Vasile Crestin, liderul gruparii din dosarul fraudelor bancare de 85 de milioane de euro, si alte cinci persoane urmarite penal in acest caz raman in arest, a decis instanta suprema, care a respins recursurile acestora la masura preventiva luata impotriva lor.
Hotararea Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) este definitiva.
In 7 martie, Curtea de Apel Bucuresti a decis prelungirea duratei arestarii preventive, pana la 12 aprilie, pentru Vasile Crestin, Sava Tipa, Adrian Martis, Andrei Nanu, Andrei Suditu si Claudia Peter.
Hotararea a fost atacata cu recurs la ICCJ, care a mentinut decizia Curtii de Apel.
Frauda bancara de proportii: Trei directori de banci, retinuti
La 15 si 16 decembrie 2012, in dosarul fraudelor bancare au fost arestate, la propunerea procurorilor Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), 11 persoane, respectiv:
Adrian Martis si Andrei Nanu, ambii directori la BRD,
Andrei Suditu,
Claudia Maria Peter (persoana care se afla in cercul foarte apropiat de relatii al lui Vasile Crestin si care executa intocmai dispozitiile date de catre cei doi directori din BRD),
Daniel Sandu,
Diana Mihaela Gireada (evaluator),
Sava Tipa,
Ioan Repede,
Alexandru Ploscaru,
Bogdan Florin Dinu
Livia Bobu.
Volksbank, implicata in frauda bancara: Am sesizat autoritatile inca din 2010 mai mult
Miercuri, 13 Martie 2013, ora 16:40
Omul de afaceri Marius Locic a afirmat, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a decis cercetarea sa in libertate, ca intra in politica, criticand totodata faptul ca "grupuri din SRI dau informatii false" DIICOT si DNA.
"Sunt foarte multe abuzuri, din pacate DIICOT si DNA sunt dezinformate de grupuri din SRI care dau informatii false", a spus Locic, subliniind, de asemenea, ca niciodata nu a crezut ca un contract de reprezentare juridica pote fi interpretat drept mita.
Procurorii DIICOT arata in referatul cu propunerea arestarii lui Locic, alaturi de alte 12 persoane, in cazul fraudarii unor banci, ca o societate controlata de Vasile Crestin i-ar fi dat lui Marius Locic bani care ulterior ar fi fost folositi pentru mituirea senatorului Catalin Voicu.
"Participatia lui Marius Locic la activitatea infractionala a grupului consta in faptul ca societatea la care era administrator, Locic Imobiliare, a fost beneficiara a mai multor sume de bani efectuate prin transfer bancar, sume ce aveau ca si justificare facturi fictive intocmite de catre membrii gruparii infractionale pentru a se putea justifica asa zisa relatie comerciala dintre societatile care au fost beneficiare in mod ilegal ale creditelor acordate de catre BRD Grup Unirea (din contul societatii Agrocereal a fost transferata suma de 25.000 de euro in contul lui Locic Imobiliare, bani ce ulterior au fost dovediti ca au ajuns in posesia senatorului Voicu Catalin, pentru a fi folositi ca mita la magistratii de la ICCJ,... mai mult
Duminica, 16 Decembrie 2012, ora 13:47
Curtea de Apel Bucuresti a decis vineri seara arestarea preventiva pentru 29 de zile a sapte persoane acuzate in dosarul fraudelor bancare de 85 de milioane de euro.
Potrivit deciziei instantei, au primit mandate de arestare Daniel Sandu, Diana Mihaela Gireada (evaluator), Sava Tipa, Ioan Repede, Alexandru Ploscaru, Bogdan Florin Dinu si Livia Bobu.
Un alt complet de la Curtea de Apel Bucuresti va relua sambata dimineata judecarea cererilor de arestare formulate de procurorii DIICOT pentru un alt lot de 13 persoane, acuzate in acelasi dosar, respectiv Marius Locic, Adrian Martis (director executiv la BRD Unirea), Andrei Nanu (director comercial BRD Dorobanti), Elena Blaga, Orlando Ionut Ghiorghe (evaluator), Andrei Suditu, Niculae Sandu, Ioan Crestin, Dumitru Benga, Vranceanu Jenica Barbu, Liliana Liuba Alexandrescu (notar), Claudia Maria Peter si Camelia Damiela Pop (notar).
In cazul acestora, magistratul care se ocupa de caz a decis vineri seara sa amane dezbaterile pentru sambata dimineata, avand in vedere starea de oboseala a inculpatilor si avocatilor.
Cum ordonantele de retinere de 24 de ore emise de procurorii DIICOT au expirat, Marius Locic si ceilalti inculpati au parasit arestul Politiei Capitalei, urmand ca ei sa se prezinte sambata la Curtea de Apel Bucuresti.
Procurorii DIICOT au efectuat joi 48 de perchezitii domiciliare in Bucuresti si judetele Satu Mare, Ilfov si Valcea, actiunea vizand destructurarea unui grup infractional organizat,... mai mult
Sambata, 15 Decembrie 2012, ora 13:56
Inca cinci persoane au fost arestate dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a admis recursul Parchetului in cazul fraudei bancare de 22 de milioane de euro.
Toma Mihai, Denisa-Mihaela Amuza, Georgiana Piturca, Sorina Costea si Marilena Moga au fost arestati preventiv pentru 29 de zile, iar Georgeta Popa a fost eliberata, urmand sa fie cercetata in libertate, transmite Agerpres.
Frauda bancara - Reteaua avea relatii in Senat, ANAF si AVAS
Sase persoane au primit pe 1 noiembrie ordonante de retinere de 24 de ore din partea procurorilor DIICOT in acest dosar, in care sunt implicati atat bancheri, cat si angajati ai Ministerului Economiei si ai Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.
Aproximativ 100 de persoane au fost duse pe 1 noiembrie la sediul DIICOT-Bucuresti, dupa ce procurorii DIICOT au efectuat 50 de perchezitii in Bucuresti si judetele Ilfov, Calarasi si Giurgiu la locuintele si societatile comerciale ce apartin membrilor unei grupari formate din 48 de persoane, printre care si angajati ai Ministerului Economiei.
Gruparea era specializata in obtinerea de credite bancare cu documente falsificate, valoarea totala a prejudiciului produs ridicandu-se la 22 de milioane de euro.
Potrivit DIICOT, in perioada 2010 - 2012, membrii gruparii, sub coordonarea liderului sau, Daniel Ruse, au realizat beneficii financiare substantiale prin savarsirea de fraude bancare, respectiv obtinerea sau incercarea de a obtine 40 de credite de la 16 unitati... mai mult
Marti, 20 Noiembrie 2012, ora 14:28
Sectorul bancar se afla in atentia opiniei publice mai mult ca oricand, dupa ce au fost descoperite noi informatii in scandalul LIBOR, considerat cea mai mare manipulare din istorie a pietei interbancare. In comparatie cu acesta, frauda bancara din Romania pare un joc de copii.
Frauda bancara din Romania, in care sunt implicati mai multi bancheri si angajati ai statului, a avut un prejudiciu estimat de procurori la 22 de milioane de euro. O suma aparent mica, tinand cont ca au fost implicate 16 unitati ale celor mai mari trei banci din Romania, respectiv BCR, CEC si BRD.
Frauda bancara - Reteaua avea relatii in Senat, ANAF si AVAS
Cazul Libor, in care sunt implicati angajati UBS si RBS, are un prejudiciu estimat la cel putin 460 de milioane de dolari, iar traderii si bancherii care au contribuit la influentarea pietei interbancare vor fi arestati luna viitoare, precizeaza Bloomberg, care citeaza o sursa oficiala anonima.
Manipularea dobanzilor Libor: Care sunt cele 9 banci suspectate de incalcarea legii
Scandalul a fost considerat cea mai mare manipulare din istorie a sectorului bancar, pentru ca mai multe banci europene au influentat ratele de referinta LIBOR si TIBOR. Cei doi indici reprezinta referinta unei piete de 350.000 de miliarde de dolari, conform Asociatiei Bancherilor Britanici, care au confirmat aceste cifre la inceputul lunii martie.
Printre bancile anchetate de la acea data s-au numarat Credit Suisse, Deutsche Bank, Societe Generale... mai mult
Sambata, 10 Noiembrie 2012, ora 09:02
Curtea de Apel Bucuresti ramane in pronuntare cu privire la recursul lui Mihai Stan la decizia sa de arestare in dosarul fraudelor bancare.
"Am fost pus de alti functionari ai statului care s-au folosit de mine: senatori, ministri, presedinti. M-au folosit", a sustinut Mihai Stan in fata Curtii, potrivit Agerpres.
El a invocat probleme de sanatate in fata magistratilor, carora le-a spus ca nu reprezinta un pericol public si a cerut inlocuirea masurii arestarii cu masura obligarii de a nu parasi tara.
MihaiStana fost arestat pe 3 noiembrie pentru 29 de zile, in urma unei decizii a Tribunalului Bucuresti.
Potrivit referatului intocmit de DIICOT, MihaiStana incercat sa obtina ilicit fonduri europene prin intermediul a trei societati comerciale, Ancuta SRL, Alram Servinvest si Eurotrading SRL, in baza unor documente si declaratii false.
Anchetatorii sustin ca Mihai Stan a determinat, in perioada 2010-2012, pe reprezentantii celor trei societati comerciale 'sa prezinte si sa foloseasca documente si declaratii false fata de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, in scopul obtinerii pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatii Europene (pentru partea de finantare de 90 la suta din fonduri europene), precum si fonduri din bugetul de stat, pentru partea de finantare de zece la suta'.
De asemenea, Mihai Stan a folosit, in raport cu bancile CEC Bank, BRD, OTP Bank, Piraeus Bank, Eximbank si Garanti Bank, inscrisuri sub semnatura... mai mult
Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 14:42
Gruparea Stan-Ruse infiinta sau prelua societati pe care le "cosmetiza", iar ulterior marea artificial capitalul social, pentru crearea unor situatii financiare care sa le faca eligibile la unitatile bancare unde doreau sa comita fraude, arata procurorii DIICOT in referatul cu propunerea arestarii.
Procurorii DIICOT arata in documentul citat ca societatile comerciale erau infiintate pe numele unor rude sau prieteni ai lui Mihai Stan si Daniel Ruse.
Totodata, liderii gruparii au preluat firme care au avut in trecut activitati comerciale reale.
Indiferent de modalitatea in care ajungeau sa controleze societatile comerciale, prin infiintare sau prin preluare, pasul doi, obligatoriu, era "cosmetizarea" acestor societati comerciale.
Astfel, mai intai membrii gruparii schimbau sediul social si infiintau puncte de lucru, apoi majorau capitalul social, care ajungea la sume foarte mari, de la 100.000 la 700.000 de lei. Aceste majorari sociale erau insa fictive, fiind intocmite in fals acte bancare, cum ar fi foi de varsamant, extrase de cont sau ordine de plata.
Potrivit anchetatorilor, sediile sociale si punctele de lucru erau stabilite la adrese ale apropiatilor liderilor gruparii, in baza unor contracte de comodat fictive, fiind si situatii in care la aceeasi adresa functionau mai multe societati comerciale. Astfel, locatiile alese erau sedii sociale si puncte de lucru pentru o mare parte dintre firmele folosite de catre grupare.
Procurorii DIICOT mai arata... mai mult
Vineri, 02 Noiembrie 2012, ora 14:40