Toata lumea stie ca sistemul global de taxe pentru companii trebuie revizuit, a declarat luni directorul general al grupului informatic american Apple, Tim Cook, in semn de sprijin pentru modificarile regulilor globale care sunt analizate in prezent, transmite Reuters.
Cresterea exploziva a unor mari companii din domeniul Internetului precum Apple a determinat Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) sa demareze o reforma globala a modului in care multinationalele ar trebui taxate.
Reformele care sunt analizate in prezent se concentreaza pe practica multinationalelor de a-si inregistra profiturile in tarile cu impozite mici (cum este si cazul Irlandei, unde a vorbit luni Tim Cook, mai degraba decat in tarile unde au cei mai multi clienti.
"Cred ca, logic, toata lumea stie ca trebuie revizuit. Cu siguranta eu sunt ultima persoana care sa spuna ca actualul sistem sau precedentul sistem era unul perfect. Sunt increzator si optimist ca OECD va gasi o solutie", a spus Tim Cook.
"Este un know how foarte complex cand vine vorba cum sa taxezi o multinationala... Vrem cu disperare sa fie unul corect", a adaugat seful Apple, dupa ce a primit un premiu de la o agentie a statului irlandez responsabila pentru atragerea companiilor straine.
Apple este una din cele mai mari multinationale prezente in Irlanda, cu aproximativ 6.000 de angajati. Atat Apple cat si Guvernul irlandez s-au adresat justitiei pentru a contesta o decizie a Uniunii Europene... mai mult
Luni, 20 Ianuarie 2020, ora 16:01
Seful Apple, Tim Cook, le-a explicat angajatilor, luni, motivele pentru care refuza sa dea curs solicitarii FBI de a decripta un telefon care a apartinut unuia dintre atacatorii de la San Bernardino, California.
El a spus ca face acest lucru pentru a apara libertatile civile ale utilizatorilor, transmite The Guardian.
Seful Apple le-e cerut autoritatilor americane sa-si retraga solicitarea.
"Acest caz implica mai mult decat un singur telefon sau o singura persoana. Asa ca atunci cand am primit notificarea, am fost nevoiti sa reactionam", a punctat Tim Cook, intr-un email trimis angajatilor, reliefand faptul ca s-ar putea crea un precedent periculos.
El a mai spus ca nu are toleranta sau simpatie fata de teroristi, insa in joc se afla siguranta datelor a sute de milioane de oameni, iar daca va crea software-ul ...citeste mai departe despre "Seful Apple: FBI vrea sa incalcam libertatile civile ale utilizatorilor" pe Ziare.com mai mult
Marti, 23 Februarie 2016, ora 13:34
"Imbogatirea vietii" clientilor este mai importanta decat profitul, banii fiind doar un rezultat secundar al succesului, a declarat directorul general al Apple, Tim Cook, in primul interviu televizat acordat de la preluarea functiei anul trecut de la Steve Jobs.
"Vrem sa imbogatim vietile oamenilor, nu doar sa facem bani. Banii ar putea fi un rezultat secundar, dar nu sunt steaua calauzitoare pentru noi", a afirmat Tim Cook, citat de Bloomberg.
Cook vorbeste despre tranzitia de la om de incredere al lui Steve Jobs la CEO al Apple, de la persoana privata la vedeta, despre pasiunea angajatilor si clientilor pentru companie, despre cum functioneaza Apple, modul in care sunt dezvoltate si rafinate produsele, echipa de management, idei si design, situatia de pe piata, strategia de preturi, criza Apple Maps, litigiile cu rivalii pe probleme de drepturi de proprietate intelectuala, controversele legate de conditiile de munca de la Foxconn, locuri de munca si relatia cu Steve Jobs.
"Nu ma simt faimos. Duc o viata simpla. Intr-adevar, s-a schimbat ceva: oamenii ma recunosc. Este o oarecare ajustare pentru mine, deoarece pana acum am avut privilegiul de a ramane in anonimat. Este diferit. Ma simt insa mai bine ca niciodata. Imi place foarte mult sa fiu CEO al Apple. Iubesc asta. Este ceva ce trebuie sa fac, si voi continua sa ma adaptez la asta", a spus Cook.
Seful Apple nu se considera o persoana timida, insa noteaza ca nu pune pret pe faima, ca nu este motivat de asta.... mai mult
Duminica, 09 Decembrie 2012, ora 18:15
Noul CEO Apple, Tim Cook, care l-a inlocuit in functie pe Steve Jobs dupa moartea acestuia, survenita in 2011 in urma unei afectiuni oncologice, se indeparteaza treptat de stilul autoritar de managament al companiei, relateaza The Wall Street Journal.
Anul trecut, in timpul unei reuniuni a Consiliului de administratie al Apple, a fost facuta remarca potrivit careia compania seamana mai degraba cu o organizatie militarizata decat cu o corporatie traditionala. In plus, ceea ce o deosebea de celelalte companii din Silicon Valley, partea sudica a zonei San-Francisco, cu o densitate mare de firme high tech, era ca Apple nu oferea angajatilor sai un pranz gratuit.
Pentru a remedia aceasta situatie, Tim Cook incearca sa faca din Apple o companie mai prietenoasa cu angajatii sai. Astfel, el a instituit un sistem de bonusuri corporative pentru angajati, practica careia se opune categoric Steve Jobs. Acum, noii angajati ai companiei beneficiaza de o reducere la achizitionarea de produse Apple.
In plus, noul sef este mult mai generos in laude la adresa angajatilor companiei, in timp ce Steve Jobs se limita sa le spuna de obicei acestora ca fac cel mai bun lucru in viata lor muncind la Apple. Suplimentar, angajatii Apple se bucura in prezent de o oarecare flexibilitate in alegerea proiectului. O astfel de abordare este utilizata deja de Google, unde angajatii isi pot utiliza pana la 20% din timpul lor de munca unor proiecte alternative.
O alta inovatie a lui Tim Cook este... mai mult
Vineri, 16 Noiembrie 2012, ora 08:35
Tim Cook, CEO-ul Apple, va primi o compensatie de 378 milioane de dolari pentru performanta sa de anul trecut. Banii vor fi primiti in actiuni, care pot fi recuperate in urmatoarea decada.
Salariul de baza al lui Cook a fost de aproximativ 900.000 de dolari, anul trecut. Apple a dezvaluit anterior ca Tim Cook a primit, in luna august, 1 milion de actiuni. Compania planuieste sa aiba o intrunire a actionarilor pe 23 februarie, scrie Bloomberg.
Consiliul de administratie al Apple este acum condus de presedintele Art Levinson, care a anuntat ca i-a oferit lui Cook actiunile, pentru a fi sigur ca acesta nu va parasi compania.
Cook nu este singurul care primeste actiuni la Apple. In noiembrie, Scott Forstall, software executiv, Bob Mansfield, chief financial officer si Peter Oppenheimes, marketing chief, au incasat, fiecare, cate 150.000 de actiuni, care pot fi rascumparete in intervalul 2013 - 2016.
Salariatii Apple au voie sa cumpere actiuni ale companiei, la un pret redus cu 15%. Pretul de achizitie al actiunilor este determinat pe baza unui criteriu numit "look back".
Adica la sfarsitul fiecare perioade in care se pot face achizitii de actiuni, cei de la Apple urmaresc sa vada care pret a fost mai mic: cel stabilit la inceputul perioadei de achizitie sau pretul de cumparare oferit la sfarsitul perioadei. mai mult
Marti, 10 Ianuarie 2012, ora 10:21
Anul 2012 este primul an al Apple fara conducatorul sau Steve Jobs, iar noul director, Tim Cook are datoria de a continua dezvoltarea exemplara a companiei.
Competitorii Apple incearca sa depaseasca gigantul IT atat pe domeniul tabletelor PC, cat si in cel al telefoanelor smartphone. Pe lista produselor cu data de lansare in 2012 se numara un nou iPhone, o noua tableta si lansarea Apple TV.
Business Insider a alcauit o lista de modalitati prin care Tim Cook ar putea "strica" viitorul companiei.
1. Nu va reusi sa pastreze angajatii cheie
In timp ce Steve Jobs a fost imaginea Apple si a inovatiilor companiei, adevaratele vedete sunt angajatii - directori, designeri si ingineri.
Daca acestia lucrau impecabil alaturi de Jobs pentru a-i transforma acestuia viziunile in realitate, Tim Cook ar putea sa nu fie la fel de convingator ca fostul director al Apple.
2. Va lansa iPhone 4S II in loc de iPhone 6
Daca succesul iPhone 4S a venit in ciuda faptului ca arata aproape identic cu iPhone 4, clientii s-ar putea sa nu se mai inghesuie sa achizitioneze acelasi model pentru inca un an, chiar daca va purta un alt nume.
3. Sa lanseze un Apple TV mediocru
Doar pentru ca anticiparea inaintea lansarii Apple TV este mare, nu inseamna ca aceasta trebuie grabita. Daca toate detaliile nu sunt puse la punct, atunci mai bine ar amana momentul lansarii. Un produs prost va strica imaginea companiei.
4. Sa nu dezvolte iCloud
"Norul" de stocare al Apple este... mai mult
Miercuri, 21 Decembrie 2011, ora 12:56
Apple nu a suferit schimbari majore din august, din momentul in care Tim Cook a preluat conducerea companiei, ceea ce este un semn bun, spun analistii din piata, fiindca Apple a cunoscut un succes incredibil in ultimul deceniu. Prima greseala pe care un lider nou o poate face o reprezinta micile modificari facute doar pentru a-si pune amprenta.
Cu toate acestea, Tim Cook are opinii diferite de cele ale lui Steve Jobs, de aceea a acordat o atentie deosebita la structura companiei.
De exemplu, Cook ia in considerare folosirea a 80 de miliarde de dolari in numerar pentru a plati dividende sau pentru a rascumpara actiuni, doua lucruri despre care Jobs spunea ca nu sunt intelepte.
De asemenea, acesta a implementat un program pentru a incadra contributiile angajatilor la non-profit, in timp ce Jobs era total impotriva actiunilor de caritate venite din partea companiei.
Un lucru laudabil de catre angajatii Apple este faptul ca noul CEO trimite mai multe e-mail-uri catre angajati pe care ii numeste "Echipa".
Cu toate acestea, a despartit divizia Apple de vanzari in doua parti si a subordonat grupul de vanzari lui Phil Schiller.
Odata cu venirea sa la Apple si alti angajati au avut de castigat. Eddy Cue a fost promovat in functia de vice-presedinte senior de servicii cloud, oferindu-i control asupra iAds.
Principalele modificari au fost in ton cu stilul de leadership al lui Cook care,spre deosebire de Steve Jobs, nu este un vizionar al produselor ci este axat... mai mult
Miercuri, 02 Noiembrie 2011, ora 10:35
O ceremonie in memoria lui Steve Jobs va fi organizata special pentru angajati, pe 19 octombrie, a anuntat marti Directorul Executiv al Apple, Tim Cook.Evenimentul va avea loc la sediul companiei din Cupertino, statul California. "Am trecut prin cele mai grele zile din viata mea si am varsat multe lacrimi saptamana trecuta", le-a marturisit Cook angajatilor.
El a fost miscat de numarul impresionant de oameni de pe tot globul care au transmis firmei condoleante si spune ca s-a simtit foarte bine atunci cand a putut sa spuna si sa asculte povesti despre Steve Jobs. Cook le-a scris o scrisoare membrilor ce alcatuiesc echipa companiei Apple in care ii invita la evenimentul care va celebra viata lui Steve Jobs.
Citeste continuarea pe ziare.com mai mult
Marti, 11 Octombrie 2011, ora 15:19
Tim Cook le-a trimis un e-mail angajatilor imediat dupa ce Steve Jobs si-a anuntat demisia din functia de CEO al Apple. Nooul CEO le-a promis angajatilor si partenerilor ca nu va schimba nimic din ceea ce a fost bun pe vremea lui Steve Jobs.Mai jos, mesajul lui Tim Cook:Echipa, Sunt incantat de imensa oportunitate de a fi CEO-ul celei mai inovatoare companii din lume. Cea mai buna decizie din viata mea am luat-o in ziua in care m-am hotarat sa lucrez la Apple, impreuna cu Steve, alaturi de care am muncit 13 ani. Impartasesc optimismul lui Steve legat de viitorul stralucitor al lui Apple.Steve a fost un mentor pentru mine si un lider incredibil, la fel ca intreaga echipa executiva. Vreau sa fiti increzatori ca Apple nu se va schimba. Impartasesc principiile si valorile Apple. Steve a construit o companie si o cultura ce nu se aseamana cu a nici unei altei companii din lume si vom ramane la fel, e in ADN-ul nostru. Vrem sa continuam sa facem cele mai bune produse din lume si sa ne incantam clientii. Iar angajatii sa fie fericiti de ceea ce fac.Iubesc Apple si abia astept sa imi iau rolul in primire. Tot suportul membrilor din Board si a echipei executive m-au inspirat. Sunt increzator in anii frumosi care ne asteapta si impreuna vom continua sa facem din Apple locul magic care este.Tim mai mult
Vineri, 26 August 2011, ora 00:00