Presedintele Consiliului Judetean Bihor, Ilie Bolojan, anunta modernizarea drumului care va asigura legatura cu judetul Cluj, prin Muntii Apuseni.
Este vorba despre proiectul de modernizare a drumului forestier ce leaga zona Boga - Padis din judetul Bihor, de zona Doda Pilii - Rachitele din judetul Cluj.
"Dupa ce consiliile judetene din cele doua judete au asfaltat fiecare portiunile de drum judetean ce duc spre zona montana, a ramas un tronson de 10 kilometri de drum forestier, din Padis pana in Ic Ponor. Modernizarea acestui tronson ar dezvolta turismul in zona muntilor Apuseni.
Avem acordul de principiu al primariei Budureasa pentru transferul drumului forestier din proprietatea comunei in cea a Consiliului Judetean Bihor, in vederea modernizarii. In prima sedinta de consiliu din decembrie vom solicita preluarea terenului", spune Ilie Bolojan.
Pe langa preluarea drumului forestier, care are o latime de aproximativ 6 metri, mai trebuie preluat de la Ministerul Mediului cate doi metri, de o parte si de alta a actualului drum forestier, pentru a ajunge la latimea de 10 metri necesara amenajarii drumului judetean.
"Am primit acordul ministerului pentru aceasta procedura si de saptamana viitoare vom initia demersurile necesare. De asemenea, e nevoie sa scoatem din categoria de fond forestier cele 10 ha de teren care reprezinta suprafata totala a celor 10 km de drum nou. Vom impaduri o suprafata echivalenta in zona montana limitrofa in cursul anului viitor.... mai mult
Joi, 03 Decembrie 2020, ora 20:57
Patru afaceristi au fost trimisi in judecata de DIICOT pentru constituirea unui grup infractional organizat, spalarea banilor si evaziune fiscala, intr-un dosar legat de functionarea mafiei lemnului in muntii Apuseni.
Patru afaceristi din Apuseni, patroni ai unor firme avand ca obiect de activitate prelucrarea lemnului si fabricarea mobilei, au fost trimisi in judecata de DIICOT pentru constituirea unui grup infractional organizat, spalarea banilor si evaziune fiscala. Un al cincilea membru al gruparii a recunoscut faptele si a fost condamnat in 2019 la 3 ani de inchisoare cu suspendare, sub supraveghere, pe o perioada de 7 ani.
Cei patru inculpati care vor fi judecati la Tribunalul Alba sunt Oprea Ioan Valentin, Morar Marius, Florea Nicolae si Stan Sorin. Dosarul a primit numar la instanta de judecata pe data de 25 noiembrie 2020. Barbatul care a recunoscut faptele se numeste Stan Valentin. Activitatea infractionala invstigata de DIICOT s-a desfasurat in orasul Campeni din Muntii Apuseni, iar principala firma implicata este Transilvania Production SRL, una dintre cele mai mari din tara in domeniul productiei de mobila.
Cercetarile au demarat in 2017, iar faptele care fac obiectul dosarului au avut loc in perioada 2008 - 2014. Gruparea ar fi provocat un prejudiciu la bugetul de stat in valoare de peste 700.000 de euro. In noiembrie 2017 au fost efectuate 25 de perchezitii la domiciliile unor persoane fizice si la sediile unor firme, precum si la Directia Silvica... mai mult
Joi, 03 Decembrie 2020, ora 00:01
In Apuseni, viata simpla a oamenilor este o realitate de secole. Prin reguli bine stabilite, transmise din generatie in generatie, oamenii au supravietuit pe culmi ce ajung si la 1500 de metri altitudine.
In trecut, tot spatiul pastoral al Apusenilor era impanzit de colibe si de staule de oi, cate 10-20 pe un versant. Aceasta densitate umana a facut sa se imputineze animalele salbatice, in special lupul, vanat pentru a nu mai ataca oile. Dupa interzicerea vanatorii, numarul lupilor a crescut din nou.
Barbatii erau plecati la munci mai grele, precum cositul si adunatul fanului ori sapa porumbului si a cartofilor. Pe tarla, mai aproape sau mai departe de coliba, era staulul in care erau adapostite oile pe timpul noptii, langa care se afla cramba, un adapost mobil de doua persoane asezat pe talpici de sanie, facand astfel mai facila deplasarea ei. Mai ales pe inserate, dupa ce oile si vitele erau asezate la locul lor, tot imasul vuia de chiote, de apeluri catre vecini si nu numai, prin care tinerii isi exprimau prezenta si atasamentul intr-un spatiu nocturn devenit nesigur.
Ritualul iesitului cu animalele pe munte
Iesitul din tarina la coliba (stana) se facea de obicei dupa sfintii Constantin si Elena si era insotit de un adevarat ritual. Mai intai se ducea acolo la coliba barbatul, care repara coliba, refacea vatra, punea polite, baga muschi printre crapaturile dintre barne, ducea acolo lemne si punea in fata colibei armindenul, semnul prezentei vietii. Imediat... mai mult
Vineri, 27 Noiembrie 2020, ora 06:35
La Rosia Montana, comuna care in urma cu 7-8 ani era in centrul unor dispute nationale si chiar internationale in legatura cu proiectul minier privat, viata se deruleaza intr-o relativa liniste. Turismul a ramas singura solutie de dezvoltare pentru comunitatea mica din Apuseni.
Numarul locuitorilor s-a redus semnificativ ca urmare a activitatilor companiei private Rosia Montana Gold Corporation, care voia sa exploateze zacamantul de aur de pe teritoriul comunei. Satul Rosia Montana pare mai mult o fantoma, avand in vedere ca 80 la suta dintre locuitorii de aici si-au vandut proprietatile companiei canadiene si au plecat la Alba Iulia sau in alte zone ale judetului sau ale tarii. Majoritatea locuitorilor sunt acum in satele Gura Rosiei, Daroaia si Carpinis, aflate langa DN 74A, la circa 5 kilometri de centrul de comuna. Satul Rosia Montana are mai putin de 300 de locuitori, din cei peste 600 pe care ii avea in 2011. Comuna in ansamblu mai are circa 2.100 de locuitori (dintre care mai mult de 900 sunt romi), fata de numarul de 3.900, din anul 2002.
Centrul istoric al comunei. Foto: Casa Petri
Soarta Rosiei Montane s-a schimbat in toamna anului 2013, cand, in Parlament, a fost respinsa legea initiata de Guvernul Ponta cu dedicatie pentru proiectul minier. Decizia a fost precedata de proteste masive in Bucuresti si Cluj-Napoca, astfel incat parlamentarii s-au ferit sa isi dea votul acestui proiect controversat. A fost si semnalul rupturii dintre PNL si PSD, care... mai mult
Duminica, 22 Noiembrie 2020, ora 00:10
Un nou drum turistic spectaculos din Muntii Apuseni a fost finalizat din punct de vedere al lucrarilor de modernizare.
Este vorba despre sectorul Marisel - Maguri Racatau al drumului judetean 107T. "Ma bucur sa pot anunta iubitorii muntelui, ai sporturilor de iarna si, in general amatorii de timp liber petrecut in natura ca drumul Maguri - Maguri Racatau - Marisel este integral asfaltat, iar lucrarile sunt complet finalizate. E o zona montana superba, cu potential turistic urias, la a carei dezvoltare si punere in valoare am contribuit prin asfaltarea acestui drum care nu doar ca ofera conditii excelente de trafic, ci si arata cu adevarat impresionant", a transmis presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise.
Astfel, dupa asfaltarea acestui ultim sector de drum in lungime de 6,1 kilometri si realizarea marcajelor rutiere marginale, investitia a fost complet finalizata prin realizarea acostamentelor si montarea parapetilor metalici de siguranta.
Foto: bluedot.ro
Asfaltarea drumului a demrat in luna iunie, dupa ce, anterior, a fost finalizata modernizarea sectorului de drum Maguri Racatau - Maguri in lungime de 4,53 kilometri, cuprins intre pozitiile kilometrice 16+800 si 21+330. Sectoarele cuprinse intre km 1+000 si km 5+435, respectiv intre km 11+600 si km 16+800, au fost asfaltate in cursul anilor trecuti, cu precadere in cursul anului 2019. Drumul "pleaca" din comuna Marisel si dupa un parcurs de circa 16 kilometri, printr-o zona deosebita a Muntilor... mai mult
Joi, 05 Noiembrie 2020, ora 06:41
Jurnalistii de la CNN au facut o lista cu cele mai frumoase 20 de locuri din Europa, unde au inclus si Muntii Apuseni.
"Muntii Apuseni sunt cel mai bine pastrat secret din Europa de Est", potrivit publicatiei.
"Acesti munti sunt izolati, cu paduri stravechi si pesteri de calcar care duc spre rauri subterane la fiecare pas.
Timpul sta in loc aici, cu prea putine lucruri de facut in afara de a respira aerul incarcat de miros de pin si a admira salbaticia din jur. Lupii se plimba liberi printre copaci, in timp ce acvile planeaza deasupra", mai scriu jurnalistii de la CNN.
Alte locatii de vis incluse pe lista:
Lacul Inari, Finlanda
Insulele Lofoten, Norvegia
Unst, Insulele Shetland, Scotia
Zagori, Grecia
Dealurile din Yorkshire, Anglia
Valea Loarei, Franta
Picos de Europa, Spania
Adelboden, Elvetia
Henne Strand, Jutlandul de Vest, Danemarca
Padurea Bavareza, Germania
Parcul National Hoge Veluwe, Olanda
Union Hall, Irlanda
Barmouth, Tara Galilor
Lacul Bohinj, Slovenia
Insula Susak, Croatia
Parcul National Hortobagy, Ungaria
Parcul National Biaowiea, Polonia
Lacul Vattern, Suedia
Jurkalne, Letonia
Vezi si Transfagarasanul apare intr-un top National Geographic, care atrage atentia si asupra capcanelor acestui drum spectaculos
A.D. ...citeste mai departe despre "Muntii Apuseni, inclusi de CNN in lista celor mai frumoase 20 de locuri din Europa" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 05 Octombrie 2019, ora 11:00
Doi romani au decis sa se refugieze in sanul naturii si au cumparat un teren intr-un sat din comuna Mogos, din judetul Alba, pe care se afla o casa veche de 80 de ani. Anul acesta, ei vor sa termine reparatiile si sa cazeze gratuit turistii care vor sa se bucure de frumusetea Muntilor Apuseni.
Cristi Pascal si Alexandra Roman au inceput deja lucrarile de reconditionare, insa avand in vedere ca locuinta se afla intr-o stare avansata de degradare, au nevoie de bani pentru reparatii si pentru utilitati.
Mai exact, e vorba de 8.000 de lei, pe care spera sa-i stranga printr-o campanie de crowdfunding.
Cum sa finantezi o afacere pe banii strainilor - Interviu
Ei vor ca in acest an sa poata caza turistii care vor sa se refugieze in natura, fara sa le ceara vreun ban. Momentan, cei doi locuiesc intr-una din camerele casei vechi de 80 de ani, dar au in plan sa construiasca o locuinta din baloti de paie.
Ziare.com a stat de vorba cu Cristi Pascal si cu Alexandra Roman pentru a... citeste mai departe despre "Proiect inedit: Cazare gratuita intr-o casa veche de 80 de ani din Muntii Apuseni - Interviu" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 06 Februarie 2016, ora 08:50
Muntii Apuseni ar putea deveni un pol de dezvoltare turistica extraordinara, Ministerul Apelor, Padurilor si Pisciculturii intentionand sa finanteze in acest sesn un studiu pentru un proiect-pilot de dezvoltare turistica si economica, a declarat joi, la Oradea, ministrul delegat Lucia-Ana Varga.
'Avem intentia sa finantam un studiu de prefezabilitate astfel incat sa punem in valoare zonele tampon, in care nu pot sa se dezvolte activitati economice, dar se pot realiza totusi anumite investitii, cum ar fi piste de biciclete, poteci de plimbare in padure, locuri de petrecere a timpului liber, gen padure-parc', a declarat, intr-o conferinta de presa, Lucia Varga.
Studiul pilot se va referi la intregul areal al Muntilor Apuseni
Ministrul delegat a precizat ca un asemenea studiu pilot s-ar referi la intreg arealul Muntilor Apuseni, astfel incat, la propunerea presedintelui CJ Bihor, Cornel Popa, in perioada urmatoare, se vor purta discutii si cu presedintii de Consilii Judetene din Cluj si Alb, pentru a realiza impreuna acest proiect-pilot.
'De ce nu ar putea fi Apusenii un pol de dezvoltare turistica extrem de important, mai ales ca are frumuseti extraordinare, sa fie un parc asemanator celor din alte tari, ce genereaza venituri foarte importante?', a precizat Lucia Varga.
Demersul Luciei Varga se inscrie printre preocuparile conducerii CJ Bihor de a realiza o strategie pentru Muntii Apuseni, care, desi au numeroase zone protejate, poate fi un spatiu turistic... mai mult
Joi, 16 Ianuarie 2014, ora 17:25
Pensiunile din Muntii Apuseni au fost rezervate aproape in intregime pentru Revelion, autoritatile estimand ca in total cateva mii de turisti au ales aceasta zona.
Seful ANTREC Alba, Emil Comsa, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, ca gradul de ocupare in pensiunile din Muntii Apuseni pentru Revelion este de aproape suta la suta. Comsa a spus ca rezervarile sunt in special pentru sejururi foarte scurte sau doar pentru noaptea de Revelion.
"Sunt pensiuni care sunt ocupate in intregime pentru Revelion, dar pentru urmatoarele zile nu mai au clienti. In acest an, turistii au optat pentru sejururi foarte scurte sau doar pentru noaptea de Revelion", a afirmat Comsa.
Potrivit sursei citate, in judetul Alba exista peste 300 de pensiuni, dintre care mai putin de o treime sunt clasificate turistic conform legislatiei in domeniu.
Seful ANTREC Alba a afirmat ca, in acest an, pachetul turistic la o pensiune de trei margarete ajunge la 750 de lei pentru patru nopti cazare cu masa festiva si demipensiune, iar la patru margarete depaseste 1.000 de lei.
Spre exemplu, un hotel din Arieseni, clasificat cu trei stele, ofera pentru noaptea de Revelion o masa festiva cu bauturi si mancaruri traditionale, dar si focuri de artificii, pachetul de patru nopti costand pentru aceasta perioada 1.800 de lei.
In judetul Alba au existat oferte si pentru turistii cu mai putini bani, pachetele turistice pornind de la 500 de lei pentru doua nopti de cazare si pensiune completa de... mai mult
Joi, 29 Decembrie 2011, ora 20:31