Liderul sindicatului Victoria de la Oltchim, Corneliu Cernev, a declarat vineri dupa o intalnire cu ministrul interimar de la Economie, Constantin Nita, ca Guvernul intentioneaza preluarea, printr-un act normativ in luna martie, a rafinariei Arpechim din Pitesti.
"Chiar azi am avut o discutie pe tema Oltchim cu noul ministru al Economiei, domnul Nita. Ce pot sa spun este ca actualul ministru este bine intentionat si domnul Ponta i-a cerut cu prioritate rezolvarea problemei Oltchim. In acest sens, Guvernul intentioneaza ca prin act normativ sa preia rafinaria pitesteana Arpechim de la OMV. Totul pentru a aborda privatizarea combinatului Oltchim in regim integrat cu rafinaria de la Pitesti. Totodata, s-a discutat cu domnul ministru si organigrama actuala a combinatului, una destul de stufoasa, fiind nu mai putin de 21 de directori. In luna aprilie, aceasta organigrama va fi mult mai aerisita, se vor comasa departamente, birouri etc", a precizat Cernev.
Liderul de sindicat a mentionat si o idee sugerata de ministrul Economiei, privind crearea unui complex Oltchim-CET Govora.
"Vorbind despre pretul destul de mare al energiei electrice, pret care se regaseste in produsele finite ale combinatului, domnul Nita a avansat urmatoare ipoteza, prin care Oltchim si CET Govora (producator de energie electrica) ar fiunctiona intr-un complex, ca o singura societate, urmand astfel ca pretul la energia electrica sa se reduca simtitor. O ipoteza de lucru care ar merita analizata pe... mai mult
Vineri, 28 Februarie 2014, ora 16:45
Arpechim ar deveni profitabila doar daca ar functiona in sistem integrat cu Oltchim, a declarat luni liderul Sindicatului Victoria, raspunzand astfel declaratiilor oficialilor OMV care au afirmat intr-o conferinta de presa la Viena ca activul pitestean nu va fi profitabil indiferent de cine il va cumpara.
"Stim ca peste tot in lume se inchid rafinarii si ca nu este neaparat o investitie profitabila, dar aceste rafinarii nu au in spate un combinat petrochimic, ci sunt efectiv rafinarii care produc combustibili. Una e sa vinzi la pompa doar benzina si motorina, alta e sa produci PVC, adica sa mergi cu rafinarea petrolului pana la produse petrochimice. Arpechim nu este profitabila fara Oltchim, asa cum nici Oltchim nu ar fi la capacitate maxima fara aceasta rafinarie. Cel care va prelua Oltchim si vrea o cifra de afaceri de un miliard, va lua si rafinaria, adica va dori o paleta larga de produse", a precizat Cernev.
Nicio companie petroliera din lume nu ar putea opera rafinaria Arpechim astfel incat sa obtina profit, a declarat vineri Manfred Leitner, seful diviziei de Rafinare si Marketing, in cadrul OMV Media Summit, organizat la Viena. 'Am fi surprinsi daca cineva in lumea asta va opera Arpechim pe profit...Altfel n-am fi inchis-o', a precizat Leitner.
Potrivit acestuia, OMV nu poarta in acest moment discutii cu vreun potential cumparator privind vanzarea rafinariei, pe care a inchis-o in 2011. 'OMV a pierdut mult din 2004 incoace cu Arpechim. Nu am avut discutii... mai mult
Luni, 25 Noiembrie 2013, ora 12:13
Guvernul are o "formula de un optimism moderat", care ia in calcul gasirea unui investitor dispus sa preia atat Oltchim (OLT), cat si Arpechim, dar acesta trebuie sa aiba capacitatea de retehnologizare a combinatului, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian.
"Mi-e foarte greu sa cred ca, in formula actuala, Arpechim ar putea sa beneficieze de o investitie majora de retehnologizare - ma refer la situatia actuala fara privatizare - dar imi manifest speranta ca un posibil investitor ar putea sa faca piroliza de la Arpechim sa functioneze", a declarat ministrul.
Totodata, Vosganian a precizat faptul ca Guvernul are in vedere gasirea unei solutii integrate pentru Oltchim si Arpechim.
"Formula noastra de un optimism moderat este aceea de a gasi un investitor care sa preia o formula integrata a Oltchim cu platforma Arpechim. Conteaza si profilul investitorului respectiv, daca el dispune sau are mijloace sa atraga materie prima, care este un reziduu de la rafinare, si din alte parti decat din cele traditionale ale Oltchim. Eu manifest speranta ca Arpechim care este, de asemenea, o instalatie functionabila sa fie reintegrata. Probabil ca cei care au cumparat Arpechim, e un fel de a spune pentru ca l-au luat aproape pe degeaba de la OMV Petrom, n-au evaluat corect efortul de retehnologizare si Oltchim a fost incapabil sa o faca sa functioneze desi a cheltuit 106 milioane de euro in acest scop", a declarat Vosganian.
El a aratat ca in aceasta saptamana a avut o... mai mult
Joi, 28 Februarie 2013, ora 09:01
Noul proprietar al fostelor combinate siderurgice din Romania ale grupului rus Mechel, firma Invest Nikarom, va reporni in luna martie productia la unitatile din Targoviste si Buzau si ar putea lua in calcul revanzarea unitatilor din Braila si Campia Turzii, daca va gasi cumparatori.
"Actionarul a spus urmatoarele: la inceputul lunii martie vor reporni unitatile de la Targoviste si Buzau, care reprezinta 80% din capacitatile de productie ale Mechel din Romania. Domnul Chumakov m-a asigurat ca are in vedere atragerea de investitii pentru aceste combinate. Laminorul Braila si Campia Turzii vor fi supuse unui proces de reorganizare si, in functie de rezultate, se va discuta si numarul de salariati care vor fi reintegrati. Actionarul nu a exclus si posibilitatea unor disponibilizari, dar a pus-o in contextul reusitei acestei strategii (...) si nici ipoteza ca, daca va exista un investitor care sa le preia, sa le vanda", a afirmat Ministrul Economiei, Varujan Vosganian.
Arpechim nu va fi demolata
Vosganian afirma, de asemenea, ca OMV Petrom nu va demola Arpechim Pitesti, asa cum a anuntat joi conducerea companiei petroliere, ci va sta "la dispozitia" Guvernului in masura in care statul va gasi o solutie de integrare a rafinariei cu combinatul chimic Oltchim.
"Am avut in aceasta dimineata (vineri - n.r.) consultari cu conducerea OMV Petrom si sunt mandatat sa va spun ca OMV Petrom isi va corela strategia privind Arpechim cu strategia privind reorganizarea Oltchim,... mai mult
Vineri, 22 Februarie 2013, ora 14:19
OMV Petrom (SNP) va demola rafinaria Arpechim Pitesti daca nu va gasi un cumparator, a declarat joi directorul general al companiei, Mariana Gheorghe.
"Continuam activitatea de conservare a acestei rafinarii, pana cand vom obtine autorizatia de demolare, daca nu exista niciun cumparator", a spus Gheorghe intr-o conferinta de presa.
Arpechim este principalul furnizor de materii prime pentru combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea, aflat in insolventa.
OMV Petrom a anuntat de mai multi ani ca rafinaria Arpechim nu face parte din activitatea de baza a companiei si ca vrea sa vanda unitatea. mai mult
Joi, 21 Februarie 2013, ora 14:04
Protestele continua, miercuri, la Arpechim si Oltchim, unde angajatii celor doua combinate sunt nemultumiti de neplata salariilor si de faptul ca o companie din Rusia ar putea prelua institutiile.
Pe de alta parte, Marian Dumitru liderul sindicatului Arpechim sustine ca, in curand, activitatea combinatului Oltchim ar putea fi reluata.
Marian Dumitru sustine ca in maxim doua saptamani se vor plati toate drepturile salarile restante, inclusiv tichetele de masa. De asemenea, intr-o interventie la Realitatea TV, Dumitru a adaugat ca "Oltchim va primi 20,5 milioane de euro, bani care vor asigura reluarea activitatii".
La Arpechim, liderii de sindicat au fost agresati de protestari. Peste 100 de angajati ai combinatului din Pitesti protesteaza fata de situatia incerta a institutiei. Ei sunt nemultumiti de faptul ca rusii ar putea prelua combinatul si ca s-ar putea implica in deciziile managementului.
Sindicatul Oltchim solicita, in iunie, Ministerului Economiei stabilirea unui program coerent de masuri care sa vizeze privatizarea societatii in sistem integrat cu Rafinaria Arpechim si plata salariilor restante. mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2012, ora 10:57
Sindicatul Oltchim solicita Ministerului Economiei stabilirea unui program coerent de masuri care sa vizeze privatizarea societatii in sistem integrat cu Rafinaria Arpechim si plata salariilor restante, a declarat, miercuri, presedintele sindicatului din combinat, Mihai Diculoiu.
"Dorim stabilirea unui program coerent de masuri care sa vizeze privatizarea in sistem integrat cu rafinaria Arpechim. De asemenea, dorim sa capitalizam societatea si sa inceapa o renegociere cu OMV pentru a stabili un pret de achizitie a rafinariei Arpechim", a afirmat Diculoiu.
Totodata, sindicalistii sustin ca societatea are nevoie de un capital de lucru de 40 milioane euro care ar trebui creat prin accesarea unui credit.
"Solicitam si acordarea restantelor salariale pe lunile aprilie si mai astfel incat din iulie salariile sa se plateasca la data stabilita. Pentru toate solicitarile noastre avem nevoie de o decizie politica", a spus liderul sindical.
Peste 400 de sindicalisti si angajati ai societatii Oltchim picheteaza, miercuri, Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, in urma intarzierilor la plata salariilor cu doua luni si a blocarii activitatii combinatului, potrivit unui comunicat transmis de Confederatia Nationala Sindicala "Cartel ALFA".
Actiunile de protest continua joi, cu un pichet la sediul central al PNL si vineri, cu un protest la sediul central al PSD.
Activitatea combinatului Oltchim a fost blocata dupa ce OMV a inchis Arpechim, oprind... mai mult
Miercuri, 27 Iunie 2012, ora 11:56
Rafinaria Arpechim este ofertata de un consortiu care s-a oferit sa o preia in parteneriat cu statul roman, a anuntat luni prefectul judetului Arges, Gheorghe Davidescu.
Discutiile cu reprezentantii consortiului care s-a oferit sa preia in parteneriat public privat rafinaria Arpechim au avut loc vineri, la sediul Prefecturii.
"Intalnirea s-a desfasurat la Institutia Prefectului, am avut ca invitati cativa specialisti care au lucrat sau lucreaza pe platforma Arpechim. Am discutat parametrii tehnici, am discutat pasii care urmeaza, s-au informat de starea si de situatia platformei".
"Cert este ca sunt foarte hotarati sa faca acest lucru. Eu vreau sa intermediez, in aceasta saptamana, o intalnire la nivelul primului ministru. Este o oportunitate de care avem mare nevoie", a declarat prefectul judetului Arges.
Gheorghe Davidescu a mai sustinut ca, in 15 zile de la semnarea contractului, reprezentantii consortiului vor achita suma necesara pornirii instalatiilor, singura conditie fiind aceea sa fie in stare buna.
"Eu vreau sa porneasca odata aceasta instalatie, iar reprezentantii consortiului de care v-am spus, au spus ca, din momentul semnarii contractului de confidentialitate si de parteneriat, in 15 zile ei achita suma necesara".
"Daca vor achita aceasta suma, ei au asigurata sursa de petrol si daca se va incheia la termen acest contract si revizia se va desfasura in bune conditii, adica instalatiile nu sunt intr-o stare mai proasta, atunci exista toate... mai mult
Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 16:28
Statul roman va prelua Arpechim si discutiile cu reprezentantii OMV Petrom se afla in faza finala, a anuntat luni prefectul judetului Arges, Gheorghe Davidescu.
"Statul roman va prelua Arpechim, discutiile sunt in faza finala cu OMV. (...) Am aflat ca erau frane si piedici din interiorul Ministerului Economiei. Cei de la OMV nu au fost atat de refractari, functionarii din minister sunt cei care au tergiversat", a anuntat prefectul Davidescu, in cadrul unei conferinte de presa.
Prefectul Gheorghe Davidescu a mai precizat ca, cel mai tarziu in aprilie, Arpechim va functiona sub tutela statului roman.
"Am fost contactat de reprezentantii echipei care va prelua efectiv Arpechim, maine (marti, n.r.) voi merge la Bucuresti sa ma intalnesc cu ei", a precizat Davidescu.
Legat de procesul de productie, Gheorghe Davidescu a spus ca vor fi chemati la munca inclusiv angajati disponibilizati. Gheorghe Davidescu a mai precizat ca, dupa ce statul roman va prelua Arpechim, rafinaria ar urma sa fie privatizata la pachet cu Oltchim.
Peste 250 de angajati ai Arpechim Pitesti dintr-un total de 600 au intrat, incepand cu data de 9 ianuarie, in perioada de preaviz de 90 de zile, urmand ca la inceputul lunii martie sa intre in somaj. Salariatii care intra in perioada de preaviz vor primi integral drepturile salariale, dar si cate 35.100 de lei, reprezentand salarii compensatorii. mai mult
Luni, 09 Ianuarie 2012, ora 14:29