Ai fost martorul unei discuţii în familie legată de nişte terenuri pe care bunicii tăi le-au deţinut şi care au fost date în arendă unor rude care trăiesc undeva într-o zonă rurală din ţară şi care trimiteau, anual, produse şi bani.
Ai vrea să înţelegi exact care sunt elemente pe care trebuie să le conțină contractul de arendă, care ar fi durata acestuia şi în ce condiţii încetează, asta plecând de la definiţia conceputului.
Ce înseamnă "a da în arendă"
Arenda constă în cedarea temporară a dreptului de exploatare asupra unor bunuri agricole, construcții, utilaje sau animale. Contractul de arendă, încheiat între arendator și arendaș, este un document care are drept obiectiv înțelegerea dintre părți.
Ambele părți au drepturi și obligații, specificate în contract, pot solicita modificări sau pot prelungi contractul, de la caz la caz.
Arendarea aduce beneficii deopotrivă proprietarului, pământul său (cele mai multe ori sunt terenuri agricole) nu rămâne în voia naturii, iar la finalul sezonului, obține recoltă, în vreme ce arendașul are un loc de muncă și păstrează o cotă din recoltă pe care, mai apoi, o poate vinde.
Tipurile contractelor de arendă
Contractul de arendă poate fi încheiat atât pe durată determinată, cât și pe o perioadă nedeterminată cu exactitate, respectiv cea necesară recoltei produselor pe care bunul arendat urmează să le producă în anul agricol... mai mult
Duminica, 12 Decembrie 2021, ora 04:00
Cetatenii straini pot cumpara deja teren in Romania incepand cu 1 ianuarie, potrivit Tratatului de aderare cu UE, iar legea respinsa de presedintele Traian Basescu le dadea romanilor drept de preemptiune la achizita terenurilor, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Presedintele Traian Basescu a cerut marti Parlamentului reexaminarea Legii privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan de catre persoane fizice si de infiintare a Autoritatii pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare.
"Lucram la lege si speram sa fie aprobata cat mai curand. Prevederile privind liberalizarea pietei funciare din Tratatul de aderare al Romaniei la Uniunea Europeana au intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2014, data de la care strainii sunt liberi sa cumpere teren in Romania. In absenta legii, romanii nu au drept de preemptiune la cumparare", a spus Constantin.
El spune ca legea va fi modificata astfel incat sa fie aprobata cat mai repede.
"Am luat act de cererea de reexaminare a legii formulata de presedinte. Dreptul de preemptiune al arendasului, vecinilor si statului - in fapt esenta acestei legi - nu au fost contestate. Credem ca trebuie facut tot ce e posibil pentru a grabi procesul de reexaminare astfel incat interesul agricultorilor si al comunitatilor locale sa fie cat mai bine protejat", a mai spus ministrul.
Prin proiectul de lege se stabilea ca arendasii, vecinii, tinerii fermieri, pana in... mai mult
Joi, 09 Ianuarie 2014, ora 18:33
Arendasii terenului cumparat de Ioana Basescu trebuie sa returneze statului jumatate din suma primita ca subventii pentru terenul de 290 de hectare.
Agentia de Plati si Interventii in Agricultura(APIA) a luat aceasta decizie in cazul a doua firme italiene, care nu au notificat APIA ca terenul a fost instrainat, potrivit Digi 24.
Potrivit legii, subventiile de la UE sunt acordate oricarei persoane fizice care lucreaza terenurile, nu neaparat proprietarul, ci, daca este cazul, arendasul. Acesta trebuie sa pastreze destinatia terenului si sa faca agricultura pe durata pentru care este valabila subventia. In cazul instrainarii, trebuie sa fie anuntata APIA. mai mult
Vineri, 06 Decembrie 2013, ora 17:08
ADS, agentia care "are in grija" domeniile statului, recent "vizitata" de ofiterii Directiei Anticoruptie, ramane "deschisa" unor alte controale, dat fiind ca aceasta institutie poate fi considerata una de binefacere in cazul unor contracte.
Vineri, 3 noiembrie, ofiterii Directiei Generale Anticoruptie au facut o serie de perchezitii la Ministerul Agriculturii, Agentia Domeniilor Statului si Federatia Agrostar. In ciuda faptului ca ministrul Agriculturii a dat asigurari ca perchezitiile nu au legatura cu activitatea ministerului, ci cu activitatea Agentiei Domeniilor Statului, Constantin a "profitat" de ocazie si a anuntat demiterea sefulului institutiei. Ministrul si-a motivat decizia invocand nemultumirile legate de activitatea ADS, reorganizare despre care ministrul vorbeste de mai mult timp.
Business24 prezinta cateva din motivele de nemultumire pe care ministrul Agriculturii ar trebui sa le aiba privind activitatea Agentiei Domeniilor Statului:
Contractele cu "baietii destepti" care platesc redevente "minuscule"
Agentia Domeniilor Statului a concesionat pe termen de 10 sau 20 de ani suprafete foarte mari de teren ce apartine statului unor "baieti destepti" care platesc pentru acest teren redevente extrem de mici.
Primele locuri intr-un clasament furnizat Business24 chiar de Agentia Domeniilor Statului sunt ocupate de libanezi, off-shore-uri si "protejati" de-ai fostului lider PC, Dan Voiculescu.
Cei mai mari parteneri contractuali ai agentiei, ale... mai mult
Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 19:00
Marii arendasi ai statului, unii dintre cei mai bogati oameni de afaceri din Romania se bat pe terenurile din sudul tarii. Judetul Ialomita este cel mai disputat, fiind judetul unde trei din cei cinci mari "mosieri" ai Romaniei au terenuri.
Dupa ce Business24 v-a prezentat lista agricultorilor celor mai mari contracte cu terenuri agricole arendate sau concesionate, va aratam si zonele in care marii arendasi au in "chirie" terenurile de la ADS.
Culita Tarata, vechiul chirias al Insulei Mari a Brailei
Culita Tarata are terenuri inchiriate de la Agentia Domeniilor Statului de mai bine de 10 ani. Compania cu care a incheiat primele contracte de concesiune cu ADS se numea TCE 3 Brazi. Dupa un proces cu Agentia care se ocupa de terenurile statului, firma lui Tarata a pierdut terenul aflat in arenda.
Totusi, in 2013, omul de afaceri redevine cel mai mare "chirias" al statului dupa ce preia contractele de arenda si concesiune printr-o alta companie, Agricost, de aceasta data alaturi si de un asociat, Constantin Dulute.
Exploatatia de 57.000 de hectare de teren din Insula Mare a Brailei este considerata cea mai mare ferma din Europa. Omul de afaceri a investit foarte multi bani in sisteme moderne de irigatii si in tehnologizarea fermei.
Practic, din cele 57.000 de hectare de teren peste 40.000 au sisteme de irigatii, iar restul de 15.000 de hectare nu au sisteme de irigatii.
In 2012, omul de afaceri a cultivat pe terenul din Insula Mare a Brailei:... mai mult
Marti, 23 Iulie 2013, ora 07:40
Compania care se afla pe locul doi in topul celor mai mari arendasi ai statului, Agro Seed Muntenia face profit din agricultura. Totusi, si aceasta firma, are legaturi in umbra cu clasa politica, fiind o continuatoare a afacerilor agricole ale fostului lider al Partidului Conservator, Dan Voiculescu.
Agro Seed Muntenia a "inchiriat" de la stat peste 2.650 de hectare de teren agricol. Pentru aceasta suprafata compania plateste o redeventa medie de 1,1 milioane de lei (259.000 de euro) pe an, adica in jur de 20% din productia estimata.
Actionarii companiei si relatia lor cu Dan Voiculescu
Potrivit datelor publicate la Registrul Comertului, compania este detinuta de Boiangiu Veronica Adina, fosta Zbranca. Ea a venit cu un aport de capital de 100.000 de lei (22.000 de euro). Administratorul desemnat al companiei este Raeceanu Rada.
Agro Seed Muntenia este fosta Grivco Agro, firma care se afla in consortiul Grupul Industrial Voiculescu&Co Grivo, controlat de Dan Voiculescu. Agro Seed Muntenia are acelasi Cod Unic de Identificare (CUI) ca si Grivco Agro si acelasi administrator ca vechea companie.
Rezultatele financiare raportate: pe plus
Potrivit raportarilor de la Registrul Comertului, Agro Seed Muntenia nu sta tocmai rau la capitolul rezultate financiare. Societatea comerciala avea, la finalul anului trecut, 44 de angajati si un profit net de 2.479.263 de lei (560.000 de euro), raportat la o cifra de afaceri de 12.981.366 de lei (2,9 milioane de euro).... mai mult
Miercuri, 10 Iulie 2013, ora 13:16
Compania care conduce topul celor mai mari arendasi din Romania, Agroexpert Industry nu este intr-o situatie financiara de invidiat. Cum-necum, firma a obtinut in arenda peste 3.000 de hectare de teren de la ADS, insa are venituri 0 in 2012. Unul dintre actionari este fiul lui Raul Doicescu, proprietarul firmei de constructii Bog'Art.
Firma Agroexpert Industry conduce clasamentul celor mai mari arendasi ai Romaniei, cu 3.160 de hectare de teren, potrivit datelor furnizate Business24 de Agentia Domeniilor statului. Pentru acest teren, compania plateste in jur de 185.000 de euro pe an.
Actionarii companiei: Un barbat de 83 de ani si fiul unui celebru om de afaceri
Compania, infiintata in 2011 are trei actionari, fiecare cu o cota de 33,3%:
- Sache Mircea de 33 de ani din localitatea Ramnicu Valcea, este si administratorul companiei;
- Bodarcea George, in varsta de 83 de ani din localitatea Ramnicu Valcea;
- Doicescu Bogdan Alexandru in varsta de 24 de ani din Bucuresti, fiul omul de afaceri care detine Bog 'Art, Raul Doicescu. A venit cu o cota de participare de 100 de lei.
Raul Doicescu, tatal celui mai tanar actionar, este proprietarul companiei Bog'Art, dezvoltator imobiliar pe segmentului de cladiri de birouri din Bucuresti, precum Charles de Gaulle Plaza, City Gate, Tower Center International sau Cathedral Plaza. A ajuns in 2011 la o cifra de afaceri de 108 milioane de euro.
Familia Doicescu (sotii Raul si Mihaela Doicescu) a fost implicata in... mai mult
Marti, 09 Iulie 2013, ora 08:01
Agro Industrie&Company ocupa locul trei in topul celor mai mari arendasi ai statului, cu peste 2.300 de hectare de teren pe care il lucreaza in schimbul unei arende de 100.000 de euro, adica 10% din productia pe care o obtine. Totusi, este o companie care a ramas in umbra cu un istoric care ridica multe semne de intrebare: actionariat "pestrit" - doua off-shore-uri si fiul primarului din orasul Bechet.
Compania are sediul social tot in Bucuresti, in sectorul 1 si a fost infiintata in 2009. Agro Industrie&Company face profit de pe terenurile statului cu o angajati.
Potrivit datelor raportate la Registrul Comertului, in anul 2012 societatea comerciala a avut zero angajati, un profit net de 378.055 de lei (85.000 de euro), o cifra de afaceri de 2.697.015 de lei (600.000 de euro). Compania a raportat in 2011, o cifra de afaceri de zero lei si o pierdere bruta de 1.126 de lei (255 de euro).
Actionarii companiei
Firma are trei actionari. Compania Decar Interhold Corp cu sediul in Panama are o cota de participatie de 33,3%. Compania a venit cu un aport de capital de 510 lei.
Al doilea actionar care are, deasemenea, o cota de participare de 33,3% este Sarels Corporation cu sediul social in Liban. Al treilea actionar este un roman, Tulitu Catalin-Stefan, in varsta de 24 de ani, nascut la Brasov.
Asocierea in aceasta companie si contractele derulate cu Agentia Domeniilor Statului i-au dat multe batai de cap tatalui lui Tulitu, primar al orasului Bechet.... mai mult
Luni, 08 Iulie 2013, ora 08:00
Arendasii vor retine si vor vira la buget impozitele datorate de proprietarii terenurilor, iar beneficiarii platilor nu vor mai fi obligati sa depuna declaratia privind aceste castiguri daca opteaza pentru determinarea venitului net pe baza de cota forfetara.
Potrivit unui proiect de ordonanta privind modificarea Codului Fiscal, impozitul pe veniturile din arenda se calculeaza prin retinere la sursa de catre platitorii de venit la momentul platii venitului, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net, impozitul fiind final.
Impozitul astfel calculat si retinut se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
Proiectul de act normativ mentine posibilitatea determinarii venitului net impozabil prin scaderea unor cheltuieli forfetare de 25% din venitul brut.
Daca aleg aplicarea cotei forfetare, contribuabilii sunt obligati sa precizeze in scris, in contractul juridic incheiat, la momentul incheierii acestuia, ca nu opteaza pentru determinarea venitului net in sistem real. Modalitatea de impunere aleasa este aplicabila pentru toate veniturile realizate in baza contractului juridic respectiv.
"In cazul in care arenda se exprima in natura, evaluarea in lei se va face pe baza preturilor medii ale produselor agricole, stabilite prin hotarari ale consiliilor judetene si, respectiv, ale Consiliului General al Municipiului Bucuresti, ca urmare a propunerilor directiilor teritoriale de specialitate ale... mai mult
Duminica, 04 Decembrie 2011, ora 14:30