Comisia Europeana (CE) investigheaza daca Apple incearca sa scoata producatori rivali de smartphone-uri de pe piata din Europa folosind tactici de vanzari anticoncurentiale si restrictii tehnice in privinta iPhone.
Apple se confrunta cu presiune in crestere din partea autoritatilor, dupa ce saptamana trecuta senatorii americani l-au audiat pe directorul general, Tim Cook, privind practicile companiei de a-si reduce taxele folosind paradisuri fiscale, scrie Financial Times (FT).
Potrivit unor chestionare transmise saptamana trecuta de CE mai multor operatori de telefonie mobila din UE si vazute de FT, ancheta se concentreaza pe termeni de distributie care ar putea favoriza Apple prin prevederea ca niciun rival nu poate obtine conditii mai bune de vanzare.
Investigatia a fost declansata in urma plangerilor unor operatori de telefonie mobila si se afla inca intr-o faza preliminara. Inainte de deschiderea unei anchete formale de abuz, Comisia trebuie sa ajunga la concluzia ca Apple are o pozitie dominanta pe piata smartphone din UE. Succesul Samsung in ultimii ani pe piata smartphone ar putea face, insa, dificila o astfel de concluzie.
Apple afirma ca toate contractele companiei respecta legile UE.
Chestionarul de noua pagini transmis operatorilor telecom vizeaza in principal tacticile de vanzari, inclusiv daca Apple impune achizitia unui numar minim de iPhone-uri, restrictii in privinta bugetelor de marketing si clauze care stipuleaza ca Apple sa nu primeasca... mai mult
Luni, 27 Mai 2013, ora 15:29
Autoritatile americane au acuzat Apple si mai multe edituri importante de conspiratie pentru stabilirea preturilor cartilor in format electronic si limitarea concurentei, potrivit documentelor depuse intr-un proces deschis miercuri la un tribunal din SUA.
"Apple a facilitat incercarile colective ale editurilor acuzate de a opri concurenta in privinta preturilor de retail prin coordonarea tranzitiei catre un model de agentie in randul retailerilor", a se arata in plangerea depus la tribunal de divizia antitrust a Departamentului de Justitie.
Printre edituri se afla Hachette Book Group, HarperCollins, MacMillan, Penguin Group, Pearson Plc si Simon & Schuster, a unit of CBS Corp.
Potrivit unui articol Wall Street Journal din martie, care anunta pe surse intentia SUA de a deschide un proces, ancheta s-a concentrat asupra eforturilor Apple de a schimba modul in care editurile stabilesc preturile cartilor electronice, in contextul pregatirilor pentru lansarea primului iPad in 2010. In mod traditional, editurile vand retailerilor cartile la jumatate din pretul recomandat, dupa care acestia pot vinde in continuare la orice pret doresc. Majoritatea cartilor in format clasic sunt vandute dupa acest model.
Pentru a obtine un avans din timp pe piata cartilor electronice, retailerul Amazon a vandut multe best seller-uri la pretul de 9,99 dolari, cu scopul de a incuraja clientii sa cumpere tableta Kindle.
Editurilor nu au agreat strategia, intrucat s-au temut ca... mai mult
Miercuri, 11 Aprilie 2012, ora 19:19
Autoritatea antitrust italiana Autorita Garante della Concorrenza e del Mercato (AGCM) a amendat compania Apple cu 900.000 de euro (1,2 milioane de dolari) pentru ca a indus in eroare consumatorii cu privire la serviciile de asistenta tehnica si garantie, potrivit AFP.
Autoritatea italiana a emis o declaratie oficiala in care a transmis sanctiuni impuse in valoare totala de 900.000 de euro, potrivit TheNextWeb.
Compania Apple a fost gasita vinovata de furnizarea de informatii incomplete privind serviciul de plati oferit consumatorilor. In plus, Apple nu a respectat garantia oferita pentru o perioada de doi ani, au declarat reprezentantii autoritatii italiene.
Apple era sub investigatie inca din luna mai. Compania, care isi vinde produsele cu o garantie de un an de zile, obligata sa respecte legislatia Uniunii Europene si sa ofere consumatorilor o garantie de minim de doi an.
In loc sa respecte aceasta legislatie, Apple a oferit un serviciu de garantie platit prin intermediul service-urile saloe AppleCare.
Apple este sub investigatie si de catre institutiile Uniunii Europene, care cerceteaza faptul ca Apple si cinci mari publisheri au incalcat legislatia UE, ingradind libera concurenta in ceea ce priveste preturile cartilor electronice. mai mult
Marti, 27 Decembrie 2011, ora 18:51