Principalele burse europene au inregistrat, luni dimineata, scaderi importante, afectate de agravarea crizei sanitare provocata de epidemia de coronavirus, dar si de socul petrolier provocat de Arabia Saudita care a declansat un razboi al preturilor.
La scurt timp de la debutul tranzactiilor, bursa de la Londra a inregistrat o cadere de 7,14%, iar cea de la Frankfurt un declin de 6,16%. Indicele FTSE MIB al bursei de la Milano a cazut cu 10,45%, transmite Reuters.
In jurul orei 10:08 GMT, bursa de la Paris afisa o scadere de 6,86%, cel mai puternic declin inregistrat in cursul unei sedinte dupa data de 24 iunie 2016, cand a avut loc referendumul pentru Brexit.
Indicele paneuropean Stoxx pentru banci s-a depreciat cu 8,21%, cu scaderi de peste 15% pentru bancile italiene. In cazul companiilor petroliere, indicele paneuropean Stoxx a inregistrat o scadere de 14,33%.
Bancile franceze, la fel ca si bancile europene, se numara printre cele mai afectate, fiind penalizate de scaderea randamentelor la obligatiunile guvernamentale. Actiunile Societe Generale au pierdut 13,18%, BNP Paribas a scazut cu 9,39% iar Credit Agricole a pierdut 9,93%.
In randul companiilor petroliere, scaderile au fost provocate de decizia Arabiei Saudite de a reduce pretul oficial de vanzare al petrolului si de a-si majora productia de titei luna viitoare, declansand practic un razboi al preturilor exact intr-un moment in care epidemia de coronavirus afecteaza cererea mondiala de petrol.... mai mult
Luni, 09 Martie 2020, ora 13:36
Arabia Saudita va relua productia de 5,7 milioane de barili de petrol pe zi, blocata de atacurile cu drona de sambata, pana la sfarsitul lunii septembrie.
Ministrul saudit al Energiei, printul Abdulaziz bin Salman, a declarat ca productia de petrol va fi in octombrie de 9,89 de milioane de barili pe zi si ca se vor efectua toate livrarile aferente acestei luni, relateaza Reuters.
Acesta a declarat ca regatul va ajunge la sfarsitul lunii septembrie la o capacitate de 11 milioane de barili de petrol pe zi si la 12 milioane de barili pe zi la sfarsitul lui noiembrie.
"Livrarile de petrol vor reveni pe piata la nivelul la care erau sambata, la ora 3:43 a.m.", a afirmat ministrul la o conferinta de presa sustinuta in orasul Jeddah de la Marea Rosie, afirmand ca grupul Aramco "a renascut ca pasarea Phoenix din cenusa", dupa acest atac.
Printul Abdulaziz s-a referit la atacurile care au avut loc sambata impotriva uzinelor din Abqaiq si Khurais, la care se afla cea mai mare unitate de procesare a petrolului din lume, in urma carora a fost oprita jumatate din productia de titei a tarii, respectiv 5% din productia globala.
Preturile au inceput sa se stabilizeze
Preturile petrolului au inceput sa se stabilizeze miercuri, inregistrand o scadere usoara, in urma acestui anunt, investitorii fiind totusi precauti inaintea unei reduceri asteptate a dobanzilor de catre Rezerva Federala a Statelor Unite, transmite Reuters.
Indicele MSCI pentru actiunile din regiunea... mai mult
Miercuri, 18 Septembrie 2019, ora 10:16
Arabia Saudita nu are intentia de a dezlantui asupra consumatorilor occidentali un embargou petrolier similar celui din 1973 si de asemenea va face distinctia intre petrol si politica, a declarat ministrul saudit al Energiei, Khalid al-Falih, in contextul inrautatirii criziei diplomatice provocate de moartea jurnalistului Jamal Khashoggi.
Administratia Trump a transmis vineri un nou avertisment Arabiei Saudite, evocand posibile sanctiuni daca se dovedeste ca aceasta a fost in spatele disparitiei jurnalistului Jamal Khashoggi. Acest critic vocal al regimului saudit condus de printul Mohammed bin Salman, a fost vazut ultima data pe 2 octombrie atunci cand a intrat in consulatul Arabiei Saudite la Istanbul, informeaza Itar Tass.
"Nu exista o astfel de intentie", a spus Khalid al-Falih intrebat daca ar putea fi repetat embargoul petrolier din 1973. "Acest incident va trece. Arabia Saudita este o tara responsabila, de decenii am utilizat politica noastra petroliera drept un instrument economic responsabil si am izolat-o de politica", a adaugat oficialul saudit.
Khalid al-Falih a subliniat ca, daca pretul petrolului va creste, acest lucru va incetini economia globala si va declansa o recesiune dar a apreciat ca, desi luna viitoare ar urma sa intre in vigoare sanctiunile impotriva Iranului, nu exista nicio garantie ca pretul petrolului va creste.
"Nu va pot oferi garantii, pentru ca nu pot face previziuni cu privire la ce se va intampla cu alti furnizori", a spus... mai mult
Luni, 22 Octombrie 2018, ora 10:54
"O schimbare radicala", asa definesc sauditii noua atitudine care impinge tara cunoscuta pentru economia bazata pe exploatarea petrolului catre productia de energie din surse regenerabile.
Regatul din Orientul Mijlociu nu este doar un producator important de petrol la nivel global, ci si cel mai mare consumator de combustibili fosili in procesul de productie a energiei electrice, consumand zilnic 900.000 de barili in acest scop, anunta The Independent.
Prea scump
Anual, regatul saudit arde 16 miliarde de dolari in petrol, la pretul pietei locale, pentru a tine lumina aprinsa, arata cel mai recent studiu al Agentiei Internationale in Energie (IEA).
In primul trimestru al anului viitor insa, Arabia Saudita ar putea produce 500 MW de electricitate din surse verzi, o atitudine care ar putea schimba regulile jocului pentru intreaga regiune si, mai alesa pentru marii producatori de petrol.
Pana in 2018, alti 700 MW ar putea fi adaugati in reteaua nationala de electricitate din exploatarea fermelor eoliene si a parcurilor fotovoltaice, dar acest lucru inseamna automat si cresterea cantitatii de petrol exportate de sauditi, eveniment care ar putea dezechilibra o piata a energiei aflata deja in cadere libera de aproape 2 ani.
Persoane din interiorul cercului guvernamental de la Riad vorbesc chiar de o cantitate de energie de apropae 9 GW care ar putea fi adaugata in reteaua nationala intre 2019-2023.
"Ne asteptam ca Arabia Saudita sa fie cea mai mare piata de... mai mult
Vineri, 23 Decembrie 2016, ora 18:23
Rusia a facut o miscare de sah in contextul crizei petrolului, care a pus bazele formarii unui nou cartel, insa efectele geopolitice ar putea fi dezastruoase.
Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) este formata din 12 state, in frunte cu Arabia Saudita.
Influenta sa in piata este una semnificativa, dar a fost amenintata in ultimii ani de avansul producatorilor americani, care au profitat de pe urma resurselor neconventionale. Din acest motiv, OPEC nu a dorit sa reduca productia in momentul in care pretul petrolului a inceput sa scada, la mijlocul anului 2014, pentru a impulsiona o revenire a cotatiei titeiului.
De ce scade pretul petrolului? Sauditii ataca independenta energetica a SUA
Dar elementele ecuatiei s-au schimbat intre timp. Avand in vedere ca pretul petrolului a coborat pana la 30 de dolari pe baril, la inceputul lui 2016, OPEC se gaseste acum in situatia de a face niste concesii.
Astfel, potrivit Oil Price, organizatia ar putea incheia un ...citeste mai departe despre "Planul prin care Rusia ar putea ajunge sa controleze peste 70% din piata petrolului" pe Ziare.com mai mult
Joi, 10 Martie 2016, ora 08:11
Iranul si Arabia Saudita "vaneaza" aceeasi tinta: China, cel mai mare consumator de petrol din lume.
Livrarile de titei ale sauditilor in tara asiatica au crescut cu 36% in februarie, astfel ca au ajuns la cel mai mare nivel din ultimii trei ani, potrivit datelor compilate de ClipperData, o firma ce analizeaza vanzarile internationale de "aur negru".
Insa CNN Money arata ca succesul pe care il are petrolul sauditilor in China ar trebui sa ridice cateva semne de intrebare.
Principalul motiv este ca pana acum tara asiatica era un important partener comercial al Iranului, dusmanul aprig al Regatului.
In consecinta, ce s-a intamplat de a avut loc o schimbare la 180 de grade?
Arabia Saudita ingheata productia de petrol: Mizele uriase din spatele acestei decizii
Teheranul a acuzat Arabia Saudita ca planuieste sa scoata tot mai mult petrol din puturi, ca raspuns la ridicarea sanctiunilor impotriva Iranului, cu toate ca a promis ca va ingheta productia la nivelul din ianuarie ...citeste mai departe despre "Razboiul energetic intre Iran si Arabia Saudita intra intr-o noua faza: Tinta vizata de ambele tari" pe Ziare.com mai mult
Joi, 03 Martie 2016, ora 12:37
Sauditii risca sa se confrunte cu o revolta a celorlate tari membre OPEC, pana acum politica de prabusire a pretului petrolului intretinuta de cresterea productiei provocand pierderi de 500 de miliarde de dolari si neaducand nicio veste notabila in razboiul dintre Arabia Saudita si petrolistii americani.
Deja fostul ministru al Energiei din Algeria, Nordine Ait-Laoussine, a declarat ca tara sa ar putea renunta la statutul de membru OPEC, daca acest cartel se va dovedi indiferent la echilibrarea preturilor si va continua sa ramana un simplu instrument al Arabiei Saudite, relateaza ziarul The Telegraph.
Reuniune cu scantei
Urmatoarea reuniune a membrilor OPEC urmeaza sa aiba loc pe 4 decembrie, la Viena, iar analistii se asteapta ca Arabia Saudita sa isi continue politica de a inunda piata de petrol, chiar daca acest lucru ar impinge pretul barilului sub 50 de dolari.
Decizia reprezentantilor Riadului ar putea da si semnalul disolutiei cartelului. "De ce ar trebui sa ramanem membri intr-o organizatie care nu mai serveste niciunui scop?", a punctat Nordine Ait-Laoussine.
Oficalii din Venezuela si Ecuador ar putea avea acelasi punct de vedere ca si reprezentantul Algeriei, din moment ce Arabia Saudita pare sa ingnore apelul acestor state pentru reducerea productiei si reechilibrarea pietei la un pret de 75 dolari/baril.
Acest lucru le-ar putea da apa la moara in a acuza Riadul de nerespectarea tratatului OPEC prin care cartelul este obligat sa vegheze la... mai mult
Joi, 12 Noiembrie 2015, ora 17:34
Pe fondul nesigurantei privind capacitatea de productie a Arabiei Saudite si a conflictelor din Orientul Mijlociu, pretul petrolului va ramane volatil si in perioada urmatoare.
Arabia Saudita si ceilalti producatori mai mici din zona Golfului au fost cei care au sustinut nevoile masive ale consumatorilor din vest in ultima perioada, dar este incert cat de mult timp vor putea continua, comenteaza analisti citati de The Wall Street Journal.
"Plasa de siguranta pentru a acoperi scaderea ofertei este deosebit de fragila, in special in lumina riscurilor geopolitice crescute din Orientul Mijlociu si Africa", precizeaza un raport Deutche Bank.
Cea mai buna dovada in acest sens este cresterea standardului de referinta Brent al petrolului din zona atlantica, cel mai utilizat la nivel global. Acesta a crescut din iunie cu 28%, pana la 117$/baril.
Conflictele din Orientul Mijlociu, cauza nesigurantei de pe piata petrolului
Iranul si-a injumatatit deja cantitatea de petrol produsa in urma sanctiunilor impuse de statele occidentale, dar o amenintare mult mai mare e data de riscul ca aceasta tara sa inchida stramtoarea Hormuz a Golfului Persic, prin care se deruleaza 20% din comertul cu petrol din Orientul Mijlociu.
Uciderea ambasadorului american din Libia, razboiul din Siria si atmosfera anti-americana alimenteaza incertitudinile privind accesul la petrolul din zona.
Este Arabia Saudita solutia la criza?
Desi pietele au reactionat pozitiv la reasigurarile... mai mult
Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 08:13
Arabia Saudita a majorat productia de petrol cu 8%, respectiv 700.000 de barili pe zi, la peste noua milioane de barili pe zi, pentru a compensa problemele aparute in livrarile Libiei, a declarat, vineri, o sursa apropiata situatiei, citata de Reuters, conform Mediafax."Am inceput sa producem peste noua milioane de barili pe zi. Avem suficiente capacitati de productie", a spus sursa.
Masura are loc dupa ce autoritatile de la Riyadh au dat asigurari, la inceputul acestei saptamani, ca sunt pregatite sa actioneze pentru a preveni un deficit de oferta pe piata.
Revolta din Libia impotriva liderului Muammar Gaddafi a dus la scaderea drastica a exporturilor de titei, de 1,3 milioane de barili pe zi, ale tarii.
Organizatia statelor exportatoare de petrol (OPEC) nu a cedat apelurilor de a majora oficial productia si a anuntat ca nu intentioneaza sa se reuneasca pana in iunie.
Pretul petrolului a atins, joi, 119,79 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani si jumatate.
La ora 12:35 GMT, pretul petrolului Brent, de referinta la bursa londoneza, era cotat in crestere cu 75 de centi, la 112,11 dolari pe baril, dupa un varf al tranzactiilor de 113,91 dolari pe baril.
Petrolul destinat pietei americane a fost cotat in crestere cu 9 centi, la 97,37 dolari pe baril, dupa ce in timpul tranzactiilor a atins 99,20 dolari pe baril.
Joi, petrolul american a urcat la 103,41 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel dupa septembrie 2008. mai mult
Vineri, 25 Februarie 2011, ora 17:28