China a suspendat taxele vamale suplimentare asupra produselor americane - taxe ce urmau sa intre in vigoare duminica - dupa anuntul facut vineri de Beijing si Washington privind incheierea unui "armistitiu" in razboiul lor comercial.
Astfel, China a suspendat intrarea in vigoare a unor taxe de 10% si 5% asupra unor importuri americane si "ea continua sa suspende taxele suplimentare asupra autoturismelor si pieselor detasate fabricate in SUA", a anuntat duminica Ministerul de Finante chinez.
Aceasta masura survine dupa anularea de catre presedintele american Donald Trump a noilor taxe anuntate asupra produselor chineze, in cadrul acordului preliminar intre cele doua tari, informeaza AFP.
Ministerul chinez al Comertului a anuntat vineri ca a incheiat cu SUA un acord preliminar ce prevede o retragere progresiva a taxelor vamale si protectia drepturilor cu privire la proprietatea intelectuala.
Cele doua parti mai trebuie sa semneze acest acord, un progres major in confruntarea intre cele doua cele mai mari economii ale lumii, care dureaza de 21 de luni.
In afara de taxele vamale deja existente, Trump amenintase sa impuna duminica o taxa de 15% asupra circa 160 de miliarde de exporturi chineze, printre care electronicele si textilele.
China anuntase la randul sau ca va replica cu o taxa de 25% la autoturismele americane si o taxa de 5% la piesele auto. ...citeste mai departe despre "Dupa ce a incheiat cu SUA un "armistitiu", China suspenda taxele suplimentare... mai mult
Duminica, 15 Decembrie 2019, ora 09:36
Donald Trump si Xi Jinping au declarat sambata armistitiu in conflictul lor comercial, suspendand aplicarea unor noi taxe vamale asupra importurilor din China, la finalul unei intalniri de la Buenos Aires, relateaza AFP.
Cei doi presedinti "au ajuns la un acord pentru a pune capat aplicarii de noi taxe vamale", a declarat ministrul chinez de externe, Wang Yi, in cadrul unei conferinte de presa, dupa dineul de lucru de peste doua ore al liderilor celor doua state si al consilierilor lor.
Ministrul adjunct al comertului Wang Shouwen a precizat ca Washingtonul va renunta sa majoreze, asa cum era prevazut, de la 10% la 25% taxele vamale pentru produse importate din China in valoare de 200 de miliarde de dolari - jumatate din total - incepand de la 1 ianuarie 2019.
Casa Alba a anuntat insa ca aceasta decizie nu este decat suspendata, pentru o perioada de 90 de zile.
Daca cele doua tari nu vor reusi in acest interval sa se inteleaga asupra unor "schimbari structurale" in relatiile lor comerciale, in special in ceea ce priveste transferurile "fortate" de tehnologie si proprietatea intelectuala, "drepturile vamale de 10% vor fi majorate la 25%", potrivit unui comunicat al presedintiei americane.
Washingtonul mai anunta si ca Beijingul s-a angajat sa cumpere o cantitate "inca nedefinita, dar foarte substantiala" de produse americane, pentru a reduce enormul dezechilibru comercial intre cele doua tari.
In special, China va incepe "imediat" sa cumpere produse... mai mult
Luni, 03 Decembrie 2018, ora 10:46
China va reduce taxele pentru importurile de autoturisme pana la 15%, o decizie de care vor profita cel mai mult producatorii de automobile de lux precum BMW AG si Lexus, informeaza Bloomberg citand surse din apropierea acestui dosar.
Potrivit surselor, Consiliul de Stat, Cabinetul chinez, a decis sa reduca taxele pentru importurile de autoturisme de la nivelul actual de 25%, nivel la care a stationat timp de mai mult de un deceniu.
Bloomberg sustine ca reducerea taxelor pentru importurile de autoturisme vine ca urmare a unui armistitiu convenit de oficialii americani si chinezi in incercarea de a evita un razboi comercial.
Chiar daca unii analisti spun ca reducerea taxelor este o concesiune facuta administratiei Trump si o veste buna pentru producatorii americani precum Tesla Inc. si Ford Motor Co., de aceasta masura vor profita si producatorii europeni si cei asiatici precum Daimler AG si Toyota.
In special producatorii de automobile premium vor resimti efectele reducerii taxelor pentru importurile de autoturisme pentru ca acestia se bazeaza mai putin pe productia realizata in China. De exemplu, Lexus, o marca de lux din grupul Toyota, este singurul producator japonez de automobile premium care nu produce, si nici nu are de gand sa produca, automobile in China.
Constructorii straini solicita de mai mult timp un acces mai liber pe piata auto din China, cea mai mare piata auto din lume.
Producatorii auto straini nu pot construi direct vehicule in China,... mai mult
Marti, 22 Mai 2018, ora 11:38