Aplicatiile gratuite pentru Facebook, telefoane si tablete nu au costuri financiare implicite pentru utilizator, dar sunt "platite" cu informatii personale sensibile, de la inclinatii politice si religioase la preferinte sexuale, date folosite uneori in mod inadecvat, potrivit unei analize WSJ.
Majoritatea aplicatiilor gratuite solicita si obtin accesul la date sensibile cu caracter personal ale utilizatorului si ale prietenilor sai, chiar daca acestia nu si-au dat acordul pentru colectarea informatiilor.
Astfel, datele personale isi pot face aparitia in locuri neasteptate si in baze de date care nu au nicio legatura cu Facebook sau chiar cu dezvoltatorii aplicatiilor care le-au colectat. De cele mai multe ori, aceste informatii sunt folosite pentru a bombarda utilizatorul de internet cu spoturi publicitare atent selectate si personalizate in functie de preferintele sale.
Aplicatiile de pe telefoane "destepte", tablete PC si platforme de socializare precum Facebook au ajuns sa inlocuiasca in buna masura software-ul traditional, cumparat contra unei sume de bani, fiind "platite" cu informatii personale, ajunse una dintre cele mai de pret marfuri din economia globala.
Industria publicitatii pe internet, care genereaza afaceri de 28 miliarde de dolari pe an, se bazeaza in mare masura pe "comportamentul online" al utilizatorilor, care permite crearea de spoturi publicitare puternic personalizate, livrate "la tinta".
Compania de cercetare de piata Rubinson... mai mult
Duminica, 08 Aprilie 2012, ora 16:55