Presedintele rus, Vladimir Putin, a afirmat marti la Ankara ca tara sa va 'urgenta' livrarea sistemelor ruse aparare antiaeriana S-400 comandate de Turcia.
"Am discutat despre realizarea contractului pentru livrarea de S-400. Am luat decizia sa urgentam livrarile acestor sisteme de aparare", a declarat seful statului rus in cursul unei conferinte de presa, organizata in comun cu omologul sau turc, Recep Tayyip Erdogan.
Liderul de la Ankara a aparat decizia tarii sale de a cumpara aceste rachete, o decizie care a suscitat rezerve si critici printre aliatii Turciei din cadrul NATO din cauza incompatibilitatii cu sistemele de aparare ale Aliantei Nord-Atlantice, relateaza AFP.
"In legatura cu aceste S-400, este o decizie care apartine Turciei (...) Am incheiat un acord privind (sistemele) S-400, am inchis acest dosar, este o afacere incheiata", a spus el.
In septembrie, Recep Tayyip Erdogan a anuntat ca Moscova si Ankara au semnat un contract pentru achizitionarea acestor sisteme de aparare antiaeriana, iar in decembrie un consilier al presedintele Vladimir Putin a informat ca acordul a fost finalizat.
Anuntul acestui contract a fost perceput ca o manifestare a revoltei presedintelui turc, pe fondul gravelor tensiuni cu mai multi lideri europeni si cu Statele Unite. ...citeste mai departe despre "Putin spune ca Rusia va "urgenta" livrarea rachetelor S-400 catre Turcia" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 04 Aprilie 2018, ora 07:37
Presedintele rus Vladimir Putin a avut saptamana aceasta, la Soci, mai multe intalniri cu tematica militara. Seria actuala, a zecea la numar, a inceput chiar de luni printr-o reuniune cu conducerea Ministerului Apararii si reprezentantii complexului militar-industrial cu privire la noul program de stat in domeniul productiei de armament.
A urmat o reuniune marti, care s-a axat de asemenea pe tema inarmarii si pe programul de achizitii de stat pentru armata, noteaza intr-o ampla sinteza portalul newsru.com.
Miercuri, Putin impreuna cu conducerea militara si o serie de guvernatori au facut bilantul manevrelor "Zapad 2017" din septembrie.
Presedintele rus a continuat seria reuniunilor pe teme militare si joi cand a declarat ca toate intreprinderile mari din Rusia trebuie sa fie pregatite sa creasca brusc productia de produse militare, potrivit portalului citat.
"Capacitatea economiei de a creste rapid volumul de produse si servicii de aparare atunci cand e nevoie reprezinta una dintre cele mai importante conditii pentru asigurarea securitatii militare a statului", a subliniat Vladimir Putin, referindu-se la trecerea de la productia civila la cea militara la un moment dat.
El a cerut "elaborarea unor masuri suplimentare pentru a spori gradul de pregatire pentru mobilizare" si a avertizat ca "toate intreprinderile strategice si cele pur si simplu mari, indiferent de forma de proprietate", adica deopotriva societati de stat si private, trebuie sa fie pregatite de... mai mult
Sambata, 25 Noiembrie 2017, ora 17:41
Turcia este in cautare de parteneri pentru a da drumul productiei de rachete fabricate in tara, a anuntat un oficial de la Ankara.
Prezent la receptia oferita de Ambasada Frantei in capitala Turciei, ministrul Apararii Fikri Isik a anuntat incheierea unui parteneriat cu consortiul franco-italian Eurosam in dezvoltarea sistemului national defensiv de rachete, relateaza Hurriyet Daily News.
Masura este in concordanta cu statutul de membru NATO al tarii, dar este dublata si de o achizitie de 2,5 miliarde de dolari pentru rachetele S-400 produse in Rusia, contractul incluzand si o clauza care vizeaza transferul de tehnologie.
Chiar daca Isik a prezentat parteneriatul cu Eurosam drept una dintre cele mai importante afaceri realizate in ultimii ani in industria de aparare, chestiunea cooperarii cu Rusia arata o deteriorare a relatiilor Ankarei cu celelalte state membre NATO, in special cu Germania si SUA.
Contractul incheiat intre Ankara si Moscova prevede livraea a doua unitati de lansatoare de rachete S-400 in cel mult un an, acestea putand fi instalate oriunde in Turcia, dupa cum anunta Bloomberg.
"Achizitia rachetelor rusesti este un semn clar ca Turcia este dezamagita de relatia cu UE si SUA. Dar, pana cand nu va fi platit avansul, nu putem fi siguri de nimic", apreciaza Konstantin Makienko, analist la Centru de Analiza si Strategii in Tehnologie din Moscova.
Conform contractului, doua statii de lansare a rachetelor S-400 vor fi construite in Turcia, ceea... mai mult
Luni, 17 Iulie 2017, ora 06:51
1O noua arma se pregateste sa intre in poligoanele de testare din Rusia, de aceasta data soldatii lui Putin urmand sa o controleze din joystick, de la cativa kilometri distanta de locul actiunii.
Producatorul de armament Kalashnikov a creat special pentru fortele armate ruse un robot de recunoastere si atac asemanator unui tanc de mici dimensiuni, raporteaza agentia TASS.
Cunoscut sub numele Soratnik, sistemul robotizat ar urma sa intre in teste din 2018, dupa cum sustine directorul companiei Kalashnikov, Aleksei Krivoruchko.
La inceputul acestui an, robo-tancul rusesc a efectuat cateva teste de mobilitate pe diverse suprafete, greutatea masinii de lupta fiind de aproximativ 20 tone.
Sistemul robotizat Soratnik reprezinta o comanda speciala incredintata de Ministerul Apararii din Rusia celebrei firme producatoare de armament, suma alocata pentru acest proiect nefiind deocandata facuta publica.
Vehiculul blindat dispune de un sistem computerizat de control si de un sistem radio criptat pentru transmisii, Soratnik fiind astfel capabil sa recunoasca si sa atace tintele inamice, dar sa si tina legatura cu alte sisteme de lupta fara personal uman la bord, asa cum sunt dronele Zala Aero.
In cazul in care testele de anul viitor se vor dovedi concludente, Soratnik ar putea intra in productie incepand cu sfarsitul lui 2018, primele unitati urmand sa fie livrate fortelor armate din Rusia la mijlocul anului 2019.
mai mult
Joi, 11 Mai 2017, ora 15:32
1Lipsita de resurse financiare, Moscova se vede nevoita sa faca si ultimul compromis in relatia cu Beijingul: vanzarea armelor de ultima generatie produse in Rusia.
24 de avioane de lupta Sukhoi-35 vor intra in dotarea aviatiei chineze, perfectand o afacere care pana in urma cu cativa ani ar fi parut de-a dreptul imposibila, relateaza reporterii CNBC.
Compromisul total
Inamici cu state vechi, Rusia si China au dezvoltat relatii comerciale din ce in ce mai stranse dupa ce Moscova s-a trezit lovita de sanctiunile economice dictate de Occident pe tema crizei din Ucraina.
Chiar si asa, vanzarea de armament rusesc de ultima generatie catre China parea o chestiune iesita din discutii in cadrul negocierilor purtate intre Vladimir Putin si Xi Jinping.
Acum insa compromisul facut de rusi pare total, Moscova acceptand sa vanda contra sumei de 2 miliarde de dolari cele 24 de aeronave.
Nu este o afacere tocmai ieftina pentru Beijing, care va plati un pret de 83,3 milioana de dolari pentru un avion, dar reprezinta un pas important pentru liderii chinezi, nevoiti sa achizitioneze ani la rand tehnica militara mai slaba decat cea folosita de Armata rusa.
Sukhoi-35 este unul dintre avioanele de top in dotarea fortelor aeriene ale Rusiei, iar producatorii de armament din Rusia, dar si din alte parti ale lumii, nu isi vand de obicei cele mai noi arme catre Beijing de teama ca inginerii chinezi le vor copia si produce sub alt nume.
Practic, gestul facut de Moscova este... mai mult
Miercuri, 02 Decembrie 2015, ora 12:42
1In ciuda presiunilor economice exercitate de Occident, o ramura industriala din Rusia nu pare sa simta greutatile crizei economice care afecteaza tara.
Majoritatea companiilor din industria de Aparare din Rusia, prezente in Top 100 Defense News, au raportat cifre in crestere la profitul inregistrat in ultimul an.
Recordul il detine Tactical Missile, o corporatie specializata in construirea rachetelor anti-aeriene, care se lauda cu un profit de 2,8 miliarde de dolari, cu 48,6% mai mare decat cel obtinut in 2013, informeaza portalul Defense News.
Afaceri pe plus
Concernul Almaz-Antey vine pe locul secund in privinta cresterii veniturilor obtinute din comertul cu armament. Directorii firmei au anuntat un profit total de 9,8 miliarde de dolari, cu 838 de milioane mai mult decat cel obtinut in anul anterior.
Corporatia United Aircraft, producatorul avioanelor MiG, Suhoi si Irkut a raportat o crestere de 7% in profitul de 6,2 miliarde de dolari, in timp ce Russian Helicopters, alta firma specializata in producerea aparatelor de zbor are un venit de 3,96 de miliarde dolari, cu 16% mai mult decat in 2013.
United Engine, specializata in constructia de motoare pentru piesele de armament greu ale armatei ruse a inregistrat in 2014 o crestere a profitului de 25%, in conturi intrand suma de 3,3 miliarde de dolari.
Uralvagonzavod, producatorul de tancuri din Rusia are un profit total de 1,54 de miliarde, cu 1% mai mult decat in 2013, iar compania de cipuri... mai mult
Miercuri, 29 Iulie 2015, ora 12:52
Sanctiunile economice ii fac pe oficialii de la Moscova sa-si revizuiasca strategia de producere a tehnicii militare.
Serghei Chemezov, directorul executiv al Rostec, a anuntat in cadrul expozitiei de tehnica militara de la Abu Dhabi ca, din 2017, toate componentele echipamentelor militare rusesti vor fi fabricate pe plan intern.
"Sanctiunile economice ne-au provocat sa gasim solutii, asa ca ne vom produce singuri anumite piese de armament, pe care pana acum le importam", a anuntat Chemezov, citat de agentia Reuters.
Dispare filiera ucraineana
Rusia s-a prezentat la Abu Dhabi cu peste 700 de echipamente militare produse de 21 de companii din indsustria apararii.
Pana anul trecut, Rusia achizitiona o parte din piesele componente ale armelor din Ucraina, insa conflictul dintre Kiev si Moscova a inghetat aceste contacte.
"Pana la izbucnirea conflictului si impunerea sanctiunilor importam componente din fabricile si uzinele de armament din Ucraina.
Acum suntem hotarati ca pana in 2017 sa eliminam toate importurile din industria militara", a declarat Serghei Chemezov.
Exporturi masive
In fata seicilor din Emirate si a oaspetilor veniti la IDEX-2015, targul de tehnica militara din Abu Dhabi, Chemezov a accentuat faptul ca exporturile de armament din Rusia sunt pe val.
Conform datelor prezentate de acesta in cadrul unei conferinte de presa, in 2014, Rusia a exportat armament in valoare de 13 miliarde de dolari, iar anul acesta se asteapta ca suma sa... mai mult
Marti, 24 Februarie 2015, ora 08:00
Rusia acopera peste un sfert din piata mondiala de armament dupa inregistrarea unei cresteri de 12 % a exporturilor in 2012, a anuntat miercuri presedintele rus, Vladimir Putin.
"Putem spune in mod sigur ca Rusia este unul dintre lideri in ceea ce priveste vanzarea de arme si echipamente speciale (militare). Ne revine peste un sfert din piata mondiala. Repet, in apropiere sunt numai Statele Unite si la distanta mica", a spus Putin, citat de agentiile locale, potrivit EFE.
Presedintele rus a adaugat ca restul competitorilor - Franta, Marea Britanie, Italia etc. - exporta un numar de cateva ori mai mic de arme decat SUA si Rusia, insa a recunoscut ca unii dintre ei sunt pe primul loc in ceea ce priveste inalta tehnologie militara.
Vladimir Putin a cifrat la 15,2 miliarde de dolari valoarea exporturilor de arme si echipament militar in 2012, o crestere de 12 % in raport cu anul anterior.
Rusia vinde arme catre 66 de tari si are acorduri de cooperare tehnico-militara cu alte 85.
"Este necesar sa se impulsioneze aceasta tendinta pozitiva, deoarece inseamna o mare contributie nu numai la bugetul de stat, ci si la dezvoltarea inaltelor tehnologii", a subliniat presedintele.
China, Venezuela, Siria si Iranul, printre clientii Rusiei
Liderul de la Kremlin a recunoscut problemele pe care le pune acestui sector situatia economica dificila prin care trec unele tari, care decid sa amane aplicarea contractelor privind importurile sau opteaza pentru cumpararea... mai mult
Miercuri, 03 Aprilie 2013, ora 17:53
O treime din producatorii rusi de armament sunt in pragul falimentului, iar acest sector industrial incearca sa obtina imprumuturi occidentale intrucat creditarea interna este deosebit de scumpa, a declarat miercuri seful unei corporatii de stat. "Conditia financiara si economica a doar 36% din organizatiile strategice din complexul militar industrial pot fi considerate ca stabile", a spus Serghei Cemezov, seful holdingului influent Russian Technologies, informeaza Reuters, citata de NewsIn. "Aproximativ 30% dintre organizatiile din sectorul industrial militar dau semne de faliment", a spus Cemezov, adaugand ca aproape jumatate dintre intreprinderile din sectorul munitiei si explozivilor sunt "potential falite". "Din nefericire, in decursul ultimelor patru luni situatia s-a inrautatit", a spus Cemezov. Cemezov a devenit una dintre cele mai puternice personalitati din afacerile Rusiei in timpul fostului presedinte Vladimir Putin, construind un imperiu de stat care include cel mai mare producator de titan, cel mai mare producator auto si unul dintre cei mai mari exportatori de armament de pe plan mondial. Productia industriala scade, insa, iar economia este pe cale de a se comprima anul acesta pentru prima data din 1998, cand Federatia Rusa nu si-a mai putut plati creditele interne si a lasat rubla sa se deprecieze fata de dolar. Criza a subliniat dependenta excesiva a Rusiei de exportul de materii prime cum este petrolul. mai mult
Joi, 26 Februarie 2009, ora 10:08