Anuntul facut la jumatatea acestei luni de catre presedintele rus Vladimir Putin privind retragerea fortelor aeriene din Siria a starnit destule speculatii privind jocurile politice efectuate de Kremlin inainte de inceperea negocierilor de pace de la Geneva.
Exista insa si oficiali care nu cred in varianta prezentata de Moscova, asa cum sunt cei din fortele aeriene ale Israelului, care sustin ca aeronavele Moscovei sunt in continuare prezente in numar mare in bazele din Siria, conform portalului Defense News.
Rotire de trupe
Comandantii fortelor aeriene ale Israelului sustin ca rusii au retras bombardierele din Siria doar pentru a le inlocui cu elicoptere de atac, prezenta militara a Rusiei in aceasta tara fiind in continuare substantiala.
" (Putin - n.red.) a schimbat formatiile de lupta, dar nu a evacuat (trupele - n.red.) ", a explicat un oficial al armatiei israeliene referindu-se la presedintele rus.
"A adus diverse echipamente de lupta si a retras din cele care nu se mai dovedeau de folos. Acum pune si mai mult accent pe sprijinul aerian cu ajutorul elicopterelor de lupta", a explicat ofiterul de rang inalt din cadrul fortelor aeriene israeliene.
Acesta a refuzat sa precizeze un numar al aeronavelor pe care Rusia le-ar mentine in bazele din Siria, dar a precizat ca sprijinul aerian asigurat de Moscova trupelor lui Assad ramane robust.
"Nu intram in detalii privin numarul aeronavelor, dar inca mentin o forta semnificativa acolo cu care pot face ce... mai mult
Marti, 29 Martie 2016, ora 13:00
Razboiul civil din Siria pare sa fi fost oportunitatea perfecta pentru Moscova de a testa unele echipamente noi de lupta in cadrul celor 6 luni de interventii aeriene pentru sustinerea trupelor regimului Assad, cred o parte intre expertii militari.
Un articol din Washington Times arata ca mai multi analisti, ba chiar si publicatii rusesti apropiate Kremlinului indica acest fapt, lucru care ar putea justifica si acuzele aduse de Occident privind distrugerile colaterale provocate de raidurile rusesti.
Fara graba
Prezenta masiva a trupelor rusesti in nordul Siriei pare sa se fi devenit permanenta, dupa cum arata presa de la Moscova, care subliniaza si faptul ca, astfel, pilotii militari rusi isi desavarsesc pregatirea in conditii reale de lupta.
In tarile occidentale, noile arme sunt expediate in teatrele de operatiuni abia dupa ce au fost supuse unor teste complexe in poligoane.
Pentru Rusia insa, Siria a devenit nu doar un teatru in care isi poate etala puterea militara, ci si cel mai mare poligon in care poate verifica felul in care decurge procesul de modernizare a armatei initiat de Vladimir Putin, demonstreaza o analiza a publicatiei rusesti Expert Online.
"Coalitia ruso-siriana nu are niciun motiv sa se grabeasca. Campania aeriana nu se dovedeste prea scumpa pentru Moscova si permite Rusiei sa isi antreneze pilotii si sa testeze performanta diferitelor tipuri de armament folosite in lupta.
Aceste beneficii se adauga celor din plan politic si... mai mult
Luni, 29 Februarie 2016, ora 16:00
Rusia trimite la baza sa militara aeriana din Armenia, aflata aproape de granita cu Turcia, drone militare de ultima generatie folosite pentru misiuni de supraveghere.
"Dronele moderne de productie interna Takhion au intrat in serviciul unitatii UAV (aparate de zbor fara pilot - n.red.) a bazei militare din Districtul Militar Sud aflata in Armenia", au anuntat oficiali rusi citati de agentia moscovita TASS.
Dronele Takhion sunt concepute pentru misiuni de recunoastere militara pe timp de zi si de noapte, avand o autonomie de 40 de kilometri.
Durata unui zbor se poate intinde pe 6 ore, iar dronei de 25 de kilograme i se pot atasa camere video si foto normale sau in infrarosu.
Soldatii rusi care vor opera aceste aparate de zbor se vor antrena timp de o luna in bazele Kamkhud si Alagyaz din Muntii Caucaz.
In inceputul acestui an, oficialii din conducerea Districtului Militar de Sud au decis sa trimita in Armenia si o escadrila de avioane de vanatoare MiG-29.
Prezenta militara a Rusiei in Republica Armenia a devenit tot mai pregnanta dupa incidentul in care aviatia militara din Turcia a doborat un avion de vanatoare rusesc aflat in misiune in Siria. mai mult
Luni, 11 Ianuarie 2016, ora 16:55
Interventia militara a Moscovei in Siria functioneaza ca o adevarata campanie de marketing in favoarea tehnicii militare "made in Rusia".
Avioanele de lupta, tancurile si distrugatoarele sunt principalele produse de care Rusia le exporta in 60 de state, printre care China, India, Algeria, Venezuela, Vietnam si Irak, relateaza agentia moscovita de presa Sputnik. Iar ele pot fi vazute in actiune zilele acestea in Siria.
Iranul este asteptat sa intre si el pe lista clientilor fideli ai industriei de armament din Rusia, odata cu ridicarea sanctiunilor internationale.
Ce atrage toate aceste guverne la Moscova? In principiu, pretul scazut al armelor produse de rusi.
Conform Institutului International de Cercetari pentru Pace de la Stokholm (SIPRI), Rusia detine in acest moment o cota de piata de 27% din comertul global cu arme, iar influenta industriei de armament din aceasta tara ar putea creste.
De altfel, analistii SIPRI apreciaza ca in ultimii 5 ani exportul de armament din Rusia a crescut cu 40 de procente.
Singurii competitori care depasesc inca performantele Rusiei in acest domeniu se dovedesc americanii, a caror industrie de aparare este caracterizata in schimb de arme mult mai scumpe.
In schimb, la caracteristici tehnice, rusii se lauda ca performantele avioanelor Sukhoi Su-30 sunt comparabile cu cele ale modelelor F-15 Eagle, produse de McDonnell Douglas, asa cum sistemul de rachete S-300 egaleaza capacitatea mult mai cunoscutelor rachete... mai mult
Miercuri, 28 Octombrie 2015, ora 10:06