Suprafata ariilor naturale protejate din Romania va creste cu 65.000 de hectare, de la 23% la 26%, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ministrul propus al Mediului, Apelor si Padurilor, Costel Alexe.
"Dupa o perioada indelungata, ne bucuram foarte mult ca avem finalizat proiectul de hotarare de guvern pentru publicarea limitelor ariilor naturale protejate din Romania in format INSPIRE, la care colegii nostri din minister, o echipa de profesionisti, au lucrat trei ani de zile, pe un proiect european in valoare de 9 milioane de euro si au avut in lucru 1.574 de poligoane de verificat, de analizat, de documentat.
Din cele 1.574, au fost discutii pe marginea a opt dintre ele. Vor fi urcate in consultare publica, dupa care ne dorim dezbateri publice pe acele rezervatii naturale care, sub o forma sau alta, ridica vreun interes. Munca acestor colegi a dus ca suprafata desfasurata a ariilor naturale protejate din Romania sa creasca cu 65.000 de hectare.
Daca vorbim in procente, astazi suprafata ariilor protejate din Romania va creste de la 23% la 26%. Ma bucur foarte mult ca suprafetele rezervatiilor naturale si a monumentelor naturale vor creste cu 37.000 de hectare. Vorbim despre suprafete in care nu se permite niciun fel de interventie", a afirmat Alexe.
Acesta a mentionat ca nu intelege de ce, "din 2015 pana astazi, niciun Guvern nu si-a dorit sau n-a facut eforturi sa promoveze acest proiect de hotarare".
Conform datelor oficiale, in Romania... mai mult
Miercuri, 04 Martie 2020, ora 14:10
Zona naturala situata pe arealul Lacului Vacaresti din Bucuresti, care are o suprafata de 183 de hectare si care ar putea deveni viitorul Parc Natural Vacaresti, va fi avizata administrativ de consilierii generali ai Capitalei, potrivit unui proiect aflat pe ordinea de zi a sedintei CGMB de marti.
Parcul Natural Vacaresti urmeaza sa obtina statutul de arie naturala protejata de interes national. Pentru acest lucru este necesara o hotarare de guvern care va cuprinde atat Studiul de Fundamentare Stiintifica si avizul Academiei Romane, cat si hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB), potrivit Mediafax.
In raportul de specialitate al proiectului inclus pe ordinea de zi a sedintei CGMB de marti se precizeaza ca statutul de arie naturala protejata contribuie la conservarea unor habitate naturale importante sub aspect floristic si faunistic si la mentinerea caracterului perisagistic si recreativ.
"Zona naturala situata pe arealul Lacului Vacaresti, cu o suprafata de 183 de hectare pe teritoriul Sectorului 4, cuprinsa intre Calea Vacaresti, Soseaua Oltenitei, Soseaua Vitan-Barzesti si Splaiul Dambovitei, a favorizat aparitia unui ecosistem natural, specific unei delte, cu o vegetatie cuprinzand sute de specii de plante si o bogata diversitate avifaunistica", se precizeaza in expunerea de motive a proiectului de hotarare.
In Delta Vacaresti, asa cum a mai fost numita zona, se afla sute de specii de plante, dar si peste 90 de specii de pasari si... mai mult
Duminica, 27 Aprilie 2014, ora 11:01
Daca turismul in doar cinci parcuri nationale si naturale din Muntii Carpati ar fi promovat si stimulat de autoritati, 42 de milioane de euro s-ar putea strange in plus la bugetul statului. Parcurile naturale din Romania nu duc lipsa de turisti in niciun anotimp, insa numarul lor ar putea creste daca ariile protejate ar avea parte de o infrastructura si de servicii mai bune.
Un studiu realizat in cadrul proiectului "Imbunatatirea sustenabilitatii financiare a sistemului de arii naturale protejate ddin Muntii Carpati", finantat de Fondul Global de Mediu (GEF) si implementat de Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) Romania si Regia Nationala a Padurilor - Romsilva, in parteneriat cu WWF, arata ca parcurile nationale si naturale din Muntii Carpati pot aduce in timp multi bani in plus la bugetul tarii. Beneficiul cumulativ al acestora este de 9 miliarde de euro pentru urmatorii 25 de ani, luand in calcul gestionarea durabila a ecosistemelor.
In 2010, de exemplu, Parcul Natural Apuseni a generat venituri directe de 34.000 de euro, in principal, din plata tarifelor de vizitare.
De ce sa-ti planifici vacanta intr-una din ariile protejate ale Carpatilor?
Multitudinea de trasee turistice, cabane si pensiuni, aerul curat si peisajele atragatoare sunt doar cateva avantaje ale petrecerii unei vacante de vis intr-unul din parcurile naturale si nationale din Muntii Carpati.
Parcul Natural Vanatori Neamt atrage turistii prin numarul mare de manastiri si... mai mult
Joi, 12 Decembrie 2013, ora 14:45