Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a respins joi, ca nefondate, recursurile celor 16 persoane din localitatea Sintesti, judetul Ilfov, acuzate de fraude bancare intr-un dosar cu prejudiciu de 15 milioane de euro, astfel ca acestea vor ramane in arest preventiv.
Decizia judecatorilor CAB este definitiva.
Magistratii Tribunalului Calarasi au emis pe 1 aprilie mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile pe numele a 16 persoane acuzate de fraude. Decizia a fost atacata cu recurs.
Politistii si procurorii DIICOT au efectuat pe 31 martie 80 de perchezitii pentru destructurarea unei grupari care, prin evaziune fiscala, inselaciune si spalare de bani, a produs un prejudiciu de peste 15 milioane de euro.
Perchezitiile au avut loc in Capitala si in mai multe judete: 46 in localitatea Sintesti, judetul Ilfov, doua in Bucuresti, opt in judetul Constanta, sase in judetul Giurgiu, patru in judetul Ialomita, o perchezitie in judetul Calarasi si una in municipiul Ploiesti.
In urma perchezitiilor, au fost ridicate peste 60.000 de euro, aproape 6 kilograme de aur si 27 de masini de lux (13 marca BMW, patru Audi, noua Mercedes si un Ford).
Procurorii sustin ca, incepand cu anul 2004, mai multi membri ai gruparii au achizitionat prin credite bancare imobile la preturi mici pe care le-au folosit ulterior, dupa o supraevaluare si "cosmetizare", la obtinerea creditelor bancare frauduloase.
"Membrii grupului infractional organizat, structurat pe paliere de executie, au... mai mult
Joi, 11 Aprilie 2013, ora 17:55
Curtea de Apel Bucuresti a decis duminica arestarea preventiva pentru 29 de zile a patru persoane acuzate in dosarul fraudelor bancare de 85 de milioane de euro, printre care se afla Adrian Martis, director executiv BRD Unirea, si Andrei Nanu, director comercial BRD Dorobanti.
In schimb, instanta a respins cererea procurorilor DIICOT de arestare a 9 inculpati, inclusiv a oamenilor de afaceri Marius Locic si Ioan Crestin, care vor fi cercetati in libertate, insa au interdictia de a parasi tara.
Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs.
Vineri seara, Curtea de Apel Bucuresti a decis arestarea unui prim lot din dosar format din sapte persoane, Daniel Sandu, Diana Mihaela Gireada (evaluator), Sava Tipa, Ioan Repede, Alexandru Ploscaru, Bogdan Florin Dinu si Livia Bobu.
Procurorii DIICOT au efectuat joi 48 de perchezitii domiciliare in Bucuresti si judetele Satu Mare, Ilfov si Valcea, actiunea vizand destructurarea unui grup infractional organizat, constituit din 58 de persoane, specializat in savarsirea infractiunilor de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, fals in inscrisuri sub semnatura privata si spalarea banilor.
Potrivit DIICOT, sub coordonarea unor persoane influente din mediul de afaceri din Bucuresti, invinuitii au realizat beneficii financiare substantiale prin savarsirea de fraude bancare, si anume prin obtinerea in mod ilegal de credite de la doua unitati bancare pentru 35 de societati comerciale controlate de membrii grupului... mai mult
Duminica, 16 Decembrie 2012, ora 11:42
Curtea de Apel Bucuresti a decis vineri seara arestarea preventiva pentru 29 de zile a sapte persoane acuzate in dosarul fraudelor bancare de 85 de milioane de euro.
Potrivit deciziei instantei, au primit mandate de arestare Daniel Sandu, Diana Mihaela Gireada (evaluator), Sava Tipa, Ioan Repede, Alexandru Ploscaru, Bogdan Florin Dinu si Livia Bobu.
Un alt complet de la Curtea de Apel Bucuresti va relua sambata dimineata judecarea cererilor de arestare formulate de procurorii DIICOT pentru un alt lot de 13 persoane, acuzate in acelasi dosar, respectiv Marius Locic, Adrian Martis (director executiv la BRD Unirea), Andrei Nanu (director comercial BRD Dorobanti), Elena Blaga, Orlando Ionut Ghiorghe (evaluator), Andrei Suditu, Niculae Sandu, Ioan Crestin, Dumitru Benga, Vranceanu Jenica Barbu, Liliana Liuba Alexandrescu (notar), Claudia Maria Peter si Camelia Damiela Pop (notar).
In cazul acestora, magistratul care se ocupa de caz a decis vineri seara sa amane dezbaterile pentru sambata dimineata, avand in vedere starea de oboseala a inculpatilor si avocatilor.
Cum ordonantele de retinere de 24 de ore emise de procurorii DIICOT au expirat, Marius Locic si ceilalti inculpati au parasit arestul Politiei Capitalei, urmand ca ei sa se prezinte sambata la Curtea de Apel Bucuresti.
Procurorii DIICOT au efectuat joi 48 de perchezitii domiciliare in Bucuresti si judetele Satu Mare, Ilfov si Valcea, actiunea vizand destructurarea unui grup infractional organizat,... mai mult
Sambata, 15 Decembrie 2012, ora 13:56
Inca cinci persoane au fost arestate dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a admis recursul Parchetului in cazul fraudei bancare de 22 de milioane de euro.
Toma Mihai, Denisa-Mihaela Amuza, Georgiana Piturca, Sorina Costea si Marilena Moga au fost arestati preventiv pentru 29 de zile, iar Georgeta Popa a fost eliberata, urmand sa fie cercetata in libertate, transmite Agerpres.
Frauda bancara - Reteaua avea relatii in Senat, ANAF si AVAS
Sase persoane au primit pe 1 noiembrie ordonante de retinere de 24 de ore din partea procurorilor DIICOT in acest dosar, in care sunt implicati atat bancheri, cat si angajati ai Ministerului Economiei si ai Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.
Aproximativ 100 de persoane au fost duse pe 1 noiembrie la sediul DIICOT-Bucuresti, dupa ce procurorii DIICOT au efectuat 50 de perchezitii in Bucuresti si judetele Ilfov, Calarasi si Giurgiu la locuintele si societatile comerciale ce apartin membrilor unei grupari formate din 48 de persoane, printre care si angajati ai Ministerului Economiei.
Gruparea era specializata in obtinerea de credite bancare cu documente falsificate, valoarea totala a prejudiciului produs ridicandu-se la 22 de milioane de euro.
Potrivit DIICOT, in perioada 2010 - 2012, membrii gruparii, sub coordonarea liderului sau, Daniel Ruse, au realizat beneficii financiare substantiale prin savarsirea de fraude bancare, respectiv obtinerea sau incercarea de a obtine 40 de credite de la 16 unitati... mai mult
Marti, 20 Noiembrie 2012, ora 14:28
Tribunalul din Calarasi a decis, sambata, sa emita mandate de arestare preventiva pentru 10 persoane, in dosarul bancherilor acuzati de frauda.
Sambata dimineata, persoanele retinute in Capitala au fost eliberate, pana la pronuntarea verdictului, din cauza ca a expirat mandatul de retinere pentru 24 de ore.
Magistratii Tribunalului Calarasi au emis mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile pe numele lui Adrian Ruse, Dorel Cristescu, George Radu, Florian Rasuceanu, Niculina Tanase, Victor Fotache, Adrian Botev, Ionel Matei, Florian Lazar si Nicolae Moga, acestia fiind acuzati ca ar fi beneficiat de credite bancare cu acte false ca persoane fizice sau juridice.
La ora transmiterii acestei stiri, cei zece au fost introdusi in arestul Polittei judetene Calarasi.
Tribunalul Bucuresti va anunta sambata, la ora 20.00, decizia in cazul fraudelor bancare estimate de anchetatorii DIICOT la 22 de milioane de euro, judecatorul incheind sedinta in jurul orei 4.00, dupa ce a ascultat pledoariile acuzarii si ale apararii, informeaza surse judiciare.
Frauda bancara - Tribunalul stabileste sambata sanctiunile pentru cei implicati
Invinuitii din dosar sunt acuzati ca ar fi obtinut, in mod ilegal, de la Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, in baza unor documente falsificate, finantarea unor proiecte de achizitii utilaje, prin intermediul unor societati comerciale controlate de catre liderii gruparii, potrivit Directiei de Investigare a... mai mult
Sambata, 03 Noiembrie 2012, ora 09:08
In contextul frecventei cazurilor cu fraude informatice, sfaturile privind utilizarea in siguranta a cardului bancar nu sunt de prisos.
Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT)- Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea in judecata a 19 inculpati, dintre care 8 persoane juridice, acuzati de savarsire de infractiuni electronice, au anuntat recent reprezentantii DIICOT.
Mai exact, membrii gruparii procurau datele titularilor de carduri, precum si datele conturilor acestora, care erau utilizate impreuna cu echipamente specifice pentru realizarea de carduri falsificate.
In Bucuresti, trei persoane au primit mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile, dupa ce au copiat datele de pe mai multe carduri, prin montarea de dizpozitive speciale pe ATM-uri din Bucuresti si mai multe orase din tara, potrivit reprezentantilor Parchetului General. Pentru pozitionarea corecta a dispozitivelor instalate, inculpatii au folosit un card bancar falsificat.
Cum ne protejam impotriva fraudelor?
Regulile elementare de siguranta indeamna utilizatorii sa semneze cardul imediat ce intra in posesia lui, sa nu divulge nimanui codul PIN, sa distruga copiile chitantelor sau ale oricaror documente care afiseaza numarul cardului si sa verifice firmele catre care se fac plati cu cardul.
Majoritatea emitentilor de carduri stabilesc setari menite sa limiteze abuzul, precum fixarea unei limite privind numarul de... mai mult
Marti, 06 Martie 2012, ora 10:05