Infiintarea unei armate unice europene este un subiect strategic care ar trebui abordat in perspectiva posibilei destramari a NATO prin plecarea SUA, spune Hari Bucur-Marcu, expert in securitate nationala.
Emmanuel Macron si Angela Merkel au fost cei care au vorbit apasat despre necesitatea unei "adevarate armate europene", iar Romania este unul dintre cele 25 de state membre ale UE care au semnat in 2017 pentru infiintarea ei in mod oficial. Cat de realist este un asemenea proiect si care ar fi costurile pentru statele membre ale UE?
Subiectul este unul de interes si in perspectiva alegerilor europarlamentare din 26 mai, tinand cont de posibilele consecinte si de contextul international.
Pro si contra unei armate europene
"Este timpul sa trezim 'Frumoasa Adormita' a Tratatului de la Lisabona", declara presedintele CE, Jean Claude Juncker, la finalul anului 2017, cand se parafa in mod oficial demararea proiectelor militare comune in cadrul structurii PESCO (Cooperare Structurata Permanenta) . Exceptie au facut Danemarca, Malta si Marea Britanie, iar de atunci lucrurile au evoluat.
"Nu-i vom proteja pe europeni daca nu decidem sa avem o adevarata armata europeana. In fata Rusiei, care este la frontierele noastre si care a aratat ca poate fi amenintatoare (...), trebuie sa avem o Europa care sa se apere mai mult singura, fara sa depinda doar de Statele Unite si in mod mai suveran", a pledat, in noiembrie anul trecut, presedintele Frantei, Emmanuel Macron,... mai mult
Luni, 29 Aprilie 2019, ora 06:24
Zece tari europene au lansat, miercuri, in cursul unei reuniuni desfasurate la Paris, un plan comun de aparare militara, Franta transmitand semnalul ca Europa este capabila sa isi garanteze propria securitate.
Initiativa Europeana de Interventie (IEI) a fost lansata in iunie, dar miercuri, in cadrul unei reuniuni desfasurate la Paris, liderii tarilor participante au elaborat planul de functionare a acestei coalitii.
La proiectul coordonat de Franta s-au alaturat Germania, Belgia, Marea Britanie, Danemarca, Estonia, Olanda, Spania si Portugalia. Finlanda a semnalat ca se va alatura coalitiei, informeaza agentia Reuters.
Conform initiatorilor, proiectul condus de Franta nu reprezinta o alternativa la Alianta Nord-Atlantica, dominata de Statele Unite, desi crearea acestei coalitii reflecta preocuparile privind abordarea izolationista a Administratiei Donald Trump.
"Intr-un mediu in care amenintarile si modificarile de natura geopolitica si climatica se intensifica, initiativa trebuie sa transmita mesajul ca Europa este pregatita, are capabilitati. Initiativa nu intra in contradictie, nici nu incearca sa ocoleasca eforturile istorice in materie de aparare ale Uniunii Europene, nici pe cele ale NATO. Dimpotriva, va contribui la imbunatatirea interoperabilitatii intre tarile participante", a declarat un oficial guvernamental francez citat de Reuters. ...citeste mai departe despre "Zece tari prezinta un plan comun de aparare militara a Europei. Sustin ca nu e vorba de... mai mult
Miercuri, 07 Noiembrie 2018, ora 19:20
O armata europeana pare inevitabila, iar in ultimele luni s-a vehiculat ca Germania ar putea conduce o astfel de forta. Luni, un oficial de la Berlin a confirmat necesitatea unei astfel de armate.
Comisarul pentru Fortele Apararii din Parlamentul german (Bundestag), Hans-Peter Bartels, a facut din nou apel la o armata comuna a UE, in contextul ingrijorarilor legate de siguranta data de NATO si al dezorganizarii si fragmentarii structurilor de aparare nationala, relateaza Russia Today.
"In prezent suntem dezorganizati, fragmentati din punct de vedere tehnic si dublam inutil structuri. Nu mai vrem sa mergem pe calea solitara. Nici in Germania, nici in Olanda, nici in Cehia si nici in Italia. In cele din urma, va fi o armata europeana", a sustinut Bartels, luni.
Inaintea oficialului german, conceptul de armata europeana comuna a fost inaintat si de lideri europeni importanti, inclusiv presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care a declarat pentru Die Welt in 2015 ca "o armata comuna europeana ar transmite Rusiei un mesaj clar ca avem intentii serioase cu apararea valorilor europene".
Declaratiile au fost facute si in contextul in care cancelarul Angela Merkel le-a spus germanilor, in luna mai, ca "trebuie sa ne luam soarta in propriile maini", trupele germane au fost trimise in numeroase tari, din Lituania pana in Afganistan si Mali, iar liderul de la Berlin a promis ca va acorda mai multi bani Apararii.
Citeste si:
Ar trebui sa devina Germania... mai mult
Marti, 20 Iunie 2017, ora 17:07