Google anunta ca facilitatea prin care este verificata corectitudinea informatiilor publicate de un anumit site este disponibila la nivel global.
Testata in ultimele luni cu un numar redus de utilizatori si doar la nivelul Statelor Unite, functia prin care Google afiseaza utilizatorilor sai informatii cu privire la veridicitatea datelor prezentate in materialele publicate pe Internet este acum disponibila si in Romania.
Noua functie va fi vizibila, ca si pana acum, in cadrul serviciului Google News, insa, in plus, aceasta este integrata inclusiv in paginile de cautare ale gigantului american. Nu Google este cel care realizeaza verificarea propriu-zisa a faptelor. Acest lucru este facut de o serie intreaga de parteneri ai companiei americane, specializati in acest sens.
In Google News, unele dintre stiri sunt acum insotite de un link catre unul din partenerii Google cu rol in verificarea faptelor. Pagina in care se ajunge prezinta faptele corecte, iar utilizatorul le poate compara cu cele prezentate in articolul original.
In paginile de cautare din Google, lucrurile stau putin diferit, existand o concluzie clara, care simplifica sarcina utilizatorului de a-si da seama de veridicitatea faptelor prezentate intr-un anumit articol.
Astfel, rezultatele returnate de Google vor afisa acum un rand nou care ii va spune utilizatorului daca este corect sau nu continutul paginii respective. Exista si evaluari intermediare, precum "corect in mare parte" sau "fals in cea... mai mult
Sambata, 08 Aprilie 2017, ora 09:21
Ziarele suedeze si norvegiene au anuntat ca vor renunta sa publice incepand din acest an articole false de 1 Aprilie, pentru a nu amplifica confuzia creata deja de asa-numitele "fake news".
"Stiind usurinta cu care se raspandesc stirile false, nu vreau sa vad marca Smalandsposten patata de o poveste falsa si potential virala", a scris intr-un editorial redactorul sef al cotidianului suedez Smalandsposten, Magnus Karlsson.
"Lucram, dupa cum am spus, cu informatii autentice. Inclusiv de 1 Aprilie", a adaugat el.
Potrivit agentiei de presa suedeze TT, acest lucru este valabil si pentru ziarele grupului Hallpressen (Jonkopings-Posten, Varnamo Nyheter), Vasterbottens-Kuriren si Dalarnas Tidningar.
"Vom scrie acest lucru in editia de maine (sambata). Am vorbit despre asta in redactie, am reflectat mult, este decizia pe care am luat-o", a explicat pentru AFP vineri redactorul sef al Jonkopings-Posten, Erik Berger.
"Am avut impresia, vazand dezbaterea si discutiile din jurul credibilitatii media, in contextul stirilor false, ca nu vrem sa mai facem acest lucru in acest an", a declarat pentru TT si redactorul sef al Vasterbottens-Kuriren, Ingvar Naslund.
Citeste si Nu tot ce citim pe Facebook e adevarat. Stirile false si exagerarile au umplut retelele, dar cine e vinovat?Cum functioneaza aplicatia clujenilor ce identifica stirile false, care ar fi unica in lumeAncheta parlamentara in Marea Britanie privind stirile false: O amenintare la adresa democratiei
In... mai mult
Vineri, 31 Martie 2017, ora 21:34
O echipa din Cluj a creat o aplicatie care identifica stirile false, unica in lume, potrivit celor care au creat-o.
Platforma, numita TrustServista, analizeaza nivelul de incredere al unei stiri, folosindu-se de unii algortimi de filtrare, analiza, sortare si grupare, dar in final factorul uman conteaza cel mai mult.
Ziare.com a stat de vorba cu echipa care a dezvoltat aplicatia - start-up-ul Zetta Cloud - pentru a vedea de ce este unica in lume.
Cine se afla in spatele proiectului? Cum v-ati hotarat sa faceti o unealta care sa analizeze nivelul de incredere in stirile online?
TrustServista (www.trustservista.com) este realizata de startup-ul clujean Zetta Cloud (www.zettacloud.ro), infiintat in 2013 si specializat in tehnologii de inteligenta artificiala si analiza inteligenta de date. Tot Zetta Cloud este compania care a lansat in premiera pe piata media din Romania in 2013 aplicatia Stirili, un agregator de stiri inteligent care invata automat preferintele utilizatorilor si le livreaza doar stiri de interes, o aplicatie inca unica in Romania.
Ideea care sta la baza TrustServista a venit in anul 2015, pe fondul proliferarii propagandei media din zonele de conflict (Siria), inainte de explozia fenomenului "fake news" dupa alegerile prezidentiale din SUA de anul trecut. Intamplator, Google deschisese o linie de finantare pentru companii media si ne-am hotarat sa aplicam cu ideea noastra.
Cum ati obtinut finantarea pentru acest proiect si ce ne puteti... mai mult
Joi, 09 Martie 2017, ora 06:41
O aplicatie dezvoltata in Cluj-Napoca este singura din Romania care este inclusa intr-o competitie de inovare. Cel care a lansat-o spune ca este unica in lume.
TrustServista este o aplicatie care analizeaza cat de incredere este o stire si este inscrisa in concursul international Innovators Race 50, scrie Actual de Cluj.
Zetta Cloud este firma care a dezvoltat-o, iar fondatorul acesteia, Emil Stetco, sustine ca este vorba despre singura platforma software din lume ce poate sa stabileasca nivelul de incredere al stirilor online, precum si originea acestora.
Potrivit lui Stetco, aplicatia este destinata jurnalistilor, agentiilor de presa, dar si institutiilor publice "care doresc sa filtreze informatia toxica din presa online si sa inteleaga care continut este demn de incredere".
"Procesarea stirilor se face 100% automat, folosindu-se algoritmi de inteligenta artificiala si procesare naturala de limbaj, analiza axandu-se pe determinarea sursei de informatii pe baza careia se genereaza subiecte de presa.
Fiecare articol de presa online este apoi relationat cu articole similare, prin referinte directe sau mentiuni si citari, continutul este comparat pentru a determina similaritati si apoi augmentat cu meta-date care vor determina nivelul de incredere al fiecarui articol.
Astfel, se pot urmari subiectele de presa de la sursa si apoi pe tot parcursul existentei lor in mediul online, ca mecanism de preventie a distribuirii si viralizarii unor subiecte care nu... mai mult
Vineri, 03 Martie 2017, ora 16:12