Platile restante de peste 90 de zile (arieratele) inregistrate la bugetul general al unitatilor administrativ-teritoriale se cifrau la 200,29 milioane lei la finalul lunii iulie 2014, in usoara crestere fata de nivelul de 196,25 milioane lei la finalul anului 2013, potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor Publice /MFP/.
Cele mai mari arierate se inregistreaza in judetele Valcea - 76,23 milioane lei (74,05 milioane de lei la finalul anului 2013), Hunedoara - 56,23 milioane lei (40,64 milioane de lei la finalul anului 2013) si Tulcea - 52,82 milioane de lei (50,39 milioane lei la finalul anului 2013).
Plati restante importante sunt consemnate si la bugetele locale ale judetelor Dambovita - 24,21 milioane de lei, Constanta - 23,01 milioane de lei, Bihor - 19,65 milioane de lei.
La nivelul Capitalei, platile restante de peste 90 de zile insumeaza 27,89 milioane lei, comparativ cu 11,75 milioane de lei la finalul anului 2013, din care 26,11 milioane de lei la bugetul sectorului 5 (comparativ cu 9,92 milioane lei la finalul anului trecut). mai mult
Miercuri, 27 August 2014, ora 15:59
Companiile la care statul este actionar majoritar, inclusiv filialele acestora, vor avea dreptul sa transfere prin negociere directa active catre alte societati la care statul detine majoritatea actiunilor, pentru reducerea, restructurarea sau esalonarea la plata a arieratelor.
Operatiunea a fost autorizata de Guvern prin ordonanta care modifica OU 88/1997 privind privatizarea societatilor.
Alte conditii care trebuie indeplinite cumulativ pentru ca operatiunea sa poata fie efectuata sunt efectuarea unei analize tehnico-economice care sa cuprinda justificari, masuri si/sau propuneri privind imbunatatirea cadrului economic si/sau social la nivel local sau national, cu un raport redactat de proprietarul activelor la cererea potentialului cumparator, transferul sa fie efectuat cu titlu oneros, pretul fiind determinat in baza unui raport al unui evaluator autorizat (in toate cazurile, pretul de transfer nu va fi mai mic decat valoarea recomandata de evaluator), transferul sa fie efectuat cu respectarea normelor nationale si comunitare in materie de concurenta si ajutor de stat, precum si sa fie exprimat acordul expres al creditorilor, daca activele transferate sunt grevate de sarcini.
Transferul activelor va fi aprobat de adunarea generala a actionarilor sau consiliul de administratie.
Institutiile publice nu vor avea dreptul sa participe la cumpararea de actiuni, sub sanctiunea nulitatii contractelor de vanzare. mai mult
Vineri, 22 August 2014, ora 13:55
Romania are inca probleme in zone precum arieratele, achizitiile publice si gestionarea fondurilor europene, iar controlul anual al Curtiide conturi este de natura a da indrumari si a crea obligatii de rezolvare, potrivit presedintelui Traian Basescu.
"Romania are inca probleme in zone precum arieratele, in achizitii publice si in gestionarea fondurilor europene. Toate acestea sunt aspecte care blocheaza economia, iar controlul anual al Curtii de Conturi este de natura a da indrumari si a crea obligatii de rezolvare a acestui tip de probleme si, acolo unde e cazul, de recuperare a surselor financiare risipite", a aratat Traian Basescu, potrivit Mediafax.
Potrivit presedintelui Romaniei, "Curtea de conturi joaca un rol esential in eliminarea economiei subterane, in utilizarea cu maxima eficienta si deplina transparenta a banului public".
El a mai spus ca, pentru un progres semnificativ in imbunatatirea managementului financiar, este nevoie de un angajament ferm al tuturor organismelor implicate in gestionarea si auditul fondurilor publice si al celor europene.
"Subliniez ca sunt mult mai multe institutii care ar trebui sa ajute, sa impulsioneze gestionarea cu deplina corectitudine a banilor publici, fie ca este vorba de bani de la buget sau bani primiti de la Uniunea Europeana", a precizat Traian Basescu.
El a mentionat ca recomandarile sunt facute de Curtea de Conturi, insa "raspunderea privind implementarea unui management eficient al fondurilor publice... mai mult
Vineri, 06 Iunie 2014, ora 13:05
Autoritatile de la Bucuresti s-au angajat sa reduca arieratele la societatile de stat de la 8,2 miliarde lei in luna iunie 2013 (aproximativ 1,3% din PIB) pana la 3,7 miliarde de lei in luna iunie 2014 (aproximativ 0,6% din PIB), in cursul negocierilor care au avut loc in vara acestui an intre Comisia Europeana si Romania, se arata in memorandumul de intelegere publicat miercuri de Comisia Europeana.
'Aceasta tinta poate fi atinsa printr-o combinatie de imbunatatiri operationale, schimburi de datorii pentru actiuni cu guvernul si finalizarea privatizarii CFR Marfa', se arata in documentul publicat de Executivul comunitar.
Potrivit sursei citate, tinta de arierate fixata pentru sfarsitul lunii decembrie 2013 (5,6 miliarde de lei) poate fi ajustata in sus cu 1,2 miliarde de lei in cazul in care privatizarea pachetului majoritar de actiuni la CFR Marfa nu va putea fi incheiata.
Privatizarea CFR Marfa a esuat recent intrucat clauzele suspensive de care era conditionata finalizarea tranzactiei nu au fost indeplinite, iar cumparatorul, Grup Feroviar Roman, nu a platit intreaga suma licitata pana la 14 octombrie, cand era data-limita prevazuta in Hotararea de Guvern.
In documentul Comisiei Europene se mai arata ca vor fi introduse limite trimestriale privind pierderile operationale ale companiilor de cai ferate (CN Cai Ferate CFR, CFR Calatori, CFR Marfa si subsidiarele lor) pentru a imbunatati viabilitatea acestor companii. 'De indata ce privatizarea pachetului... mai mult
Joi, 21 Noiembrie 2013, ora 08:05
Bugetul Ministerului Sanatatii a fost suplimentat de Guvern, din Fondul de rezerva bugetara, cu peste 76 milioane lei, pentru plata pana la sfarsitul lunii mai a arieratelor acumulate de catre spitalele din reteaua ministerului si subordinea autoritatilor publice locale.
Arieratele reprezinta acele plati restante cu o vechime mai mare de 90 de zile. Agentia Mediafax a anuntat, saptamana trecuta, ca Guvernul a amanat cu inca un an, ca si Cabinetul Ungureanu, aplicarea restrictiilor din Legea finantelor publice locale care stabilesc conditiile in care autoritatile locale mai pot primi bani din Fondul de rezerva si a decis ca din aceasta sursa sa fie alocate fonduri pentru arieratele spitalelor.
Legea finantelor publice prevede in mod clar ca Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului se repartizeaza unor ordonatori principali de credite ai bugetului de stat si ai bugetelor locale, pe baza de hotarari ale Guvernului, pentru finantarea unor "cheltuieli urgente sau neprevazute" aparute in timpul exercitiului bugetar.
Prin ordonanta de urgenta aprobata saptamana trecuta, Executivul a decis insa ca, prin derogare de la Legea finantelor publice, din Fondul de rezerva bugetara aflat la dispozitia Guvernului pot fi alocate, pana la sfarsitul acestui an, prin hotarare de guvern, sume si pentru plata arieratelor inregistrate de spitalele din subordinea autoritatilor administratiei publice centrale si locale.
Achitarea arieratelor de catre autoritatile locale este... mai mult
Marti, 21 Mai 2013, ora 18:00
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca problema arieratelor nu este rezolvata, aratand insa ca aceasta poate fi rezolvata pana la sfarsitul lunii iunie, cand se reuneste boardul FMI.
"Problema arieratelor nu e rezolvata, dar poate fi rezolvata pana intram in boardul FMI de la sfarsitul lui iunie. Ministrii Chitoiu si Voinea va pot da graficul nostru de reducere a arieratelor", a spus Ponta.
Intrebat daca are garantia ca scrisoarea de intentie va intra in boardul FMI si va trece in bune conditii, asa cum a declarat vicepremierul Daniel Chitoiu, Ponta a raspuns: "Nu are nimeni o asemenea garantie".
"Chitoiu isi doreste, e normal, e ministru de Finanate", a spus Ponta. El a precizat ca este optimist referitor la prior actions.
"Avem niste prior actions. Sunt optimist referitor la toate, chiar daca sunt foarte dificile - CFR Marfa, cat de greu mergem mai departe, dar merge. Arieratele - la fel. Pastrarea in toate tintele de deficit - asta s-a realizat si se realizeaza in continuare. E greu. Sunt optimist", a mai spus Ponta.
Chitoiu garanteaza ca acordul se va incheia in conditii bune
Chitoiu a fost intrebat daca poate garanta ca se va indeplini tinta privind arieratele si se va intra in boardul FMI.
Ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, a declarat, joi, ca poate garanta ca scrisoarea de intentie privind acordul cu FMI va intra in boardul institutiei financiare, iar acordul Romaniei cu FMI se va incheia "in bune conditii".
Achitarea arieratelor de... mai mult
Luni, 20 Mai 2013, ora 14:52
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca pana in luna iunie Romania va indeplini criteriul referitor la reducerea arieratelor la nivelul autoritatilor locale, el aratand ca, in caz contrar, acordul cu FMI nu va intra in boardul institutiei financiare.
Ponta a spus ca in momentul de fata Romania nu indeplineste acest criteriu. "In clipa de fata, nu, trebuie sa-l indeplinim in iunie, cand este boardul FMI", a afirmat seful Executivului.
Intrebat daca Romania se inscrie in tinta promisa in ceea ce priveste arieratele, Ponta a afirmat: "Da, altfel nu intram in boardul FMI".
El si-a manifestat speranta ca pana in iunie criteriul va fi indeplinit.
"Eu zic ca da, il indeplinim, pana atunci avem si rezultatul cu CFR Marfa. Este CFR Marfa, unde trebuie finalizata procedura, iar cu arieratele suntem in directia buna. Transgazul s-a listat, deci la prior actions stam destul de bine si este important ca semnal", a spus Ponta.
Guvernul a aprobat in luna martie o ordonanta de urgenta care stabileste ca fondurile din TVA si impozitul pe venit sunt alocate pentru achitarea arieratelor, precum si pentru sustinerea programelor de dezvoltare locala, prioritara fiind insa stingerea datoriilor. mai mult
Luni, 13 Mai 2013, ora 16:48
Expertii din Finante au fost mandatati sa verifice la ministere si alte autoritati centrale corectitudinea raportarilor de datorii inregistrate la 28 februarie, control care va fi extins la structuri din subordinea acestora daca nu se constata o reducere de minimum 20% a arieratelor fata de ianuarie.
Astfel, personalul din directiile generale de trezorerie, contabilitate publica si programare bugetara din Ministerul Finantelor a fost imputernicit sa efectueze verificari la nivelul autoritatilor publice, ministerelor si celorlalte organe ale administratiei publice centrale care inregistreaza arierate la 28 februarie 2013, cu privire la corectitudinea raportarilor arieratelor si platilor restante.
Verificarile vor viza modul de raportare atat a arieratelor de peste 90 zile, cat si a platilor restante cu o vechime cuprinsa intre 1 si 90 zile.
Verificarile ar putea continua la institutiile publice subordonate
In cazul in care, in urma verificarilor, la o autoritate publica, minister si alte organe ale administratiei publice centrale nu se constata o diminuare cu cel putin 20% a arieratelor in sold la 28 februarie 2013 fata de cele in sold la 31 ianuarie 2013, se va solicita Directiei generale de inspectie economico-financiara sa efectueze verificari la nivelul institutiilor publice din subordinea acestora care au generat arieratele si platile restante respective, cu privire la modul de raportare si inregistrare in contabilitate a acestora si masurile propuse de... mai mult
Duminica, 07 Aprilie 2013, ora 16:30
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat joi, ca a semnat un protocol cu Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente ca doua treimi din arierate, respectiv 3,5 miliarde de lei, sa fie platite in 2013, iar in 2014 restul pana la 4,5 miliarde de lei.
"Ieri (miercuri, n.r.) am semnat un protocol cu Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente(ARPIM), astfel incat in contractul cadru sa putem veni cu plati esalonate. Astfel, in 2013 vom face esalonarea platilor facturilor care se vor emite dupa 1 aprilie 2013 cu pana la 180 plus 30 de zile. De la 1 ianuarie 2014 pana la 30 iunie 2014, esalonarea sa se faca la 90 plus 30 de zile, iar de la 1 iulie 2014 la 31 decembrie 2014 esalonarea sa se faca la 60 plus 30 de zile", a spus ministrul Eugen Nicolaescu.
Nicolaescu a mai spus ca aceasta esalonare va fi facuta cu obligatia Guvernului de a plati in 2013 doua treimi din arieratele inregistrate din 2009, diferenta urmand sa fie platita in 2014. El a precizat ca pentru cele doua treimi a fost prevazuta in bugetul din acest an suma de 3,5 miliarde de lei.
"Putem incheia protocoale similare si cu poducatorii de medicamente generice"
Nicolaescu a precizat ca de aceea a fost introdus proiectul ca managerii de spitale care trei luni inregistreaza arierate sa isi piarda postul.
"Trebuie sa gasim si solutii. Nu intamplator am introdus in relatia cu FMI ca acei manageri de spitale care inregistreaza arierate trei luni vor fi... mai mult
Joi, 21 Martie 2013, ora 16:30