FREE NOW, parte a celei mai mari platforme europene de mobilitate detinuta de Daimler si BMW, anunta ca a primit aviz tehnic permanent ca operator al platformei digitale de transport alternativ de la Ministerul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor.
Cea mai noua aplicatie de taxi si ridesharing din Romania, lansata la finalul anului trecut, a parcurs intr-un timp foarte scurt toate etapele necesare pentru conformarea la noua legislatie de ridesharing introdusa in Romania prin OUG nr. 49/2019 privind activitatile de transport alternativ cu autoturism si conducator auto. Clever, parte din acelasi grup, a obtinut deja avizul tehnic, fiind prima platforma cu licenta definitiva conform noii legislatii.
"Chiar daca FREE NOW a intrat recent pe piata din Romania, am depus toate eforturile pentru asigurarea cat mai rapida a cadrului de functionare prevazut de legislatie, la fel cum s-a intamplat si in cazul Clever. Astfel, cei peste un milion de romani care au calatorit numai anul trecut cu FREE NOW si Clever pot folosi in continuare aceleasi servicii de taxi si ridesharing cu care s-au obisnuit, fara nicio intrerupere", a spus Anca Gherle, Public Affairs Manager la Clever / FREE NOW.
Potrivit noii legislatii, termenul limita pentru obtinerea avizelor este de 1 februarie pentru toate aplicatiile de transport alternativ care opereaza in Romania. Acelasi termen se aplica si soferilor de transport alternativ care trebuie sa obtina, la randul lor, o autorizatie de... mai mult
Vineri, 10 Ianuarie 2020, ora 12:05
Proiectul comun al Bosch si Mercedes-Benz pentru dezvoltarea conducerii automatizate in zone urbane a trecut intr-o noua etapa.
Proiectul pilot pentru un serviciu de transport la cerere pe baza de aplicatie, care foloseste autovehicule Mercedes-Benz din clasa S, automatizate, a fost lansat in orasul San Jose din Silicon Valley.
Aflate sub supravegherea unui sofer de siguranta, masinile autonome circula intre zona de vest a orasului San Jose si centru, de-a lungul arterelor principale dintre strada San Carlos si bulevardul Stevens Creek.
Initial, serviciul va fi disponibil unui grup restrans de utilizatori. Acestia vor folosi o aplicatie dezvoltata de Daimler Mobility AG pentru a rezerva o calatorie cu autovehiculele automatizate din clasa S, dintr-un punct de preluare determinat si pana la destinatie.
Bosch si Mercedes-Benz spera ca acest test sa ofere informatii valoroase cu privire la dezvoltarea ulterioara a sistemului de conducere automatizata de Nivel 4/5 SAE.
Partenerii se asteapta si sa obtina informatii suplimentare cu privire la modul in care masinile autonome pot fi integrate intr-un sistem de mobilitate intermodal care include servicii de transport in comun si car-sharing.
Bosch, Mercedes-Benz, San Jose - parteneri pentru viitorul mobilitatii
La mijlocul anului 2017, San Jose a devenit primul oras din SUA care a invitat companii private sa desfasoare teste pe teren pentru conducerea automatizata si sa analizeze provocarile tot mai mari... mai mult
Miercuri, 18 Decembrie 2019, ora 12:18
Clever a obtinut aviz tehnic definitiv ca operator al platformei digitale de transport alternativ de la Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, in baza Ordonantei de Urgenta nr. 49/2019 privind activitatile de transport alternativ cu autoturism si conducator auto, potrivit unui comunicat al companiei, remis, marti, AGERPRES.
Aplicatia are 1,5 milioane de clienti.
"Primirea avizului tehnic definitiv este un pas important si apreciem rapiditatea cu care Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale a acordat avizele, intr-un termen mai scurt decat termenul limita prevazut de lege. Astfel, ne putem concentra in perioada urmatoare pe sprijinirea companiilor si soferilor de transport alternativ care trebuie sa parcurga, la randul lor, procesul de autorizare. Inrolarea soferilor de transport alternativ este deja in curs de desfasurare, totul ca, de la 1 noiembrie, pasagerii sa continue sa beneficieze de serviciile noastre de mobilitate urbana ca si pana acum", a spus Anca Gherle, Public Affairs Manager in cadrul Clever, citata in comunicat.
Potrivit noii legislatii, toate aplicatiile de transport alternativ trebuie sa obtina avizul tehnic de la Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale pana la data de 1 noiembrie 2019, pentru a putea continua sa-si desfasoare activitatea in Romania.
Totodata, soferii trebuie sa obtina o autorizatie pentru transportul alternativ de la agentia teritoriala a Autoritatii Rutiere Romane din judetul... mai mult
Marti, 29 Octombrie 2019, ora 15:14
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o atentionare de calatorie pentru Grecia, unde miercuri este anuntata o greva de 24 de ore a angajatilor din sectorul public. Astfel, sunt asteptate perturbari ale transportului public.
Ministerul Afacerilor Externe informeaza cetatenii romani care se afla, tranziteaza sau doresc sa calatoreasca in Republica Elena ca, pentru ziua de miercuri, Confederatia Generala a lucratorilor din Grecia (GSEE) a anuntat o greva de 24 de ore.
In acest context, sunt asteptate perturbari in traficul public de calatori, respectiv: vapoarele din porturile Pireu, Rafina si Lavrio nu vor circula; metroul din Atena nu va circula pe liniile 2 si 3 (linia 3 realizeaza conexiunea cu Aeroportul international Eleftherios Venizelos); trenurile nu vor circula pe tot teritoriul Greciei, cursele feroviare fiind suspendate, inclusiv cursele trenurilor din reteaua suburbana de transport; autobuzele si troleibuzele din Atena vor circula numai in intervalul orar 09:00 - 21:00.
Cetatenii romani pot solicita asistenta consulara la numarul de telefon al Ambasadei Romaniei in Republica Elena: +302106728879 si cel al oficiului consular la Salonic: +302310340088, apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCR) si preluate de catre operatorii Call Center, in regim de permanenta.
De asemenea, cetatenii romani care se confrunta cu o situatie cu caracter de urgenta au la dispozitie si telefonul de... mai mult
Miercuri, 02 Octombrie 2019, ora 07:48
Ministerul Afacerilor Externe informeaza cetatenii romani care se afla, tranziteaza sau doresc sa calatoreasca in Franta ca, incepand de joi seara, are loc o greva a Regiei Autonome a Transportului Parizian (RATP), context in care sunt semnalate perturbari importante de circulatie, atat in Paris, cat si in regiunea pariziana.
Greva se va incheia sambata, la ora 07:00 (ora locala a Frantei) . RATP recomanda calatorilor sa reduca la maximum deplasarile cu mijloacele de transport in comun si sa urmareasca informatiile de pe site-ul sau oficial: https://www.ratp.fr/.
Cetatenii romani pot solicita asistenta consulara la numerele de telefon ale Ambasadei Romaniei la Paris: +33147052966 si +33147052755, apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center in regim de permanenta.
De asemenea, cetatenii romani care se confrunta cu o situatie dificila, speciala, cu caracter de urgenta au la dispozitie urmatoarele telefoane de permanenta: misiunea diplomatica a Romaniei in Republica Franceza: +33680713729, Consulatul General ale Romaniei la Marsilia: +33610027164, Consulatul General ale Romaniei la Lyon: +33643627736 si Consulatul General ale Romaniei la Strasbourg: +33627050022, la care pot apela in functie de zona in care se afla.
Ministerul Afacerilor Externe recomanda consultarea paginilor de Internet http://paris.mae.ro, http://lyon.mae.ro,... mai mult
Vineri, 13 Septembrie 2019, ora 08:37
Dupa cum bine stiti, Romania are printre cei mai buni oameni in domeniul IT. Astazi o sa va prezentam inca o poveste de succes din acest domeniu.
Radu Oprea si Marius Padureanu sunt doi tineri informaticieni din Alba-Iulia, cu o pasiune comuna pentru web-development. Primul lor mare proiect a fost dezvoltat pe nisa aplicatiilor destinate website-urilor de stiri si a avut succes global.
Dupa un succes global, gandul si inima au ramas tot la Romania
Echipa cunoscuta sub numele de tagDiv, si-a propus sa dezvolte o aplicatie si pentru oamenii din Romania. Desi avem cei mai buni informaticieni, tara noastra este inca in urma, fata de alte tari, la capitolul digitalizare in cadrul companiilor. De aceea, Radu si Marius au dezvoltat o aplicatie de pontaj online - iFlow - reducand munca departamentului HR, din companiile care o folosesc, cu 60% din timpul alocat acestor activitati.
"Majoritatea IT-istilor din tara noastra fac doar outsourcing, desi, in Romania este o nevoie foarte mare de digitalizare in cadrul proceselor de munca din companii, atat private cat si de stat. Noi am ales sa facem o schimbare in sensul acesta si am inceput de la departamentul HR, deoarece aceste procese ne ocupau si noua foarte mult timp. Initial, am construit aplicatia in functie de nevoile din cadrul companiei noastre si pot spune ca de cand folosim iFlow, intocmirea foii de prezenta si evidenta concediilor nu mai reprezinta un factor de stres pentru noi", povesteste Marius.
Pana in... mai mult
Luni, 27 Mai 2019, ora 08:00
Saptamanal in Romania apare cate o aplicatie gen Uber sau Taxify in spatele careia stau multinationale de miliarde, iar cineva "sifoneaza" bani in afara tarii, deoarece se incaseaza bani pe aceste aplicatii, care pleaca direct in Olanda sau in alte tari offshore, in conditiile in care transportatorii autorizati de persoane platesc anual la nivel national peste 435 de milioane de euro numai pentru taxe locale, a declarat joi, pentru AGERPRES, Vasile Stefanescu, presedintele Confederatiei Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR).
Transportatorii rutieri, membri ai COTAR, protesteaza joi in Piata Victoriei pentru indepartarea "falsilor transportatori" de pe drumurile nationale si trecerea activitatii de rent-a-car la Ministerul Transporturilor.
"Am organizat protestul ca un semnal de alarma pentru aceasta ordonanta de urgenta, din nou. Vrem neaparat sa se dea aceasta ordonanta de urgenta, sa nu mai fim amanati din luna in luna, din an in an asa, cum a fost pana acum. Stiti ca nu suntem la primul protest, suntem la n-lea si, culmea, pentru acelasi lucru! Nu am venit niciodata in fata Guvernului sa strigam sloganuri ca sa cada Guvernul, sa plece acasa cineva. Nu. Nu am venit sa cerem bani pentru noi, vreo facilitate fiscala. Am venit sa cerem un lucru pertinent ca toti cei care fac aceasta activitate pe langa noi, nelicentiati, neautorizati, sa poata fi sanctionati. Atata tot. Am cerut acum si ca activitatea de rent-a-car sa treaca la Autoritatea... mai mult
Joi, 21 Martie 2019, ora 12:32
In Bihor a aparut prima aplicatie de monitorizare prin GPS a autobuzelor si microbuzelor din mediul rural de la zeci de operatori privati.
Aplicatia BusBihor le arata navetistilor programul in timp real al autobuzelor - in ce localitate se afla si in cat timp ajung unde vor acestia sa ajunga.
A fost realizat de Consiliul Judetean Bihor si a costat aproximativ 250 de mii de lei. Baza sa de date contine informatii de la 42 de operatori din sectorul privat.
Tinerii sunt incantati de aplicatie. Persoanele mai in varsta prefera in continuare sa foloseasca orarul din statii.
Vezi ce solutie geniala au gasit romanii pentru navetisti! ...citeste mai departe despre "Aceasta aplicatie romaneasca este mana cereasca pentru navetisti" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 20 Ianuarie 2018, ora 13:47
Rob Khazzam, International Launcher la Uber, se afla in Romania pentru cateva zile, unde a participat la ICEE fest, in cadrul sectiunii Apps, Mobile & Game Changing Ideas.
El a vorbit publicului prezent la eveniment despre Uber ca tehnologie, viziune si executie, iar pentru Business24 detaliaza cateva dintre elementele pe care le iubeste la Uber, despre extindere si bratele deschise cu care a fost primita aplicatia in Romania.
Desi presa vorbea despre eventuale piedici cu care compania se confrunta in Romania, Rob Khazzam le desfiinteaza in totalitate si prezinta cu entuziasm evolutia uriasa pe care Uber a avut-o in doar cateva luni de activitate in Romania.
In plus, si-a propus sa mai scoata de pe strazile Bucurestiului 250.000 de masini, in cadrul sistemului de ridesharing uberX.
"Ne-am propus sa indepartam sutele de mii de masini de pe strazile oraselor europene, sa reducem emisiile de carbon si sa cream zeci de mii de noi oportunitati economice", explica omul care se ocupa de lansarile internationale Uber.
"Nu in ultimul rand, ambitia Uber este aceea de a fi peste tot", mai spune Rob Khazzam, intr-un interviu acordat Business24.
Cat de dificil a fost de implementat proiectul Uber?
Asa cum se intampla cu orice startup, trebuie sa construiesti toata ideea de la zero. Nu e usor niciodata, insa oriunde mergem avem o echipa locala care munceste neobosita pentru a se asigura ca fiecare experienta Uber e sigura, convenabila si de incredere.
Desi la... mai mult
Sambata, 13 Iunie 2015, ora 00:00