Compania americana Bechtel, care construieste Autostrada Transilvania, respinge afirmatiile din presa conform carora ar pleca din Romania si sustine ca doar o parte din utilajele nefolosite sunt transferate catre alte proiecte ale companiei americane. "Abordarea companiei noastre este aceea de a folosi eficient resursele existente. In consecinta, cateva utilaje nefolosite in Romania sunt transferate la alte proiecte Bechtel Enka, unde este nevoie de ele in acest moment. Totusi, mentinem in Romania utilajele corespunzatoare si necesare astfel incat sa fim in masura sa reincepem lucrarile imediat", se arata intr-un raspuns oficial al companiei. Ambasadorul Statelor Unite ale Americii in Romania, Mark Gitenstein, este increzator ca problema arieratelor la contractul Bechtel privind constructia autostrazii Transilvania va fi rezolvata. "Am avut discutii ample cu doamna ministru (ministrul Transporturilor, Anca Boagiu - n.r.) si dumneaei incearca sa gaseasca o modalitate pentru a plati arieratele din acest contract.
Pe baza discutiilor avute cu toti jucatorii implicati, si vreau sa subliniez ca este vorba si de o mare companie turca, nu este vorba numai de Romania si o companie americana, sunt increzator ca problema arieratelor va fi rezolvata", a declarat, joi, diplomatul american, intr-o conferinta de presa la Bucuresti. Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania are datorii certificate de 111 milioane de euro catre compania americana... mai mult
Joi, 02 Iunie 2011, ora 23:37
Potrivit analistilor, statul este principalul vinovat pentru restantele la CAS. "Companiile de stat trebuie sa-si plateasca datoriile la CAS, in caz contrar datoriile vor intra in deficitul bugetar si vor indeparta Romania de tinta euro din 2015, spun analistii. De asemenea, economistul Mircea Cosea a declarat pentru Bloombiz.ro ca neplata CAS-ului aduce o paguba n bugetul de stat de 4 miliarde de euro.Potrivit presedintelui Traian Basescu, CAS-ul pentru firme nu poate fi redus anul acesta. Acesta a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca CAS-ul ar putea fi redus imediat daca obligatiile la stat ar fi platite.
"Daca doriti un CAS mai mic, platiti-l si apoi va dam banii inapoi", a mai precizat Basescu.
Potrivit unor studii realizate, paguba pe care neplata CAS-ului o aduce la bugetul de stat este de pana la 4 miliarde de euro. In opinia analistilor, cea mai amre parte a restantelor care exista la CAS este cauzata de companiile de stat. Iata cum au comentat specialistii contactati de Bloombiz.ro, declaratiile presedintelui Traian Basescu:
Eugen Nicolaescu, fost ministru al Sanatatii
- Declaratia e cinica; la o populatie saraca, care de cele mai multe ori nu are bani nici sa traiasca decent, este complet aiurea o asemenea afirmatie; presedintele nici macar nu stie ce inseamna acest sistem de asigurari sociale de stat.
- Exista agenti economici cu capital de stat care nu platesc; aici, statul se fura pe el insusi si ii fura pe cetateni; sunt companii mai mici, din... mai mult
Joi, 19 Mai 2011, ora 16:10
"Daca statul ar gasi un credit de un miliard si jumatate de euro, care s-ar folosi sa nu mai fie arierate in economie, asta ar insemna o infuzie in economie de 4-5 miliarde euro care ar debloca peste 100.000 de firme. Astfel, s-ar ajunge cu platile la zi. Foarte multe IMM-uri sunt restantiere datorita statului", a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR, pentru Bloombiz.ro.Din punct de vedere economic, perioada 2001-2008 a fost cea mai buna pentru IMM-uri.
Fostul consilier ANIMMC, Traian Caramanian, considera ca acum 5-6 ani existau pe piata 800.000 de IMM-uri, dar doar jumatate dintre ele erau "sanatoase".
Acesta mai spune ca IMM-urile romanesti trec printr-o perioada grea si chiar daca apar la Registrul Comertului cu zeci de mii de obiecte de activitate, realitatea e alta, multe dintre ele au un sigur obiect de activitate.
"A se vedea diferitele obligatii fiscale. Sa spunem ca o persoana are un mic magazin, iar tu, stat, il trimiti sa-si ia nu stiu ce contabil. Are doi angajati, prin urmare ii trebuie nu stiu ce firma care sa-i faca protectia muncii pentru cei doi angajati. Legislatia stufoasa ii impiedica sa-si desfasoare activitatea", a mai precizat Traian Caramanian.
Presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu, subliniaza faptul ca o parte dintre problemele din economie sunt datorate arieratelor statului roman.
"Daca statul ar gasi un credit de un miliard si jumatate de euro, care s-ar folosi ca sa nu mai fie arierate in economie, asta ar insemna o infuzie in... mai mult
Marti, 17 Mai 2011, ora 12:27
Arieratele statului la nivel central au fost aproape eliminate, iar la nivel local legislatia permite un control mai bun, astfel ca in viitorul acord atentia va fi orientata spre datoriile companiilor de stat, care sunt o problema serioasa, afirma seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks."La nivel central si la nivelul asigurarilor sociale suntem foarte aproape sa eliminam in totalitate arieratele. Este o realizare foarte importanta in cadrul programului. Vrem sa ne asiguram ca in viitor facturile neplatite sunt achitate inainte ca ele sa devina arierate", a declarat Franks pentru MEDIAFAX.
El a aratat ca cea mai mare problema in viitorul program o constituie arieratele din sectorul companiilor de stat, care sunt cu mult mai mari decat cele guvernamentale.
"Este o zona (arieratele companiilor de stat - n.r.) pe care nu ne-am axat in acordul actual si asupra careia ne vom indrepta atentia in viitor", a spus Franks. Oficialul FMI a adaugat ca sunt mai multe metode prin care poate fi rezolvata problema arieratelor acumulate de companiile de stat.
Prima solutie ar fi ca societatea respectiva sa devina viabila din punct de vedere financiar, astfel incat sa aiba suficienti bani pentru a plati datoriile. In cazul in care o astfel de solutie nu va putea fi realizabila, exista varianta unui acord cu creditorii pentru restructarea datoriilor sau, in ultima instanta, declararea falimentului.
"Arieratele din acest sector sunt cu mult mai mari decat cele de la nivel central.... mai mult
Sambata, 26 Martie 2011, ora 15:53
O serie de ministere au primit, in urma sedintei de Guvern de miercuri, fondurile necesare pentru plata datoriilor pe care le au fata de operatorii economici care au avut contracte cu statul, o parte din suma fiind destinata si platilor pe care trebuie sa le efectueze primariile, potrivit Newsin. "Guvernul a alocat suma de 1.220.000.000 lei din fondul de rezerva bugetara ministerelor Transporturilor, Mediului, Dezvoltarii Regionale, Administratiei si Internelor, Apararii Nationale si Finantelor.
Din aceasta suma, 593.000.000 lei sunt destinati platii arieratelor din domeniul transporturilor.
Este o masura cu impact asupra mediului privat si, in egala masura, Guvernul isi respecta angajamentele luate fata de agentii economici si fata de FMI si BM cu privire la reducerea arieratelor in economie", a anuntat purtatorul de cuvant la Guvernului, Ioana Muntean.
In calitate de principal beneficiar al deciziei Executivului, Ministerul Transporturilor va primi nu mai putin de 550 milioane lei pentru plata unor datorii mai vechi de 90 de zile.
Din aceasta suma, 64 de milioane vor fi indreptate catre operatorii de transport ce acorda facilitati pensionarilor, studentilor si elevilor, 42,5 milioane pntru plata reparatiilor la metrou.
Pentru lucrari de intretinere a infrastructurii rutiere a fost alocata suma 44,8 milioane, iar 115 milioane de lei vor merge catre cei care au lucrat la construirea drumurilor nationale.
O suma considerabila, de 241,8 milioane de lei, este destinata... mai mult
Joi, 16 Decembrie 2010, ora 00:53
"Statul este principalul vinovat. Firmele nu-si onoreaza contractele, creditele comerciale, nu numai fiindca nu-si primesc datoriile de la stat. Apreciez nivelul arieratelor per ansamblul economiei de 10-15 ori mai mare decat nivelul arieratelor statului catre firmele private fiindca se creeaza efectul de bulgare de zapada", a declarat Bogdan Baltazar pentru Bloombiz.ro. Potrivit consultantului, economia Romaniei va inregistra o crestere economica de aproximativ 0,5% in 2011. In opinia lui Baltazar, cresterea economica va veni de la exporturi si din revirimentul firmelor care s-au restructurat si care vor reusi sa-si faca simtita prezenta pe piata.
"Consumul ramane o mare problema pentru noi fiindca reprezinta 70% din PIB si cred ca vor fi probleme importante in aceasta zona", a subliniat Bogdan Baltazar.
Potrivit analistului, scaderea consumului se datoreaza necesitatii restructurarii fiscale si scaderii deficitului mare din acest an, deficit care a ramas in limita de 6,8% .
"Statul este principalul vinovat. Firmele nu-si onoreaza contractele, creditele comerciale, nu numai fiindca nu-si primesc datoriile de la stat.
Apreciez nivelul arieratelor per ansamblul economiei de 10-15 ori mai mare decat nivelul arieratelor statului catre firmele private fiindca se creeaza efectul de bulgare de zapada", a mai subliniat Baltazar.
Conform analistului, comerciantii au absorbit majorarea de TVA partial in marja de profit in conditiile unei cereri de consum mai scazute, astfel... mai mult
Vineri, 10 Decembrie 2010, ora 01:12
Arieratele statului au urcat la 1,6-1,7 miliarde de lei, de la 1,5 miliarde de lei la finele anului trecut, a declarat ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, care a precizat ca plata tuturor datoriilor pe care statul le-a acumulat anul trecut ar reduce consistent capacitatea investitionala, potrivit Mediafax.Arieratele bugetului general consolidat au urcat la 1,5 miliarde lei in decembrie 2009, de la 1,08 miliarde lei in 2008 si trebuie sa fie reduse pana la finele acestui an la 480 de milioane lei, potrivit scrisorii suplimentare din februarie la acordul stand-by incheiat de Romania cu FMI.
"Acum suntem undeva inspre 1,6 - 1,7 miliarde de lei (cu nivelul arieratelor - n.r.). (...) Plata tuturor datoriilor de anul trecut ar reduce consistent capacitatea investitionala noua din acest an. Statul plateste datoriile. Am platit mult din datoriile de anul trecut", a spus Vladescu in cadrul emisiunii "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la Pro TV.
El a dat ca exemplu datoriile in valoare de 243 de milioane de euro pe care statul le-a platit firmei americane Bechtel.
Ministrul a tinut sa precizeze ca o parte semnificativa a datoriilor statului de anul trecut au fost acumulate de autoritatile locale, care s-au bazat pe o evolutie economica mai favorabila si au sperat ca vor fi platiti din bugetul pe anul 2010 pentru obligatiile neachitate.
"Anul trecut a existat un anumit optimism spre sfarsitul anului legat de evolutia economica.
Si atunci, la nivelul multor autoritati... mai mult
Duminica, 02 Mai 2010, ora 22:55
Arieratele bugetului general consolidat au urcat la 1,5 miliarde lei in decembrie 2009, de la 1,08 miliarde lei in 2008 si trebuie sa fie reduse pana la finele acestui an la 480 de milioane lei, potrivit scrisorii suplimentare din februarie la acordul stand-by cu FMI, obtinuta de MEDIAFAX.Potrivit documentului, stocul de arierate a urcat in noiembrie 2009 la 1,4 miliarde lei si se estimeaza ca la finele anului a atins 1,5 miliarde lei, cu 600 de milioane lei mai mult decat tinta convenita de autoritatiile romane cu expertii Fondului Monetar International (FMI).
De altfel, Romania a obtinut saptamana trecuta de la Consiliul Director al FMI derogare de la acest criteriu de performanta, odata cu aprobarea transelor a treia si a patra din cadrul acordului de imprumut care insumeaza 2,3 miliarde euro.
"Vom rambursa doua treimi din stocul restant de arierate pana la finele lui 2010, eliminarea integrala a arieratelor fiind acum planificata pentru finele lunii aprilie 2011. Solicitam o re-etapizare a criteriului de performanta respectiv, care sa reflecte acest obiectiv mai realist", se arata in document.
Totodata, Guvernul s-a angajat sa utilizeze veniturile initiale provenite din noua taxa de participare a pacientilor din sistemul de sanatate pentru a acoperi arieratele din sectorul medical.
Noul calendar privind tintele de arierate stabileste reducerea stocului pana la 1,27 miliarde lei la finele lui martie, 1,09 miliarde lei la jumatatea anului, 810 milioane lei dupa primele... mai mult
Marti, 23 Februarie 2010, ora 23:09
Arieratele statului au scazut cu 205 milioane lei in intervalul iunie-septembrie, la 1,338 miliarde lei, iar Finantele vor consulta expertii FMI pentru a stabili daca este necesara o derogare de la prevederile acordului, a declarat pentru MEDIAFAX secretarul de stat in MFP Gheorghe Gherghina."In iunie, totalul a fost de 1,543 miliarde de lei, iar la sfarsitul lunii septembrie soldul a ajuns la 1,338 miliarde de lei. Practic, datoriile s-au redus fata de iunie", a spus Gherghina, care a precizat ca urmeaza sa se consulte cu expertii FMI pentru a stabili daca va fi necesara o derogare de la prevederile acordului cu institutia financiara internationala in aceasta privinta.
Potrivit memorandumul tehnic de intelegere dintre Romania si FMI, tinta stabilita pentru finele lunii septembrie prevede neacumularea de noi arierate fata de soldul inregistrat la sfarsitul anului trecut, de 1,06 miliarde de lei, ceea ce inseamna ca tinta de la finele primelor noua luni a fost depasita si, prin urmare, ar fi nevoie de o derogare.
Potrivit datelor revizuite din memorandumul tehnic de intelegere, soldul arieratelor a urcat la finele lunii iunie cu 490 milioane de lei, motiv pentru care statul a cerut o derogare de la prevederile acordului, care preciza ca acestea nu trebuiau sa creasca.
Pentru finele acestui an, autoritatile au ca tinta reducerea soldului cu 150 de milioane de lei fata de valoarea de la inceputul anului.
Gherghina a precizat ca pentru restul sumei care trebuie achitata in... mai mult
Miercuri, 09 Decembrie 2009, ora 13:18