Arpechim ar deveni profitabila doar daca ar functiona in sistem integrat cu Oltchim, a declarat luni liderul Sindicatului Victoria, raspunzand astfel declaratiilor oficialilor OMV care au afirmat intr-o conferinta de presa la Viena ca activul pitestean nu va fi profitabil indiferent de cine il va cumpara.
"Stim ca peste tot in lume se inchid rafinarii si ca nu este neaparat o investitie profitabila, dar aceste rafinarii nu au in spate un combinat petrochimic, ci sunt efectiv rafinarii care produc combustibili. Una e sa vinzi la pompa doar benzina si motorina, alta e sa produci PVC, adica sa mergi cu rafinarea petrolului pana la produse petrochimice. Arpechim nu este profitabila fara Oltchim, asa cum nici Oltchim nu ar fi la capacitate maxima fara aceasta rafinarie. Cel care va prelua Oltchim si vrea o cifra de afaceri de un miliard, va lua si rafinaria, adica va dori o paleta larga de produse", a precizat Cernev.
Nicio companie petroliera din lume nu ar putea opera rafinaria Arpechim astfel incat sa obtina profit, a declarat vineri Manfred Leitner, seful diviziei de Rafinare si Marketing, in cadrul OMV Media Summit, organizat la Viena. 'Am fi surprinsi daca cineva in lumea asta va opera Arpechim pe profit...Altfel n-am fi inchis-o', a precizat Leitner.
Potrivit acestuia, OMV nu poarta in acest moment discutii cu vreun potential cumparator privind vanzarea rafinariei, pe care a inchis-o in 2011. 'OMV a pierdut mult din 2004 incoace cu Arpechim. Nu am avut discutii... mai mult
Luni, 25 Noiembrie 2013, ora 12:13
Reprezentantii FMI aproba ajutorul de urgenta, in valoare de 20 milioane de euro, pentru finantarea activitatii Oltchim.
"Reprezentantii FMI sunt de acord cu ajutorul de urgenta si s-au declarat interesati de stadiul tranzactiei. Totodata reprezentantii FMI s-au interesat daca unul din contractele incheiate intre Oltchim si CET Govora a respectat prevederile legate.
Remus Vulpescu, consilier al Ministrului Economiei, declara acum cateva zile ca Oltchim nu se poate redresa prin insolventa si are neaparat nevoie de sprijin financiar. "Se are in vedere un program de redresare care necesita circa 45 milioane de euro din care bancile au declarat deja ca pot veni cu 25 milioane euro. (...) Contributia statului ar fi de circa 20 milioane euro", a declarat Rodin Traicu, secretar de stat in Ministerul de Afaceri (MECMA).
Banii pot fi acordati doar cu acordul Comisiei Europene, iar in prezent, se lucreaza la documentatia necesara, potrivit lui Remus Vulpescu, consilier in Ministerul Economiei.
In iunie, sindicatul Oltchim solicita Ministerului Economiei, stabilirea unui program coerent de masuri, care sa vizeze privatizarea societatii in sistem integrat cu Rafinaria Arpechim si plata salariilor restante. mai mult
Joi, 15 Noiembrie 2012, ora 14:59
Statul roman va prelua Arpechim si discutiile cu reprezentantii OMV Petrom se afla in faza finala, a anuntat luni prefectul judetului Arges, Gheorghe Davidescu.
"Statul roman va prelua Arpechim, discutiile sunt in faza finala cu OMV. (...) Am aflat ca erau frane si piedici din interiorul Ministerului Economiei. Cei de la OMV nu au fost atat de refractari, functionarii din minister sunt cei care au tergiversat", a anuntat prefectul Davidescu, in cadrul unei conferinte de presa.
Prefectul Gheorghe Davidescu a mai precizat ca, cel mai tarziu in aprilie, Arpechim va functiona sub tutela statului roman.
"Am fost contactat de reprezentantii echipei care va prelua efectiv Arpechim, maine (marti, n.r.) voi merge la Bucuresti sa ma intalnesc cu ei", a precizat Davidescu.
Legat de procesul de productie, Gheorghe Davidescu a spus ca vor fi chemati la munca inclusiv angajati disponibilizati. Gheorghe Davidescu a mai precizat ca, dupa ce statul roman va prelua Arpechim, rafinaria ar urma sa fie privatizata la pachet cu Oltchim.
Peste 250 de angajati ai Arpechim Pitesti dintr-un total de 600 au intrat, incepand cu data de 9 ianuarie, in perioada de preaviz de 90 de zile, urmand ca la inceputul lunii martie sa intre in somaj. Salariatii care intra in perioada de preaviz vor primi integral drepturile salariale, dar si cate 35.100 de lei, reprezentand salarii compensatorii. mai mult
Luni, 09 Ianuarie 2012, ora 14:29
Privatizarea Petrom a fost calul de bataie al tuturor politicienilor, cu exceptia, evident, a PSD, partidul care a promovat acest proces. Contractul de privatizare. semnat in anul 2004, a creat controverse si a nascut animozitati. Nu doar in mediul politic, ci si in randul publicului larg.Patru "legende" continua sa intretina o imagine falsa a contractului de privatizare Petrom.
Prima este legata de faptul ca Adrian Nastase ar fi vandut Petrom.
Este adevarat ca guvernul Nastase a privatizat compania, dar legea de privatizare a primit ulterior si girul Parlamentului.
A doua este legata de o serie de misterioase clauze secrete care ar exista in contract. Dar, in urma cu patru ani, contractul a fost facut public, pe site-ul Ministerului Economiei.
Si atunci, unde ar mai fi secretele? Nicaieri.
A treia se refera la nivelul redeventei, cel mai mic din Europa si s-a cerut cu insistenta cresterea acesteia.
Se uita un lucru. Statul roman este in continuare actionar la Petrom, prin Ministerul Economiei, cu 30,6% din capitalul social.
Or, cresterea redeventei ar aduce venituri bugetare mai mari, dar in acelasi timp, indirect, prin micsorarea profitului si deci a dividendelor, s-ar reduce sumele varsate la buget. Pentru ca o redeventa mai mare ar insemna profituri mai mici.
Evident, se poate face observatia ca profitul se imparte si cu actionarul majoritar, OMV, in vreme ce redeventa este platita direct de companie catre buget.
In fine, o ultima "legenda", a patra, care reapare... mai mult
Vineri, 29 Aprilie 2011, ora 13:38