USR a anuntat, marti, ca, alaturi de PNL, ataca la Curtea Constitutionala modificarile aduse de Parlament Legii nr. 33/1994 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica, modificari care vor permite construirea de hidrocentrale in arii naturale protejate si care "vor avea efecte extrem de nocive pentru toate raurile Romaniei si va produce distrugerea ireversibila a ecosistemelor".
USR anunta ca ataca la Curtea Constitutionala, alaturi de PNL, modificarile aduse de Parlament Legii nr. 33/1994 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica.
"E una dintre cele mai nocive legi la adresa mediului pe care le-am dezbatut, in actuala legislatura, in Parlament. Mi-e greu sa inteleg cum a fost adoptata la Camera Deputatilor, dupa ce la Senat a fost respinsa cu unanimitate. Interesul public major, in intelesul directivelor europene si al oricarui om responsabil este protejarea mediului, nu distrugerea lui. Bagatul raurilor pe teava inseamna suferinta si moarte nu doar pentru pesti, animale si paduri, ci pentru toti cetatenii romani, pentru copiii si nepotii nostri. Cand studiile stiintifice arata, fara echivoc, ca distrugerea biodiversitatii a fost una dintre cauzele majore ale pandemiei de COVID-19, sa votezi pentru a o distruge pe mai departe arata o iresponsabilitate criminala. Sper ca membrii CCR vor intelege care este, cu adevarat, interesul public major si ca respectarea dreptului la un mediu sanatos, asa cum e prevazut in Constitutie, nu reprezinta un... mai mult
Marti, 30 Iunie 2020, ora 15:12
Suprafata ariilor naturale protejate din Romania va creste cu 65.000 de hectare, de la 23% la 26%, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ministrul propus al Mediului, Apelor si Padurilor, Costel Alexe.
"Dupa o perioada indelungata, ne bucuram foarte mult ca avem finalizat proiectul de hotarare de guvern pentru publicarea limitelor ariilor naturale protejate din Romania in format INSPIRE, la care colegii nostri din minister, o echipa de profesionisti, au lucrat trei ani de zile, pe un proiect european in valoare de 9 milioane de euro si au avut in lucru 1.574 de poligoane de verificat, de analizat, de documentat.
Din cele 1.574, au fost discutii pe marginea a opt dintre ele. Vor fi urcate in consultare publica, dupa care ne dorim dezbateri publice pe acele rezervatii naturale care, sub o forma sau alta, ridica vreun interes. Munca acestor colegi a dus ca suprafata desfasurata a ariilor naturale protejate din Romania sa creasca cu 65.000 de hectare.
Daca vorbim in procente, astazi suprafata ariilor protejate din Romania va creste de la 23% la 26%. Ma bucur foarte mult ca suprafetele rezervatiilor naturale si a monumentelor naturale vor creste cu 37.000 de hectare. Vorbim despre suprafete in care nu se permite niciun fel de interventie", a afirmat Alexe.
Acesta a mentionat ca nu intelege de ce, "din 2015 pana astazi, niciun Guvern nu si-a dorit sau n-a facut eforturi sa promoveze acest proiect de hotarare".
Conform datelor oficiale, in Romania... mai mult
Miercuri, 04 Martie 2020, ora 14:10
Proiectul de hotarare privind avizarea suprafetei administrative ce va urma sa faca parte din aria naturala protejata Parcul Natural Vacaresti va fi supus aprobarii Consiliului General al Municipiului Bucuresti, saptamana viitoare, pe 28 mai, a anuntat, sambata, primarul general Sorin Oprescu, care a participat la o actiune de curatenie a zonei.
Actiunea a fost organizata de Let's Do It Romania si Asociatia Parcul Natural Vacaresti, cu prilejul Zilei Europene a Parcurilor, din data de 24 mai. La eveniment au participat peste 400 de voluntari.
Sa curatam Delta Vacaresti: Veniti sambata in oaza de salbaticie a Capitalei!
"Multumesc bucurestenilor, voluntarilor, care iata isi dau mana pentru sustinerea acestui proiect. Actiunea de ecologizare de astazi asta demonstreaza. Saptamana viitoare, pe 28 mai, Proiectul de Hotarare privind avizarea suprafetei administrative ce va urma sa faca parte din aria naturala protejata Parcul Natural Vacaresti va fi supus aprobarii Consiliului ...citeste mai departe despre "Parcul Natural Vacaresti - Primaria Capitalei va aviza aria protejata saptamana viitoare" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 23 Mai 2015, ora 16:26
Foarte aproape de inima Bucurestiului, dar paradoxal intr-o latura marginasa si izolata, a crescut nestiut de nimeni un teritoriu salbatic, destinat candva de Ceausescu pentru un lac.
Zona Vacaresti, acum foarte aproape de a deveni un parc natural recunoscut prin lege, are vulpi, o familie de vidre, zeci de specii de pasari si balti doldora de peste.
Pentru a fi declarat parc natural si arie protejata, mai multi oameni au depus o munca incredibila, reusind sa faca acest proiect in doar doi ani. Etapele, povestea, greutatile le-a povestit pentru Ziare.com Cristi Lascu, redactorul sef al revistei National Geographic.
Lascu, impreuna cu alti "nebuni pentru natura", e pe cale sa obtina o hotarare de guvern care va proteja acest petic de natura si-l va transforma intr-un mare obiectiv turistic al Bucurestiului.
"Vidrele au fost ultima mare supriza, e o familie, sunt sase exemplare. La inceput o pereche, cum au ajuns acolo nimeni nu-si explica, au venit ele de undeva", ne-a ...citeste mai departe despre "Cel mai tare obiectiv turistic al Bucurestiului, mai important decat Casa Poporului Interviu cu fondatorul Parcului National Vacaresti" pe Ziare.com mai mult
Luni, 30 Iunie 2014, ora 15:15
Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice (MMSC) a primit avizul Academiei Romane pentru a declara Delta Vacaresti arie protejata, proces pentru care a primit avizul Academiei Romane, a declarat sambata Florian Udrea, directorul Directiei Biodiversitate din ministerul de resort.
El a participat sambata la actiunea de ecologizare a Deltei Vacaresti, organizata de Primaria Sectorului 4, Ministerul Mediului si organizatiile nonguvernamentale 'Let's Do it Romania!' si Salvati Dunarea si Delta, unde au fost prezenti in jur de 300 de voluntari, detinuti de la Penitenciarul Jilava si jandarmi.
"Intentionam sa declaram aceasta zona arie protejata. Am primit avizul Academiei Romane si acum analizam studiul stiintific", a spus oficialul Ministerului Mediului.
La eveniment si-au facut aparitia si in jur de 15 fosti proprietari ai terenurilor din zona, expropriati in perioada comunista, sustinand ca Ministerul Mediului tergiverseaza procesul prin care pot fi despagubiti.
"Am o hotarare judecatoreasca, definitiva si executorie pentru un teren in aceasta zona. Am trimis hotararea la Ministerul Mediului, care tergiverseaza acest proces de cinci ani. Mereu mi se raspunde ca solicitarea mea este in analiza", a spus Ion Marinescu, unul dintre cei 154 de proprietari care detin terenuri in zona.
Ei au afisat bannere cu mesajul "Stop coruptiei! Stop tergiversarilor! Stop umilintelor!".
In replica, Florian Udrea a precizat ca procesul de declarare a zonei drept arie... mai mult
Duminica, 22 Septembrie 2013, ora 10:26
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, marti, ca ministerul a obtinut avizul Academiei Romane pentru desemnarea Lacului Vacaresti arie naturala protejata, ramanand insa problema proprietatii in zona.
Zona despre care se spune ca ar fi Delta Capitalei, cunoscuta ca Lacul Vacaresti, ocupa aproximativ 180 de hectare in sectorul 4 si gazduieste un ecosistem de peste 100 de specii de pasari, mamifere si reptile.
National Geographic Romania a documentat toate acestea in iunie 2012, lansand initiativa ca zona sa fie declarata arie naturala protejata, demers preluat si de ONG-uri si sustinut de Ministerul Mediului.
Pe de alta parte, fostii proprietari din zona isi revendica terenurile de peste 20 de ani la Ministerul Mediului, unde functioneaza o comisie care se ocupa de reglementarea proprietatilor. Intreaga zona apartinand Ministerului Mediului este in prezent data in concesiune de catre Administratia Nationala "Apele Romane" unei firme private cu care ministerul este in litigiu.
In octombrie anul trecut, Ministerul Mediului anunta ca a constituit o comisie stiintifica pentru elaborarea studiului de fundamentare pentru declararea zonei arie protejata, ce urma sa fie inaintat Comisiei de Monumente a Academiei Romane.
Odata finalizat, studiul de fundamentare trebuia sa primeasca avizul Academiei Romane, iar apoi sa fie depus la Ministerul Mediului, pentru a servi, alaturi de documentatia privind situatia juridica a terenurilor, elaborarii unei hotarari de... mai mult
Marti, 02 Iulie 2013, ora 12:07