Cu o piata a obiectelor de arta estimata la aproximativ 28 milioane de euro, romanii au inceput sa scoata la vanzare mii de tablouri pe internet, in ultima perioada. Printre opere se numara si cateva semnate de Nicolae Grigorescu, Theodor Pallady sau Nicolae Tonitza.
Pentru autentificarea lucrarilor, cumparatorii, cunoscatori de arta fina, pot primi de la proprietar certificate de autenticitate oferite de institutii specializate atat din Romania, cat si din alte tari din Europa.
"De exemplu, unul dintre cele mai cunoscute tablouri ale lui Nicolae Tonitza - Vas cu Flori, pictat in ulei, cu dimensiunile de 46x33 cm, poate fi achizitionat cu pretul de 35.000 euro direct de la proprietar. Opera are dubla expertiza atat in Romania, cat si la o institutie specializata din Franta", spun oficialii platformei OLX.ro.
Un alt exemplu este tabloul lui Theodor Pallady - Natura statica cu ghiveci cu flori. Acesta este datat din anul 1950, este semnat in dreapta jos de autor si are certificat de autenticitate.
Alte tablouri importante sunt Peisaj din Barbizon si Nud, ambele semnate de Nicolae Grigorescu cotate la 50.000 euro.
Pe langa operele de arta pictate, cumparatorii pot alege de pe site-urile de anunturi si alte obiecte de arta de valoare. Printre acestea se numara un goblen crosetat in anul 1914 inramat in lemn si cu foita de aur, care este scos la vanzare la suma de 20.000 euro sau icoane foarte vechi lipovesti la pretul de 3500 euro fiecare.
D.R. mai mult
Marti, 24 Februarie 2015, ora 13:54
Piata de arta postmoderna si contemporana debuteaza la Artmark marti, 28 ianuarie, cand iubitorii de arta au sansa adjudecarii directe, in cadrul evenimentului organizat la Athenee Palace Hilton, dar si online, prin serviciul Artmark Live, a aprox. 150 de loturi.
Artmark debuteaza cu lucrari apartinand lui Ion Tuculescu, Corneliu Baba, Alexandru Ciucurencu, dar si tablouri semnate de Constantin Piliuta, Horia Bernea, Stefan Caltia si Sabin Balasa, fiind prezentate in Licitatia de Postmodernism si Contemporana.
Printre cele mai valoroase opere propuse de Artmark in licitatie sunt: "Floarea-soarelui" de Ion Tuculescu, (estimare: 60.000 - 80.000 de euro), "Canal Grande" de Corneliu Baba (18.000 - 25.000 de euro) si "Natura statica cu carti, flori roz si para" de Alexandru Ciucurencu (10.000 - 16.000 de euro).
Constantin Piliuta, ale carui picturi tranzactionate in licitatiile din Romania in ultimii trei ani au cumulat valoarea totala de cca. 430.000 de euro, este pus in vanzare la Artmark cu doua opere reprezentative: "Ospat pescaresc" (estimare: 3.000 - 4.500 de euro), provenind din cunoscuta colectie a fostului ministru de externe George Macovescu, si "Crini" (2.000 - 3.500 de euro).
In acelasi timp, Horia Bernea este prezent in licitatie cu opera "Deal la Poiana Marului" (2.000 - 4.000 de euro), Stefan Caltia cu o "Colectie de 29 de gravuri", realizate in 1989 (2.500 - 3.500 de euro), iar Sabin Balasa cu pictura "Spre orizont" (6.000 - 9.000 de euro).... mai mult
Sambata, 25 Ianuarie 2014, ora 13:11
Piata de arta din Romania este inca "departe de potentialul ei", spun reprezentantii caselor de licitatii autohtone, fiind una "imatura si compusa in mare parte din cumparatori in faza de acumulare vizuala", dar s-a imbogatit in 2013 cu un nou spatiu dedicat artei plastice - Grimberg.
"Din pacate, anul 2013 a fost unul dintre cei mai slabi ani. Poate doar in primii doi ani de existenta e posibil sa fi obtinut un volum mai mic al vanzarilor. Licitatiile cele mai bune au fost de cel mult 250.000 de lei (incasari totale, n.r.), iar cea mai mare vanzare per lucrare nu a depasit echivalentul a 25.000 de euro", a declarat pentru Mediafax directorul casei de licitatii Alis, Mihail Papagheorghiu.
Insa, Mihail Papagheorghiu a precizat ca sfarsitul de an a adus "unele semnale bune". "Previziuni sunt greu de facut, dar unele semnale bune ne-a adus sfarsitul de an, respectiv octombrie, noiembrie si probabil decembrie, cand s-a inregistrat o crestere semnificativa, practic o dublare a volumului de vanzari (nu inca si cea a valorilor). Asa incat putem spune ca incheiem un an foarte prost cu sperante reale intr-un viitor mai bun", a mai spus Papagheorghiu.
Din perspectiva casei de licitatii Grimberg, in prezent, "piata de arta din Romania este una imatura, in formare, compusa in mare parte din cumparatori care se gasesc in faza de acumulare vizuala, de tatonari, un inceput care se face cu pasi mici, cumparatori care au nevoie de consiliere si certitudini in achizitionarea... mai mult
Marti, 07 Ianuarie 2014, ora 18:59