Tinerii pasionati de inalta tehnologie n-au stat cu mainile incrucisate in aceasta perioada de criza sanitara. Sute de liceeni din Romania si-au pus creativitatea la contributie, iar aplicatiile pe care le-au inventat sunt de utilitate imediata. Sistemul inteligent de semnalizare pentru biciclisti, bratara care iti anunta apropiatii daca esti in pericol, dispozitivul care previne defrisarea, aplicatia prin care inteligenta artificiala iti examineaza si diagnosticheaza pielea, cutia care iti pastreaza obiectele fara virusuri - toate acestea sunt aplicatii nou-noute, gandite de participantii la evenimentul public online al Academiei "Descopera-ti pasiunea in IT". Festivitatea de premiere a proiectelor a avut loc luna aceasta. Iata cateva dintre aplicatiile elaborate de liceeni in 2020:
CyclinGo si Safe Signal, aplicatii mentorate de Bosch Romania
Aplicatia CyclinGo - echipa GetOverIT, mentorata de Bosch Romania. Un proiect cu format dual, reprezentat de o vesta cu leduri care semnalizeaza inteligent prezenta biciclistilor si o aplicatie complementara. Aplicatia personalizeaza vesta, care poate promova branduri ce isi doresc vizibilitate in trafic. "Experienta acestei editii ne arata inca o data ca trebuie sa sustinem inovatia in perioada de criza. Nu o putem pune in >, pentru ca isi pierde vitalitatea, iar la iesirea din criza avem nevoie tocmai de creativitatea tinerilor", a remarcat Liliana Stefan-Cazacu, presedinte al Asociatiei DpIT.
Aplicatia Safe Signal -... mai mult
Marti, 17 Noiembrie 2020, ora 17:40
1 din 2 romani din mediul urban ar vrea sa fie antreprenor, potrivit studiului realizat de iVOX in 2019. Acelasi studiu arata ca 70% dintre romani vad antreprenoriatul ca motorul cresterii economice pentru tara noastra. Dintre romanii salariati, mai mult de jumatate (50,6%) ar vrea sa devina antreprenori. 34% dintre angajati se gandesc sa isi deschida in tara propria afacere.
Tendinta este chiar mai puternica in randul tinerilor - Aproape 45% dintre studentii romani isi doresc ca dupa ce finalizeaza studiile sa porneasca o afacere, arata un studiu efectuat in cadrul unui proiect de integrare a studentilor pe piata muncii.
Statisticile vorbesc despre dorinta romanilor de a deschide o afacere si deveni antreprenori. Insa, de la dorinta si pana la realitate este uneori o cale lunga. Distanta dintre cele doua parti este uneori si mai mare pentru tineri, aflati la inceput de drum si cu multe intrebari.
Tinerii sub 23 de ani care conduc afaceri profitabile ne spun cum este antreprenoriatul la aceasta varsta
Alin Obaciu este la 20 de ani co-fondatorul Think AR, business-ul care realizeaza prin intermediul Realitatii Augmentate continut pentru brandurile care vor sa se diferentieze si sa se conecteze mai bine cu audienta lor. Afacerea condusa de Alin a generat in primele 5 luni de activitate incasari de peste 14.000 de lei.
"Pentru un antreprenor sub 25 de ani, un dezavantaj este castigarea increderii din partea primilor potentiali clienti. Un avantaj ar fi numarul... mai mult
Miercuri, 11 Martie 2020, ora 15:28
Generatia profesionistilor nascuti in intervalul de timp dintre jumatatea anilor '80 si sfarsitul anilor '90 nu se vede depinzand de sefi si de contracte cu clauze restrictive.
Intrati pe piata muncii cu resurse proaspete de creativitate si entuziasm, acesti tineri valorosi schimba nu doar atitudinea superiorilor fata de resursa umana, ci intreg peisajul lumii de afaceri.
Afaceri croite pe noile tendinte
Ultimii ani au adus o diversitate fascinanta a profilurilor de activitate abordate de companii. Daca in urma cu 20 de ani ne raportam la internet ca la un lux, astazi nu ne putem imagina comertul online fara el.
Cand am ajuns sa depindem de serviciile de car-sharing sau sa inlocuim hotelurile cu inovatorul couchsurfing? Tinerii care zburda prin oras pe trotinete electrice si care revolutioneaza piata de e-commerce cu servicii si produse livrate direct la usa ar putea raspunde cel mai precis.
Spatii de lucru neconventionale
Ultimul lucru pe care il va dori un tanar profesionist va fi un birou gri, in care sa se inghesuie alaturi de alti colegi. La polul opus, un open space dominat de zgomot si lipsit de vreun refugiu ii va consuma toata rezerva de inspiratie.
Spatiile de coworking deja revolutioneaza piata cladirilor de birouri, cu o abordare complet noua.
Granitele dintre viata profesionala si cea privata se estompeaza tot mai mult, iar profesionistii simt nevoia de a regasi la locul de munca si in proximitatea acestuia facilitati de lifestyle cum... mai mult
Joi, 05 Martie 2020, ora 17:10
Trei din patru tineri antreprenori considera ca motivul principal pentru care nu reusesc sa-si puna ideile de afaceri in practica este lipsa fondurilor necesare investitiei initiale, arata un sondaj efectuat de platforma Startarium in randul celor inscrisi in Startarium Crowdfunding Makeathon, cel mai amplu proiect dedicat finantarii prin crowdfunding din Romania, care se desfasoara pana pe 15 decembrie.
Perceptia lor in acest sens vine in contextul in care jumatate dintre respondenti afirma ca suma de care ar avea nevoie pentru a-si transforma ideea intr-o afacere este de cel mult 20.000 euro. Alti 21% estimeaza investitia intre 20.000 si 50.000 de euro, iar restul spun ca ar depasi acest nivel.
Trei din cinci antreprenori inscrisi in proiectul Startarium Crowdfunding Makeathon care au raspuns la sondaj spun ca au ideea de business pentru care cauta acum finantare printr-o campanie de crowdfunding de cel putin un an.
Pe langa lipsa fondurilor pentru demararea investitiei, lansarea afacerii a fost impiedicata si de lipsa lor de cunostinte care sa-i ajute sa-si puna ideile in practica (28%), de increderea scazuta in fortele proprii (25%), dar si de lipsa de sustinere (23%), de timp (21%) sau a unui partener de afaceri cu care sa imparta responsabilitatile si grijile (7%).
Totodata, cei mai multi respondenti considera ca sunt intr-un stadiu prea incipient al afacerii pentru a cauta finantare de la banca, neavand inca un istoric de activitate.
Iar fara un cadru... mai mult
Joi, 10 Octombrie 2019, ora 11:50
Persoanele cu varsta de peste 16 ani, care au cel putin studii primare, vor putea fi cuprinse in programele de ucenicie pentru dobandirea competentelor corespunzatoare unei calificari de cel putin nivel 1, se arata intr-un comunicat de presa al Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).
Astfel, in acest caz, contractul de ucenicie va avea o durata de cel putin 6 luni, iar prin aceasta forma de pregatire, tinerii pot dobandi competente profesionale si un loc de munca cu o durata intre 6 luni si trei ani, angajatorul asigurandu-i ucenicului conditiile necesare pregatirii teoretice si practice.
Potrivit sursei citate, durata contractului de ucenicie la locul de munca se stabileste in functie de ocupatia sau calificarea pentru care urmeaza sa se pregateasca ucenicul, dar si de competentele dobandite anterior de catre acesta.
Perioada nu poate fi mai mica de 6 luni, in cazul in care ucenicia la locul de munca se organizeaza pentru dobandirea competentelor corespunzatoare unei calificari de nivel 1, de 12 luni (pentru calificare de nivel 2), de 24 luni pentru calificari de nivel 3, si de 36 luni, in cazul in care ucenicia la locul de munca se organizeaza pentru dobandirea competentelor corespunzatoare unei calificari de nivel 4.
De asemenea, ucenicul poate fi supus unei perioade de proba care nu va depasi 30 de zile lucratoare, iar salariul de baza lunar stabilit prin contractul de ucenicie la locul de munca este cel putin salariul de baza minim brut... mai mult
Luni, 26 Noiembrie 2018, ora 14:54
Fiscul vrea sa afle cat au platit tinerii casatoriti fotografilor de la nunta, formatiei sau restaurantului unde au facut petrecerea. Astfel, ANAF a inceput sa le trimita formulare pe care sa le completeze cu aceste date.
"Va solicitam informatii despre persoane fizice/Intreprinderi Individuale, Persoane Fizice Autorizate, Intreprinderi Familiale/ Societati Comerciale/ alte forme de organizare privind raporturile economice sau juridice pe care le-ati avut cu ocazia evenimentelor prijeluite de celebrarea casatoriei civile si religioase.
In sensul celor de mai sus, completati delcaratia alaturata, cu privire la persoane/ societati/ nr telefon/ adrese identificare/ intermediari/ orice alte date pe care le cunoasteti/ detineti privind: formatie muzicala; locatie eveniment; servicii foto-video", scrie in documentul transmis de ANAF persoanelor proaspat casatorite, informeaza Profit.ro.
Amenda pentru nerespectarea solicitarii Fiscului este de 2.000-5.000 de lei.
In formularul trimis de Fisc, romanii sunt avertizati ca declaratiile sunt date "sub sanctiunea faptei de fals in declaratii, prevazuta de art 326 din Codul Penal".
Consultantul fiscal Adrian Benta considera ca demersul ANAF este normal si firesc, pentru ca toti cei care presteaza servicii trebuie sa plateasca taxe.
"Demersul este normal si firesc, pentru ca in fata Codului Fiscal toti trebuie sa fim egali. Indiferent cate prostii scrie in Codul Fiscal, toti trebuie sa platim taxele prevazute. Deci este... mai mult
Joi, 18 Octombrie 2018, ora 11:02
Comisia Europeana va lansa o noua runda a programului DiscoverEU, astfel ca vor fi acordate 12.000 de permise gratuite de calatorie in Europa, in perioada 15 aprilie - 31 octombrie 2019, pentru tinerii cu varsta de 18 ani din UE, din care 450 vor fi pentru Romania. Inscrierile se fac din 29 noiembrie 2018.
"In aceasta vara, circa 15.000 de tineri in varsta de 18 ani au putut calatori in UE. Ei au avut o experienta personala cu privire la ceea ce inseamna sa fii european. Ei au avut sansa de a descoperi diversitatea si bogatia culturala a Europei, precum si de a intalni oameni din intreaga Uniune. Am auzit atatea povesti fantastice de la cei care au participat si sunt incantat ca putem oferi aceasta experienta mai multor tineri anul viitor!", a declarat comisarul european Tibor Navracsics, responsabil pentru educatie, cultura, tineret si sport.
Pentru inscriere, tinerii trebuie sa aiba varsta de 18 ani la data de 31 decembrie 2018. Cei interesati trebuie sa se inscrie online, incepand cu 29 noiembrie, pe pagina Portalului european pentru tineret; un comitet va evalua aplicatiile si va face selectarea; cei inscrisi vor afla rezultatele in ianuarie 2019. Ei trebuie sa fie pregatiti de calatorie intre 15 aprilie - 31 octombrie 2019 pentru o perioada de maximum 30 zile.
Tinerii vor putea calatori in mod individual sau intr-un grup de maximum cinci persoane. Pe durata calatoriei, principalul mijloc de transport va fi trenul, insa exista posibilitatea de a lua si alte... mai mult
Miercuri, 17 Octombrie 2018, ora 23:23
Economia Romaniei va fi afectata din ce in ce mai puternic de imbatranirea rapida a populatiei si migratia tinerilor, iar autoritatile si angajatorii trebuie sa ia masuri urgente pentru a asigura stabilitatea pietei muncii si a bugetului asigurarilor sociale, se mentioneaza intr-un raport Adecco.
Conform sursei citate de AGERPRES, imbatranirea rapida a populatiei in Europa de Est pune economiile din regiune intr-o situatie delicata. Ratele de natalitate scazute, imbunatatirea sperantei de viata si migratia fortei de munca sunt factorii cheie ai imbatranirii. Varfurile migratiei se manifesta la varsta de 30-55 de ani, ce reprezinta si populatia aflata la capacitatea maxima de reproducere.
"Prin urmare, societatile din aceasta regiune nu sunt pregatite sa faca fata numarului tot mai mare de seniori si nici sa le ofere infrastructura necesara pentru a munci si a fi ingrijiti in functie de nevoile lor", se mentioneaza in document.
Raportul Inovantage - editia a doua, al Adecco, arata ca tarile din regiune trebuie sa adopte o serie de masuri care, aplicate cu succes, pot permite Romaniei sa se dezvolte si sa ajunga din urma tarile europene din vestul Europei.
In cazul carierelor seniorilor sunt necesare masuri de flexibilizare si de suport pentru invatare pe tot parcursul vietii. Astfel, persoanele aflate in pragul pensionarii pot lucra pana la varste mai inaintate part time sau pe perioade determinate si isi pot mari sansele de a ramane in activitate daca se pot... mai mult
Marti, 16 Octombrie 2018, ora 14:55
Cinci tineri din Bucuresti s-au lansat in afaceri. Cu resurse putine, au reusit sa creeze un produs viabil pe o piata tot mai competitiva.
Insa cel mai remarcabil aspect in ceea ce-i priveste este varsta. Doi dintre ei se pregatesc sa sustina examenul de bacalaureat in acest an, iar cel mai tanar membru al grupului este de-abia clasa a XI-a. Per ansamblu, limita maxima de varsta este de 20 de ani.
Concret, echipa este formata din Gabriel Moldoveanu, 18 ani, elev in clasa a XII-a, care are functia de IT developer in cadrul proiectului, Mircea Ivanov, 20 de ani, student in anul II - se ocupa de partea de vanzari, Lucian Irsa, 20 de ani, student in anul II (vanzari si IT) si Dan Dumitrache, 18 ani, elev in clasa a XII-a, (administrare clienti si baza de date, marketing online).
Lor li se adauga Anda Ivanov, 17 ani, eleva in clasa a XI-a (administrare web & blog).
Decizia de a lansa un ...citeste mai departe despre "Au intre 17 si 20 de ani si vor sa cucereasca cea mai exploziva piata a momentului" pe Ziare.com mai mult
Marti, 13 Mai 2014, ora 09:05