Poate nu esti un obisnuit al pietei de arta ori al caselor de licitatie, dar esti probabil ingrijorat, in actualul context economic, cu privire la suficienta, dar mai ales la valoarea depozitelor tale banesti, multe sau putine.
Ce se va intampla in lunile ce vin cu valoarea banilor tai, in conditiile in care bancile au inceput sa anunte dobanzi negative, iar experienta crizelor trecute ne invata ca banii isi pot deprecia accelerat, in contextul unei crize economice si a unui blocaj financiar, valoarea de circulatie si puterea de cumparare.
Clasic in asemenea contexte de criza este ca investitorii sa caute in piete alternative substituenti, alte "recipiente" pentru valoarea banilor lor, sa isi diversifice activele in care isi pastreaza valoarea banilor.
Printre aceste piete alternative a fost in 2008-2010 si piata romaneasca de arta, indeobste in sectiunea sa de arta de patrimoniu, a artistilor consacrati, muzeal recunoscuti, precum 'triunghiurile valorice' Grigorescu-Andreescu-Luchian ori Tonitza-Petrascu-Pallady.
Licitatia de Primavara, cea mai mare vanzare de arta de patrimoniu din primul trimestru, programata sa aiba loc pe 24 martie, initial la Athenee Palace Hilton Bucuresti, actualmente transferata doar online, cuprinde aproximativ 200 de lucrari de referinta, semnate de mari maestri ai artei romanesti, si va reprezenta, probabil, din nou, pe timp de criza, cel mai utilizat mijloc de tezaurizare al elitelor (alaturi de tezaurizarea in aur si diamante).... mai mult
Marti, 17 Martie 2020, ora 16:03
Valoarea licitatiilor cu obiecte de arta a crescut cu 17% in primul semestru din 2014, depasind 7 miliarde de dolari si inregistrand un record istoric pentru aceasta perioada a anului, a declarat in exclusivitate pentru AFP firma Artprice.
In primele sase luni ale anului, licitatiile cu obiecte de arta organizate la scara mondiala au atins 7,15 miliarde de dolari (5,22 miliarde de euro), fata de 6,11 miliarde de dolari (4,66 miliarde de euro) in primul semestru al anului trecut, potrivit firmei franceze, numarul unu mondial in domeniul datelor de pe piata de arta, care isi publica pentru prima data cifrele semestriale.
In perioada mentionata, in fruntea pietei de arta (picturi, sculpturi, desene, fotografii, stampe) s-au aflat Statele Unite, cu vanzari de 2,38 miliarde de dolari, cu 28% mai mult decat anul trecut, relateaza 20minutes.fr. Cota de piata detinuta de SUA a fost de 33,4%.
Locul al doilea este ocupat de China, cu vanzari de 1,97 miliarde de dolari, cresterea fata de 2013 fiind de 6,9%. Cota de piata a Chinei a urcat la 27,7%.
Podiumul este completat de Marea Britanie, cu vanzari de 1,8 miliarde de dolari, in crestere cu 25% (cota de piata de 25,2%), in timp ce Franta se afla pe locul al patrulea, cu vanzari de 284 milioane de dolari, in scadere cu 0,22% (cota de piata de 3,98%), incheie 20minutes.fr. mai mult
Joi, 07 August 2014, ora 08:50
Tabloul intitulat "Le Sauvetage", de Pablo Picasso, a fost vandut miercuri, la New York, cu peste 31,5 milioane de dolari (circa 22 de milioane de euro), in conditiile in care pretul operei era estimat intre 14 si 18 milioane de dolari.
Casa Sotheby's a propus, cu ocazia acestei licitatii de arta impresionista si moderna, 14 opere de Picasso, dintre care opt au fost vandute, pentru un pret total de 62,088 milioane de dolari, potrivit Mediafax.
Insa una dintre aceste picturi, "Tete de Marie-Therese", despre care se credea ca va starni un interes major in randul colectionarilor, nu si-a gasit cumparator. Pretul ei estimativ era cuprins intre 15 milioane si 20 milioane de dolari.
"La seance du Matin", o alta opera importanta realizata de pictorul impresionist francez Henri Matisse, a fost achizitionata cu 19,205 milioane de dolari.
O panza de Claude Monet, "Le pont japonais", estimata intre 12 milioane si 18 milioane de dolari, a fost adjudecata cu 15,845 de milioane de dolari.
Vanzarile de miercuri seara au adus casei Sotheby's incasari totale de 219 milioane de dolari. mai mult
Joi, 08 Mai 2014, ora 11:56
Lucrarea "Tataroaica" semnata de Nicolae Tonitza este cea mai bine cotata la licitatia de primavara organizata joi de casa Artmark in Capitala, fiind estimata la 30.000-50.000 de euro.
Sesiunea propune aproape 200 de tablouri reprezentand creatii ale celor mai apreciati artisti romani, dar si europeni precum Salvador Dali, Pierrre Bonnard, Amedeo Morello sau Karl-Johan Borjesson.
In catalogul licitatiei la sume estimative ridicate se mai regasesc lucrarile: "Intoarcerea de la targ" de Nicolae Grigorescu si "Femeia cu pisica" de Francisc Sirato, fiecare la 30.000-45.000 de euro, "Natura statica cu legume" de Nicolae Tonitza, la 25.000-35.000 de euro, "La hipodrom" de Eustatiu Stoenescu, la 20.000-35.000 de euro, "Flori la fereastra" de Nicolae Darascu, la 14.000-24.000 de euro, "Venetia" de Nicolae Darascu si "Lectura" de Alexandru Ciucurencu, fiecare la 15.000-25.000 de euro, "La sipot" si "Liolea" de Ion Theodorescu-Sion, la 12.000-18.000 de euro, respectiv la 14.000-22.000 de euro.
Sculptura "Minotaurul" de Salvador Dali este estimata la 4.000-7.500 de euro.
Licitatia va avea loc la Hotelul JW Marriott din Capitala.
Casa Goldart organizeaza in aceasta saptamana o licitatie
Astfel, miercuri, va avea loc sesiunea "Forme in alb negru, forme in relief", care pe langa cateva piese de mobilier, contine lucrari apartinand lui Ion Irimescu si lui Jean Alexandru Steriadi.
Intre cele mai bine cotate lucrari se numara sculptura "Tanara cu instrument muzical"... mai mult
Marti, 18 Martie 2014, ora 10:33
Tabloul "Papusile, norul si fluturii", estimat la 90.000 - 140.000 de euro, pictat de Ion Tuculescu in 1957, va fi scos la vanzare miercuri, la licitatia de iarna a casei Artmark.
Licitatia organizata de casa Artmark la implinirea a cinci ani de activitate aduce laolalta o impresionanta serie de capodopere ale celor mai valorosi pictori romani: cinci opere de Nicolae Tonitza, patru opere de Theodor Pallady si tot atatea de Dumitru Ghiata, cate trei opere semnate de Gheorghe Petrascu, Ion Tuculescu si Nicolae Darascu, dar si Stefan Caltia, Corneliu Baba si Alexandru Ciucurencu - pentru a enumerat doar cateva dintre vedetele serii de miercuri. In spatiul emblematic al Ateneului Roman, publicul iubitor de arta si colectionarii vor licita pentru mai bine de 200 de loturi, a caror valoare totala depaseste 1,5 milioane de euro.
Seara de miercuri isi propune un traseu de-a lungul a trei secole de istoria artei romanesti, ce parcurge toate marile curente, de la clasicism, simbolism si traditionalism, prin impresionism, postimpresionim, avangarda si expresionism, pana la postmodernism, neoavangarda si contemporana.
Multe dintre operele licitatiei sunt incarcate de substratul autobiografic al artistilor. "Dupa razboi", tablou pictat de Nicolae Tonitza in 1923 (valoare estimativa: 9.000 - 16.000 de euro), se remarca a fi o opera profund expresionista, definitorie pentru creatia artistului in etapa ulterioara Primului Razboi Mondial.
In perioada 1919 - 1924, Tonitza... mai mult
Miercuri, 18 Decembrie 2013, ora 10:37
Opere de arta impresionista, moderna, postbelica si contemporana, estimate la 2 miliarde de dolari, vor fi scoase la vanzare in luna noiembrie, la New York, de cele mai prestigioase case de licitatii din lume.
Aceasta suma depaseste cu 40% totalul sumelor incasate la licitatiile similare din primavara acestui an. Cele mai mari preturi sunt asteptate la casele Christie's si Sotheby's. Casele Phillips si Bonhams vor scoate la vanzare opere de arta care au preturi mai mici, informeaza bloomberg.com.
Printre colectionarii de arta care isi scot la vanzare capodoperele se numara fondatorul miliardar al unui fond de investitii Steven A. Cohen, magnatul media Peter Brant, chitaristul Eric Clapton si patronul echipei de baseball Miami Marlins, Jeffrey Loria.
Cel putin 31 de opere dintre cele scoase la vanzare sunt estimate la preturi de peste 10 milioane de dolari. Casa Christie's va scoate la vanzare 14 dintre aceste opere, in cadrul licitatiei sale de arta contemporana, la care piesa centrala va fi tabloul "Three Studies of Lucien Freud", de Francis Bacon, care ar putea sa se vanda cu peste 95 milioane de dolari.
Casa Christie's va incepe seria vanzarilor cu o licitatie consacrata colectiei de arta detinute de Jan Krugier, un renumit comerciant de arta decedat in 2008.
Prezentam mai jos cele mai importante lucrari care vor fi propuse la vanzare in prima dintre cele doua saptamani de licitatii newyorkeze.
culptura "Tete", de Pablo Picasso, este punctul central... mai mult
Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 21:02
GRIMBERG intra pe piata romaneasca de arta prin lansarea unei Case de Licitatii si a unei Galerii de Arta ce vor avea in portofoliu o serie de piese de colectie rare, printre care se numara picturi si sculpturi apartinand unor artisti romani de renume.
Inaugurarea Galeriei de Arta a avut loc recent prin vernisajul expozitiei "Capodopere ale picturii romanesti, intre academism si modernism" ce a adus in prim plan obiecte de arta romaneasca ale unor nume celebre precum Gheorghe Tatarescu, Theodor Aman, Constantin Artachino, Nicolae Vermont, Samuel Mutzner, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Gheorghe Petrascu, Camil Ressu, Iosif Iser, Nicolae Darascu, Ion Tuculescu, Rudolf Schweitzer-Cumpana, Leon Alexandru Biju, Tibor Erno, Jozsef Klein, Corneliu Baba.
Pe langa Galeria de Arta, GRIMBERG va deschide si o Casa de Licitatie care va desfasura prima sesiune pana la finele acestui an. Licitatiile vor include, intr-o prima etapa, pictura si sculptura de valoare, din plastica romaneasca, acestora adaugandu-li-se in licitatiile ulterioare, piese de arta decorativa, orfevrarie, orologerie, bibliofilie, etc.
Estimarea fondului de licitatie, care include lucrari extrem de valoroase incredintate de catre colectionari Casei de Licitatie GRIMBERG, in urma unui parteneriat de peste 20 de ani, poate fi situata in jurul cifrei de 5 milioane de euro.
"Casa de Licitatie si Galeria de Arta GRIMBERG isi propun sa reaseze artele plastice romanesti pe o scara solida a valorilor autentice... mai mult
Vineri, 27 Septembrie 2013, ora 11:51
Piata romaneasca de arta a inregistrat un nou record absolut, dupa ce pictura "Doua fete", semnata de Stefan Luchian, a fost vanduta la pretul de 300.000 de euro in cadrul licitatiei organizate de Casa Goldart.
Emblematica pentru anii 1897-1899, lucrarea devine, astfel, cea mai scumpa pictura romaneasca, despre care se presupune ca ar reprezenta-o pe Cecilia Ionescu-Vasilescu, prietena si eleva pictorului, din Alexandria, cu care acesta spera sa se casatoreasca.
Lucrarea, ulei/panza, semnat stanga jos cu rosu-brun Lukian (1897-1899), provine din colectia Bujor Teculescu, Brasov, respectiv dintr-o colectie particulara importanta.
Tabloul are pe verso o autentificare olografa facuta de pictorul J. Al. Steriadi, cu urmatorul text: "Panou decorativ. Doua fete tinere pe un fond roz cu flori, pictura in ulei pe panza, (semnat) lateral stanga jos, autentic de St. Luchian, J. Al. Steriadi, 18.XII. 949". Lucrarea a participat la expozitia Luchian - Vermont, din 1899, cu nr. 89.
Goldart a prezentat la licitatie si corespondenta personala dintre Luchian si Cecilia I. Vasilescu
In cadrul licitatiei a mai fost pus in vanzare un lot exceptional de documente - peste 30 de manuscrise si fotografii - provenind de la familia pictorului, care au fost lecturate de invitatul de onoare al serii, Ion Caramitru. Scrisorile reprezinta corespondenta lui Stefan Luchian, dintre anii 1898-1899, adresata Ceciliei I. Vasilescu.
Pictorul ii scrie Ceciliei despre primele manifestari... mai mult
Joi, 25 Aprilie 2013, ora 16:27
O tablita chinezeasca, obiect decorativ si de meditatie din secolul al XVIII-lea, provenind probabil de la curtea imperiala chineza, a fost adjudecata, duminica, cu peste 1 milion de euro, la o licitatie organizata in orasul francez Chartres, informeaza AFP.
Acest obiect dreptunghiular cu dimensiunile de 26 centimetri x 18 centimetri este confectionat din lemn si are in centrul sau un disc din jad alb, de un diametru de 13,5 centimetri, a precizat Pascal Maiche, unul dintre organizatorii licitatiei. Discul are gravat pe spatele sau o poezie scrisa de imparatul Qianlong si provine probabil de la curtea imperiala chineza.
Obiectul a fost adjudecat cu 1,04 milioane de euro (1,248 milioane de euro, dupa achitarea taxelor).
El apartinea unui client obisnuit al salilor de licitatii, care locuieste in regiunea Chartres si care a dorit sa il vanda, dupa ce s-a mutat din casa in care locuia. "Credea ca obiectul avea o oarecare valoare", intrucat obiectul se afla in familia sa inca din anul 1860, a precizat Pascal Maiche.
Estimata la o suma cuprinsa intre 50.000 de euro si 80.000 de euro, tablita a depasit toate asteptarile specialistilor, in aceasta licitatie foarte stransa, disputata intre sapte colectionari care s-au "luptat" pentru a o obtine, licitand prin telefon din Extremul Orient.
Castigatorul se afla in sala: un cuplu de taiwanezi, care dorea initial sa liciteze prin telefon, dar care a decis in cele din urma sa faca deplasarea, ajungand la Chartres in... mai mult
Luni, 29 Octombrie 2012, ora 16:44