Aprecierea francului elvetian din ultima perioada a avut consecinte neasteptate, afectand pizzeriile locale intr-un mod inedit.
In cautarea unor preturi mai mici, elvetienii au facut comenzi peste granita, in Germania, arata The Independent.
Ideea a devenit atat de populara, incat autoritatile din Tara Cantoanelor au fost nevoite sa ia masuri in acest sens.
Primarul orasului Konstanz a declarat ca masinile care livreaza pizza au fost oprite la frontiera.
Mancarea fast-food nu este singurul lucru pe care elvetienii il cumpara din alta tara. Ei isi viziteaza adesea vecinii pentru a achizitiona alimente sau pentru a merge la dentist.
Banca Elvetiei lucreaza pe ascuns cu francul - care... citeste mai departe despre "Consecinte inedite ale crizei francului elvetian: "Contrabanda" cu pizza" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 25 Februarie 2015, ora 10:04
Decizia Elvetiei de a se debarasa de politica monetara care a impus timp de trei ani cursul monedei la valoarea fixa de 1,2 franci/ euro a declansat o adevarata furtuna in Europa.
Moneda europeana a incasat un soc puternic fiind cotata in prezent la doar 0,85 franci elvetieni, iar Banca Nationala a Elvetiei a anuntat scaderea dobanzilor la depozitele la vedere, in conditiile in care acestea erau deja negative, arata Wall Street Journal.
Victima imaginii paradisiace
Cu un renume de paradis bancar constituit de-a lungul a peste un secol, Elvetia risca sa cada prada imaginii de rai sigur al depozitelor de maxima confidentialitate.
"Este o miscare riscanta facuta de Banca Nationala Elvetiana. Problema Elvetiei este ca este supraapreciata in ceea ce priveste siguranta depozitelor bancare. Persoanele care dispun de rezerve in bani au incercat sa-si tina economiile departe de alte zone de risc, in special cele intalnite acum in zona euro.
Pe fondul unor masuri de relaxare cantitativa asteptate din partea Bancii Centrale Europene in cursul saptamanii viitoare, Banca Nationala a Elvetiei a simtit, probabil, ca numai poate sustine aceasta povara.
Insa exista un risc real ca dobanzile la depozitele bancare din Elvetia sa scada si mai mult", crede Luke Bartholomew, manager de investitii in cadrul Aberdeen Asset Management.
Pozitia sa este impartasita si de Michael Saunders, economist in cazul Citigroup, care crede ca dobanzile vor inainta si mai mult in... mai mult
Vineri, 16 Ianuarie 2015, ora 09:07
Francul elvetian este aproape de maximul ultimelor cinci luni fata de euro, iar pietele financiare sunt in alerta privind o posibila interventie a bancii centrale a Elvetiei pentru scaderea cotatiei, relateaza Financial Times.
Euro s-a depreciat in aceasta saptamana la 1,2028 franci pe unitate.
Moneda elvetiana se apropie astfel de nivelul de 1,2 unitati pentru un euro la care banca centrala a avertizat ca va interveni, iar acesta va fi primul test la care va fi supusa institutia dupa o decizie fara precedent din septembrie anul trecut, prin care a introdus un plafon maxim pentru curs in vederea protejarii exportatorilor, relateaza Financial Times.
Potrivit analistilor, pietele testeaza determinarea bancii centrale de a preveni aprecierea francului, dupa plecarea presedintelui institutiei, Philipp Hildebrand, luna trecuta, in urma unui scandal legat de tranzactiile pe piata valutara efectuate de sotia lui.
Succesorul lui Hildebrand nu a fost inca numit
Majoritatea participantilor la tranzactii considera ca banca centrala va reusi sa respecte plafonul fixat.
Potrivit datelor publicate joi, exporturile Elvetiei au scazut in decembrie, in termeni reali, partial din cauza cotatiei ridicate a francului. In plus, productia industriei prelucratoare a scazut in ianuarie, ceea ce exercita presiuni asupra bancii centrale pentru deprecierea francului.
"Consideram ca Banca Nationala a Elvetiei va mentine plafonul pentru franc cu cea mai mare hotarare. Banca a... mai mult
Joi, 02 Februarie 2012, ora 21:26
Banca Nationala a Elvetiei anticipeaza ca francul va continua sa se apreciaze si sustine ca este pregatita sa ia masuri, in caz contrar, potrivit lui Gerold Buehrer, presedintele grupului de lobby Economiesuisse, care a facut afirmatiile pentru ziarul SonntagsZeitung.
"Daca nu se va intampla asta, ar putea conduce la incidente de deflatie si ar putea afecta puternic economia. Suntem pregatiti sa luam noi masuri daca perspectivele economice si riscul de deflatie le vor impune", a aratat oficialul, noteaza Bloomberg.
Banca Nationala a Elvetiei va majora limitele, pentru ca francul este "supraevaluat intr-un mod semnificativ".
In opinia lui Buehrer, cursul valutar ar trebui sa fie de 1,3 franci sau de maxim 1,4 franci pentru un euro. El a mai aratat ca impactul incetinirii cresterii economice globale si aprecierea francului sunt din ce in ce mai vizibile.
Cresterea francului a avut un efect negativ puternic asupra exporturilor Elvetiei, stat a carui economie se bazeaza in proportie de 50% pe produsele vandute peste granite.
Scopul Elvetiei este de a reduce inflatia, cresterea indicatorului ducand la diminuarea exporturilor si a turismului
Cei de la Merryll Lynch sunt de parere ca, atat inflatia, cat si supraevaluarea francului, puteau fi gestionate mult mai bine.
"Eliminarea tardiva a amenintarii monetare si o gestionare eronata a evolutiei monetare au dus la cresterea inflatiei in 1981.
Au existat argumente conform carora Banca Nationala a Elvetiei... mai mult
Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 08:12
Francul elvetian s-a apreciat in cursul zilei de vineri, in raport cu 16 monede, pe fondul tensiunilor din zona euro.
Moneda euro a fluctuat in raport cu dolarul si yenul, dupa ce liderii zonei euro au amanat summit-ul de duminica pentru ziua de 26 octombrie. Decizia a fost luata dupa ce Germania si Franta au precizat ca au nevoie de mai mult timp pentru a lua o decizie cu privire la soarta euro.
Francul a crescut cu 0,3% fata de euro pana la 1,2295, atingand cel mai inalt nivel din ultimele doua saptamani. Moneda elvetiana a urcat cu 0,2% fata de dolar, ajungand la 89,24.
"Piata este destul de relaxata, fiindca aceasta crestere a francului nu a atins cel mai inalt nivel. Mai e loc, insa pentru unii, o apreciere a francului este mult mai avantajoasa decat cea a monedei euro. Cred ca va fi o alta zi instabila, de aceea in week-end trebuie sa fim cu ochii pe piete, pana in momentul in care liderii europeni vor lua o decizie cu privire la soarta euro", a declarat Marc Ostwald, strateg la Monument Securities din Londra.
Moneda euro s-a depreciat si fata de dolar, ajungand pana la 1,3775.
"S-ar putea sa nu existe un acord la sfarsitul acestei saptamani. Piata continua o evolutie volatila pana in momentul in care vom afla decizia finala din Europa,", a afirmat John Kilduff, partener la fondul american de hedging Again Capital, citat de Bloomberg. mai mult
Vineri, 21 Octombrie 2011, ora 16:38
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat miercuri un curs de referinta de 3,5114 lei pentru un franc elvetian, in scadere fata de nivelul de 3,5344 lei din sedinta anterioara, potrivit NewsIn.Valoarea inregistrata marti, de 3,5344 lei pentru un franc elvetian, a reprezentat cel mai mic nivel atins de aceasta moneda in ultimele doua luni, scaderea survenind anuntului Bancii Nationale a Elvetiei (SNB), care a fixat cursul de schimb la 1,2 franci elvetieni pentru un euro, anuntand ca intentioneaza sa achizitioneze moneda straina "in cantitati nelimitate".Banca centrala a Elvetiei a mai precizat ca tinteste o depreciere substantiala si de durata a francului, apreciind ca si un curs de 1,2 franci elvetieni/euro este prea mare."Daca perspectivele economice si riscurile deflationiste o cer, SNB va lua si alte masuri", se mai arata in comunicatul bancii.
In 8 iulie 2011, francul elvetian era cotat la 3,4792 lei. Ulterior, francul elvetian a depasit pentru prima data pragul de 4 lei, atingand pe 11 august un maxim istoric de 4,0898 lei/franc elvetian.Banca Nationala a Elvetiei (SNB) a anuntat in 22 august ca va continua masurile pentru stoparea apecierii francului elvetian prin cresterea lichiditatii pe piata monetara si prin majorarea depozitelor la vedere ale bancilor de la 120 miliarde franci elvetieni la 200 miliarde franci elvetieni.Decizia de majorare a depozitelor bancare la vedere a fost luata la o saptamana de la extinderea acestora de la 80 de miliarde de franci... mai mult
Miercuri, 07 Septembrie 2011, ora 13:29
Premierul ungar Viktor Orban a avertizat vineri populatia ca asteptarea unui franc mai slab ar fi "o iluzie", iar partidul de guvernare va discuta in curand noi masuri pentru a ajuta persoanele care au probleme cu creditele in moneda elvetiana, care s-a apreciat puternic, transmite Mediafax.Cresterea puternica a francului a redus bugetele populatiei ungare, puternic creditate in moneda elvetiana, si ameninta cresterea economica a tarii.
Orban a mentionat ca aceia care s-au imprumutat in valuta, atrasi de dobanzile scazute si de asteptarile optimiste privind aprecierea forintului inainte de criza financiara din 2008, se regasesc acum intr-o situatie mai grea decat daca s-ar fi imprumutat de la inceput in forinti, la dobanzile ridicate presupuse de moneda locala.
"Nu merita speculat ca situatia lor se va imbunatati, din cauza evenimentelor din economia europeana. Dimpotriva, situatia este pe cale sa se inrautateasca", a declarat Orban intr-o conferinta de presa.
El a afirmat ca partidul Fidesz va discuta saptamana viitoare noi masuri de sprijin pentru persoanele care au credite in franci.
Francul elvetian este considerat un activ cu randament scazut, insa foarte sigur in raport cu alte investitii. Speriati de criza datoriilor de stat din zona euro, de situatia economica incerta din SUA si de posibilitatea unei noi runde de recesiune mondiala, investitorii au retras masiv in acest an banii din actiuni, marfuri, valute si alte active volatile, intrand puternic pe aur,... mai mult
Vineri, 02 Septembrie 2011, ora 16:02
BNR a afisat miercuri un curs de 3,7516 lei pentru un franc elvetian, cu 5 bani mai mic fata de nivelul de 3,7993 lei din sedinta anterioara, potrivit NewsIn.Francul elvetian a depasit saptamana trecuta pentru prima data pragul de 4 lei, atingand joi un maxim istoric de 4,0898 lei/franc elvetian.Banca Nationala a Elvetiei (SNB) a anuntat miercuri ca va continua masurile pentru stoparea apecierii francului elvetian prin cresterea lichiditatii pe piata monetara si prin majorarea depozitelor la vedere ale bancilor de la 120 miliarde franci elvetieni la 200 miliarde franci elvetieni.Decizia de majorare a depozitelor bancare la vedere a fost luata la o saptamana de la extinderea acestora de la 80 de miliarde de franci elvetieni la 120 de miliarde de franci elvetieni."Masurile luate pana acum de Banca Nationala a Elvetiei impotriva aprecierii francului elvetian au un impact. Cu toate acestea, francul ramane la un nivel supraevaluat. Prin urmare, SNB a decis sa extinda din nou, in mod semnificativ, oferta de lichiditate pe piata monetara de franci elvetieni", se arata intr-un comunicat al SNB.De asemenea, SNB a anuntat ca, daca va fi necesar, va lua noi masuri. mai mult
Miercuri, 17 August 2011, ora 13:15
Banca Nationala a Elvetiei a anunta ca va lua masuri de combatere a aprecierii francului elvetian. Printre acestea se numara cresterea lichiditatii pe piata monetara si efectuarea unor tranzactii valutare swap, informeaza Mediafax."Supraevaluarea masiva a francului elvetian ameninta dezvoltarea economiei in Elvetia si a crescut puternic riscurile privind stabilitatea preturilor", se arata intr-un comunicat al institutiei.
Banca centrala a aratat ca va urmari atent evolutiile de pe piata valutara si, daca va fi necesar, va lua noi masuri de combatere a aprecierii francului.
Banca Nationala a Elvetiei a surprins pietele cu o saptamana in urma, cand a redus dobanzile in banda 0-0,25%, respectiv "cat mai aproape de zero", si a anuntat ca va creste semnificativ volumul de franci din piata monetara.
Masurile de lichiditate anuntate miercuri de banca au fost folosite ultima data in 2008.
Francul a urcat la maxime istorice fata de euro si dolar, reflectand temerile investitorilor privind criza datoriilor de stat din zona euro si situatia economica din SUA. Trendul a fost accentuat in ultimele zile de reducerea ratingului SUA de catre Standard & Poor's pentru prima data, de la AAA la AA+.
Aprecierea puternica a francului afecteaza sever cresterea economica a Elvetiei si exporturile, care genereaza circa jumatate din Produsul Intern Brut al tarii.
Cursul francului a atins niveluri record si pe piata romaneasca, depasind marti pragul de 4 lei pentru prima data. Inaintea... mai mult
Miercuri, 10 August 2011, ora 11:03