Presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, Gheorghe Dutu, considera ca statul roman are interesul de a face explorarea gazelor de sist pentru a afla resursele subsolului, companiile petroliere fiind obligate sa puna la dispozitie autoritatilor romane toate informatiile in acest sens.
Prezent, luni, la Vaslui, la o dezbatere publica pe tema explorarii si exploatarii gazelor de sist, presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), Gheorghe Dutu, a afirmat ca Romania nu-si permite sa abandoneze operatiunile de explorare a gazelor de sist, indiferent de disputele existente in prezent pe acest subiect.
Activitatile de explorare a gazelor de sist se fac strict in limitele legale
Presedintele Dutu sustine ca aceste activitati de explorare a gazelor de sist se fac strict in limitele legale, sub atenta supraveghere a inspectorilor ANRM si a celorlalte autoritati ale statului.
"Romania nu-si permite sa abandoneze problematica explorarii gazelor de sist, ci trebuie sa ia in calcul aceasta resursa. Actualele resurse de gaze sunt in declin si, de aceea, trebuie sa punem ceva in loc. Prin potentialul pe care-l avem offshore, perspectiva este buna si, in 5-6 ani, putem deveni independenti de aceasta resursa si, in cativa ani, am putea si exporta. Insa, acest lucru trebuie facut cu respectarea normelor de mediu. Niciun operator (n.r.- companie petroliera) nu-si permite sa nu respecte programul care i se impune. ANRM aproba tehnologiile cu care... mai mult
Marti, 21 Ianuarie 2014, ora 15:00
Chevron a obtinut autorizatie de construire pentru amplasarea in judetul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de sist in Romania, dupa ce compania a primit toate avizele necesare de la autoritatile statului pentru prospectarea solului in perimetrul de la Silistea.
Consiliul Judetean (CJ) Vaslui a eliberat prima autorizatie de construire pentru societatea Chevron in vederea executarii de lucrari de amenajare si foraj pentru sonda de explorare din perimetrul Silistea, comuna Pungesti, transmite corespondentul Mediafax.
Documentul prin care compania petroliera americana poate incepe amplasarea primei sonde de explorare a solului in vederea stabilirii potentialului de hidrocarburi in judetul Vaslui a fost obtinut in urma depunerii tuturor documentelor solicitate de CJ la eliberarea certificatului de urbanism in iarna trecuta.
"Societatea solicitanta a indeplinit toate conditiile impuse prin certificatul de urbanism, inclusiv avizul de la Agentia Nationala pentru Resurse Energetice (ANRE), astfel incat nu putea sa nu primeasca autorizatia de construire. Nu exista niciun temei legal sa nu eliberam acest document prin care se poate amplasa sonda de explorare", a declarat, joi, pentru Mediafax, directorul Directiei de Urbanism din cadrul CJ Vaslui, Marian Besliu.
Valoarea lucrarilor de constructie este de aproximativ trei milioane lei
Conform documentelor depuse la dosar, valoarea lucrarilor pentru amenajarea platformei si amplasarea sondei de explorare se... mai mult
Vineri, 04 Octombrie 2013, ora 09:35
Hotararile celor 14 consilii locale din judetul Vaslui de interzicere a explorarii si exploatarii gazelor de sist sunt considerate ilegale de catre Prefectura, care a transmis autoritatilor din comunitatile respective sa anuleze actele adoptate.
Potrivit Prefecturii Vaslui, cele 14 consilii locale care au adoptat in ultima perioada hotarari privind interzicerea explorarii si exploatarii gazelor de sist nu au respectat legislatia in vigoare atunci cand au aprobat in plen respectivele documente.
In actul transmis in teritoriu, Prefectura Vaslui le explica autoritatilor ca zacamintele din subsolul Romaniei sunt proprietate publica a statului, astfel incat consiliile locale nu pot decide asupra bogatiilor subsolului.
"Potrivit Constitutiei Romaniei si prevederilor Legii nr. 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, bogatiile de orice natura ale subsolului, in stare de zacamant, fac obiectul exclusiv al proprietatii publice a statului, si nu al unitatilor administrativ-teritoriale. In aceste conditii, prin adoptarea hotararilor respective, de interzicere a explorarii si exploatarii gazelor de sist, consiliile locale si-au depasit atributiile, avand in vedere ca acestea au putere de a hotari exclusiv cu privire la bunurile ce apartin domeniului public sau privat de interes local. In consecinta, am solicitat ca in prima sedinta a acestor consilii locale sa se prezinte autoritatii deliberative aspectele de nelegalitate in vederea reanalizarii... mai mult
Joi, 06 Iunie 2013, ora 08:33
Consiliul Judetean Vaslui a eliberat un certificat de urbanism pentru compania Chevron Romania Exploration and Production, in vederea efectuarii de lucrari de amenajare si foraj pentru sonda de explorare Paltinis.
Astfel, compania are dreptul sa inceapa testarea terenului din satul Paltinis, comuna Bacesti, in vederea exploatarii gazelor de sist.
Amplu contestata in Romania, exploatarea gazelor de sist ar putea aduce avantaje economice semnificative. Extragerea acestora se face, in prezent, in siguranta in mai multe state din lume, iar Statele Unite, de exemplu, trec printr-o noua revolutie industriala datorita exploatarii gazelor de sist, multe companii reintorcandu-se acolo, pentru a beneficia de costurile extrem de reduse pentru energie.
Citeste mai multe despre Chevron primeste unda verde pentru exploatarea gazelor de sist din partea CJ Vaslui pe Ziare.com mai mult
Vineri, 25 Ianuarie 2013, ora 16:37
Chevron va derula in acest an doar lucrari de explorare prin tehnologii conventionale in judetul Vaslui, iar in judetul Constanta singura activitate planificata pentru 2012 vizeaza realizarea unui studiu de fizica a pamantului, dupa care grupul va decide daca va fora o sonda de explorare standard.
"In judetul Vaslui Chevron va executa in 2012 numai lucrari de explorare prin tehnologii conventionale. In ce priveste anul 2012, este important de subliniat ca grupul Chevron nu a avut si in continuare nu are in plan nicio lucrare de foraj, de nicio natura, in judetul Constanta.
Singura activitate pe care Chevron o va intreprinde pana la sfarsitul anului va fi un studiu standard de fizica a pamantului, similar cu celelalte studii facute pana acum in Romania.
Un astfel de studiu va fi realizat cu scopul de a evita zonele de patrimoniu cultural, orasele si satele, cat si habitatele de interes ecologic. Abia dupa ce vom incheia acest studiu va fi luata in considerare forarea unei sonde de explorare standard, similara sondelor conventionale existente in Romania.
Chevron are in vedere un eventual proiect de exploatare abia dupa activitatea de explorare, care se va intinde pe durata a cinci ani", se arata intr-un comunicat al companiei americane.
Compania precizeaza in comunicat ca este hotarata sa creeze locuri de munca pentru romani, sa genereze venituri pentru stat, sa protejeze mediul inconjurator si sa ajute comunitatile locale unde opereaza.
"Intelegem... mai mult
Luni, 02 Aprilie 2012, ora 16:26