Piata constructiilor a fost sustinuta in acest an in principal de lucrarile de reparatii, situatie care va fi valabila si anul viitor, cand ar putea fi atins punctul critic de minus in acest domeniu, urmat in 2012 de revenirea pe crestere, apreciaza presedintele ARACO, Laurentiu Plosceanu."Evolutia pietei din 2010 este inferioara celei din 2009. Este al doilea an consecutiv de contractie a valorilor din piata si din pacate, dupa discutiile pe care le-am avut cu reprezentantii Fondului Monetar International saptamana trecuta si dupa reactiile pe care le avem in urma consultarilor cu reprezentantii guvernamentali, premisele sunt si pentru 2011 de mentinere a contractiei", a declarat pentru MEDIAFAX reprezentantul Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii.
El a precizat ca mentinerea pietei in 2011 la nivelul din acest an reprezinta un scenariu optimist.
La jumatatea anului, Plosceanu estima ca piata constructiilor ar putea scadea in 2010 cu 35-40%, de la 12,6 miliarde euro in 2009, prognoza fiind in continuare valabila.
In conditiile in care sursele private de finantare s-au redus la nivelul din 2003-2004, fondurile publice sunt elementul principal pentru sustinerea sectorului de constructii in actuala perioada de criza, conform sursei citate.
"In 2010, investitiile publice evident sunt mult mai precare decat cele din 2009.
In 2009 macar am avut un program anticriza cu anumite tinte de finantari publice (...). In 2010 din pacate nici n-au existat obiective... mai mult
Duminica, 31 Octombrie 2010, ora 20:27
" Efectele programului "Prima Casa" nu vor fi rapide pentru ca primele sume se vor consuma pentru a debloca tranzactiile de pe imobiliare si ele se vor referi cu predilectie la proiecte incepute, finalizate", a declarat Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii(ARACO). In opinia acestuia, impactul real in economie se va simti incepand cu 2010, " daca iarna viitoare se va putea lucra in conditii normale". Ce parere aveti despre programul "Prima Casa"?Marele castig al promovarii acestui proiect, de catre guvernul aflat acum in exercitiu, este faptul ca a generat implicarea sistemului bancar si l-a scos din acea prudenta excesiva care bloca orice creditare in economia reala.Aceasta conditie este una necesara, insa nu avem garantia ca, din moment ce au intrat in joc pe niste limite convenite, vor si asigura finantarile pe care clientii le vor solicita.Mai mult decat atat, cele trei variante definite prin actul guvernamental creeaza premisa ca programul "Prima Casa" se adreseaza, cu predilectie, dezghetarii tranzactiilor de pe piata imobiliara si credem ca marea pondere a creditarilor se vor duce in aceasta directie.Exista si o pondere mai redusa, in acest moment, datorita neincrederii care exista intre parteneri, pe proiectele noi.Vom solicita o extindere a proiectului "Prima Casa" la a doua casa, in sensul ca vor exista multi solicitanti care vor incerca sa vanda casa pe care o au, sa aduca un credit suplimentar si apoi sa se mute... mai mult
Vineri, 10 Iulie 2009, ora 10:38
Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii (ARACO) va propune guvernului, in urmatoarele doua saptamani, o strategie de finantare a programului de infrastructura in Romania, a spus marti presedintele asociatiei, Laurentiu Plosceanu, citat de NewsIn. "Programul care este acum asumat de guvern pana in 2035 in opinia noastra este exagerat.
El nu va putea fi realizat niciodata" a spus Plosceanu. ARACO va propune guvernului o strategie de modernizare a infrastructurii rutiere din Romania pana in 2015, care cuprinde o serie de propuneri de cate autostrazi ar trebui sa fie executate cu profil complet.
O alta propunere va viza cate drumuri expres ar trebui modernizate pe patru benzi si cate modernizate pe trei benzi, dupa modelul suedez.
"Incercam ca in urmatorii zece ani cu o investitie de 10 miliarde de euro sa modernizam 2.300 de kilometri de drumuri nationale la patru benzi de circulatie" a mai adaugat Plosceanu.
Acesta a subliniat ca exista riscul ca pe programul asumat de guvern sa fie construite mai multe autostrazi decat ar avea nevoie Romania, iar investitiile sa nu fie recuperate. mai mult
Marti, 07 Iulie 2009, ora 16:20
Companiile membre ale Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR) au decis sa actioneze guvernul in contencios administrativ pentru introducerea impozitului forfetar, a declarat, marti, presedintele ARACO, Laurentiu Plosceanu."In sedinta de azi a ACPR s-a decis in unanimitate actionarea in justitie a Executivului", a declarat presedintele ARACO. De asemenea, ACPR solicita guvernului sa ii fie pusa la dispozitie situatie platii creantelor pe 2008. Asociatia patronala cere si acceptarea unui moratoriu pe legea insolventei pentru firmele de constructii care nu-si recupereaza creantele de la institutiile statului.O decizie privind actionarea in instanta a executivului pentru recuperarea integrala a datoriilor aferente anului 2008 va fi luata cel mai devreme la finalul lunii aprilie."Incasarile au ajuns la 75% din suma de 1,3 miliarde de euro pe care statul o are de achitat catre constructori. Mare parte din bani sunt blocati in primarii, fiind folositi pentru plata salariilor sau pentru cheltuielile curente, in loc sa fie directionati catre firme", a mai precizat Plosceanu pentru NewsIn.
Potrivit datelor Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO) cele mai mari intarzieri la plata se inregistreaza in judetele din nordul Moldovei si in Dobrogea, in timp ce Ardealul se afla in topul regiunilor care si-au achitat datoriile. ARACO a trimis saptamana trecuta o scrisoare premierului Emil Boc in care solicita prezentarea stadiului platilor efectuate de stat... mai mult
Miercuri, 15 Aprilie 2009, ora 09:46
Constructorii romani au primit, pana in prezent, de la Executiv, 75% din banii datorati pentru lucrarile realizate anul trecut, a declarat, marti, pentru NewsIn, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO), Laurentiu Plosceanu.
"Incasarile au ajuns la 75% din suma de 1,3 miliarde de euro pe care statul o are de achitat catre constructori. Mare parte din bani sunt blocati in primarii, fiind folositi pentru plata salariilor sau pentru cheltuielile curente, in loc sa fie directionati catre firme", a precizat Plosceanu.
Potrivit datelor Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO) cele mai mari intarzieri la plata se inregistreaza in judetele din nordul Moldovei si in Dobrogea, in timp ce Ardealul se afla in topul regiunilor care si-au achitat datoriile.
ARACO a trimis saptamana trecuta o scrisoare premierului Emil Boc in care solicita prezentarea stadiului platilor efectuate de stat pentru acoperirea creantelor catre firmele de constructii, a surselor de finantare pentru proiectele aflate in desfasurare, precum si o lista a licitatiilor publice care vor fi organizate de stat in 2009.
Asociatia patronala a constructorilor a cerut, de asemenea, Executivului reactualizarea planului anticriza dupa negocierile cu Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE) privind imprumutul de 20 de miliarde de euro.
Guvernul si-a asumat pana in data de 15 martie plata tuturor creantelor, iar acest termen nu a fost respectat, spunea in... mai mult
Miercuri, 15 Aprilie 2009, ora 09:45
Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii (ARACO) a trimis, miercuri, premierului Emil Boc o scrisoare in care solicita prezentarea stadiului platilor efectuate de stat pentru acoperirea creantelor catre firmele de constructii, potrivit presedintelui asociatiei patronale Laurentiu Plosceanu.
"Pe baza informatiilor din teritoriu, putem confirma ca s-au efectuat plati in ultima saptamana", a spus presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO).
Plosceanu a declarat ca o imagine mai clara asupra sumelor efective care au fost platite pana acum de Executiv catre constructori va avea la inceputul saptamanii viitoare.
Tot atunci, in cadrul adunarii generale a Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania, ar urma sa fie luata si o decizie cu privire la o posibila actionare in judecata a Guvernului pentru neachitarea in totalitate a datoriilor.
Presedintele ARACO a declarat, la inceputul lunii aprilie, ca doar 65% din datoria de 1,2-1,3 miliarde de euro a ajuns efectiv la firmele de constructii, cu toate ca Executivul spunea ca a achitat 93-95%.
Asociatia patronala a constructorilor a cerut, de asemenea, Executivului sa prezinte sursele de finantare, pentru acest an, a proiectelor aflate in curs de derulare, precum si o lista a licitatiilor publice care vor fi organizate de stat in 2009.
Premierul Emil Boc cerea, luna trecuta, prefectilor sa prezinte pana pe 27 martie un grafic al platilor efectuate catre firme pentru lucrari nefacturate anul... mai mult
Joi, 09 Aprilie 2009, ora 16:17
Federatia Generala a Sindicatelor "FAMILIA" si Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii (ARACO) estimeaza ca, in 2012, vor infiinta o banca pentru constructorii romani, cu scopul de a finanta acest sector, a declarat, joi, presedintele FGS Familia, Dan Cristescu.'Proiectul pentru o astfel de banca a constructorilor trebuie realizat in doua trepte. In acest an, ne vom ocupa de promovarea proiectului, urmand ca in trei ani s-o punem pe picioare', a spus Cristescu.Potrivit acestuia, capitalul necesar desfasurarii activitatii bancii va proveni din piata interna, banii fiind luati, in principal, de la constructorii romani.
Constructorii romani au primit, pana in prezent, de la Executiv doar 65% din banii datorati pentru lucrarile realizate anul trecut, a declarat, joi, pentru NewsIn, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO), Laurentiu Plosceanu."Cu toate ca Executivul a declarat ca a platit 90% din bani, putem confirma ca am primit doar 65% din aceste fonduri. Restul banilor sunt blocati la ordonatorii secundari de credite si la autoritatile locale", a declarat Laurentiu Plosceanu.
Reprezentantii patronatelor din constructii cer Guvernului sa verifice unde a ajuns restul banilor si sa achite, in cat mai scurt timp, creantele restante. In cazul in care Guvernul nu-si va plati integral datoriile, vor intra in insolventa aproximativ 20-25% din firmele de constructii de talie mica si mijlocie, potrivit estimarilor ARACO.Guvernul si-a asumat... mai mult
Joi, 02 Aprilie 2009, ora 16:27
Aproximativ 280.000 de angajati din domeniul constructiilor vor fi disponibilizati, daca nu se rezolva problema finantarilor din acest domeniu, a declarat pentru NewsIn, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO), Laurentiu Plosceanu."In ceea ce priveste disponibilizarile din constructii, eu cred ca acestea depind de finantari si de rezolvarea creantelor. Cred ca, daca nu apar finantari in ramura de constructii, in urmatoarele 3-4 luni, efectivele care vor fi disponibilizate in urmatoarele luni sunt de aproximativ 70-75%", a declarat pentru NewsIn presedintele ARACO, Laurentiu Plosceanu.In prezent, in sectorul constructiilor lucreaza 380.000 de oameni, potrivit ARACO.Ministrul muncii Marian Sarbu a anuntat, luni, ca estimarile initiale privind numarul somerilor in 2009, de 525.000 de persoane, ar putea fi depasite cu 200-300.000 de persoane, si ca bugetul ministerului va fi suplimentat cu 500 milioane lei pentru plata somajului si alte masuri de formare profesionala. mai mult
Marti, 24 Martie 2009, ora 17:37
Piata constructiilor din Romania ar putea scadea cu 10%, in 2009, din cauza contextului economic nefavorabil, in conditiile in care anul trecut a inregistrat o valoare de 14,3 miliarde de euro, a declarat, luni, presedintele ARACO, Laurentiu Plosceanu."Firmele vorbesc acum de supravietuire, ceea ce este foarte grav, pentru ca, in acest moment, noi nu putem sa estimam pentru acest an nici macar valoarea inregistrata anul trecut, respectiv de 14,3 miliarde de euro. Exista riscul sa avem in acest an o scadere a pietei locale de constructii mai mare decat cea preconizata (n.r. 10%), daca finantarile vor lipsi de pe piata constructiilor in 2009", a spus presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO).
De asemenea, reprezentantul ARACO a adaugat ca efectele crizei financiare s-au resimtit in sectorul constructiilor incepand cu semestrul al doilea al anului 2008, deoarece decontarile lucrarilor au inceput sa fie intarziate, iar anumite proiecte au fost amanate sau anulate de catre investitori.
Volumul constructiilor din Romania a inregistrat o crestere de 26%, in 2008, pana la suma de 14,3 miliarde euro, potrivit ARACO.
"Chiar si asa, cresterea din 2008 a insemnat o reducere de 6% fata de dinamica 2006-2007", a declarat presedintele ARACO.
Acesta a precizat, luni, ca ARACO vrea sa dea in judecata Guvernul pentru neplata datoriilor catre firmele de constructii, in urma solicitarilor membrilor asociatiei si ai partenerilor din tara. "Guvernul si-a asumat... mai mult
Luni, 23 Martie 2009, ora 16:31