Arabia Saudita a cerut Frantei sa convinga regimul de la Doha sa renunte la achizitia sistemului de aparare antiaerian rusesc S-400, in caz contrar Riadul fiind pregatit sa actioneze militar impotriva Qatarului, transmite sambata AFP, citand publicatia Le Monde.
Potrivit cotidianului parizian, coroana saudita a trimis recent o scrisoare presedintiei franceze, in care Riadul se declara pregatit sa poarte o "actiune militara" impotriva Qatarului daca acesta achizitioneaza, asa cum si-a exprimat intentia, sistemul de aparare antiaerian rusesc S-400.
La 5 iunie 2017, Arabia Saudita, Bahrein, Emiratele Arabe Unite si Egiptul au rupt relatiile diplomatice cu Qatar, pe care l-au acuzat de sustinerea unor grupari islamiste radicale si de apropiere de Iran. Cele patru tari au impus apoi un embargou comercial Qatarului, care a respins acuzatiile, denuntand o tentativa de "punere sub tutela" de catre "cvartetul" arab.
Pentru a iesi din izolare, Doha si-a inmultit contactele diplomatice si acordurile comerciale, militare sau tehnologice la nivel international.
La sfarsitul lunii ianuarie, ambasadorul Qatarului la Moscova, Fahad bin Mohammed Al-Attiyah, a declarat pentru agentia TASS ca tara sa poarta negocieri intr-un "stadiu avansat" pentru achizitia de sisteme rusesti S-400.
"O luna mai tarziu, Riadul a recunoscut la randul sau ca este in cursa pentru a obtine acest baterii sol-aer", mai scrie Le Monde.
"In scrisoarea trimisa catre Elysee, al carei continut a fost... mai mult
Sambata, 02 Iunie 2018, ora 20:50
Yemen, al 39-lea stat producator de petrol din lume, conteaza prea putin in piata pentru a influenta pretul combustibilului. In schimb, pozitia pe care o detine in centrul rutelor comerciale ale "aurului negru" extras din Orientuil Mijlociu face din micul stat arab o piesa disputata in conflictul demarat zilele acestea in regiune.
Yemen se invecineaza cu Arabia Saudita, cel mai mare exportator de petrol din lume. Pe langa coasta yemenita trec toate petrolierele care traverseaza Goful Aden in rutele lor care fac legatura intre Golful Persic si Occident.
Influenta pozitiei geostrategice a statului arab s-a resimtit imediat dupa ce statele din zona au deschis bombardamentele impotriva rebelilor siiti, pretul petrolului urcand cu 5 procente in urma declansarii conflictului, arata agentia Bloomberg.
Razboi arab
Guvernul yemenit a cedat in fata rebelilor Houthi, o factiune militara a miscarii islamice siite.
Vecinii sauditi au reactionat brusc, la fel ca si alte state arabe din zona, lansand o serie de raiduri aeriene impotriva taberelor de rebeli din Yemen.
Dincolo de interesul Arabiei Saudite de a mentine controlul in zona, toate celelate guverne islamice sunite din regiune acuza gruparea Houthi ca este o unealta a Iranului, un stat condus de musulmanii siiti.
"Pe cand sutele de mii de barili extrasi din Yemen nu au nicio insemnatate, milioanele de barili pompate zilnic din Arabia Saudita conteaza foarte mult, iar Ryadul se teme de raspandirea revoltei in... mai mult
Joi, 26 Martie 2015, ora 11:50