Principalul motiv care ii face pe tinerii din Romania sa renunte la primul lor job este faptul ca se simt ofensati si cred ca nu li se recunosc suficient meritele si eforturile depuse.
Potrivit unui studiu recent, 22% din tinerii romani au declarat ca au demisionat de la primul job deoarece sefii nu ii apreciau la adevarata lor valoare, scrie Acasa.ro. Un al doilea motiv de demisie invocat de tinerii romani a fost reprezentat de perspectivele profesionale nesatisfacatoare (21%), urmat de lipsa oportunitatilor (14%).
Tinerii din alte tari europene au, potrivit studiului "Primii pasi in piata muncii" realizat de Deloitte, cu totul alte motive pentru a-si da demisia de la primul job.
De exemplu, in Albania, tinerii isi dau demisia deoarece nu primesc o marire salariala in primul an (27%), pentru lipsa de recunoastere (15%) ori stresul de la munca (14%).
Tinerii din Cehia renunta la primul job din cauza proastelor relatii cu colegii (75%) sau pentru ca primesc o oferta financiara mult mai buna (53%). mai mult
Joi, 18 Aprilie 2013, ora 13:03
Lipsa de satisfactie la locul de munca apare in mod constant in randul angajatilor si este un sentiment adesea trecator. Nemultumirile la job pot transforma un angajat performant intr-o persoana fara energie, entuziasm si stima fata de sine.Specialistii in resurse umane sustin ca vina este in mare parte a managerilor, care ignora de cele mai multe ori nevoia unor factori de motivare.
Iata cateva indicii care te vor ajuta sa realizezi ce te nemultumeste la locul de munca.
Anonimitatea
Angajatii se simt lipsiti de importanta atunci cand managerul nu manifesta interes fata de ei ca indivizi cu propriile aspiratii si interese.
Irelevanta
Angajatii au nevoie sa simta ca au o activitate relevanta pentru colegi, sef, dar si pentru clientii companiei.
Daca aprecierea lipseste, nemultumirea se amplifica.
Incapacitatea de auto-evaluare
Angajatii se simt nefericiti atunci cand nu sunt capabili sa estimeze valoarea contributiei lor la succesul unui proiect, aprecierea ramanand de datoria managerului.
Pentru a trece cu bine peste acest impas, poti apela la cateva tehnici de reducere a nemultumirilor la job.
Evalueaza-ti seful
Apreciaza capacitatea sefului tau de a combate factorii care provoaca nemultumirile la locul de munca.
Majoritatea managerilor, desi ar putea parea dezinteresati sau prea ocupati, chiar doresc sa-si imbunatateasca relatiile de comunicare cu angajatii.
Fa-te inteles, in fata sefului
Il poti aborda in mod direct pe seful tau, spunandu-i ca ai nevoie sa intelegi... mai mult
Luni, 21 Iunie 2010, ora 16:41
Cu o piata a muncii marcata de incertitudine, cel mai important obiectiv al angajatilor nu mai este promovarea sau un salariu mai mare ci pastrarea locului de munca, potrivit eHow.com.Iata cum iti poti imbunatati relatia cu seful direct pentru a-ti pastra jobul, in plin proces de eficientizare.
Fa-ti treaba cat mai bine, la timp
Chiar daca ai impresia ca iti vei impresiona seful lucrand peste program, exista mari sanse ca acest comportament ar putea sa iti pateze imaginea.
Daca superiorul te vede lucrand ore intregi peste program ar putea sa inteleaga ca nu reusesti sa te incadrezi in orele de lucru pentru finalizarea sarcinilor sau ar putea sa considere ca te folosesti de timpul de munca, in interes personal.
Fii constient ca si sefii sunt oameni
Seful tau este un om ca oricare altul, cu o viata sociala si o familie. La fel ca si tine, seful tau are un superior direct, care poate deveni un factor de presiune.
Daca reusesti sa iti ajuti seful atunci cand are nevoie, vei observa o imbunatatire in relatia voastra.
Evita promisiunile false
Cand seful tau iti pune o intrebare, spune-i adevarul, chiar daca nu e ceea ce-si doreste sa auda.
Un angajat onest este printre ultimele optiuni ale angajatorului atunci cand vine vorba de concedieri.
Alimenteaza orgoliul sefului
Trateaza-ti seful ca si cand ar sti toate raspunsurile, chiar daca uneori esti constient ca stii mai multe decat el. Multi superiori adora sa le fie cerut ajutorul pentru probleme dificile.
Ai grija sa nu... mai mult
Miercuri, 16 Iunie 2010, ora 12:10