Directia de Arhitectura Peisagistica din Bucuresti a fost infiintata lspre sfarsitul lunii august 2018 si pana la finalul acelui an, adica in aproximativ patru luni, a cheltuit deja 178.390 de lei.
In 2019, suma cheltuita de aceasta institutie era de 1.133.921 lei, potrivit platformei Bucuresti Open Buget.
Din banii cheltuiti anul trecut, 910.855 de lei au fost cheltuieli cu personalul, iar in 2018, a intrat in buzunarul angajatilor 116.136 de lei, in cele patru luni.
Potrivit datelor publicate pe site-ul Primariei Generale, director al Directiei de Arhitectura Peisagistica a Municipiului Bucuresti este Peter Bogdan Tanase.
Acesta a mai fost director si in alte directii din cadrul Primariei Capitalei. A fost sef al Administratiei Cimitirelor si al Administratiei Lacuri, Parcuri si Agrement din Bucuresti.
Conform declaratiei sale de avere anul trecut a incasat un venit anual de 101.852 de lei, salariu pentru functia de director al DAPMB si inca 24.400 de lei din pensie.
Ar rezulta ca restul sumei, aproximativ 808 sute de mii de lei a fost impratita intre ceilalti doi sefi si 11 subalterni.
Conform organigramei aprobate de Consilul Local, dintre cei 15 angajati, trei au functii de conducere, iar un intreg compartiment va fi dedicat voluntariatului comunitar.
In expunerea de motive, PMB arata ca necesitatea infiintarii acestei institutii este justificata prin "satisfacerea unei nevoi comunitare si realizarea unei activitati de utilitate publica... mai mult
Luni, 20 Iulie 2020, ora 00:02
Concursul "Acasa pentru umanitate", organizat de Ordinul Arhitectilor din Romania Filiala Bucuresti (OAR Bucuresti) in parteneriat cu Habitat for Humanity Romania, are ca scop selectarea celei mai bune solutii in vederea realizarii proiectului pilot pentru constructia in regim de voluntariat a doua locuinte-tip de 20.000 euro si doua locuinte-tip de 30.000 euro, in vederea atribuirii contractului de proiectare, in valoare de 11.000 de euro fara TVA.
"O locuinta sigura si decenta aduce stabilitate, siguranta si iata ca acum a devenit principalul leac al societatilor de pretutindeni in lupta cu pandemia cauzata de virusul COVID-19", a declarat Roberto Patrascoiu, director national Habitat for Humanity Romania.
"Acasa pentru Umanitate este un conurs de al carui rezultat se vor bucura cei pentru care 'acasa' inca inseamna doar un vis frumos. Demersul intreprins in parteneriat cu OAR Bucuresti este un prim pas-manifest pentru o locuire decenta si accesibila".
Concursul "Acasa pentru umanitate", lansat in deschiderea Anualei de Arhitectura Bucuresti 2020 si adresat profesionistilor din zona de proiectare, are premii in valoare de 13.400 de euro.
"OAR Bucuresti impreuna cu Habtat for Humanity Romania sprijina atat mediul profesional, cat si mediul de constructii si pe cel antreprenorial orientat catre civic si umanitar", a declarat Emil Ivanescu, presedinte OAR Bucuresti.
"Prin Anuala de Arhitectura Bucuresti 2020, OAR Bucuresti sustine arhitectura sociala,... mai mult
Marti, 12 Mai 2020, ora 11:45
Proiectul "Cartierele Primaverii si Dorobanti: tipologii urbane, locuitori vechi si noi", produs de PostModernism Museum, propune activitati coordonate de specialisti culturali pentru doua comunitati urbane invecinate din Bucuresti, una recenta, de acum 70 de ani (Primaverii) si una intemeiata acum 150 de ani (Dorobanti).
Proiectul se compune din expozitie, macheta releveu si proiectie interactiva suprapusa acesteia, harta online cu detalii a peste 130 de case si 8 tururi ghidate specializate, conduse de istorici de arta.
Cercetatorii proiectului au investigat diferite tipuri de arhive, ale Primariei Bucurestiului, Arhivele Nationale si arhivele Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii - CNSAS.
Expozitie la Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi /// str. Londra nr. 39, Bucuresti23 octombrie - 17 noiembrie 2019, miercuri-duminicaVernisaj-ghidaj: 27 octombrie 2019, ora 11.00Tururi ghidate in cartierele Primaverii si Dorobanti: 26 octombrie, 27 octombrie, 2, 3, 9, 10, 16, 17 noiembrie 2019
Proiect de interventie culturala in cartierele Primaverii si Dorobanti, produs de platforma muzeala privata PostModernism Museum, acesta implica o cercetare interdisciplinara, cu studii in domeniile istoriei, arhitecturii, artei, sociologiei si antropologiei.
Hartile cartierelor sunt citite atat din punctul de vedere al beneficiarilor locuintelor cat si a arhitectilor care le-au realizat.
Intre acesti arhitecti amintim nume importante precum: Marcel... mai mult
Marti, 22 Octombrie 2019, ora 10:36
Arhitectura Bucurestiului este o excursie prin diferite epoci. Desi multe din cladirile vechi nu mai exista datorita cutremurelor si lipsei de preocupare pentru pastrarea patrimoniului construit, exista inca destule bijuterii care merita vazute.
Varietatea cladirilor si "frumosul haos" ce caracterizeaza spatiul urbanistic bucurestean fac din acest oras un adevarat paradis arhitectural.
Perioada interbelica i-a adus Bucurestiului denumirea de "Micul Paris", datorita unui numar mare de constructii cu specific frantuzesc care au fost ridicate in acea perioada si au rezistat in timp pana in zilele noastre.
Pe langa bine cunoscutul Arc de Triumf din fata Parcului Herastrau, ar fi de mentionat multe alte cladiri ce apartin stilurilor Neoclasic sau Art Nouveau.
Casa Porescu
Foto: bucurestiivechisinoi.ro
Casa Porescu, de la intersectia strazilor Negustori cu Paleologu, este una dintre cele mai reprezentative cladiri din Bucuresti ce apartin curentului Art Nouveau.
Ornamentele vegetale tipice acestui stil aduc foarte mult cu cele naturale. Casa dateaza din primul deceniu al secolului 20.
Palatul Parlamentului
Foto: Google Maps
Palatul Parlamentului, sau Casa Poporului, este o cladire masiva ce se intinde pe 365.000 metri patrati. Este a doua cea mai mare cladire administrativa din lume, fiind surclasata doar de Pentagon. Stilul arhitectural incearca sa sugereze ca ar fi de inspiratie Neoclasica.
Cladirea a fost conceputa si construita sub... mai mult
Vineri, 19 Octombrie 2018, ora 11:10
Birourile PZP, SYAA si ARXTUDIO fuzioneaza si devin CUMULUS, prima fuziune de anvergura din arhitectura romaneasca. Noul birou, CUMULUS, reuneste portofolii din industrie cu o cifra de afaceri ce depaseste 1.000.000 de euro.
"Ne-am dorit sa consolidam expertiza si experienta celor trei birouri intr-o viziune unica, mai coerenta si mai eficienta, astfel incat sa ridicam standardele serviciilor noastre pana la punctul in care sa putem raspunde provocarilor cu care se confrunta astazi arhitectura. CUMULUS aduce impreuna oameni, idei si competente cu scopul de a crea o infrastructura pentru viitor", a declarat Liviu Zagan, partener CUMULUS.
Echipa CUMULUS este formata din 40 de arhitecti, condusa de catre trei parteneri executivi - Adrian Soare, Liviu Zagan, Razvan Puchici - si de cinci parteneri coordonatori - Eliza Yokina, Elena Dragu, Ivona Amaritei, Ioana Moanga si Costin Beekman.
"Arhitectura genereaza dezvoltare si transforma comportamente, interactioneaza cu oameni si comunitati prin modificarea spatiului in care traiesc si lucreaza. Nu in ultimul rand, le ofera o infrastructura pentru viata urbana aflata intr-o continua dezvoltare. Ii aduce impreuna. Asta inseamna pentru noi CUMULUS - a aduce oameni impreuna pentru un scop comun - the greater good", explica Adrian Soare, partener CUMULUS.
"CUMULUS reprezinta mai mult decat suma celor trei birouri care fuzioneaza. Este o noua identitate pe care o construim fiecare dintre noi. Fiecare aduce in aceasta echipa... mai mult
Vineri, 19 Mai 2017, ora 15:53
Imaginatia, creatia si detaliile asupra desenelor si schitelor pentru constructiile din lemn in cele mai ecologice tari din lume precum Italia, Franta, Norvegia sau Romania se bazeaza exclusiv pe crearea caselor din lemn, pentru o eficienta si duritate neestimata.
Acestea nu pot decat sa fie avantaje pentru care lemnul devine cunoscut ca fiind cel mai minunat material pentru realizarea de constructii si edificii uimitoare, proiecte de locuinte si structuri solide, asa cum exemplifica si Litarh - cel mai important proiectant de case din lemn.
"Casele din lemn au devenit cele mai bune prietene ale unui om, deoarece structura rezistenta pe care o confera acest material preluat din paduri si zone naturale asigura caracteristica elastica a unei constructii.
Mai mult decat atat, orice casa din lemn construita si proiectata de specialistii nostri mizeaza pe evitarea altor eforturi fizice si financiare in conlucrarea spatiala a ansamblului de locuit.
Cu alte cuvinte, planurile pe care un client le are sunt transpuse in programe specializate pe calculator in asa maniera incat sa ne concentram pe oferirea realitatii dorite la cel mai mic cost posibil", dezvaluie inginerul proiectant al companiei Litarh, Nicolaie Liteanu - Voinescu.
Lemnul - de la origini si pana la realitatea prezenta
Din cele mai vechi timpuri, lemnul a fost un material ce era utilizat pentru constructii. Impreuna cu paiele, cu frunzele uscate si cu crengile din lemn, strabunii obisnuiau sa ridice... mai mult
Luni, 18 Aprilie 2016, ora 16:01
Matius Ichim face pionierat in Romania prin buticul sau de arhitectura de retail. El vede spatiul comercial ca un derivat contemporan al agorei grecesti, "in care se impartaseau comunitatii valori materiale dar si spirituale, deopotriva" si s-a dedicat in totalitate analizei si dezvoltarii sale.
Arhitectul si echipa sa indeplinesc cele mai exigente cerinte pentru brandurile din centrele comerciale romanesti in ceea ce priveste designul magazinelor lor, iar pentru realizarile lor brandurile aloca si 15 milioane de euro.
"Lancel Paris, Frey Wille, Lacoste, Killtec sunt primele nume de branduri in care am intalnit cele mai exigente reguli de lucru", recunoaste antreprenorul.
Astfel, pasiunea sa pentru grafica din copilarie s-a transformat intr-un business de familie de 165.000 de euro in 2014, cifra de afaceri pe care spera sa o mentina si in 2015.
Ce este arhitectura de retail, ce exigente au marile branduri, cum s-a nascut si cum s-a dezvoltat primul butic de arhitectura de retail, explica Matius Ichim, intr-un interviu acordat Business24.
Haideti sa vorbim, mai intai, despre conceptul de "arhitectura de retail". Ce inseamna?
Prin comparatie cu alte profesii, precum medicina sau dreptul, un arhitect poate alege o specializare in functie de aptitudinile si deschiderile pe care le intuieste ca practicant chiar din timpul studiilor.
Arhitectura de retail este o nisa din arhitectura civila, ce organizeaza functional, concepe structural si compune estetic... mai mult
Sambata, 28 Februarie 2015, ora 00:00
Orice brand isi doreste ca utilizatorii sa fie fericiti datorita "relatiei" lor. Realitatea este insa ca putine firme reusesc sa faca asta, spune Ana-Maria Bogdan, General Manager R/GA Romania.
"Este loc de mult mai bine", puncteaza managerul, care ne-a povestit despre arhitectura informatiei, user experience si despre cum a adus in Romania un eveniment dedicat acestui domeniu, care se desfasoara simultan in 38 de orase din 24 de state de pe glob.
World Information Architecture Day (WIAD) 2015 ii aduna la un loc pe toti cei care vor sa-si sporeasca afacerile sau beneficiile pe urma imbunatatirii relatiilor cu clientii trecand "de la un univers offline cu reguli cunoscute, unde retete de succes sunt cunoscute si testate de ani de zile, catre o lume digitala", explica Ana-Maria Bogdan, intr-un interviu acordat Business24.
Ati realizat, in 2014, o comparatie intre arhitectura informatiei (AI) si o cladire "care a fost construita inca de la inceput stiindu-se foarte bine cine o va intrebuinta, cum o va folosi, ce procese de lucru au diversele divizii implicate"... Am invatat de atunci sa facem arhitectura informationala? Cum se intampla in Romania?
Comparatia despre care vorbiti este frecvent folosita de catre specialistii din domeniu pentru ca este extrem de vizuala, accesibila si usor de inteles de catre cei mai putin avizati.
Daca as defini foarte scurt cum se face AI in Romania, atunci as spune ca sporadic si lipsit de consecventa. Este loc de mult mai bine!... mai mult
Vineri, 20 Februarie 2015, ora 07:10
Arhitectura bionica isi propune sa ia de la natura ce-i mai bun si sa adapteze principiile de functionare ale organismelor vii in constructia imobilelor, astfel incat cladirile rezultate sa fie eco, sustenabile, prietenoase cu mediul.
Arhitecti cu viziune au pornit deja pe acest drum, Environmental Graffiti prezentand cateva astfel de exemple. De altfel, spun multi, viitorul este al arhitecturii bionice, o miscare care e in ton care natura.
Ce face arhitectura bionica este sa ignore forma traditionala a cladirilor, cea cu care ne-am obisnuit, si sa inoveze pornind de la natura. Unul dintre cele mai bune exemple in acest sens este un ansamblu de doua cladiri anti-smog din Paris, unul dintre imobile fiind construit intr-un depou de tren dezafectat.
Proiect arhitectura in SUA
Proiect arhitectura in SUA
Oras vertical in Shanghai
Citeste mai multe despre Adio, cladiri traditionale gri! Bun venit, arhitectura bionica! pe Ziare.com. mai mult
Duminica, 18 August 2013, ora 16:12