Guvernul a aprobat in seara zilei de luni, 22 februarie, proiectul Legii bugetului de stat pentru 2021 in forma finala, cu avizul Consiliului Legislativ.
Presedintele Camerei Deputatilor, Ludovic Orban, liderul PNL, afirma ca, dupa adoptarea in forma finala, cu avizul Consiliului Legislativ, proiectul Legii bugetului de stat va fi transmis in Parlament cel mai probabil marti.
"Se stie ca a venit abia in cursul zilei de astazi avizul Consiliului Legislativ si, procedural, chiar daca nu exista o modificare a Legii bugetului de stat in urma avizului Consiliului Legislativ, trebuie adoptat bugetul in urma avizului Consiliului Legislativ. Cel mai probabil, Legea bugetului de stat si Legea asigurarilor sociale de stat vor fi trimise in cursul zilei de maine catre Parlament", preciza Orban, luni, la Parlament.
Tot in sedinta de luni, Executivul a aprobat, printr-o hotarare, modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 200/2006 privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale, aprobate prin HG 1.850/2006, care permite plata salariilor restante minerilor de la CH Hunedoara care au protestat timp de mai multe zile prin blocarea in subteran la minele Lupeni si Lonea.
Pe 19 februarie, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) a avizat favorabil propunerile de buget pe anul 2021 pentru institutiile cu atributii in domeniul apararii si securitatii nationale.
Citeste si:
Diana Sosoaca, inca un scandal. Circ la poarta... mai mult
Luni, 22 Februarie 2021, ora 21:08
China a anuntat vineri masuri de "retorsiune" impotriva diplomatilor americani prezenti pe teritoriul ei, intre care faptul de a anunta autoritatile inainte de a se intalni cu oficiali sau experti, informeaza France Presse.
Purtatoarea de cuvant a Ministerului de Externe chinez, Hua Chunying, Hua a precizat vineri ca diplomatii americani trebuie de acum sa notifice ministerul cu cinci zile lucratoare inainte de a se intalni cu oficiali guvernamentali locali chinezi sau de a vizita institutii din China.
Ea a explicat in fata presei ca aceasta decizie a fost luata ca raspuns la masurile luate de Washington in octombrie impotriva diplomatilor chinezi in Statele Unite.
"Cerem inca o data Statelor Unite sa-si rectifice greselile si sa revoce aceste masuri", a spus ea.
In octombrie, Washingtonul a ordonat diplomatilor chinezi sa notifice Departamentul de Stat inainte de orice contact oficial cu diplomati, responsabili locali sau din cadrul educatiei, precum si cercetatori.
Administratia Trump a explicat ca aceasta masura raspundea imposibilitatii diplomatilor sai de a se intalni in China cu responsabili oficiali sau experti.
Anuntul Beijingului intervine in contextul in care cele doua tari sunt angajate intr-un razboi comercial care dureaza de un an si jumatate. Relatiile s-au deteriorat si mai mult in ultimele saptamani dupa voturile din Congresul american ce denunta politicile chineze in Hong Kong si in regiunea majoritar musulmana Xinjiang (nord-vest).... mai mult
Vineri, 06 Decembrie 2019, ora 13:08
Regina Elizabeta a II-a a Marii Britanii a aprobat, miercuri, cererea premierului Boris Johnson de suspendare a Parlamentului.
Decizia deschide calea producerii unui Brexit fara niciun acord.
- stirea se actualizeaza -
Reamintim ca Boris Johnson a anuntat miercuri ca ii va cere reginei suspendarea Parlamentului britanic.
El le-a trimis parlamentarilor o scrisoare de doua pagini in care le scrie ca spera ca au avut o "vacanta buna si productiva", dar va cere suspendarea Parlamentului in a doua saptamana a lunii septembrie.
Iata documentul:
Boris Johnson's letter to MPs conforming prorogation of Parliament pic.twitter.com/OvtZ7cIwOA- Jessica Elgot (@jessicaelgot) August 28, 2019
BBC a relatat ca Johnson ii va solicita reginei sa faca acest lucru la doar cateva zile dupa ce membrii Parlamentului se intorc la munca, adica in luna septembrie, si cu doar cateva saptamani inainte de 31 octombrie - data la care UK ar trebui sa iasa din Uniunea Europeana.
Asta inseamna ca va fi putin probabil ca parlamentarii sa aiba timp sa adopte legi care l-ar putea opri pe Boris Johnson sa scoata Marea Britanie din UE fara un acord.
Camera Comunelor ar urma sa-si reia sesiunea incepand cu 3 septembrie, iar Guvernul ar putea cere, potrivit BBC, suspendarea sedintelor din 10 septembrie.
Ideea suspendarii Parlamentului - cunoscuta sub numele de prorogare - a starnit controverse, criticii spunand ca aceasta ii va impiedica pe deputati sa-si exercite rolul democratic in... mai mult
Miercuri, 28 August 2019, ora 17:19
Guvernul portughez a aprobat vanzarea celor 5 avioane F-16 catre Romania, costul tranzactiei fiind de cel putin 130 de milioane de euro, asa cum reiese din hotararea Executivului de la Lisabona.
"Rezolutia pentru autorizarea Fortelor Aeriene sa suporte costurile ce reies din contractul cu Romania pentru vanzarea a 5 avioane F-16.
Pentru a nu afecta capacitatea operationala a Fortelor Aeriene Portugheze, cheltuielile necesare pentru a finaliza tranzactia, estimate la 130 de milioane de euro, vor fi acoperite in totalitate din veniturile rezultate din contractul cu Romania, fapt ce va duce si la intarirea cooperarii dintre cele doua tari in ceea ce priveste impartirea costurilor, abilitatile tehnice si cresterea capacitatii operationale a Fortelor Aeriene Portugheze", este textul aprobat de Guvernul portughez.
Parlamentul Romaniei a aprobat, inainte de vacanta de vara, achizitionarea celor 5 aeronave.
Ministrul Apararii, Gabriel Les, anunta, pe 3 iulie anul acesta, ca ele vor avea aceeasi configuratie ca si celelalte 12 aeronave achizitionate tot de la portughezi.
Les nu a spus atunci niciun cost, insa de aprobarea Parlamentului este nevoie pentru achizitiile care depasesc 100 de milioane de euro.
Pentru celelalte 12 avioane F-16, fara pachetul de bunuri si servicii complementare de la guvernul Statelor Unite ale Americii, Romania a platit Portugaliei in jur de 180 de milioane de euro.
Cele cinci avioane suplimentare vor intra in efectivul Escadrilei 53,... mai mult
Vineri, 23 August 2019, ora 08:17
Un nou miting al diasporei va avea loc pe 10 august, la un an de la manifestatia pasnica inecata in gaze lacrimogene de jandarmi. Daca anul trecut autoritatile si Guvernul au insistat pe faptul ca protestul nu a fost autorizat, de data aceasta demersurile au fost facute din timp si mitingul are unda verde de la Primaria Capitalei.
Cel care si-a asumat protestul este Tommy Tomescu, un medic stomatolog rezident in Marea Britanie, directorul Centrului Comunitar Roman din Londra si prim-vicepresedinte al Consiliului Romanilor de Pretutindeni.
"Am semnat, avem aprobare tehnica", a anuntat luni pe Facebook Tommy Tomescu. Intrebat de Ziare.com daca a avut probleme in obtinerea aprobarii, Tomescu a raspuns "mici sicane".
Amintim ca romanul a depus cererea de aprobare a mitingului, cu 9 luni inainte ca acesta sa aiba loc, pe 12 noiembrie 2018, iar pe 8 ianuarie 2019 a discutat cu Comisia de Ordine Publica din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti conditiile pentru buna desfasurare a noului miting al diasporei.
Dupa ce nu a primit raspuns in termenul legal, a anuntat ca a depus o cerere de chemare in judecata a primarului general Gabriela Firea la Tribunalul Bucuresti.
Acum, protestul e aprobat si merge inainte. Tomescu a anuntat ca 250.000 de persoane vor fi pe 10 august in Piata Victoriei la Bucuresti, iar "scopul adunarii publice il constituie manifestarea protestului in legatura cu problemele diasporei si a politicilor care au dus la crearea si mentinerea... mai mult
Luni, 11 Februarie 2019, ora 20:37
Guvernul a adoptat miercuri proiectul de rectificare bugetara, a anuntat ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, sustinand in continuare ca rectificarea este pozitiva.
Proiectul a fost adoptat fara avizul CSAT, aviz obligatoriu.
De altfel, Viorica Dancila anuntase la inceputul sedintei de Guvern ca rectificarea bugetara va fi aprobata, argumentul sau fiind ca Executivul "si-a indeplinit obligatia de a informa CSAT".
"Guvernul nu va accepta ca drepturile romanilor la pensii, salarii sa fie periclitate de lupta politica. Am incercat sa il facem pe Klaus Iohannis sa inteleaga ca lupta politica nu poate afecta aceste drepturi. Mi-as fi dorit ca acest proiect sa fie obiectul, rezultatul unui consens intre Presedintie si Guvern.
Orice situatie complexa are cel putin o solutie. Solutia aleasa de guvern este sa mearga mai departe cu adoptarea rectificarii. Ne-am indeplinit obligatia de a informa CSAT", a declarat Viorica Dancila la inceputul sedintei de Guvern.
Totodata, Viorica Dancila a cerut si ea desecretizarea sedintei CSAT de ieri, solicitare facuta si de ministrul de Finante Eugen Teodorovici, afirmand ca a fost uimita de declaratia facuta de presedintele Iohannis.
"Pana la un punct pot intelege nemultumirea presedintelui de diminuarea unor fonduri pe care nu le-a cheltuit. Am primit cu uimire declaratia de ieri a presedintelui si pentru a nu exista niciun dubiu privind suspendarea sedintei CSAT e nevoie ca stenogramele sa fie desecretizate", a subliniat... mai mult
Miercuri, 05 Septembrie 2018, ora 15:40
Camera Lorzilor a aprobat miercuri proiectul de lege privind retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeana, informeaza Reuters.
Aprobarea in camera superioara a Parlamentului britanic, fara vot, a textului referitor la Brexit propus de premierul Theresa May pune capat unor dezbateri parlamentare care au durat cateva luni.
Pentru a intra in vigoare, legea mai are nevoie doar de asa-numita "aprobare regala", o formalitate care nu mai presupune alte dispute.
Citeste si:
Uniunea Europeana s-ar pregati pentru posibilitatea amanarii BrexituluiDin culisele Brexitului: Ce este in spatele discursului public si cum ar putea arata noua UE 27Scenariu negru legat de Brexit: Britanicii ar putea ramane fara alimente intr-o singura zi, daca nu se incheie un acord in timp utilDe teama Brexit, tot mai multi britanici se grabesc sa devina cetateni germani ...citeste mai departe despre "Camera Lorzilor a aprobat legea Brexit propusa de premierul Theresa May" pe Ziare.com mai mult
Joi, 21 Iunie 2018, ora 08:01
Comisarul european pentru politica regionala Corina Cretu a aprobat o finantare de peste 246 milioane de euro din Fondul de coeziune, pentru constructia sectiunii de autostrada ce leaga localitatile Targu Mures, Ogra si Campia Turzii, se arata intr-un comunicat al Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.
"Acest proiect de mare importanta, situat pe un coridor european strategic, va contribui la crearea unei retele de transport mai rapide si mai sigure in Romania.
De asemenea, va face regiunea mai atractiva atat pentru investitori, cat si pentru turism si va inlesni dezvoltarea economica, permitand locuitorilor sa reduca timpul necesar deplasarii intre Targu Mures si Campia Turzii la mai putin de ora", a declarat inaltul oficial european, potrivit unui material publicat pe site-ul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.
Proiectul are in vedere constructia unei portiuni de 51,8 km de autostrada, cu doua benzi pe sens de circulatie, intre orasele sus-amintite, precum si a unei sectiuni de 4,7 km in apropierea orasului Targu Mures.
Sectiunea de autostrada va face parte din coridorul 9 - Rin-Dunare -, gandit sa lege Strasbourg de Constanta in cadrul retelei de transport pan-european. Proiectul urmeaza a fi finalizat pana in luna octombrie 2019.
Potrivit datelor de pe site-ul CNAIR, lucrarile la A3, intre Targu Mures si Campia Turzii sunt impartite in cinci loturi si ar urma sa coste, per total, peste 400 de milioane de euro fara TVA.
La acest moment,... mai mult
Marti, 19 Iunie 2018, ora 15:09
Senatul a aprobat, miercuri, prin lege, infiintarea Bancii de Dezvoltare a Romaniei - S.A, care va avea ca obiectiv sprijinirea antreprenoriatului si dezvoltarea socio-economica a tarii.
Proiectul de lege initiat de parlamentarii PSD-ALDE prevede ca BDR - S.A. (Banca) este o entitate juridica autonoma si independenta capabila sa incheie orice tip de contracte in scopul indeplinirii atributiilor sale, poate participa la achiziti publice si poate detine sau instraina orice bunuri in acord cu obiectul sau de activitate.
Obiectivul Bancii este de a sprijini anteprenoriatul si dezvoltarea socio-economica a Romaniei prin promovarea investitiilor si asigurarea finantarii, prin derularea de servicii financiare si de consultanta, si prin emiterea de titluri de valoare si strangerea de fonduri sau de capital in scopul sustinerii acestor servicii, se arata in proiectul de lege.
Banca ar urma sa acorde o atentie deosebita nevoilor IMM, prin masurile de Ajutor de stat (in conformitate cu Regulamentul general de exceptare pe categorii de ajutoare sau prin masuri de finantare, in conformitate cu Regulamentul de minimis) si marilor proiecte de infrastructura.
Banca de Dezvoltare a Romaniei va putea acorda imprumuturi directe cu conditia sa nu excluda finantarea viabila din partea bancilor comerciale, a investitorilor privati si a altor intermediari financiari privati. De asemenea, poate sa ofere finantare in conditiile pietei si sa obtina rentabilitate echivalenta cu cea... mai mult
Miercuri, 21 Februarie 2018, ora 15:05