Criza coronavirusului a afectat monedele din mai multe tari, inclusiv Romania, acestea scazand puternic in fata euro si a dolarului.
Saptamana trecuta, moneda europeana a inregistrat un record in fata leului, fiind cotata de BNR la 4,8448 lei/unitate. Totodata, dolarul a atins luni un maxim istoric - 4,5316 lei/unitate.
Din pacate, moneda nationala va continua sa se deprecieze, pentru ca atat euro, cat si dolarul vor inregistra cresteri in perioada urmatoare. Cat de mari vor fi ele depinde doar de cat de mult va tine aceasta criza si de cate resurse bugetare va fi nevoie pentru a o combate.
Luna trecuta, analistii CFA estimau ca euro va trece de 4,89 lei in urmatoarele 12 luni. Acum, insa, previziunile lor sunt mult mai sumbre, preconizand ca moneda europeana va avea o cotatie undeva intre intre 4,9 lei si 4,95 lei.
Cu cat tine mai mult criza, cu atat presiunea va fi mai mare
Adrian Codirlasu, presedinte CFA Romania, a declarat pentru Ziare.com ca euro ar putea ajunge in urmatoarele 12 luni in jurul valorii de 4,95 lei.
"Urmeaza in zilele urmatoare sa dam publicitatii urmatorul sondaj al CFA Romania. Ne asteptam in contextul evolutiei coronaviruslui ca anticipatiile sa creasca. Inca nu am calculat valoarea, insa feelingul meu este ca anticipatia pe curs euro/leu va fi mai mare decat cea precedenta.
Probabil intre 4,9 lei si 4,95 lei. Cred ca in jurul acestei valori va fi. Depinde cat de mult va tine aceasta criza si de cate resurse bugetare va fi... mai mult
Marti, 24 Martie 2020, ora 00:00
In afara de faimoasa OUG 13, in Romania, anul 2017 sta sub semnul cresterii salariului minim, a lefurilor bugetarilor si a pensiilor.
Cel mai folosit argument este ca cei de la conducere vor ca si populatia sa simta ca traieste in bunastare, iar evolutia pozitiva a economiei sa nu se vada doar pe hartie.
Doar ca nu prea se vorbeste despre un aspect important: euro a depasit de ceva vreme pragul psihologic de 4,5 lei/unitate si nu prea da semne ca va cobori prea curand sub acest nivel.
Iar acest lucru cam da lucrurile peste cap pentru ca realitatea este ca puterea noastra de cumparare scade odata cu aprecierea monedei unice.
Laurentiu Rosoiu, analist economic, a explicat pentru Ziare.com efectele pe care le are avansul euro din ultima vreme asupra vietii noastre.
Evolutie si cauze
Deprecierea leului in fata euro vine ca rezultat al unui cumul de factori ce tin atat de planul intern cat si de cel extern, atat de ordin fundamental cat si de ordin tehnic, respectiv fiind rezultatul unor evolutii specifice pietelor financiare.
In aceste conditii, cursul euro a depasit in aceasta perioada pragul de 4,5 lei/unitate pentru prima oara dupa august 2012. Dupa cum se poate observa in graficul de mai jos - care releva evolutia lunara a cursului euro-leu in perioada 2004-2017 - leul a avut mai multe perioade in care a "incercat" depasirea pragului de 4,5 lei/unitate, dar fara succes.
Laurentiu Rosoiu arata ca era oarecum previzibil ca euro sa depaseasca... mai mult
Marti, 11 Aprilie 2017, ora 08:10
Euro s-a apreciat considerabil in ultima perioada, iar volatilitatea cursului e determinata atat de factori externi, cat si interni. Insa ce efect are cresterea cotatiei monedei unice asupra celor care vor sa-si ia o locuinta, care au credite in valuta si celor care vor sa calatoreasca?
Dragos Nichifor, director financiar la firma de brokeraj Bayer Credit, a explicat pentru Ziare.com ca pretul efectiv de vanzare in imobiliare este cel la care se face tranzactia finala.
"De cele mai multe ori, cand se face un antecontract, pretul chiar daca este stabilit in euro, daca apare finantare bancara, vanzatorul accepta plata in lei la cursul BNR din ziua tranzactiei. Astfel, cursul chiar daca este mare astazi, pentru cumparator va conta ce curs va fi peste o luna - doua, adica atunci cand va ajunge sa faca efectiv tranzactia. Aceeasi situatie este si in momentul in care vanzatorul doreste incasarea pretului in euro. Conteaza cat va fi cursul la momentul efectiv al tranzactiei", a punctat acesta.
Euro a ajuns atat de mare si din cauza Guvernului. Un profesor la ASE explica de ce
Daca, totusi, pretul se stabileste in euro, dar si in lei la cursul antecontractului, atunci pretul in lei este mai mare cu aprox 2 - 3% fata de cursul mediu cu care ne-am obisnuit in anii anteriori. "Aceasta diferenta o suporta cumparatorul si, practic, vanzatorul obtine un pret mai bun in lei datorita unui curs ce il avantajeaza", a mai spus Dragos Nichifor.
Cu toate ca euro a ajuns la cote... mai mult
Miercuri, 29 Martie 2017, ora 09:17
Leul e incoltit din toate partile: euro e la cote inalte, climatul extern e dominat de incertitudine, in timp ce politica fiscala din tara noastra "atarna" greu.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, miercuri, un curs de referinta de 4,5512 lei/euro, nivel maxim din 7 iunie 2013, deprecierea abrupta a leului fiind surprinzatoare pentru analisti, care se asteptau ca BNR sa intervina la pragul de 4,54 lei/euro, considerat limita superioara a zonei de echilibru.
Ulterior, joi, cursul a coborat la 4,5456 lei/unitate, iar apoi vineri a urcat la 4,5505 lei/unitate.
Cum s-a ajuns aici? De ce moneda unica s-a apreciat atat de mult si continua sa dea semne ca nu va da inapoi prea curand?
Pentru a afla raspunsurile la aceste intrebari, Ziare.com a stat de vorba cu Claudiu Cazacu, Chief Strategist la X-Trade Brokers.
"EUR/RON se apropie de regiunea superioara a intervalului de variatie de dupa 2013. Deprecierea leului poate fi pusa in contextul mai larg al discutiilor referitoare la redefinirea Uniunii Europene si al avansului cotatiilor titlurilor de stat germane, semn al nevoii de siguranta in crestere", a explicat specialistul pentru Ziare.com.
Intr-adevar, Europa pare sa fie mai divizata ca oricand. In contextul iesirii Marii Britanii din UE, la Bruxelles se vorbeste despre posibilitatea ca statele membre sa aiba viteze diferite de dezvoltare.
Ideea e sustinuta de marile economii ale regiunii (Germania, Franta, Italia si Spania), dar criticata de... mai mult
Luni, 13 Martie 2017, ora 07:40
Euro a inregistrat joi cea mai mare crestere incepand cu luna mai, dupa ce Banca Centrala Europeana nu a oferit detalii referitoare la marimea unui plan de achizitii de obligatiuni, reducand asteptarile ca acesta va contribui la deprecierea monedei europene, transmite Bloomberg.
"Este dificil de spus acum cat de mult isi va mari BCE activele. Piata astepta informatii privind marimea achizitiilor de active. Nu le-a obtinut, astfel ca investitorii isi reduc plasamentele in euro", a declarat Valentin Marinov, director la Citigroup in Londra.
Euro s-a apreciat cu pana la 0,6%, la 1,2692 dolari pe unitate, cea mai mare crestere inregistrata pe parcursul tranzactiilor dupa data de 8 mai, fiind tranzactionat ulterior, la New York, la 1,2637 dolari.
Pe 30 septembrie, euro a atins 1,2571 dolari pe unitate, cel mai redus nivel dupa septembrie 2012.
"Nu as dori sa mentionez marimea activelor. Este foarte important, dar este doar un instrument. Unicul nostru mandat este sa readucem inflatia la un nivel apropiat de 2%", a spus Draghi la conferinta de presa sustinuta dupa sedinta de politica monetara la care BCE nu a modificat dobanzile.
Draghi declarase anterior ca achizitiile de active ar putea readuce detinerile BCE la nivelul de la inceputul anului 2012, semnaland astfel ca ar putea fi cumparate active in valoare de pana la 1.000 de miliarde de euro.
Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut, joi, dobanda de politica monetara la nivelul minim record de 0,05%,... mai mult
Vineri, 03 Octombrie 2014, ora 08:10
Banca Centrala Europeana este nemultumita de cursul ridicat al euro, aratand ca aprecierea monedei unice creeaza presiuni asupra economiei zonei euro, potrivit lui Christian Noyer, membru in Consiliul Guvernatorilor BCE, citat de Bloomberg.
"Este un factor foarte important in evolutia economiei si a inflatiei. Atunci cand euro se afla pe o tendinta ascendenta, creeaza presiuni negative asupra economiei si inflatiei, evolutie nefondata in ambele cazuri. Deci nu suntem multumiti in acest moment", a afirmat Noyer, guvernatorul Bancii Frantei, intr-un interviu acordat Bloomberg Television la Paris.
Moneda euro s-a apreciat cu 6,7% fata de dolarul american in ultimele 12 luni, ceea ce a condus la scaderea preturilor bunurilor importate si reducerea competitivitatii industriilor din zona euro pe piata globala.
Desi mandatul BCE nu cuprinde tinte privind cursul de schimb valutar, presedintele Mario Draghi a declarat saptamana trecuta ca un euro mai puternic "ar putea afecta obiectivul bancii privind stabilitatea preturilor".
Euro a scazut usor dupa aparitia comentariilor lui Noyer, la 1,3879 dolari, fata de 1,3898 dolari anterior. Moneda unica a atins vineri, 7 martie, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani si jumatate, de 1,3915 dolari.
BCE a mentinut joi dobanda de politica monetara la minimul istoric de 0,25%.
Noyer a mai afirmat, luni, ca politica monetara actuala corespunde scenariului de baza al BCE, insa sunt posibile noi masuri de relaxare daca va fi... mai mult
Luni, 10 Martie 2014, ora 16:20
Euro s-a apreciat puternic in ultimele saptamani, lucru care ii ingrijoreaza pe romanii cu credite in aceasta valuta, dar si pe cei care vor sa isi cumpere un apartament sau o masina.
In sedinta de luni, euro a fost cotat la 4,53 de lei/unitate, valoare cu 3% mai mare fata de in urma cu un an (4,38 lei/unitate).
Comparativ cu perioada similara din 2013, platim cu aproape 50 de lei in plus la o rata de 300 de euro, potrivit Digi 24.
O scumpire se resimte si la abonamentele de telefonie mobila, care sunt raportate la euro. Astfel, pentru un contract in valoare de 10 euro, romanii vor scoate din buzunar mai mult cu 15 lei.
In plus, cei care isi doresc o masina trebuie sa economiseasca mai multi bani. De exmplu, in cazul unui automobil Dacia ...citeste mai departe despre "Aprecierea euro loveste finantele romanilor: Cat cresc rata la credit si pretul masinilor" pe Ziare.com mai mult
Marti, 14 Ianuarie 2014, ora 12:35
Nu exista niciun motiv pentru ca Banca Central Europeana sa intervina in vederea slabirii cursului de schimb al monedei euro, care afecteaza unele economii din zona euro, a declarat marti seara Ewald Nowotny, membru in consiliul guvernatorilor BCE, transmite Reuters.
O moneda euro puternica, in crestere cu peste 8% in raport cu dolarul in ultimele trei luni, complica sarcina BCE iar membrii consiliului guvernatorilor au pareri impartite cu privire la modul cum ar trebui sa reactioneze.
"Desigur ca nu suntem fericiti de aceasta apreciere si sunt constient ca intarirea euro are un impact negativ in special asupra economiilor mai slabe si ar putea exacerba decalajul economic", a declarat Ewald Nowotny.
"Insa nu vad niciun instrument pe care am putea sa il utilizam impotriva si de asemenea nu cred ca problema a atins o asemenea gravitate incat sa implice un raspuns. Va trebui deci sa ne acomodam cu aceasta situatie", a adaugat Nowotny, care este si guvernatorul Bancii Nationale a Austriei.
Moneda euro a atins saptamana trecuta cel mai ridicat nivel de dupa luna noiembrie 2011. Aprecierea monedei unice este stimulata de deprecierea dolarului in conditiile in care pietele financiare nu se asteapta ca Rezerva federala americana sa-si reduca programul de achizitii de obligatiuni in urmatoarele luni.
In ceea ce priveste dobanda de referinta a BCE, care in prezent se situeaza la nivelul record de 0,5%, Nowotny a apreciat ca aceasta este "acceptabila pentru toate... mai mult
Miercuri, 30 Octombrie 2013, ora 09:48
Un curs de schimb valutar de 1,30 - 1,40 dolari pentru un euro este unul "normal", iar statele lumii nu ar trebui sa actioneze direct asupra monedelor nationale, sustine cancelarul Germaniei, Angela Merkel, in contextul ingrijorarilor recente la nivel international cu privire la aprecierea euro.
Miercuri la pranz moneda euro se tranzactiona la 1,3397 dolari, fata de 1,3390 dolari marti seara, transmite AFP, conform Agerpres.
"Vedem ca exista ingrijorari in sudul Europei, insa dintr-o perspectiva istorica un curs de schimb cuprins intre 1,30 si 1,40 dolari pentru un euro este unul normal", a declarat Angela Merkel intr-un discurs care a marcat a 50-a aniversare a grupului de consilieri economici ai guvernului german. "Nu suntem in favoarea unei politici active a cursului de schimb", a adaugat Merkel.
In ultima perioada oficialii francezi s-au declarat ingrijorati de nivelul considerat prea ridicat al monedei euro care risca sa afecteze exporturile Frantei. Recent, presedintele francez, François Hollande, a declarat in fata Parlamentului European ca moneda euro nu poate sa "fluctueze in functie de zvonurile de pe piata".
La recenta reuniune a G20, care a avut loc la Moscova, a fost dat publicitatii un comunicat in care se afirma ca cursul de schimb nu trebuie sa fie utilizat pentru a stimula competitivitatea statelor. La inceputul anului insa premierul japonez Shinzo Abe a facut presiuni asupra Bancii centrale pentru a lua masuri mai drastice fata de fenomenul... mai mult
Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 16:03