Banca Nationala a Elvetiei (SNB) este ingrijorata ca protectionismul si sporirea tensiunilor comerciale pe plan global ar putea majora cererea pentru franci, chiar daca SNB mentine politica sa monetara ultra-expansiva.
Francul elvetian, considerat ca o valoare de refugiu, este afectat de turbulentele de pe pietele financiare. De asemenea, francul este sub presiune dupa "Frankenschock" - decizia din 15 ianuarie 2015 a Bancii Nationale a Elvetiei (SNB) de a elimina pragul minim de 1,20 franci pentru un euro, transmite Reuters.
Protectionismul SUA ar putea deveni o amenintare pentru economia elvetiana, dependenta de exporturi, si ar putea majora cererea pentru franci, ceea ce va aprecia moneda Elvetiei, a avertizat presedintele SNB, Thomas Jordan.
Interventiile valutare si ratele negative ale dobanzilor sunt principalele instrumente prin care Banca Nationala a Elvetiei incearca sa provoace deprecierea monedei nationale, care este in mod constant descrisa ca "semnificativ supraevaluata". Un franc prea puternic afecteaza exporturile Elvetiei si chiar avansul economiei.
Prin mentinerea politicii monetare ultra-relaxate si aprecierea francului ca "semnificativ supraevaluat", Banca Nationala a Elvetiei a indicat ca nu se grabeste sa inceapa majorarea ratelor dobanzilor, chiar daca BCE a anuntat reducerea masurilor de stimulare.
"O valoare de refugiu este ceea ce toti cautam in perioade de incertitudini politice sau de turbulente pe pietele financiare, cand... mai mult
Vineri, 16 Martie 2018, ora 09:59
Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a transmis, joi, ca nu sunt sanse ca moneda nationala sa se aprecieze.
"Nu prea e loc de aprecierea leului. Asta ca sa nu spun ca nu e loc deloc", a declarat Isarescu, intr-o conferinta referitoare la raportul BNR pe inflatie.
Acesta a adaugat ca in spatiul public orice miscare a cursului valutar starneste emotie.
"Exista un dezechilibru intre emotia starnita de depreciere si cea cand leul se apreciaza. Cand leul se apreciaza, emotia e mai degraba neinsemnata", a mai spus Isarescu.
"Va reamintesc ca de la 4,44 de lei pentru un euro la 4,54 de lei pentru un euro sunt 10 bani. Adica mai putin de 3%. Va spuneam in vara ca nu ne ocupam de miscari de curs de sub 5%. Cu toate acestea, constatarea noastra este ca orice miscare starneste emotii", a punctat guvernatorul BNR.
Isarescu a precizat ca leul a ramas puternic si stabil in ultima vreme, a avut volatilitatea cea mai scazuta din regiune. "Leul a fost mult mai stabil decat forintul sau zlotul", a adaugat el.
Iata cursul valutar de joi
Pe de alta parte, Mugur Isarescu s-a referit si la protestele din tara, provocate de OUG 13, care tin de 10 zile.
"Exista un impact asupra stabilitatii monetare si financiare, pe cale de consecinta se va simti si in cresterea economica. Trebuie sa avem intelepciunea sa depasim aceste momente si sa beneficiem de un cadrul macroeconomic incredibil de bun (...) Instabilitatea si tensiunile politice nu au cum sa ajute. Dupa cum titra un... mai mult
Joi, 09 Februarie 2017, ora 18:51
Randurile de mai jos sunt un indemn pentru a cultiva aprecierea si atmosfera pozitiva la locul tau de munca. Daca esti manager sau te afli intr-o alta pozitie de conducere, atunci acest indemn ti se adreseaza cu atat mai mult.
Concentrandu-te pe efortul si progresul depus, pe calitatile, visele si sperantele colegilor tai, este mult mai probabil sa ai o echipa eficienta, productiva si fericita.
Pentru a ajunge sa avem o astfel de echipa este important sa stim cum functioneaza creierul nostru cand primim critici sau aprecieri.
Wellbeing: Cum raman motivat la locul de munca daca sefii ma demotiveaza
Cum legam critica si atmosfera negativa de concentrarea scazuta la locul de munca
Criticile adresate colegilor la locul de munca si atmosfera negativa provoaca teama, stres, anxietate sau manie. Acestea din urma ne fac defensivi si slabesc puterea de concentrare, desi creierul se straduieste din rasputeri sa performeze.
Ca raspuns la teama si stres, corpul incearca sa se ...citeste mai departe despre "Wellbeing: Critica versus apreciere la locul de munca" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 01 Aprilie 2016, ora 07:54
Casa Alba a reactionat prompt, dupa ce in presa internationala a aparut informatia conform careia presedintele american le-ar fi spus liderilor de stat prezenti la summit-ul G7 ca aprecierea dolarului devine o problema pentru economie.
Intr-un comunicat de presa, oficialii de la Washington anunta ca, de fapt, liderul american le-a cerut omologilor sai sa recurga la diverse politici monetare pentru a stimula cresterea economica, anunta Bloomberg.
"Presedintele nu a afirmat ca un dolar prea puternic reprezinta o problema. A sustinut doar ceea ce a spus in repetate randuri: cererea globala este in continuare redusa, iar tarile G7 ar trebui sa recurga la diverse politici pentru a stimula cresterea economica.
Printre acestea se numara politicile fiscale, reformele structurale si politicile monetare", se arata in comunicat.
In cadrul discutiilor de luni, dimineata, unul dintre oficialii francezi a atras atentia ca riscurile geopolitice, inclusiv criza din Grecia, sunt in masura sa creeze volatilitate in piata, afectand cursurile valutare si evolutia monedelor.
Obama ar fi replicat spunand ca si apreciarea dolarului reprezinta un astfel de risc, conform unei surse ramase sub anonimat.
Dolarul a oscilat usor fata de euro in cursul acestei dimineti, incepand ziua pe un trend pozitiv si coborand apoi pana la 0,2% pana la 1,1140 dolari/euro. mai mult
Luni, 08 Iunie 2015, ora 12:27
Corporatiile nord-americane au pierdut 18,66 miliarde de dolari din cauza aprecierii dolarului, in ultimul trimestru din 2014, arata un raport.
E cea mai mare suma de la izbucnirea crizei financiare, din 2008, informeaza Business Insider.
Cand dolarul se apreciaza fata de celelalte monede, asa cum se intampla de cateva luni bune, companiilor si persoanelor fizice din afara SUA le e mai greu sa achizitioneze produse americane. Ei au la dispozitie aceeasi suma de bani, dar puterea de cumparare e mai mica fata de moneda SUA.
In consecinta, exportatorii americani au de suferit.
Suma de 18,66 miliarde de dolari este cuprinsa intr-un raport realizat de firma FiREapps, ...citeste mai departe despre "Aprecierea dolarului, lovitura uriasa pentru companiile americane - Ce pierderi au inregistrat" pe Ziare.com mai mult
Marti, 17 Martie 2015, ora 13:57
E o perioada foarte buna pentru americanii care vor sa calatoreasca in afara granitelor, inclusiv in Romania. Datorita mai multor factori, turistii din SUA pot sa gaseasca preturi mai mici in foarte multe tari.
Principalul motiv il reprezinta aprecierea din ultima luna a dolarului fata de celelalte valute, arata Washington Post.
De asemenea, economia SUA are un avans puternic, iar hotelierii au redus semnificativ preturile.
Dolarul, maxim istoric: Ce efecte vor simti romanii - Se va scumpi benzina?
Preturi mai mici la hotelurile europene
Site-ul TripAdvisor a lansat de curand raportul sau anual referitor la preturile camerelor de hotel. Astfel, la nivel global, in ultimele 24 de luni, turistii au parte de tarife cu 7% mai mici fata de anul anterior.
Iar in Europa, declinul este si mai mare - 9%. De exemplu, in Franta, preturile sunt mai mici cu 13%, in Germania scaderea e de 11%, iar in Spania si Italia e de 8%.
Exista si surprize, printre care se numara Suedia si ...citeste mai departe despre "Ne "invadeaza" americanii? Consecinta aprecierii dolarului" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 06 Martie 2015, ora 07:21
Indicele SMI al bursei elvetiene a scazut cu 12% joi, marcand cel mai mare declin din ultimii 27 de ani, dupa ce francul elvetian s-a apreciat la un nivel record fata de euro, in urma deciziei bancii centrale a Elvetiei de a renunta la plafonul minim de curs valutar, transmite Bloomberg.
Actiunile bancii Credit Suisse au scazut cu 15,1%, in timp ce titlurile producatorului de ciment Holcim au coborat cu 11,6%. De asemenea, actiunile producatorului de bunuri de lux Richemont au scazut cu 14,7%, iar cele ale producatorului de medicamente Actelion, cu 14,3%, transmite Mediafax.
Miscarea Bancii Elevetiei, care a hotarat sa eliminie plafonul minim de 1,2 franci pentru un euro, a inversat si trendul marilor burse europene, care au trecut pe scadere. Astfel, indicele DAX al bursei din Frankfurt a coborat cu 0,5%, iar indicele FTSE al bursei din Londra a scazut cu 0,6%.
"Rata minima de schimb valutar a fost introdusa intr-o perioada de supraevaluare exceptionala a francului elvetian si de incertitudine pe pietele financiare. Moneda euro s-a depreciat cosiderabil fata de dolarul american, ceea ce a determinat scaderea francului elvetian fata de dolar. In aceasta situatie, banca a concluzionat ca mentinerea ratei de schimb valutar pentru francul elvetian fata de euro nu mai este justificata", se arata intr-un comunicat al Bancii Nationale a Elvetiei.
Francul s-a apreciat cu pana la 41%, la 85,17 centime pentru un euro, imediat dupa anuntul Bancii Nationale a... mai mult
Joi, 15 Ianuarie 2015, ora 14:38
Banca Centrala Europeana este nemultumita de cursul ridicat al euro, aratand ca aprecierea monedei unice creeaza presiuni asupra economiei zonei euro, potrivit lui Christian Noyer, membru in Consiliul Guvernatorilor BCE, citat de Bloomberg.
"Este un factor foarte important in evolutia economiei si a inflatiei. Atunci cand euro se afla pe o tendinta ascendenta, creeaza presiuni negative asupra economiei si inflatiei, evolutie nefondata in ambele cazuri. Deci nu suntem multumiti in acest moment", a afirmat Noyer, guvernatorul Bancii Frantei, intr-un interviu acordat Bloomberg Television la Paris.
Moneda euro s-a apreciat cu 6,7% fata de dolarul american in ultimele 12 luni, ceea ce a condus la scaderea preturilor bunurilor importate si reducerea competitivitatii industriilor din zona euro pe piata globala.
Desi mandatul BCE nu cuprinde tinte privind cursul de schimb valutar, presedintele Mario Draghi a declarat saptamana trecuta ca un euro mai puternic "ar putea afecta obiectivul bancii privind stabilitatea preturilor".
Euro a scazut usor dupa aparitia comentariilor lui Noyer, la 1,3879 dolari, fata de 1,3898 dolari anterior. Moneda unica a atins vineri, 7 martie, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani si jumatate, de 1,3915 dolari.
BCE a mentinut joi dobanda de politica monetara la minimul istoric de 0,25%.
Noyer a mai afirmat, luni, ca politica monetara actuala corespunde scenariului de baza al BCE, insa sunt posibile noi masuri de relaxare daca va fi... mai mult
Luni, 10 Martie 2014, ora 16:20
Euro s-a apreciat puternic in ultimele saptamani, lucru care ii ingrijoreaza pe romanii cu credite in aceasta valuta, dar si pe cei care vor sa isi cumpere un apartament sau o masina.
In sedinta de luni, euro a fost cotat la 4,53 de lei/unitate, valoare cu 3% mai mare fata de in urma cu un an (4,38 lei/unitate).
Comparativ cu perioada similara din 2013, platim cu aproape 50 de lei in plus la o rata de 300 de euro, potrivit Digi 24.
O scumpire se resimte si la abonamentele de telefonie mobila, care sunt raportate la euro. Astfel, pentru un contract in valoare de 10 euro, romanii vor scoate din buzunar mai mult cu 15 lei.
In plus, cei care isi doresc o masina trebuie sa economiseasca mai multi bani. De exmplu, in cazul unui automobil Dacia ...citeste mai departe despre "Aprecierea euro loveste finantele romanilor: Cat cresc rata la credit si pretul masinilor" pe Ziare.com mai mult
Marti, 14 Ianuarie 2014, ora 12:35