Raspandirea coronavirusului are un efect de domino pe mai multe paliere, de la sanatate la economie si afaceri. Dar cum te protejezi din punct de vedere financiar de evenimentele neprevazute, ca acesta?
COVID-19 testeaza rezistenta si capacitatea de regenerare a mediului de business atat la nivel national, cat si global. In unele companii din tara noastra, in special din domeniile cele mai afectate (precum organizare de evenimente, turism etc.), se vorbeste despre masuri extraordinare de atenuare a impactului si se iau deja in calcul posibile pierderi, taieri salariale sau concedieri.
Prin urmare, cum ne putem proteja din punct de vedere financiar de evenimente neprevazute? Atat din prisma personala, cat si in ceea ce priveste business-ul?
Am stat de vorba cu Adrian Asoltanie, trainer in domeniul Educatiei Financiare, care crede ca ne asteapta o perioada foarte dificila din punct de vedere economic, din cauza consecintelor virusului asupra afacerilor.
El ne-a facut cateva recomandari pentru asigurarea sanatatii financiare in aceasta perioada de criza, idei care se aplica si la nivel de companii:
1. Analiza bugetului personal: "Individual sau in cuplu, faceti o lista cu veniturile pe care va bazati si cum ar putea fi ele influentate de situatia actuala. Recomand implicare si responsabilitate maxima la jobul actual, astfel incat sanatatea companiei sa fie afectata cat mai putin.
Ce alte surse de venit suplimentar puteti gasi? E ceva ce puteti inchiria sau... mai mult
Joi, 12 Martie 2020, ora 00:00
In incercarea de a scapa de datoriile acumulate in timpul facultatii, Rion Robinson a apelat la mai multe modalitati de a-si reduce cheltuielile, de la vechile foi de calcul, la programe pentru managementul banilor, cum este Mint. Nicio metoda nu a functionat.
Apoi, Robinson, un tanar in varsta de 27 de ani care lucreaza la un furnizor de echipamente medicale, a incercat aplicatia Level Money. Dupa sase luni, a scapat de datorii, relateaza cei de la Reuters..
Level, care a fost lansata toamna trecuta, incearca sa reduca bugetul la o singura necunoscuta: cati bani raman de cheltuit. Pentru Robinson, suma era de 17,57 dolari pe zi.
"Am verificat in fiecare zi, uneori de mai multe ori pe zi", a spus el. Robinson nu singurul care nu mai simte, fizic, banii.
"Ne-am pierdut obisnuinta de a ne uita in portofel sa vedem cat a mai ramas", a spus directorul executiv si fondatorul Level, Jake Fuentes. Compania nu a precizat cati clienti are, insa a anuntat ca aplicatia a fost descarcata de peste 500.000 de ori.
Folosind Level, Robinson a renuntat la cafeaua de trei dolari, deoarece a vazut cum se restrange bugetul alimentar. De asemenea, a renuntat la cumpararea de muzica de pe iTunes si a inceput sa foloseasca un serviciu online gratuit. Si a mai renuntat si la mai multe programe TV.
Calcularea sumei zilnice pentru cheltuieli nu este o matematica usoara, motiv pentru care cele mai multe programe de buget analizeaza doar cheltuielile anterioare. Dar companii precum... mai mult
Miercuri, 18 Iunie 2014, ora 13:18
Asa cum orice consultant si-ar sfatui clientul, primul pas pentru cresterea bugetului personal este o buna organizare.
Cele mai bune aplicatii pentru gestionarea bugetului personal extrag informatii in timp real de la banci, case de investitii, PayPal sau creditori pentru a contura situatia financiara a utilizatorului, in orice moment al zilei. Cu ajutorul unei asemenea aplicatii, pur si simplu nu mai exista scuze pentru depasirea bugetului, potrivit PCmag.com.
Una dintre marile temeri, care tin utilizatorii departe de aceste aplicatii, este lipsa securitatii. Insa nici purtarea cardului de credit in portofel nu reprezinta o masura de siguranta mai buna. In plus, aplicatiile nu stocheaza informatii personale pe serverele lor si nici pe telefon.
Iata, asadar care sunt cele mai performante si mai sigure aplicatii de pe piata pentru gestionarea bugetului personal:
Mint.com
Mint.com pentru iPhone si Android ofera o privire scurta asupra tuturor situatiilor financiare, actualizate in timp real, atat timp cat utilizatorul este conectat la Internet. Imparte tranzactiile pe categorii in mod automat, emite alerte atunci cand este atinsa limita de buget si trimite notificari in legatura cu facturile.
Este cea mai usoara modalitate de a controla situatia financiara si este o aplicatie gratuita. In plus, ofera posibilitatea de a transfera bani dintr-un cont in altul si realizeaza estimari de cheltuieli.
Adaptu Wallet
Adaptu Wallet pentru iPhone este... mai mult
Vineri, 24 Februarie 2012, ora 07:55
Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, luni ca nu este de acord cu reducerea fondurilor invatamantului cu 811 milioane de lei la rectificarea bugetara si a reamintit ca doreste, in continuare, sa aplice legea majorarii salariale de 50% pentru cadrele didactice.
"Nu suntem de acord cu rectificarea bugetului Educatiei si, in acest context, nu putem vorbi despre alte masuri, respectiv de inghetarea salariilor sau de reducerea personalului didactic cu 20.000 de salariati. Oricum, aceste variante, cat si rectificarea cu 811 milioane, nu sunt decat o propunere a Ministerului de Finante. Practic, nu s-a decis nimic", a subliniat Andronescu.
La intrebarea daca rectificarea bugetara si propunerea de inghetare a salariilor nu inseamna, implicit, si faptul ca nu se mai aplica legea 221/2008 privind majorarea salariala de 50% pentru cadrele didactice, Andronescu a raspuns ca spera, inca, la acordarea majorarilor promise. "Ministerul de Finante a facut doar o propunere, asta nu inseamna ca nu vor mai creste salariile", explica ministrul.
Reprezentantii Finantelor i-au informat, luni, pe sindicalistii din invatamant ca au de ales intre inghetarea salariilor si reducerea personalului didactic cu 20.000 de salariati, in contextul diminuarii bugetului alocat educatiei cu 811 milioane lei.
"Guvernul a stabilit sa se faca reducerea personalului cu 5%, ceea ce inseamna, de fapt, 20.000 de persoane. In caz contrar, se trece la inghetarea salariilor in invatamant. Ne-a fost... mai mult
Marti, 07 Aprilie 2009, ora 09:00