Avansul economiei in Europa Centrala si de Est (CEE) a incetinit probabil in primul trimestru din 2018, deoarece majorarea cheltuielilor, stimulata de cresterea salariilor, nu a reusit sa compenseze productia industriala mai redusa, se arata intr-o analiza publicata marti de Bloomberg.
Dintre cele sase state care vor publica marti datele privind PIB-ul, Cehia, Ungaria, Romania si Polonia vor raporta probabil o crestere mai redusa decat in trimestrul patru din 2017, in timp ce expansiunea in Bulgaria si Slovacia a accelerat, arata rezultatele unui studiu realizat de Bloomberg in randul economistilor.
Intregul grup va depasi avansul zonei euro - cel mai mare partener comercial al regiunii - care se estimeaza ca va inregistra o crestere de 2,5% in primul trimestru din 2018.
Nivelul record scazut al somajului si stimulentele fiscale au sprijinit cheltuielile de consum si avansul economiei, din statele baltice si pana la Marea Neagra. Totusi, economistii cred ca avansul economiei a atins nivelul de varf, iar politicile fiscale si monetare se vor inaspri, pe fondul reaparitiei inflatiei.
Comisia Europeana (CE) estimeaza o incetinire economica anul acesta pentru toatele foste state comuniste din UE, cu exceptia Bulgariei si Slovaciei.
"Anul trecut, avansul economiei a atins nivelul de varf pentru majoritatea tarilor, in special datorita majorarii consumului. Dar nu cred ca asta va ajuta si in viitor - a fost un motor puternic al cresterii economiei romanesti, dar... mai mult
Marti, 15 Mai 2018, ora 10:23
S-a mai vehiculat si in trecut ipoteza conform careia Romania poate deveni tigrul economic din Balcani, insa abia acum statisticile ne arata ca intr-adevar ne indreptam spre acest titlu detinut de zeci de ani de Grecia.
Dar oare ce vom observa la o privire mai atenta a datelor? Avem sanse sa ajungem in varf? Si daca vom ajunge numarul 1, oare vom avea parte de o cadere cel putin la fel de spectaculoasa ca ascensiunea?
Ei bine, haideti sa vedem care e cea mai probabila varianta.
Seriile de date publicate miercuri de biroul european de statistica, Eurostat, arata ca, in primul trimestru al acestui an, valoarea PIB-ului Romaniei - ajustata in functie de influentele sezoniere - a fost de 44,2 miliarde de euro, in timp ce valoarea PIB-ului Greciei a fost de 43,96 miliarde de euro.
Este pentru prima data de cand exista astfel de statistici cand depasim intr-un trimestru la acest criteriu statul elen, care a detinut suprematia in Balcani (exceptand Turcia) in ultimii ani.
Cum s-a ajuns aici? E vorba de o conjunctura de factori. In timp ce economia greceasca se lupta din 2009 incoace sa iasa dintr-o recesiune adanca, tara noastra a luat avant in perioada recenta.
Asa cum arata datele din tabel, economia elena a ajuns la apogeu in 2008, vreme in care produsul intern brut al acestei tari era cu 70% mai mare decat cel al Romaniei, iar apoi s-a rostogolit intr-o prapastie adanca, apropiindu-se in 2015 de nivelul nostru.
In 2016, PIB-ul Greciei a ajuns la 175,9... mai mult
Luni, 12 Iunie 2017, ora 07:43
Consilierul onorific al lui Victor Ponta, Ionel Blanculescu, spune ca 2013 ramane un an greu pentru economia Romaniei, principalul risc fiind relocarea activitatii industriale.
Ionel Blanculescu spune ca Romania va trece peste perioada dificila de acum si va intregistra chiar un boom economic, peste doi ani. Intr-un interviu acordat Business24, consilierul premierului explica punctual care sunt argumentele pe care se bazeaza cand face aceasta afirmatie. De asemenea, Blanculescu vorbeste si despre ce inseamna functia de consilier onorific al premierului si ce presupune despre ce strategii are din aceasta pozitie.
De ce ati acceptat functia de consilier al premierului?
Inceputul guvernarii primului ministru al Romaniei a fost marcat de un nivel urias al asteptarilor; populatia a asteptat masuri economice si o schimbare, daca s-ar putea, chiar din prima secunda.
Dar un orizont de timp mai mic de sase luni nu este realist, aceasta perioada fiind necesara pentru a putea analiza directiile si strategia necesara. Am avut privilegiul sa conduc mai multe institutii, cum ar fi ministerul Controlului, care mi-au relevat foarte mult ce inseamna activitatea economica si financiara.
Pe langa aceasta experienta, am opt ani de activitate in domeniul privat, unde am fost foarte conectat la pulsul relatiei internationale, deci in total am apropae 32 de ani de experienta. Toate acestea m-au facut sa cred ca, dupa finalizarea unei faze de criza a ciclului economic, stiind ca... mai mult
Vineri, 12 Aprilie 2013, ora 07:04
Chiar daca opinia publica asteapta vesti bune, criza cu care se confrunta Statele Unite se dovedeste mai severa decat cele mai pesimiste asteptari ale analistilor. Astfel, daca la finele anului 2007 optimismul ii facea pe economistii americani sa previzioneze o crestere a PIB-ului, pentru ultimul trimestru din 2008, cu 2,7%, ulterior, in luna mai a anului 2008, de exemplu, previziunile de crestere economica pentru ultimul trimestru din 2008 ajunsesera la doar 1,5%. Confruntati deja cu dusul rece al crizei, americanii estimau, in ianuarie acest an, ca ultimul trimestru din anul precedent s-ar fi putut incheia cu o comprimare a economiei nationale cu 5%, insa aveau sa fie contrazisi de cifrele oficiale care au indicat o prabusire mult mai mare a economiei americane, mai exact cu 6,3%. Potrivit unei analize realizate de Intercapital Invest, folosind date de la Bloomberg, pesimismul american este in prezent in continua crestere. Daca in ianuarie sondajele americane aratau o scadere de doar 0,8% a PIB pentru al doilea trimestru din acest an, iata ca doar doua luni mai tarziu, cifrele erau altele, indicand o continuare a comprimarii economiei americane cu nu mai putin de 2%. In schimb, se pare ca pentru al treilea trimestru din anul in curs previziunile din sondaje - realizate printre mari institutii financiare - releva o inversare a trendului, PIB-ul american urmand sa inregistreze o crestere modesta, de 0,5%, ca in trimestrul urmator aceasta sa se mai accentueze si sa... mai mult
Luni, 06 Aprilie 2009, ora 09:48