Vanzarea de telefoane tip smartphone a depasit in 2013 vanzarea de telefoane mobile clasice pentru prima data in istorie, potrivit estimarilor realizate de firma de cercetare de piata Gartner.
Potrivit studiului, anul trecut au fost vandute 968 milioane smartphone-uri (in crestere cu 42,3% comparativ cu 2012), acestea reprezentand 53,6% din numarul total de 1,8 miliarde de telefoane mobile vandute in 2013.
De asemenea, 78,4% din smartphone-urile vandute anul trecut utilizau sistemul de operare Android, fata de 15,6% pentru iOS, 3,2% pentru Windows Phone si 1,9% pour Blackberry.
In topul producatorilor, grupul sud-coreean Samsung a fost castigatorul necontestat in conditiile in care a vandut aproape 300 de milioane de smartphone-uri, ceea ce inseamna o cota de piata de 31%. Pe locul secund se situeaza Apple cu 150 de milioane de smartphone-uri vandute si o cota de piata de 15,6%, urmat de firma chineza Huawei cu 46 milioane de smartphone-uri (4,8% din piata).
In ceea ce priveste vanzarile totale de telefoane mobile, acestea au crescut cu 3,5% anul trecut pana la 1,8 miliarde unitati. Si in acest caz, grupul Samsung este lider mondial cu 444 milioane de telefoane mobile vandute, urmat de grupul finlandez Nokia care a vandut aproximativ 250 de milioane de telefoane mobile. Pe locul al treilea se situeaza Apple cu 150 de milioane de telefoane vandute.
'Desi primii trei producatori domina piata globala de telefoane mobila, cota lor de piata combinata a scazut in... mai mult
Vineri, 14 Februarie 2014, ora 09:37
Samsung Electronics au vandut in ultimul trimestru al anului 86 de milioane de smartphone, stabilind un nou record, si a marit avansul fata de principalul sau competitor, Apple, chiar daca acestia au raportat, de asemenea, cele mai bune vanzari de iPhone.
In ultimele trei luni ale anului trecut, cota companiei sud-coreene pe segmentul smartphone a fost de 29,6%, fata de cota de 17,6% a celor de la Apple, in conditiile in care piata low-end a inregistrat o crestere foarte importanta, fiind sustinuta de producatorii chinezi de smartphone, care continua sa influenteze evolutia industriei, apreciaza Reuters.
Apple a avut vanari record, dar Huawei si Lenovo vin puternic din urma
Apple a vandut, in ultimul trimestru al anului trecut, 51 de milioane de iPhone, insa cota sa de piata a coborat de la 22%, in acelasi interval din anul anterior, ca urmare a evolutiei inregistrata de chinezii de la Huawei Technologies si Lenovo Group, care au ajuns pe pozitiile a treia, respectiv a patra.
Cei de la Huawei au avut vanzari de 16,6 milioane de terminale, iar Lenovo 13,6 milioane, ofertele lor acoperind 5,7%, respectiv 4,7% din cererea din piata.
"In piata este, in mod clar, mai multa competitivitate venita din partea producatorilor din al doilea nivel. Huawei, LG Electronics si Lenovo au inregistrat, fiecare, rate de crestere ale vanzarilor de smartphone de circa doua ori mai mari decat media industriai globale", a spus Linda Sui, analist Strategy Analytics.
"Samsung si... mai mult
Marti, 28 Ianuarie 2014, ora 17:38
Livrarile de smartphone-uri la nivel global au depasit anul trecut pentru prima data 1 miliard de unitati, sustinute de cererea pentru dispozitive mai ieftine, in contextul indiciilor privind incetinirea cresterii pe segmentul preturilor ridicate.
Vanzarile globale au urcat anul trecut cu 38%, la usor peste 1 miliard, arata datele IDC, citate de cotidianul britanic Financial Times.
Cresterea vanzarilor nu va linisti insa investitorii ingrjorati ca marjele celor mai mari doi producatori, Samsung si Apple, ar putea fi afectate de ascensiunea smartphone-urilor low-cost.
"Smartphone-urile ieftine sunt cele care alimenteaza creasterea vanzarilor. Pietele din India si China se indreapta rapid catre un punct in care smartphone-urile cu preturi mai mici de 150 de dolari reprezinta majoritatea livrarilor", a declarat Ryan Reith, director de cercetare la IDC.
Apple a lansat anul trecut iPhone 5c, un model mai ieftin fata de modelul varf de gama iPhone 5s, dar semnificativ mai scump decat produsele multor companii din China. Apple a anuntat, luni, ca a vandut circa 51 de milioane de iPhone-uri in ultimele trei luni ale anului trecut.
Chiar daca vanzarile reprezinta un nou record pentru grup, iar veniturile si profitul au depasit asteptarile, livrarile s-au situat sub nivelul anticipat de analisti, de circa 55 de milioane de unitati, iar cotatia Apple a scazut cu pana la 9% in tranzactiile efectuate pe platforme electronice dupa inchiderea sedintei obisnuite a bursei.... mai mult
Marti, 28 Ianuarie 2014, ora 14:19
Profitul Apple a scazut cu 8,6% in trimestrul al patrulea fiscal, incheiat in septembrie, la 7,51 miliarde dolari, inregistrand al treilea declin consecutiv, cu toate ca veniturile au urcat cu 4,2%, la 37,5 miliarde de dolari, sustinute de vanzarile noilor modele iPhone 5S si 5C.
Vanzarile iPhone, care includ si livrarile pe parcursul a circa o saptamana de smartphone-uri 5S si 5C, au fost de 33,8 milioane de aparate, peste asteptarile analistilor, de 32,8 milioane, relateaza Bloomberg.
Compania a comercializat in trimestrul al patrulea 14,1 milioane de iPad-uri, sub estimarile de 14,3 milioane. Livrarile de Mac-uri au atins 4,6 milioane de computere.
Apple estimeaza pentru viitorul sezon de al sarbatorilor de iarna cea mai lenta crestere a vanzarilor din ultimii cinci ani. Faptul reflecta incetinirea cresterii livrarilor iPhone-urile si iPad-urile, pe fondul intensificarii concurentei pe o piata saturata.
Pentru trimestrul actual, Apple anticipeaza venituri de 55-58 miliarde de dolari, cu o crestere de 0,9%-6,4% de la 54,5 miliarde de dolari in urma cu un an. Aceasta ar fi cea mai lenta crestere a vanzarilor in perioada sarbatorilor dupa 2008, cand veniturile au avansat cu 6%. Profitul va fi aproximativ egal cu cel din aceeasi perioada a anului trecut.
In 2011 si 2012, vanzarile Apple au crescut in perioada sarbatorilor cu peste 70%.
In ce conditii isi poate reveni compania
Produsele Apple au revolutionat industria tehnologiei, dar cotatia actiunilor... mai mult
Marti, 29 Octombrie 2013, ora 10:52
Vanzarile de smartphone-uri la nivel global le-au depasit in trimestrul al doilea pentru prima data pe cele de telefoane mobile simple, dupa ce au consemnat un avans de 46,5% fata de aceeasi perioada a anului anterior, potrivit firmei de cercetare Gartner, citata de MarketWatch.
Pe ansamblul anului 2013, Gartner se asteapta ca vanzarile de telefoane mobile, smartphone-uri si telefoane cu functii de baza, sa se situeze la 1,82 miliarde de unitati.
Vanzarile globale de smartphone-uri au crescut in trimestrul al doilea cu 46,5%, la 225 milioane de unitati, in timp ce telefoanele mobile simple s-au situat la numai 210 milioane de unitati in aceeasi perioada.
Android, de departe liderul sistemelor de operare mobile
Pe piata smartphone, sistemul de operare Android, al grupului Google, si-a intarit pozitia, cu o cota de piata de 79% in trimestrul al doilea, comparativ cu 64,2% in perioada similara din 2012. Cota de piata a sistemului de operare iOS al Apple, principalul rival al Google, a scazut de la 18,8% la 14,2%.
Windows Phone, sistemul de operare al Microsoft, a reusit sa urce pe locul al treilea, depasind pentru prima data BlackBerry, dar ramane la distanta mare fata de Android si iOS. Cota de piata a Windows Phone a urcat de la 2,6% la 3,3%.
Samsung si-a consolidat pozitia de lider in randul producatorilor de telefoane mobile, cu o cota de piata de 24,7% in trimestrul al doilea, noteaza Gartner. mai mult
Miercuri, 14 August 2013, ora 13:17
Smartphone-ul si-a pierdut stralucirea de noutate absoluta in tehnologie, devenind un produs banal, omniprezent, astfel ca pretul mediu al unui terminal a scazut din 2012 de la 450 de dolari la 375 de dolari.
Vanzarile anuale de telefoane "inteligente" au crescut la aproape 300 miliarde de dolari in 2012, iar peste un miliard de persoane din intreaga lume detin in prezent un smartphone, potrivit unei analize Bloomberg.
Piata se apropie de saturatie in Statele Unite si celelalte economii dezvoltate, peste jumatate dintre utilizatorii de telefoane mobile detinand acum un smartphone.
Cererea pentru smartphone-uri a scazut
In marile economii emergente, precum China si India, unde potentialul de crestere este urias, preferintele inclina in proportie coplesitoare catre modelele ieftine, astfel ca, per total, cererea pentru smartphone-urile de top este in scadere.
Pretul mediu al unui smartphone a scazut, de la inceputul anului trecut, de la 450 de dolari la 375 dolari, potrivit estimarilor companiei de cercetare de piata IDC.
Transformarea pietei a redus deja marjele de profit ale liderilor Samsung si Apple, in timp ce fostele glorii Nokia si BlackBerry ar putea avea surprize neplacute, deoarece mizeaza pe un entuziasm tot mai greu de gasit in randul consumatorilor.
Tranzitia pietei smartphone catre maturitate a produs insa si castigatori. Companiile chineze specializate in modele cu preturi mai mici, precum Huawei sau Lenovo, au inregistrat recent cresteri... mai mult
Luni, 22 Iulie 2013, ora 13:59
Vanzarile de telefoane mobile inteligente (smartphone) le vor depasi in acest an, pentru prima data in istorie, pe cele de telefoane mobile clasice, gratie cererii puternice venite de pe pietele emergente si a scaderii preturilor, potrivit datelor unui studiu publicat de firma de consultanta International Data Corp.
Livrarile de smartphone-uri vor creste cu 32,7% in 2012, pana la 958,8 milioane unitati, adica echivalentul a 52,2% din totalul telefoanelor mobile vandute in acest an.
"2013 va fi un an de cotitura pentru smartphone-uri", a declarat directorul de cercetare de la IDC, Ramon Llamas. "Ne asteptam ca decalajul dintre smartphone-uri si telefoanele mobile simple sa continue sa creasca", a adaugat Llamas.
Tarile emergente, principalele responsabile pentru cresterea vanzarilor de smartphone-uri
Cresterea vanzarilor de smartphone-uri va fi una deosebit de rapida in tarile emergente, unde aceste dispozitive constituie un mijloc mai ieftin de a avea acces la anumite functii ale unui calculator. Potrivit IDC, in acest an pietele emergente vor fi responsabile pentru aproape 65% din vanzarile totale de smartphone-uri, fata de 43,1% in 2010.
Simultan cu cresterea pietei de smartphone-uri pretul mediu de comercializare scade, cu 8% anul trecut si cu 9% pentru acest an, estimeaza Ryan Reith, program manager la IDC. Aceasta tendinta favorizeaza producatori de smartphone-uri mai ieftine, precum firmele chineze ZTE si Huawei, comparativ cu cei doi giganti Apple si... mai mult
Miercuri, 05 Iunie 2013, ora 09:45
Profitul Apple a scazut in primele trei luni din 2013 cu 18%, la 9,55 miliarde de dolari, prima evolutie negativa din ultimii 10 ani, pe o piata a electronicelor mobile tot mai aglomerata, cu segmentul smartphone aproape de saturatie.
Estimarile prezentate de companie pentru urmatoarele trei luni se plaseaza sub proiectiile analistilor de pe Wall Street, potrivit datelor Bloomberg.
Apple a anuntat, odata cu raportul financiar prezentat miercuri, ca va transfera catre actionari 55 miliarde de dolari in cash, pentru a compensa scaderea abrupta inregistrata de pretul actiunilor in ultimele sapte luni pe fondul semnalelor privind franarea vanzarilor.
Actionarii vor fi rasplatiti atat prin cresterea dividendelor, cat si prin rascumpararea de actiuni. Compania a aratat ca va contracta imprumuturi pentru a finanta cel mai amplu program de rascumparare de actiuni din istorie, in urma caruia actionarii vor fi castigat, pana in anul 2015, incluzand initiative similare din trecut, un total de 100 miliarde de dolari.
Apple a acumulat rezerve de lichiditati de 145 miliarde de dolari, incercand acum sa utilizeze o parte din aceasta suma pentru a inversa declinul abrupt al actiunilor, care a redus valoarea de piata a companiei cu 280 miliarde de dolari in ultimele sapte luni.
Actiunile Apple au inchis miercuri la New York in urcare cu 1,87%, la 406,13 dolari, pret care asigura o capitalizare de piata de 381,38 miliarde de dolari. Cotatia bursiera a companiei si-a continuat... mai mult
Miercuri, 24 Aprilie 2013, ora 10:54
Samsung Electronics si Apple au dominat si anul trecut piata smartphone-urilor, acumuland jumatate din vanzarile totale, care au crescut cu 43%, la 700 de milioane de unitati, potrivit datelor prezentate vineri de compania de cercetare a pietei Strategy Analytics.
Cota de piata a Samsung a urcat de la 19,9% la 30,4%, in timp ce Apple a avansat de la 19% la 19,4%, potrivit Strategy Analytics.
Intre timp, Nokia a cazut de la 15,8% la 5% din livrarile de smartphone-uri la nivel mondial.
"Bugetele mari de marketing, canalele extinse de distributie si portofoliul atractiv de produse au permis Samsung si Apple sa-si consolideze controlul asupra industriei smartphone. Nokia sufera in absenta unui telefon-erou veritabil in gama care sa poata fi considerat ucigasul iPhone 5 sau Galaxy S III", comenteaza Linda Sui, analist la Strategy Analytics.
Samsung a vandut anul trecut 213 milioane de smartphone-uri, fata de 97,4 milioane in 2011, in timp ce livrarile Apple au urcat de la 93 milioane la 135,8 milioane unitati. Vanzarile Nokia au coborat de la 77,3 milioane la 35 milioane de telefoane inteligente. mai mult
Vineri, 25 Ianuarie 2013, ora 10:26