Compania Google pregateste lansarea unei versiuni cenzurate a motorului de cautari online pentru piata din China, aplicatia fiind conceputa pentru a bloca site-uri si termeni despre drepturile omului, democratie, religie si proteste, afirma surse citate de publicatia The Intercept.
Proiectul, denumit "Dragonfly", este in curs de elaborare din primavara anului 2017, iar activitatile s-au intensificat dupa intalnirea pe care directorul general Google, Sundar Pichai, a avut-o cu un oficial chinez de rang inalt.
Programatorii si inginerii companiei Google au creat o aplicatie pentru sistemul Android, numita "Maotai" sau "Longfei". Aplicatia a fost deja prezentata Guvernului chinez, iar versiunea finala ar urma sa fie lansata in urmatoarele sase-noua luni, dupa aprobarea de catre Guvernul de la Beijing.
Planul constituie o modificare fundamentala in politicile Google pe piata chineza si va marca o premiera in aproape zece ani.
In prezent, cei mai multi utilizatori de Internet din China nu pot accesa serviciile Google, deoarece acestea sunt blocate prin sistemul "Great Firewall". Noua aplicatie Google va respecta reglementarile chineze privind cenzura, restrictionand accesul la continutul online pe care Administratia comunista condusa de Xi Jinping il considera nefavorabil, precizeaza The Intercept.
Administratia de la Beijing blocheaza informatiile online despre disidenti, unele studii academice, idei politice. Spre exemplu, sunt blocate informatii despre... mai mult
Miercuri, 01 August 2018, ora 21:04
Google lanseaza vineri Voice Search in limba romana. Aplicatia este diponibila pentru toate sistemele de operare Android, permitand utilizatorilor sa efectueze rapid orice cautare pe telefon prin utilizarea vocii in locul tastaturii.
Voice Search raspunde pe loc la orice tip de cautare uzuala, precum: care este distanta pana la Timisoara, ce benzinarii exista in Craiova, cum va fi vremea astazi, care este programul la cinema sau ce idei de cadouri exista. Aplicatia genereaza rezultate exacte de cautare astfel incat sa acopere toate posibilitatile.
Aplicatia Voice Search transforma cuvintele rostite in text si apoi efectueaza interogarea pe motorul de cautare Google.
Toate datele sunt prelucrate prin intermediul tehnologiilor gazduite in Cloud, nu pe telefonul mobil, ceea ce face ca aplicatia sa ruleze mai rapid.
Alaturi de romana, in Voice Search au fost incluse alte 12 limbi, aplicatia fiind astfel disponibila pentru 100 de milioane de noi vorbitori din tarile nordice, iberice si slave. In total, Voice Search este disponibila in 42 de limbi si dialecte din 46 de tari. mai mult
Vineri, 17 August 2012, ora 17:48
Motorul de cautare Google a fost imbunatatit luna trecuta prin lansarea aplicatiei Knowledge Graph.
Aceasta aplicatie ofera utilizatorilor Google un context informational util si mai multe detalii legate de o cautare pe care acestia o initiaza, adaugand toate aceste informatii la lista de linkuri pe care Google o ofera in mod obisnuit. Cautarile privind anumite persoane, locuri sau lucruri vor genera si o serie de alte fapte, in afara rezultatelor obisnuite, potrivit Technology Review.
Aplicatia Knowledge Graph urmeaza sa fie incorporata si in alte produse Google.
"Procesul de cautare s-a bazat pana acum pe potrivirea dintre cuvinte si fraze, si nu pe intelesul acestora", spune Shashidar Thakur, seful echipei de cercetare care a dezvoltat Knowledge Graph.
Knowledge Graph poate fi inteleasa ca o baza de date vasta care permite sistemului software al Google sa realizeze conexiuni intre fapte si oameni, locuri sau sa faca legaturi intre lucruri. Google a initiat proiectul Knowledge Graph dupa ce a cumparat startup-ul Metaweb in 2010. Atunci, aplicatia continea 12 milioane de intrari. In prezent, exista 500 milioane de intrari cu mai mult de 3,5 miliarde de linkuri intre ele.
O asemenea sursa de cunoastere a lumii ar trebui sa aiba si alte utilizari in afara de a ajuta oamenii sa caute diverse informatii online, considera Shashidar Thakur. Acesta adauga ca Knowledge Graph a fost deja conectata la YouTube, unde este deja folosita pentru a organiza clipurile pe... mai mult
Vineri, 15 Iunie 2012, ora 08:16
Faceboook poate scoate Google din afaceri, spun analistii. La prima vedere, Google pare imbatabil, insa Facebook detine un as in maneca. Baza de date detinuta de "regele" retelelor sociale poate scoate Google din joc. Google a avut unul din cele mai complicate monopoluri din toate timpurile.
A detinut cele mai impresionante baze de date, algoritmii cei mai sofisticati si o audienta de un milliard de utilizatori si mai mult de 1 milion de agentii de publicitate care isi doreau cu disperare sa puna mana pe datele personale ale utilizatorilor.
Puterea de business a gigantului Google a fost castigata si bine inradacinata astfel incat niciunul dintre competitorii sai nu au indraznit sa-l detroneze.
In ciuda faptului ca Google a facut mari eforturi de a-si pastra indexul si in tipurile de cautari in timp real, baza de date dominanta este pe moarte, in timp ce Web-ul devine din ce in ce mai energic, potrivit TechCrunch.com.
Google a fost imbatabil deoarece algoritmul de cautare genera cele mai precise rezultate pentru utilizatorii anonimi.
Pana cand a aparut Facebook.
Inca de la fondarea sa din 2004, Facebook s-a concentrat pe conexiunile sociale, nu pe cautari.
Astfel, a creat o platforma care cunoaste mai mult de 600 de milioane de persoane, cu identitate, interese si activitati online.
Expansiunea neobosita a companiei, de la o aplicatie catre un sistem de operare social a permis companiei sa-si cunoasca userii nu doar pe domeniul facebook.com ci pe intreg web-ul, de... mai mult
Luni, 06 Iunie 2011, ora 13:41
Cel mai iubit motor de cautare din lume, Google, a lansat ieri o serie de noi aplicatii de cautare online in principal pentru a contracara noul rival aparut peste noapte, sistemul de cautare WolframAlpha care a primit review-uri pozitive in media americana inainte de lansarea comerciala.La o intalnire cu reprezentatii media, oficialii Google au prezentat diverse aplicatii, pentru telefoane mobile, pentru indexarea mai buna a site-urile de Internet, dar si cele care vor realiza din datele adunate prezentari tip business asa cum face noul competitor WolframAlpha.
Dupa mult timp de discutii si diverse esecuri, Google a reusit sa prezinte o varinta de cautare care sa returneze rezultatele din ultimele 24 de ore, probabil folosind recentele sisteme de indexare a stirilor si blogurilor. Google a promis ca va indexa mai bine blogurile si site-urile de stiri ale companiilor media pentru a oferi informatii mai relevante.
Se pare ca in industria online exista o popularitate tot mai mare a cautarilor restranse pe anumite perioade de timp, iar Google este faimos pentru returnarea unor rezultate care nu au legatura cu data selectata de utilizator.
De asemenea, compania a introdus o tehnologie care va permite sortarea mai buna a tipului de continut cautat: video, prezentari si alte categorii care nu erau bine reprezentate. Google testeaza si un sistem de armonizare a rezultatelor cautarii atunci cand utilizatorul foloseste telefonul mobil in loc de calculatorul de acasa, in prezent,... mai mult
Vineri, 15 Mai 2009, ora 10:22