliul ASF a decis urmatoarele: Sanctionarea Societatii de Asigurare - Reasigurare City... mai mult
Joi, 14 Ianuarie 2021, ora 16:59
Fosta sefa a NN Pensii Raluca Tintoiu a castigat definitiv procesul deschis impotriva Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) prin care a solicitat anularea contraventiei in contextul scandalului privind nationalizarea Pilonului II de pensii. Justitia a decis anularea amenzii si plata unor daune morale de 1.000 de euro.
Inalta Curte a respins ca nefondat joi seara recursul formulat de ASF impotriva unei decizii a Curtii de Apel Bucuresti, din 16 octombrie 2018, care-i dadea dreptate Ralucai Tintoiu.
"Respinge exceptia inadmisibilitatii recursului incident formulat de reclamanta Tintoiu Raluca Ioana Georgiana, invocata de recurenta-parata Autoritatea de Supraveghere Financiara. Respinge recursul formulat de parata Autoritatea de Supraveghere Financiara impotriva sentintei civile nr.4114 din 16 octombrie 2018 a Curtii de Apel Bucuresti - Sectia a VIII-a de contencios administrativ si fiscal, ca nefondat.
Respinge recursul incident formulat de reclamanta Tintoiu Raluca Ioana Georgiana impotriva sentintei civile nr.4114 din 16 octombrie 2018 a Curtii de Apel Bucuresti - Sectia a VIII-a de contencios administrativ si fiscal, ca lipsit de interes. Definitiva," este minuta Inaltei Curti din 26 noiembrie.
Ce s-a decis
Practic, Curtea de Apel Bucuresti a desfiintat in acest caz decizia de sanctionare data de ASF in cazul fostului director general al NN Pensii, Raluca Tintoiu, dar si toate actele emise in baza acesteia. Amintim ca ASF i-a retras, pe 13 aprilie... mai mult
Vineri, 27 Noiembrie 2020, ora 09:38
Autoritatea de Supraveghere Financiara atrage atentia asupra cresterii riscului cibernetic pe piata financiara non-bancara, in conditiile in care activitatea entitatilor reglementate/supravegheate de catre autoritate se desfasoara, in general, de la distanta, ca masura de prevenire a raspandirii infectiilor cu coronavirus, informeaza ASF printr-un comunicat remis, joi, AGERPRES.
"Avem un risc cibernetic in crestere pentru pietele pe care le supraveghem, ca atare venim cu un set de recomandari pentru entitatile din asigurari, piata de
capital si pensii private, menite sa tina sub control acest risc", a declarat directorul Directiei de Strategie si Stabilitate Financiara in cadrul ASF, Valentin Ionescu.
Conform Autoritatii, atacurile cibernetice speculeaza teama de coronavirus si trimit prin canale de comunicare electronice mesaje de tip "phishing". Acestea incearca sa induca in eroare sau sa convinga utilizatorii sa acceseze sau sa se conecteze la un link/website prin intermediul caruia pot fi apoi sustrase date/informatii/parole sau se pot descarca programe malware, cu scopul de a perturba sau deteriora sistemele informatice/aplicatiile utilizate.
In situatia aceasta, asigurarea mentenantei si a bunei administrari a sistemelor informatice este deosebit de importanta, in toate componentele ei, inclusiv cele
privind inregistrarile istorice, datele personale ale consumatorilor si fluxurile monetare sau de active, sustin specialistii ASF.
In acest context, ASF... mai mult
Joi, 26 Martie 2020, ora 15:10
Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a decis retragerea autorizatiei de functionare a societatii Certasig - Societate de Asigurare si Reasigurare S.A., ca urmare a faptului ca aceasta nu si-a restabilit in termenul prevazut de lege nivelul fondurilor proprii eligibile care acopera cerinta de capital minim (MCR), a anuntat, joi, ASF.
Totodata, Consiliul ASF a constatat starea de insolventa a societatii Certasig - Societate de Asigurare si Reasigurare S.A. si a hotarat sa initieze demersurile legale privind promovarea cererii de deschidere a procedurii falimentului impotriva asiguratorului.
"Asiguratorul are obligatia de a notifica asiguratii atat cu privire la posibilitatea acestora de a denunta contractele de asigurare incheiate cu Certasig - Societate de Asigurare si Reasigurare S.A., cat si cu privire la dreptul acestora de a recupera primele de asigurare, achitate in cadrul contractelor, proportional cu perioada cuprinsa intre momentul denuntarii si cel al expirarii duratei de valabilitate a contractelor. Contractele care nu sunt denuntate raman in vigoare pana la data expirarii", se precizeaza in comunicatul Autoritatii.
Potrivit sursei citate, orice persoana care invoca un drept de creanta impotriva asiguratorului, dupa producerea unor riscuri acoperite printr-o polita de asigurare valabila, intre data retragerii autorizatiei de functionare si cea a denuntarii contractelor de asigurare, poate solicita deschiderea dosarului de dauna la... mai mult
Joi, 20 Februarie 2020, ora 18:46
Comitetul de protectie a consumatorilor la nivelul Autoritatii Europene de Asigurari - EIOPA a identificat un risc semnificativ pentru consumatori referitor la politele de asigurari de calatorie, a declarat, joi, Calin Rangu, director in ASF.
"Comitetul de protectie a consumatorilor la nivelul Autoritatii Europene de Asigurari - EIOPA, unde reprezint ASF, a identificat un risc semnificativ pentru consumatori referitor politele de asigurari de calatorie.
A fost lansata public solicitarea ca asiguratorii sa revada produsele de asigurari de calatorie ca acestea sa nu fie in detrimentul consumatorilor, sa revada sistemul de remunerare care poate genera conflicte de interese, uneori singurele beneficii fiind doar ale distribuitorilor.
De asemenea, supraveghetorii trebuie sa intensifice monitorizarea. La nivelul Autoritatii de Supraveghere Financiara s-au demarat analize tematice si s-a dispus la nivelul pietei revederea acestor produse. Surprinzator, dar piata romaneasca sta mai bine decat cea europeana, unde comisioanele intermediarilor de exemplu sunt mult mai mari decat cele din Romania", a spus Calin Rangu, de la Directia Supraveghere si Control Intermediari, Conduita si Scheme de Garantare din cadrul Autoritatii de Supraveghere Financiara, prezent joi la la conferinta "Quo Vadis piata de asigurari in 2020".
El a afirmat ca s-au identificat polite care aveau atatea excluderi incat la momentul solicitarii unei daune probabilitatea de a fi despagubit era foarte... mai mult
Joi, 06 Februarie 2020, ora 19:51
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a sanctionat, miercuri, cu o amenda de 100.000 de lei, unul din principalii jucatori de pe piata asigurarilor, Euroins Romania Asigurare-Reasigurare, din cauza intarzierilor de plata a despagubirilor in cazul politelor RCA.
"Consiliul ASF a decis sanctionarea societatii cu amenda in suma de 100.000 lei pentru nerespectarea prevederilor legale stipulate in Legea 132/2017 si Norma 20/2017 referitoare la:
- inregistrarea cererii de despagubire depusa la dosar;
- raspunsul privind solicitarea de despagubire si formularea ofertei;
- utilizarea Procesului verbal de constatare care nu contine mentiunea conform careia persoana prejudiciata are dreptul sa se poata adresa oricarei unitati reparatoare auto, fara nicio restrictie sau constrangere din partea asiguratorului RCA;
- utilizarea unor surse de referinta neprevazute in legislatia din domeniul asigurarilor;
- termenul de incheiere a procesului verbal suplimentar de constatare", se arata intr-un comunicat ASF.
In plus, Euroins trebuie sa prezinte, in termen de 30 de zile de la data primirii deciziei, un plan de masuri pentru remedierea deficientelor constatate. Evident, firma are dreptul de a contesta sanctiunea in termen de 30 de zile de la comunicarea hotararii.
Si in luna septembrie 2019, ASF a decis sanctionarea Euroins cu o amenda de 50.000 de lei, principalul motiv fiind tot efectuarea platii despagubirilor cu intarziere.
B.B. ...citeste mai departe... mai mult
Miercuri, 05 Februarie 2020, ora 18:15
Statutul de piata emergenta al BVB reprezinta un pas important pentru dezvoltarea economica a Romaniei, iar datorita noului statut, Bursa de la Bucuresti va avea un suflu nou si vom vedea noi investitori si emitenti de calibru, a declarat presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Leonardo Badea.
"Este o veste extraordinara pentru economia Romaniei. ASF a sprijinit constant, prin ridicarea barierelor legislative si prin scaderea costurilor, Bursa de Valori si piata de capital din Romania. Sunt convins ca, datorita noului statut, Bursa de la Bucuresti va avea un suflu nou si vom vedea noi investitori si emitenti de calibru", a spus Leonardo Badea.
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) saluta decizia FTSE-Russell, comunicata in cursul serii de 26 septembrie 2019, privind promovarea Bursei de Valori Bucuresti (BVB) la statutul de piata emergenta.
Conform institutiei, decizia vine dupa o perioada de trei ani in care evolutia pietei de capital din Romania a fost atent monitorizata, iar concluzia reprezinta o recunoastere a progreselor inregistrate pe mai multe paliere calitative si cantitative. Au fost recunoscute astfel imbunatatirea mecanismelor de tranzactionare si post-tranzactionare, transparenta sporita in ceea ce priveste reglementarile aplicabile pietei de capital, cresterea guvernantei emitentilor si, nu in ultimul rand, evolutia pozitiva a lichiditati pietei.
ASF mentioneaza ca noul statut al BVB arata ca piata de capital din Romania... mai mult
Vineri, 27 Septembrie 2019, ora 10:46
Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a decis sanctionarea societatilor de asigurare City Insurance SA si Euroins Romania Asigurare-Reasigurare SA cu o amenda in cuantum de 50.000 de lei pentru fiecare companie, principalul motiv fiind efectuarea platii despagubirilor cu intarziere, a anuntat, joi, ASF.
Institutia mentioneaza ca a emis si transmis, joi, actele individuale catre cele doua societati, care contin motivarea deciziilor Consiliului ASF, iar acestea au dreptul de a contesta sanctiunea in termen de 30 de zile de la comunicarea hotararii Consiliului.
"In cadrul controlului permanent desfasurat de catre ASF s-a constatat distinct pentru fiecare societate incalcarea Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si tramvaie, intr-un anumit numar de dosare de dauna, respectiv a prevederilor: art. 21 alin. (1) - transmiterea cu intarziere a ofertei de despagubire sau a notificarilor cu privire la motivele pentru care nu a aprobat, in totalitate sau partial, pretentiile de despagubire; art. 21 alin. (4) - efectuarea platii despagubirilor cu intarziere; art. 19 alin. (11) din Norma nr. 20/2017- efectuarea (re) constatarii daunelor cu intarziere", se precizeaza in comunicatul ASF.
ASF sustine ca procesul de supraveghere este un proces continuu, flexibil si iterativ, in care supravegherea societatilor se bazeaza pe riscuri. In cadrul actiunilor de... mai mult
Joi, 26 Septembrie 2019, ora 18:17